Здравословно хранене за децата - 5

  • 52 997
  • 748
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 451
Мег, благодаря!   bouquet Това не съм го опитвала, но звучи вкусно.

-в момента от плодовете имат череша,кайсия,джанка,бяла черница.ягода,

Вече има български кайсии??!!
Много странно. liu jo, къде е това?
Днес звънях до фермата да ги питам какво предлагат-намират се в Кресна-та ми казаха,че имат и кайсия вече.Иначе допреди 2-3 дни бях в Силистра и  вече има кайсии-лично съм ги пробвала/откъснала от дървото-някакви ранни сортове са,кръстоска със зарзали.
Самсара,аз пробвах да му направя шишчета от плодове-нанизах парченца кайсия,череша и ягода-без успех Sad.Днес купих едни малини,той взема една ,сложи си я в устата и я изплю,защото"има косъмчета-махни ги"Сега съм на вълна плодови сладоледи-е не е същото като пресния плод,но пак по-добре от нищо!

# 391
  • Мнения: 4 358
Някой да е правил бисквитки като тези обикновенните купешките в домашни условия без мляко и яйца- т.н Обикновенни бисквити.
Опитвам се според състава на опаковката да пригодя нещо, но без успех засега Rolling Eyes

# 392
  • Мнения: 961
Копирам си една стара рецепта

Бисквити от моркови
220гр ситно настъргани моркови
220гр захар (така става много сладко и аз не спазвам тази част от рецептата, а слагам около100-120гр)
150гр олио
1ч.л. сода (може и по-малко за да не миришат бисквитите на сода)

брашно колкото поеме за да стане твърдо тесто. Правят се топчета или се разстила тесто около 1/2см и се правят формички. Слагат с в предварително загряната фурна на умерен огън 170-180 градуса.

Не са обикновени Simple Smile, но стават сравнително твърдички, освен това можеш да импровизираш с тях. Аз много често слагам ябълка и стафиди вместо морковите, правила съм ги и с червено цвекло. Обикновено ги правя с пълнозърнесто брашно. Понеже отдавна не съм ги парвила, сега мисля, че бих добавила и 1с.л. лимонов сок към рецептата.

# 393
  • Мнения: 9
Момичета бихте ли си купили български череши, от производител, който е в процедура за сертифициране като производител на биологична продукция, за по 3.50 лв кг. ?
Купувате ли по принцип зеленчуци и плодове, които са био и са български (изкл. Гимел)?


Купувам без да се замислям.

# 394
  • Мнения: 4 358
pochti_bezobidna  bouquetза бисквитите.Ще се пробвам при повоче време да ги предложа на малчо Peace

# 395
  • Мнения: 621
Момичета,колко време горе-долу трябваше да се кисне кашуто преди консумация?И по принцип всички ядки е добре да се накисват,нали?

# 396
  • Мнения: 86
Бъни, аз съм правила обикновени бисквити по една съвсем проста рецепта: 1:1:1 вода, захар и  олио; брашно колкото за меко тесто, сода за хляб, щипка сол. За дребосъци захарта може да се намали, аз скагам кафява, зехтин и каквото брашно имамм в момента или микс от примерно бяло, ръжено, спелта, слагала съм и ядки, остатъци от ядково мляко. Може да се експериментира ако искаш някога да ги направиш по-необикновени  Simple Smile Та, замесваш меко тесто, разточваш, печеш в/у хартия на 170-180градуса. това е, дано да съм помогнала.
 Аз  се глася да правя на дребосъчка някакви солети/гризини, че преди време се зарадвах като видях пълнозърнести солети, купих без да гледам, а после видях, че имат някакво Е в състава, оказа се, че е сода каустик! И без друго тя почти нищо купено не е кусвала, точно защото искам да съм сигурна, че знам какво яде..

# 397
  • Мнения: 3 182
Воденица, първият вариант на колко градуса печеш?

# 398
  • Мнения: 86
   Ами, обикновено включвам фурната да загрява на 180, 2-3мин след като ги сложа да се пекат намалям малко градусите на 170, 160, не обръщам много внимание, а честно казано понякога трябва... Embarassed  Сега се сещам, че зимата правех и един друг вариант: вместо вода - портокалов сок + стафиди, канела, карамфил, портокалова кора с шарлан също стават много хубави.
   

# 399
  • Мнения: 3 182
благодаря,ще пробвам! Hug

# 400
  • Мнения: 3 869
Момичета,колко време горе-долу трябваше да се кисне кашуто преди консумация?И по принцип всички ядки е добре да се накисват,нали?
Кашуто - поне 4 часа; Да, всички ядки е добре да се накисват предварително.

# 401
  • Мнения: 451
Чуден сладолед направих онази вечер-малини,банан,череши,мед и малко кокосово мляко-пасирах всичко и го замразих-малкия ,а и каката много го харесаха!

# 402
  • Мнения: 621
Момичета,колко време горе-долу трябваше да се кисне кашуто преди консумация?И по принцип всички ядки е добре да се накисват,нали?
Кашуто - поне 4 часа; Да, всички ядки е добре да се накисват предварително.

Благодаря.  bouquet
Питам,защото нещо не съм доволна от резултата-бях накиснала кашу за една нощ,но прекалено дълго ли е било или какво...не знам,но имаше неприятен вкус и ми развали цялата закуска.Бях останала с впечатлението,че точно кашуто се кисне повече от другите ядки.Нормално ли е да има неприятен вкус и дъх или аз нещо съм сбъркала?

# 403
  • Мнения: 3 869
Кашуто е мека ядка, затова няма нужда от много дълго киснене, но и 8 часа са ок. Обаче на нашия пазар се срещат и доста миризливи партиди, които и ненакиснати пак имат странен (за някои и неприятен) аромат и вкус, а накисването може да го усили или пък ако се ползва в по-големи количества в закуската. Ако се купува насипно, може да се прецени, но ако е в запечатано пликче няма как да стане... Биокашуто обикновенно е белено ръчно (масовото е белено машинно и не е сурово) и затова е драстично по-скъпо.

# 404
  • Мнения: 621
Отново благодаря!  bouquet
Значи просто може да съм попаднала на кофти ядки.Запечатани бяха,на Хоуп.Ще ги избягвам вече,но трудно се намират насипни сурови,само в Пикадили съм виждала досега,но последния път като ходих,ги нямаше.Дали вече не продават или просто са ги преместили някъде другаде-нямах време да разбера.

Общи условия

Активация на акаунт