Домашни любимци в градския транспорт в София?

• 25 181
  • 508
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Да добавя, при това без да засягам дребните декоративни породи (симпатични са ми), но те не особено интелигентни. По-лесно е да обучиш питбул, отколкото пинчер, със сигурност.

# 466
  • на плажа
 Китана, принципно тези всички неща ги знам  Grinning. Занимавала се с него. Не прави бели, чака си яденето, не го пази, знае кой е алфата Wink, изчаква ме да мина първа през вратата, но не можах да го науча на Редом и Място, а всъщност това е основното. Оказа се твърдоглав или по-скоро аз - непостоянна.

# 467
Да добавя, при това без да засягам дребните декоративни породи (симпатични са ми), но те не особено интелигентни. По-лесно е да обучиш питбул, отколкото пинчер, със сигурност.
Не е точно така.
Позволявам си да пусна клипче на началното обучение на един пинчероподобен мъник. Момичето е тийнейджърка и се познаваме от друг форум.
http://www.youtube.com/watch?v=Bf6UOUDiogU&feature=channel_video_title

Алфа не е непостоянен, Pani. Simple Smile И никой не е по-твърдоглав от него.
Клипчето е и за теб.
Моя пинчер чака своя дебют поради технически причини - неам апаратче, а телефона прави видео с отвратително качество. НИщо де, имам клипче как изпълнява команди от детето Laughing , ще пробвам да го кача в ютубето, само да видя как да го обърна, защото е с главата надолу. Laughing

# 468
  • на плажа
 Китана, малко е късничко за Тито отново да започвам опитите, защото е вече на 7 години, но ми припомни времето, когато усърдно четях и пишех в другия  Wink форум.

# 469
  Пани Ковалска, кученцето ти е много сладко. Имахме визуално подобно на вилата, макар че нашето не беше чиста порода.
   Отдавна ми се ще да попитам, откъде идва ника ти?

# 470
Вчера напипах в нет-а епизод от предаване по енимъл планет за жена, която превъзпитава проблемни кучета. Много по-добра е от прословутия шоумен Сизър.
Действието се развива в Англия.
Семейство с четири деца на различна възраст, имат два кокера, които правят големи бели вкъщи, особено ако се намеси храна Laughing . Единия кокер ухапал доста зле най-мъничката от дъщерите им - тогава на 4ри годинки. Жената дойде, почна да им показва грешките, техниката за справяне с тях, нахока ги любезно и им остави няколко седмици да се обучават. Става въпрос за кучета на по 5 - 6 години. Лично аз не знам как са търпяли такова нещо толкова време. Както и да е. По време на обучението, обаче, се случи нещо - кучето отново нападнало, но този път по-голямото момиче. И то толкова зле, че се е наложило да го водят в спешното. Наложи се стопаните да приспят кучето.
Ето друг епизод от същото шоу. В три части е.
Ако се чудите на едно място дали разбирате правилно - да, кучето се извежда само три пъти в седмицата.
http://www.youtube.com/watch?v=sIYH3m3h2b8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ilmAuvnzz3M&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ZJsnBDUcTao&feature=related

Да допълня: повечето от проблемните кучета в това шоу са дребни породи. От йоркшир, който хапе стопанина си в опита си да седне на дивана, до китайско голо качулато куче, което напада всичко, което мърда.

# 471
  Абе Китана, то повечето хора не отделят толкова време на обучението на децата си, ти искаш на кучето. Вземат си любимец, често за децата си, извеждат го там сутрин-вечер, гледат да идва като го викат, и толкоз.
  Аз че стопаните могат да гарантират за кучето си не вярвам, откакто едно напълно възпитано и благонадеждно коли ухапа по лицето моя съученичка. Никога вече не повтори, но и един път стига за четири шева. Не беше предизвикано, не беше стреснато, нищо особено не се случи - просто нещо му мина през кучешкия мозък както лежеше с глава в скута и, протегна се и щрак...

# 472
 Абе Китана, то повечето хора не отделят толкова време на обучението на децата си, ти искаш на кучето. Вземат си любимец, често за децата си, извеждат го там сутрин-вечер, гледат да идва като го викат, и толкоз.  Аз че стопаните могат да гарантират за кучето си не вярвам, откакто едно напълно възпитано и благонадеждно коли ухапа по лицето моя съученичка. Никога вече не повтори, но и един път стига. Не беше предизвикано, не беше стреснато, нищо особено не се случи - просто нещо му мина през кучешкия мозък както лежеше с глава в скута и, протегна се и щрак...

Така е, съгласна съм. Но... това не отнема много време. Само желание се иска. Има правила вкъщи, има правила навън - изискваш от кучето да ги спазва. Командите можеш да ги отработваш и за един час на ден.
На кучето не му "щраква" просто ей така нещо... Защо ги мислите за хора, не разбирам? Винаги си има причина. Не го казвам като оправдание на кучето.

И още нещо за нападението. Споменах вече за пича, който се тюхаше, че кучето му пуска всеки вкъщи, че не ръмжи, че не напада.. гостите му. Прескачаме оценката на интелигентността на човека и преминаваме нататък. Когато кучето лае, скача по гостите, гони ги, напада ги, хапе ги... това не е защита на стопанина. Това е изявлението "Аз решавам кой да пусна тук. Това е моята къща!". Т.е. не човека, а кучето е алфа. Говорим за нормално куче, нали. Хората, които разбират това ще разберат и мен защо се смея на такова невежество.
Друг е въпроса, ако кучето нападне някой, който иска да ме нарани. Това, обаче, се постига не с озлобление на животното, а е резултат от дълбоката връзка между кучето и неговия стопанин. Което, вече, е труднопостижимо за доста индивиди поради тяхното незнание и нежелание.

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 13:24 от Китана

# 473
  • София
Включвам се като собственик на миниатюрно куче. Много ме озадачават изказванията, че малкото куче не трябва да се възпитава като големите. Лично аз не виждам защо да има разлика  newsm78. Щом е куче - трябва да е обучено да се държи възпитано и вкъщи, и навън.  

Китана, мерси за линкчетата, ще ги гледам вкъщи, 100% има полезни неща  Hug

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 14:21 от -=Деси=-

# 474
baibibi, като казвам, че познавам животното имам предвид, че знам какво евентуално би го подразнило и се опитвам да избягвам тези ситуации, а когато не мога да ги избегна - животното е вързано и е безопасно за останалите. Сега по-ясно ли стана? Животните трябва да са вързани в транспорта и с намордник ( колкото и да са неагресивни - това се налага заради душевния комфорт на останалите пътуващи). Не виждам причина повече да пиша в темата. Винаги ще има кучемразци и кучелюбци, но темата не е за това.
 Приятен ден!

60-килограмово животно, дори вързано и с намордник, може да нанесе достатъчно поразии. Възможно е стопанинът да не може да го удържи, нали?
И тук кучелюбството и кучемразенето нямат нищо общо. Ако си кучелюбец и те захапе куче, дали ще те боли по-малко?
Става дума за безопасността на хората, които ползват ГТ без да водят със себе си домашни любимци.

# 475
Да се включа пак аз, малко късно, но все пак. Ще ми се да добавя, че принципно всеки уважаващ себе си кучелюб, и то не  еточната дума, защото едно е да ги обичаш, друго е да ги познаваш, та по-скоро всеки, който познава кучето си много добре знае поглед, стойка и разни такива неща, които се променят при дразнение или преди нападение. Това за протокола.
Друг е въпросът, че повечето кучесобственици са кучелюбци, а не кучепознавачи. Гледането на каквото и да е животно не е за всеки.

# 476
Предполагам, че идеята на СО е хем да стимулира повече стопани на кучета да регистрират и чипират любимците си, хем да подтикне към по-добра социализация на съответните.
Според действащите разпоредби на СГТ всеки, който нарушава комфорта на останалите пътници - с действие, гнусен външен вид и прочие, трябва да бъде свален. Това ще се отнася и за кучетата.
Друг е въпросът дали до момента са се спазвали подобни разпоредби - непрекъснато се качват хора със сандвичи и сладолед (забранено), с по-голям багаж от допустимото, с мърляв външен вид (изобщо не включвам обичайната смрад на пот и долнопробни парфюми), викащи, псуващи, храчещи... И обикновено няма кой да следи за реда и да ги сваля от превозното средство. Явно и с животни са се качвали, въпреки няколкогодишната изрична забрана.
Само че възможната вероятност някой да наруши дадено правило не е основание за забрана. И няма да бъде.
Кучетата трябва да бъдат социализирани независимо от теглото си. Факт е, че дребните породи и породоподобни като правило са супер невъзпитани. Точно, защото стопаните им преценяват, че в сюблимен момент просто ще ги вдигнат от земята. С едро куче нещата са различни. Човек е принуден да го възпита поне до някъде.
Кучето ми е женско. Добре социализирано и за мен - напълно предсказуемо. Но и да ме изненада мога да я овладея във всеки един момент.
Ще я кача в транспорта не, за да дразня някого, а защото живея в центъра и се отказах от колата си. Паркирането се превърна в дейност твърде изнервяща и изтощителна.
За намордника - съгласна съм, че в транспорта всяко куче, което не е в клетка трябва да е с намордник. Не, че с намордник не може да ухапе, събори и прочие, а защото за много хора това е гаранция, че ще е по-лесно за овладяване.
За нормалните разходки - категорично съм против намордника, но щом е задължително - ще го спазвам (денем). Нито за мен, нито за кучката намордникът е някакъв проблем. Хората се паникьосват като я видят такава. Дори хора, които я познават. Дори хора, чиито дечица редовно я галят - с безумен поглед отскачат и се мятат по пътното платно  Confused Защото тя с намордник изглежда зла. А иначе денем е ангелче и всеки й се радва или поне не се плаши.
Колкото до малоумната идея да си качвам кучето в транспорта с клетка - трябва да си доста тъпичък, за да направиш сравнение между вдигане на човек/животно и на същия обект затворен в подходящ калибър кретка  Laughing
Да не говорим, че такава клетка ще заема място за поне 6 души (по-слабички), т.е. никой пътник не би се съгласил  Wink

# 477
Животните трябва да са вързани в транспорта и с намордник ( колкото и да са неагресивни - това се налага заради душевния комфорт на останалите пътуващи).

60-килограмово животно, дори вързано и с намордник, може да нанесе достатъчно поразии. Възможно е стопанинът да не може да го удържи, нали?
И тук кучелюбството и кучемразенето нямат нищо общо. Ако си кучелюбец и те захапе куче, дали ще те боли по-малко?
Става дума за безопасността на хората, които ползват ГТ без да водят със себе си домашни любимци.

Сега веднага ще скочат, че е невъзможно, че те познават кучето си и никогане би направило такова нещо. Е, да, ама не всички са така.  И смятам, че душевния комфорт на пътниците е по-важен от неудобството на кучето, че ще поседи с намордник.

Също като  в темите за пушачите - аз съм културен пушач, съобразявам се, питам, значи, няма некултурни пушачи.  Защо да се забранява пушенето, аз винаги ще се съобразя и ще изляза, като ме помолят.

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 07:49 от Трещерица

# 478
Принципно нямам нищо против, когато се налага да се качи човек с домашния любимец в транспорта, да го прави...
Но само принципно!
Като знам как стават нещата в България, по-добре да не се разрешава такова нещо.
Един няма да е сложил намордник, друг няма да има повод за кучето, трети - друго нещо и така...
Излиза, че ще е по-добре да има забрана май, а не разрешение.

# 479
Да допълня Трещерица - то всички си събират лайната, ама всяка сутрин съм като сапьор и се срещам със стотици причудливи форми по тротоарите, нали?

Общи условия

Активация на акаунт