Домашни любимци в градския транспорт в София?

• 25 459
  • 508
  •   1
Отговори
# 45
Коя нормална държава по-точно имаш предвид?
В нашия щат (Масачузетс) домашни любимци са позволени в градския транспорт без значение от размера, и без да се изисква намордник, но това е защото има строги закони и солени наказания при нападение, и домашните кучета са много по-възпитани от българските. Големите кучета трябва да са на каишка, а малките - в клетка/сак. Допускат се по всяко време освен в пиковите часове сутрин и след работа. Шофьорът има правото да изгони някой ако животното му пречи на околните. Виждала съм кучета всякакви размери и в метрото и в автобусите - ами кротко си седят и на никого не пречат. Но на българските кучета нямам доверие, за съжаление, защото стопаните им не се отнасят сериозно към отговорността си и ухапванията от домашни кучета са прекалено често и ненаказвано явление. От тази гледна точка, бих подкрепила идеята само ако намордниците са задължителни, и пиковите часове на бутаница останат забранени.

Мнението, че животното ще пикае в ГТ може да е само на човек, който никога не е гледал куче.
А ти колко точно кучета си гледала, че можеш да се изказваш категорично за всички? Много кучета се изпускат когато са притеснени или превъзбудени. Лично познавам две такива. Затова собствениците им избягват да ги поставят в стресови ситуации. Градският транспорт е идеален пример за такава ситуация. Изненадвам се че не знаеш (и даже отричаш) този факт.

П.П. Много ми е интересно какво е предизвикало изборът на думата "гръбначни"...? Аз даже не мога да се сетя за безгръбначен домашен любимец - и рибите, и костенурките, и игуаните са все гръбначни. Може би паяци? Много странно звучи това изискване.

# 46
Да не мислиш, че съчиняващите наредбата знаят какво е гръбначно? Надценяваш общата им култура. Все едно да навия питон през рамо и да вляза в автобуса, да цъкна две билетчета.  Shocked

Вселена, тоя автобус е празен http://lh6.ggpht.com/_fSrM7OJKT4k/TLH7gHUMntI/AAAAAAAADu4/PPEfSn … 00/Transport1.jpg Съмнявам се, че в някой град у нас пътува толкова празен автобус и толкова широк.

# 47
  • на брега на морето
Аз моето куче в тези мръсни рейсове няма да го кача! Naughty

Joy Hug

Аз съм против кучетата да имат допир до хората в градския транспорт. Изроди всякакви - ще вземе да настъпи животинката нарочно и да я осакати.

# 48
Аз съм против кучетата да имат допир до хората в градския транспорт. Изроди всякакви - ще вземе да настъпи животинката нарочно и да я осакати.

Joy Joy

Но на българските кучета нямам доверие, за съжаление, защото стопаните им не се отнасят сериозно към отговорността си и ухапванията от домашни кучета са прекалено често и ненаказвано явление. 

Недейте да слагате всички кучета под един знаменател. Ако стопаните са възпитани и отговорни, то и кучето им ще е такова. Освен това, тези, който и в момента си ги возят явно не се интересуват дали имат право или не.

В Австрия съм виждала кучета по магазините и моловете. Предполагам, че и в ГТ е разрешено. но ми направи впечатление, че в магазина стопанката си остави кучето при продавачките и те така му се радваха и глезеха - на никой никакво впечатление не прави, че има животнти в магазина. Еми, всичко е до възпитание и на хората и на животните

# 49
   Честно казано съм против. И без това доста животни се возят по рейсовете.

# 50
В Австрия съм виждала кучета по магазините и моловете. Предполагам, че и в ГТ е разрешено. но ми направи впечатление, че в магазина стопанката си остави кучето при продавачките и те така му се радваха и глезеха - на никой никакво впечатление не прави, че има животнти в магазина. Еми, всичко е до възпитание и на хората и на животните
Възпитание, възпитание, но в градския транспорт са задължително и с каишка, и с намордник. В магазините- с каишка.
Освен това, както исаха и други, да имаш куче е скъпо удоволствие, изискванията са 1001 и собствениците са наистина сериозни и мотивирани. По трудно е да си невъзпитано куче, отколкото евъзпитан човек. Добичетата са възпитани, не тичат насам натам, не душат, не драпат по краката на хората. Напикано не съм виждала в магазин или ГТ, или поне не съм го различила ( защото в асансьорите на метрото например си мирише на пикано, ама човешко според мен, да не говорим, че във влак на метрото съм виждала бутилка от алкохол и опаковка Рохипнол, та ми е трудно да различа нацапаното от кого точно е нацапано).
Един единствен път куче е идвало да души детето по крака- хем казах,че може, че няма проблем, и пак бабата се накъса да се извинява. Говорим за куче с каишка, жената беше готова да го дръпне на секундата.

# 51
Да, всичко зависи от възпитанието на хората, на всичките -  и собственици, и несобственици на дом.любимци. От решаването на проблема с уличните кучета. Аз почти съм загубила оптимизма си по тоя повод, толкова средства се наляха в какви ли не организации, то не бяха кампании по кастриране и обезпаразитяване, какво ли не.......а кучетата са си по улиците, че и се множат и увеличават. В едната от глутниците в нашия близък район, около блока, има 4 новородени кученца. В другата две, просто тях виждам, като разхождам моя черньо с камъни в джобовете. И да ми се смеете, друг начин да ги отпъждам, когато ни лаят и нападат нямам, викам и хвърлям като......ясно като каква. А ми е жал за тях, половината, ако не и повече, са бивши домашни любимци, има и от уличната превъзходна, има и мелези. Е, не са виновни кучетата, не са паднали от Марс. Липсват и строги мерки и наказания по отношение на собствениците, регистрирането, развъждането и продаването на кученца. Не знам колко пъти са ме подканяли: " аре ги сберем, еж твоя къв е лъскав", идвало ми е човек да убия. Има приети някакви закони и разпореждания, но кой ги спазва. Много ми се ще да ме оборите и да не съм права, да съм си го внушила...........ще въздъхна с облегчение, ако е така. Хората са изнервени от хубавия живот, колко пъти при среща с жени, че и мъже съм чувала:" Я си хвани звяра!". А "звярът" е лабрадор, винаги на повод при разходките ни из квартала, от малък още,  пускам го само извън града по поляните да се натича. Просто е черен, едър и явно плаши хората. Представям си да се кача с него в градския транспорт в града, направо чувам как някой ще изпищи по познатия начин. Слава богу, че имам транспорт и се надявам да не ми се налага. От друга страна пък все трябва да се започва от някъде, но как и кога ще се оправи кашата, не знам........

# 52
Oфтопик, но аз имам страх, почти ужас от кучета. Особено от големи. Само с един черен лабрадор ретрийвър съм общувала отблизо, верно- възпитано и терапевтично куче, но наистина разбрах, че може и да не ме е страх когато започнах да се сблъсквам с възпитани, вързани и намордени:) кучета.

# 53
   Не мога да се удържа да ви разкажа, как веднъж в трамвая пред мен се качи едно бездомно куче, слезе на Руски паметник и там го чакаше едно друго... Кълна се, че е истинска история. Grinning

# 54
О, преди няколко години едно куче се возеше между НДК и Орлов мост с автобусите. Качваше се и заставаше така, че да не го забелязват, и като му наближеше спирката - слизаше. Тогава живеех в "Г. Делчев" и го виждах често.

# 55
Рокси, естествено че с каишка - това се подразбира. Изискванията са задължителни, затова и преди да си вземат домашен любимец се замислят могат или не могат да го гледат. Всеки тук може да си вземе куче, да не плаща нищо, да не го възпитава и да реши след месец да го изхвърли, без да поеме никаква отговорност за това. Но това е друга тема. Безотговорността е навсякъде и всепоглъщаща - манталитет, какво да правиш. И въпреки, че аз спазвам всички закони по отглеждане и възпитание на моето куче, то ще се възприема като лигаво, повръщащо и серящо навсякъде същество, защото общата картинка е такава. Извинявам се, но по входовете в центъра може човек да се изуми от наглостта и безсрамието на хората, които се облекчават, където им падне:bad-words: Та, същите тези хора възпитават и животни в къщи...за какво повече да говорим...

О, преди няколко години едно куче се возеше между НДК и Орлов мост с автобусите. Качваше се и заставаше така, че да не го забелязват, и като му наближеше спирката - слизаше. Тогава живеех в "Г. Делчев" и го виждах често.

И аз съм виждала едно, което редовно се возеше в 204 / мисля/  Joy
Шофьора като видеше и го гонеше, ама като беше студено, кучето го издебваше и пак се качваше. Беше кротко и не обръщаше внимание на хората, пък и беше свикнало, защото беше редовен пътник. Само гледаше да се сгуши някъде и да поспи Joy

# 56
Oфтопик, но аз имам страх, почти ужас от кучета. Особено от големи. Само с един черен лабрадор ретрийвър съм общувала отблизо, верно- възпитано и терапевтично куче, но наистина разбрах, че може и да не ме е страх когато започнах да се сблъсквам с възпитани, вързани и намордени:) кучета.

Рокси, мехлем за душата ми е твоя пост - за черен лабрадор се отнася. Grinning Наистина са много терапевтични кучета, хареса ми израза, много е точен. Peace   bouquet

# 57

Да, точно това, което си описала, имах предвид като уредба - поне на мен ми се струва най-подходящо. Особено в частта контрол - очевидно в градския транспорт не можем да си позволим специален човек да следи, а със сигурност ще има недисциплинирани стопани, затова шофьорът да има право на преценка и решение.

Ето още за САЩ и Канада. Градовете, обозначени с три звездички, разрешават големи кучета в градския транспорт. Другите не.
А са уточнили с гръбначните, вероятно искайки да разграничат змии, насекоми, скорпиони, паяци и подобни.

В нашия щат (Масачузетс)

П.П. Много ми е интересно какво е предизвикало изборът на думата "гръбначни"...? Аз даже не мога да се сетя за безгръбначен домашен любимец - и рибите, и костенурките, и игуаните са все гръбначни. Може би паяци? Много странно звучи това изискване.

# 58
Между другото преди години имаше и едно куче, което се возеше по линията на трамвай 5. Всеки ден от една спирка до друга, страхотен режим имаше. Носеха се легенди, че собственикът му, който е починал, се е возил всеки ден по същия маршрут.

# 59
  • София
Да не мислиш, че съчиняващите наредбата знаят какво е гръбначно? Надценяваш общата им култура.

Те г-да народните представители не знаят какво е гръбначно животно, ти разчиташ на общинските писарушки.

"Оправихме хората, сега да оправим и кучетата, т.е. всички гръбначни. Щом сте такива големи хуманисти, забранете боевете между хората, боевете между хора и животни. Стигнахме до там да се бият и жени. Но това са залагания и пари, мъни. Всичко е до мъниту", заяви той. Корнезов направи разпалено изказване, в което попита какво ще стане, ако боят е с петли – националният символ на Франция, а от президиума председателят на парламента Цецка Цачева репликира, че петлите не били гръбначни животни, Корнезов дискретно я поправи"

От тук.

Общи условия

Активация на акаунт