Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 апр. 2011, 22:28 ч.

За здравите недоносени бебета

 • 24 626
 • 73
 •   1
Отговори

Анкета

Детето ми е здраво и родено в:

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

 • Sofia
 • Мнения: 9 762
Въпросът ми  е към родителите на преждевременно родени деца (които в момента са поне на 18 мес.), които въпреки това нямат сериозни здравословни проблеми. Моля, отговорете в коя седмица са родени здравите ви дечица. Ще съм благодарна и ако посочите в коя болница са родени, дали бременността е била едноплодна или многоплодна и дали са родени по нормален механизъм или чрез секцио и с какво тегло.  Предварително благодаря.  Hug
Понеже и аз съм такъв родител ще отговоря първа - близнаци, родени в 35 г.с., 3250 и 2880 гр., в Майчин дом, чрез секцио.

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 08:48 от savina_33

# 1
 • Плевен
 • Мнения: 925
Моето дете е родено в 26г.с. с тегло 920гр. родила съм нормално, т.е. не секцио. Родила съм в Университетската болница в Плевен. Там са отгледали и детето ми.
А може ли а споделиш, защо са дадени именно тези 18 месеца?
Питането ми е продиктувано от факта, че постоянно чета неща по въпроса и се консултирам с лекари. Едни смятат, че щом детето проходи, проговори и т.н. значи нещата са ОК.
Другите мнения са много разностранни, често срещам, че гранични периоди са и 7 годишната възраст, както и пубертета. Тогава също можели да настъпят тежки и необратими процеси в организма и в състоянието, които да тогава да са оставали скрити.
От друга страна, лекарите които следят детето, казват че трябва да навърши 7 годишна възраст, за да е сигурно, че няма здравословни проблеми произтичащи от недоносеността.
Аз всъщност доскоро изобщо не смятах, че детето ми е здраво, въпреки че не е диагностицирано с определен проблем. Напоследък добивам по-голяма увереност и надежда.
Чудно ми е тези 18 месеца какво точно определят. Тъй като доколкото съм запозната много от заболяванията и състоянията свързани с недоносеността се проявяват след 18-тия месец.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 9 762
Безспорно проблеми могат да се появят и в по-късна възраст. Но лично мен ме интересува основно (но не само)  проблемът ДЦП, а той на 18 мес би трябвало, ако го има да е ясен.

# 3
 • Мнения: 33 209
Моето дете е родено в 28 седмица , 1430г , 40 см .
Роди се нормално , изплака веднага , не е интубирана никога и не е имала проблеми с дишането .
Раждането беше в Окръжна болница в Пловдив . Там по мое мнение имат най-добрата неонатология в Пловдив .  bouquet

# 4
 • Варна
 • Мнения: 334
Преди да прочета написаното от Станислава бях решила, че не трябва да отговарям. Не трябва - понеже не съм сигурна колко са здрави децата ми. Именно заради това, че много от уврежданията се появяват през годините. Явно моите притеснения, ще бъдат по-дълги от вашите понеже заради ретинопатията сме рискови поне до 18 години. Иначе моите близнаци се родиха в 30 г.с. с мерки 1,650кг - 39см и 1,550кг - 37см. Двигателно се развиваха по коригирана възраст. Няма да ви описвам колко мъчително беше чакането да се обърнат сами от гръб на корем. Проходиха малко преди да навършат 1г. и 3м. Сега пък се притесняваме за проговарянето и за куп други умения, които трябва да имат на тази възраст - вече наближаваща 2 годинки.
Бих искала да помоля Станислава да ми изпрати някой линкове да прочета и аз  относно -От друга страна, лекарите които следят детето, казват че трябва да навърши 7 годишна възраст, за да е сигурно, че няма здравословни проблеми произтичащи от недоносеността. А моите деца са доста рискови. И в кувьоз бяха дълго време и на апаратно дишана и с ретинопатия и с кръвоизливи в мозъка и още малко "пикантерии" Sad

# 5
 • Мнения: 3 469
Аз не исках да отговарям, понеже Мими още не е на 18 месеца. Но отговорих, защото исках да видя отговорите, а после не можех да изтрия моя...

Когато лежах в болницата с изтекли води преди раждането, говорих с д-р Вакрилова от Неонатологията на МД. Та тя ми каза, че никога няма да бъда сигурна, че няма да има последствия от преждевременното раждане и че те могат да се проявят и в зряла възраст.

Така че за себе си съм приела това обяснение и колкото и да се радвам на напредъка на Мими, винаги ще имам своите притеснения...

За протокола - аз родих в 30 г.с., Мими се роди 1270 грама и 39 см.

# 6
 • Мнения: 33 209

Когато лежах в болницата с изтекли води преди раждането, говорих с д-р Вакрилова от Неонатологията на МД. Та тя ми каза, че никога няма да бъда сигурна, че няма да има последствия от преждевременното раждане и че те могат да се проявят и в зряла възраст.


Това ми е странно .
Какви последствия може да има в зряла възраст ?

Освен проблемите , свързани с ретинопатията , какво друго ?

# 7
 • Мнения: 51
Присъединявам се към молбата на Каро и въпросите на Happy mama. Не мога да участвам в анкетата, тъй като нямаме 18 мес., но и аз още не мога да се успокоя и да се зарадвам напълно. За протокола - роден 32 г.с., 1300 г, 40.5 см, спешно секцио в частната болница "Св. София". Следва Университетската педиатрия и после Първа градска болница. Към момента останаха само  последствия от ретинопатията - силно късогледство на дясното око и кривогледство, което се надявам на следващия контролен преглед да не се потвърди. А какво друго да очаквам? Неонатоложката е изключително доволна от развитието му, или нещо ми спестява? Макар и по-бавно и по-трудно си прави нещата, но малко наопаки. Ще проходи преди да е пролазил, но нали и част от доносените така правят? Показва къде са му ушичките или колко ще порастне, но на пет питания веднъж, когато той си реши!

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 22:20 от Tanya_Z

# 8
 • Мнения: 33 209
Tanya_Z ,

Моето дете също първо проходи и доста след това реши , че ще пълзи , ей така за забавление  Grinning

# 9
 • Мнения: 51
Е защо да се тормози да учи нещо ново, като с търкаляне от гръб по корем и т.н. минава спалнята за части от секундата! Wink

# 10
 • София
 • Мнения: 763
Според мен 18 месеца също са малко за оценка на развитието. Специално за интелектуално изоставане, хиперкативност, диспраксия... Но и на мен ми е странно какви точно проблеми могат да не се проявят до 7 г., да не говорим за 18 г.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 961
Не зная какви са в случая критериите за здраво дете - да няма ДЦП или...
Затова засега няма да включа в анкетата. Но ще отговоря на въпросите - Вики е роден в 32 г.с., 1800гр, естествено раждане в АГ Варна.
Боледува изключително често, късно проговори (около 3г. и половина), водеха го хиперактивен за известно време (според мен стана хиперактивен от лекарство).

# 12
 • Мнения: 3 469
Според мен 18 месеца също са малко за оценка на развитието. Специално за интелектуално изоставане, хиперкативност, диспраксия... Но и на мен ми е странно какви точно проблеми могат да не се проявят до 7 г., да не говорим за 18 г.

Не съм съвсем сигурна, затова няма да се впускам в подробни мрачни догадки.

По това, което съм чела, най-вече става дума за (леко) изоставане в интелектуалното развитие или поведенченски проблеми (например със социализирането, дисциплината и др.)

Но пък и много от нещата, които съм чела, се отнасят като статистики за САЩ и са разглеждани групи недоносени, родени в много малки седмици (23-26 например) и с много ниско тегло.

# 13
 • София
 • Мнения: 22 460
Габи е родена края на 36 - началото на 37 г.с.
Даже не знам дали се води точно недоносена. Килограмите май бяха под 2500.
Не засука.
Проходи нормално.
Проговори малко по-късно - към 2г9м, но преди това "говореше" на неин си език.
Може би, ако я бяхме завели на специалист, щеше да я определи като хиперактивна.
Ние си я водим палава.
Изкара доста тежък бебешки пубертет и все още трудно се контролира, ако не е доспала и плаче за глупости.
Със дисциплината и вниманието също има леки проблеми.
Но е много будно и умно дете. Лесно възприема и заучава нови неща.
Не боледува често.

Всъщност едва сега, когато имам доносено бебе, си давам сметка, че съм имала леко недоносено дете с някои проблеми. Преди ги приемах за даденост.

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 16:20 от L'Agent

# 14
 • Мнения: 3 911
Не зная какви са в случая критериите за здраво дете - да няма ДЦП или...
И аз това да питам:Каква е целта на проучването?
Питам просто от любопитство,защото моето дете не е здраво,та очевидно темата не е за мен.
Ако питате за ДЦП обаче,ДЦП не е заболяване само на недоносените и според зависи от държавата,може да бъде поставена и на 5 години Peace

Общи условия

Активация на акаунт