Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 112

  • 106 432
  • 738
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 29
Записвам се в новата тема и то първа  Shocked
Пепи,благодаря !  bouquet
Току що приключих моите мъфини.Ето ги и тях:



# 2
  • София
  • Мнения: 566
Пу втора.
Мерси за темата. Hug

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 3 565
Пепи, мерси за темата!  Grinning
Мира, кексчетата с гнездата за жестоки, предполагам бая гнезда ще видим идните седмици, но твоята идея много ми хареса.

# 4
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
  • Мнения: 1 834
  tiptoe

# 5
  • у дома
  • Мнения: 1 572
дзак  Mr. Green

силно се надявам скоро да успея да се включа по адекватно  Tired

# 6
  • Мнения: 4
Ванчето, палитрата ти е много автентична! Не ми се смей, но си помислих, че това ти е палитрата със сладкарски боички, с която си оцветяваш там тортите Laughing
Мираварна, страшни мъфини! Аз никога не съм правила такова чудо, обаче ти ме вдъхнови!
Рецептата за онова с нарциса: ползвах готови блатове, които исках да навия на руло, но първия взе че се начупи! Тогава разбрах, че тая дето я мисля няма да стане и ги нарязах и сглобих с крема. Крем:2 пак.крема сирене, пудра захар на вкус и 2 с.л.заквасена сметана. С него напълних и измазах. Малко е хлъзгав, но в хладилник стяга относително добре.

# 7
  • Мнения: 144
Хоп и аз тука  Grinning За да не ми е празен записа пускам едно пернато, дето исках да видя дали ще мога да докарам на вид. Подготвих го за една торта за началото на май, ама ще го пусна сега и без това само с фигурки се занимавам напоследък. Малко размазано ми се вижда, ама такова ми е фотото.

https://cdn.bg-mamma.com/E2FU/f05c1c29.jpg[/img]]

# 8
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
  • Мнения: 1 834
Момичета, аз нали обичам да ми е трудно, обаче вчера нещо ми писна. За втори път правя блат сама и двата пъти ми се подува отгоре, а отвътре е от суров, по-суров. Предполагам, че печката ми е кофти и не знам какво да правя. Въпроса ми е - ако сложа хартия за печене отгоре дали ще стане номера или си има друга хитринка?

# 9
  • Мнения: 668
Катенцето - първо напиши по коя рецепта правиш блата за да може да се включим адекватно, второ - блата се пече на умерена температура, т.е. около 180 градуса, за да се изпече равномерно и отвътре и отвън. И ако евентуално видиш че отгоре е готов, а отвътре се съмняваш да е - покрий с алуминиево фолио, за да го предпазиш. Ще чакам подробности, за да мога да ти помогна повече.
r.i.angelova - паунчето е много сполучливо, поздравления. Ще чакам тортата с него.
miravarna - мъфините изглеждат много апетитни. Сподели само - гнездата с накрайника шприц за тревичка ли ги правиш? Ох, искам такъъъв!
Аз пък съм на тема китки от ройал  айсинг - първия ми опит, ама ще ги покажа живот и зраве направо на тортата, не че са нещо особено, ама нейсе.

# 10
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
  • Мнения: 1 834
thedragonbg, рецептата я взех от интернет, ето и продуктите:

8 яйца
14 с.л. захар
14 с.л. брашно
2 бакпулверът
4 ванилии

Става много вкусен, но голям зор, докато овладея почти изригващата горна част на блата.

# 11
  • Мнения: 148
Kатенцето,ти това количество наведнъж ли го печеш?
Аз го пека както ти е казала thedragonbg ,почти винаги се налага да го покривам отгоре.А и преди да го извадя го пробвам със клечка,и деля сместа на три и пека блатовете по-отделно.
Ангелова,много е готин пауна.Да покажеш и тортата.
Мира,кексчетата са супер.
Ясмина,нарциса е много готин.

# 12
  • Мнения: 1 541
Пепи,   bouquet

r.i.angelova,  Shocked страшно красиво паунче! Както казва дъщеря ми "много е  фръцнато"  Peace

miravarna, много са хубави мъфинките!!! Малките яйчица от къде си намери в тези пастелни цветове или си ги прави от захарно тесто? Последния месец блоговете са пълни с този тип мифъни- твоите са в редиците на мнооого сполучливите. Браво!
Ванче, страхотна палитра, а тубичките боя са истински, нали?  Wink И мърлява си я докарала, че да не ти се карат пак тук качествения контрол....Брей, уж ти страшна пък гледай как ти взеха акъла...
Вал, многоточието си го знаеш, да не се повтарям. Но аз или съм прогресивно оглупяваща или изобщо не ми дойде на ум как успя с това чудо да направиш овцата  Embarassed нося тефтера утре- освен оризона добави и това към лекцията, моля  Praynig  Laughing
нелка, тортата ти не мога да си позволя да коментирам. Критика нямам (кой би могъл да има някога изобщо?!), а хвалбите- там няма да ми достигне речникът за адекватно възхваляване.  Hug Уникален творец и уникален човек- едното прелива в другото и обратно  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
gaby_s, всичките ти торти са много нежни и изпипани! Шоколадовата обаче силно ме грабна с визията си и бих я взеимствала, ако нямаш против  Blush
Дарилка, ти си висш пилотаж, за теб също не може да се каже много освен възклицателни и умопомрачителни стенания  Laughing А твоята риза последните месеци имам чувството, че зад всеки ъгъл е копирана!
Леля Ог, твоята работа винаги ми носи страхотно настроение и енергия. А Пипи....Астрид Линдгрен си я търси, да й кажеш да си ходи вкъщи  Wink

Аз тази вечер ще се отчета с малко странично творчество, но е най- близкото до торта, което съм правила тези дни, а да не ми излиза име на спамър, трябва да покажа нещо все пак  Embarassed

# 13
  • Мнения: 668
thedragonbg, рецептата я взех от интернет, ето и продуктите:

8 яйца
14 с.л. захар
14 с.л. брашно
2 бакпулверът
4 ванилии

Става много вкусен, но голям зор, докато овладея почти изригващата горна част на блата.

Кате - като чета продуктите ми се виждат доста 2 бакпулвера за тези продукти, а в каква форма го печеш - кръгла, правоъгълна? Защото аз от това количество продукти ще изкарам 2-3 кръгли блата с диаметър 24 см. Няма ли да ти е по-лесно да ги печеш по отделно? Вярно, по-трудоемко е, но един по-тънък блат се пече по-сполучливо и лесно, от общия дебел блат (лично мнение).

Аз у дома си пека пандишпанови блатове по следната рецепта, давам количествата за един блат: 3 яйца, 3 с.л. захар, 3с.л. брашно, 1 ванилия. Може и една щипка бакпулвер, ако се чуствам несигурна дали са станали добре. Обикновено си разбивам сместа за 3 блата заедно, и после само ги пека отделно, като мислено си разделям количеството на 3 части. Дано съм помогнала, ако имаш още въпроси пиши на лични.

# 14
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
  • Мнения: 1 834
thedragonbg, безумно много ти благодаря и за отговора, и за рецептата.
Иначе цялата течност я пека заедно, защото си мислех, че тавата ми е дълбока - 32/20, но явно грешката си е в мен. Още 1 път благодаря   bouquet ditsan    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт