Битката на един град - или сериалът Сливен продължава...

• 4 379
  • 63
  •   1
Отговори
Бих искала да имам вдъхновението, търпението, упоритостта и всеотдайността на предците ни, имали куража и достойнството в една неравна битка да извоюват правото ни отново да се наричаме с гордост българи след 500г. турско робство - с превъплъщението на единодействието в подвига на Априлско въстание.
Няма да разсъждавам в културно-исторически, а по-скоро в човешки план. Един от възрожденските градове - градът на стоте войводи от няколко години насам е подложен на последователна, непрекъсната и жестока разруха. Не знам дали виновникът е един с група помощници или всички да броя за съзаклятници в едно общо пъклено дело.
Това като че ли няма значение - по-невероятното в случая е, че хората свикнаха с всичко това - да ходят в дупки, да се разминават с колите каращи по тротоара, да газят в боклуци и корени от отрязани незаконно през нощта дървета, да гледат безучастно как всеки инвеститор положил крак тук, след среща с кмета бърза да си плюе на петите да не би алчността да е заразна и да ги догони. Една апатия, един мъртвешки сън е обхванал хората, които всекидневно се движат в един омагьосан кръг - ставам от сън, отивам на работа, пазарувам от хипермаркета, вечерям, сядам да гледам сериала. Един низ от механични действия, които водят само до едно - мизерия,, нещастие, раздели, гурбети, бедност, нищета, казани, клошари, ....
Казвам всичко това във вашия сайт - на майките (аз все още не съм, но се надявам някой ден да имам щастието). Вие се оказахте най-будното обединено движение, чиято вътрешна енергия черпи от най-доброто у човека - любовта.
Затова се обръщам и към васмайки , защото плодът на вашата любов е заплашен както никога досега. Моите думи звучат в  момента конкретно за Сливен - но мисля, че доста БГ градове ще се припознаят тук. Проблемите на Сливен са пред очите ни всеки ден, но за мен едни от най-важните са два - здравето и семейството. Какво общо има това със Сливен?
1. Факт е, че от почти две години имаме едно от най-високите постоянни нива на запрашеност на въздуха. На колко от вас децата страдат от някакъв вид астма или дихателно заболяване? Колко от вас имат проблеми със сърцето? Занете ли какво причинява поглъщането на фини частици прах всекидневно?
"Известно е, че прахта играе роля на похлупак, под който се задържат всички отделени от автомобилите и индустрията газове. Това състояние на въздуха в големите градове е познато като атмосферен смог. Фините прахови частици увреждат силно белия дроб, полепвайки по него безпрепятствено, тъй като човешкият организъм няма чак толкова прецизни филтри, които да ги възпрепятстват.Дори краткосрочното въздействие в ниски нива на вредни микрочастици във въздуха увеличава вероятността от сърдечен удар. Жителите на големите градове вдишват опасните вещества, които увреждат сърдечния мускул и могат да съкратят живота с най-малко 8-10 години. Попадайки в организма, тези изкуствени или естествени микрочастици могат да предизвикат множество здравословни проблеми, в това число и такива, свързани със сърдечносъдовата система. Дори и минимално количество компоненти, замърсяващи въздуха, могат да блокират кръвоснабдяването на мозъка и да сгъстят кръвта. Така те способстват за бързото свиване на артериалните съдове и повишават риска от исхемичен удар."
Толкова за прахоляка - правете си изводи.
2. Проблемът, с който се сблъсквам всекидневно е желанието на младите хора (учениците) да напуснат града възможно най-скоро. Вашите деца на колко са годинки?
На 5, на 6, на 10? Е, след съответно 13, 12 или 8 години ще стоите на летището и ще изпращате отрочето си в чужбина да учи ....и там да остане, ако може. Там ....ще е по-добре.
В навечерието на Нова година собственикът на едно погребално бюро дойде в офиса да изпраща пратка до САЩ. Питахме какво е. "Диск", рече човекът. "Какво има на него?" , попитахме ние, че митническите власти в САЩ са много стриктни. "Ами за лична употреба е - записал съм погребалната церемония на майката на едно момче, което не можа да си дойде за погребението..."
Уверени сте,че това на вас няма как да се случи. ..
Единственият начин да бъдем сигурни е да се борим семействата да не се разделят - бъдете пример за децата си със своята борбеност и непоколебимост, със стремежа си да им осигурите бъдеще изпълнено с възможности.
Призовавам майките, които карат количките с децата си всеки ден по прашните улици на Сливен да накарат всички да чуят техния глас. Присъединете се към нас - останалите и борещи се да останем тук.
 Вижте за какво говоря:  
"Прахоляк, дупки, разруха, безработица, безперспективност - това са имената на Сливен днес. Нека променим това заедно - нека поне веднъж бъдем единни и да изразим своя глас на протест.
Протестът ще се състои от няколко лъча:
10:00ч. - 1-ви сборен пункт - бившия Битак (зад Кауфланд)
11:00ч. - 2-ри сборен пункт - вход на Градската градина
11:00ч. - 3-ти сборен пункт за желаещите да се включат в автопоход - паркинг на Дамарски мост
...На тези, които казват, че няма смисъл от протести - ще кажа - а ВИЕ какво правите? Как се борите с несправедливостта около вас? Трябва ли да скръстим ръце и да чакаме, да чакаме ...ДОКОГА? Нещо да се оправи от самосебе си, НЯКОЙ да дойде да ни оправи? НЕКА ТОЗИ ПЪТ КАЖЕМ, ЧЕ ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАС. НЯМА КОЙ ДРУГ ДА СЕ БОРИ ЗА БЪДЕЩЕТО НИ ОСВЕН НАС САМИТЕ..."
А за вас, майките, които желаете да присъствате - можете да се присъедините с децата си дори. Вашият сборен пункт може да бъде площадката около Мустан, откъдето към 11:30 ще минем с всички останали участници и ще можете да се присъедините. Ако наистина искате един ден децата ви да изберат да останат, защото наистина ще могат да работят и се развиват тук , моля подкрепете усилията ни сега. Бъдещето се гради днес.

Моля да изложите своите искания на лозунг и на лист А4, за да можем в края на протеста да входираме исканията и въпросите на гражданите към кмета и администрацията. Молим всеки да донесе по малко вяра и разбира се себе си и поне по още двама човека на протеста. Врзъката към събитието във фейс е: http://www.facebook.com/event.php?eid=190362704341435#!/event.ph … t_wall#wall_posts или търсете събитието под надслов: Протест: Битката за Сливен - всичко зависи от теб!
Имаме нужда от всяка подадена ръка ...

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 07:15 от Ekaterin4ica

# 1
Екатеринчице, изображението на аватара ти с размерите си нарушава правилата на форума.
Сложи това - http://prikachi.com/images/943/3227943F.jpg. Същото е, но намалено до максимално допустимото.

# 2
Готово, благодаря Simple Smile

# 3
Стана ми любопитно - кой организира този протест и кои сте "вие"?  Thinking
Коректно е първо да се представите - политическа сила ли сте, НПО ли, група родители от кварталната градинка ли...

# 4
Не знам кой стой зад този протест.
Даже не разбрах и кога е.
Но всичко е вярно.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=700114

# 5
Не сме партия, нито НПО (иначе нямаше да броим стотинките за брошури). Както се казва сме обичайните заподозрени от първите два протеста (някакви си 5-6 човека) - на 31.12. 2010 с/у дупките и на 24.01.'11 срещу тегленето на новия кредит.
Отчаяно вярваме, че спасението на Сливен е единствено в ръцете на хората, които живеят тук. Всички хора, които искат нещо да се промени, да изразят своя глас и да се борят града ни да стане такъв, че да не го напускаме а да се връщаме в него.
Името ми е Екатерина Щерева, като последвате линка към събитието във Фейсбук ще можете оттам да разгледате профила ми - Екатерина Георгиева.
Колкото до събитието и провеждането му - пищше го ясно горе:
"Протестът ще се състои от няколко лъча:
10:00ч. - 1-ви сборен пункт - бившия Битак (зад Кауфланд)
11:00ч. - 2-ри сборен пункт - вход на Градската градина
11:00ч. - 3-ти сборен пункт за желаещите да се включат в автопоход - паркинг на Дамарски мост"
и по-специално за вас майките:
за вас, майките, които желаете да присъствате - можете да се присъедините с децата си дори. Вашият сборен пункт може да бъде площадката около Мустан, откъдето към 11:30 ще минем с всички останали участници и ще можете да се присъедините.
И освен това:
Моля да изложите своите искания на лозунг и на лист А4, за да можем в края на протеста да входираме исканията и въпросите на гражданите към кмета и администрацията.
Трябва да знаете, че подбудите ни са единствено да накараме хората да вземат бъдещето си в ръцете си. Няма нищо по-важно от това. Можете да ми задавате всякакви въпроси - нямам какво да крия. На ваше разположение съм.

# 6
Е, след съответно 13, 12 или 8 години ще стоите на летището и ще изпращате отрочето си в чужбина да учи ....и там да остане, ако може. Там ....ще е по-добре.
В навечерието на Нова година собственикът на едно погребално бюро дойде в офиса да изпраща пратка до САЩ. Питахме какво е. "Диск", рече човекът. "Какво има на него?" , попитахме ние, че митническите власти в САЩ са много стриктни. "Ами за лична употреба е - записал съм погребалната церемония на майката на едно момче, което не можа да си дойде за погребението..."
Уверени сте,че това на вас няма как да се случи. ..

Не, не съм уверена... И е много глупав начинът, по който го използвате този пример, за доказване на правотата си.

# 7
Примерът не ви харесва, защото е реален. Аз не желая да съм далеч от семейството си, искам да мога да им помогна във всеки един момент, когато имат нужда. А вие?
Бруталността на реалността е очевидна, но ние предпочитаме да живеем в реалността на ТВ шоутата и сериалите. И когато тя ни се озъби се сърдим..и протестираме, че не било така. Огледайте се къде и как живеем и ще ви стане ясно, че изборът е един - да вземем бъдещето си в свои ръце. Казвала съм го много пъти, но пак ще повторя: Бездействието е също толкова престъпно като злонамереното действие. Ние избираме какви да бъдем. Тоест изборът е ваш.

# 8
Примерът не ви харесва, защото е реален. Аз не желая да съм далеч от семейството си, искам да мога да им помогна във всеки един момент, когато имат нужда. А вие?

Някои много добре знаем, колко е реален този пример. И, също така, как няма никакво отношение към каузата, за която се борите. И продължава да няма...
Така че, ако ще разпращате писма по институции, вестници и т.н. махнете го, защото рискувате да си навлечете недоволство, каквото аз изпитах, докато го четох. Успех.

# 9
Колкото и да не вярвате тя казва истината.
На мен ми се смяха за мартениците и бабите дето не са виждали внуците.
Днес ме разплака една такава-ще му пратя на внучето боядисано яйце,защото където живеят не празнуват така.
Колко много картички продадохме за Великден.
Хем се радвам,има оборот.
Хем ми се плаче,колко много роднини и приятели са далеч.

Извинявай но не разбрах датата.

# 10
Кейси и защо е глупаво?
Само за една година мой познати-6 семейства -напуснаха Сливен.
След месец заминават още две.
Сливен е с най много бебета,ама....

# 11
Позната картинка. Ние не сме с партиите, ние, хората от народа, да спрем потисниците, гордите ни предци, бла-бла-бла.... После следва едно гражданско сдружение, ама само за да можем да си постигнем по добре целите, а накрая тихомълком си продадем членската маса някому.
Преди няма и седмица го четохме в темата за протестите срещу високите цени на горивата, а тези, които не са бягали от часовете по литература сигурно и в събраните съчинения на Чудомир.

# 12
джоджо, датата е обявена във ФБ - 20.04.2011 г.  от 10.00 часа.

# 13
Хърмаяни благодаря.
Все забравям,че всичко се свежда до ФБ.

# 14
Кейси и защо е глупаво?

А какво е? Вплитането му, в цялата им, не много ясна концепция, си е точно глупост, извинете.

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 18:52 от Кейси

Общи условия

Активация на акаунт