Отново за АБКМ - 2

  • 41 936
  • 792
  •   1
Отговори
# 660
  • sofia
  • Мнения: 786
usagi няма какво да се притесняваш, нищо не е толкова страшно колкото изглежда. Спазвайте стриктна диета и като се успокоят нещата ще започнете малко по малко да се ориентирате. В бързата вода риба не се лови. Имай предвид, че и акарите оказват силно влияние и мухъла. Животни. Ако имаш въпроси не се притеснявай да питаш

# 661
  • Бургас
  • Мнения: 10 663
cucinka!, защо не отидеш да говориш с директорките на яслите към които си се ориентирала? И аз си мислех като теб, но реших да отида да питам в яслата, в която беше големия ми син как стоят нещата. И за голямо мое учудване директорката ми каза, че имат доста деца с АБКМ. Разбирали се с майките, кога менюто през седмицата е подходящо за децата и кога не, съответно тогава родителите носят и дават на децата отделно храна. Каза ми изобщо да не се притеснявам за това, ще го хранят както трябва и както се разберем. Другото, което много ми хареса е, че подкрепя дългото кърмене - сподели ми че имат много кърмачета в яслата. И отново за мое учудване каза, че децата приемат много по-леко раздялата отколкото майките им. Wink Та съм много доволна и спокойна след този разговор. Макар, че още не знам дали ще го пусна изобщо на ясла догодина или ще мислим варианти да го гледаме в къщи.

За месото да ви кажа - мен много ме е страх от домашните меса и изобщо домашни яйца, мляко, сирене и т.н.  Rolling Eyes Страх ме е от болести. Домашни плодове и зеленчуци ядем страшно много, ама само от градината на свекърва ми и баба ми, защото знам как са гледани.
Въпреки това мъжа ми скоро взе от един приятел домашен заек и го замразих на порции за малкия. Със страх му давам, но му давам. Много съм... и аз не знам каква, ама  Rolling Eyes

# 662
  • Мнения: 283
Като се замисля, ако започна да му давам купешко месо на детето си всеки ден също и млечни, чиито животни са отгледани с фуражи наблъскани с хормони за бърз растеж и антибиотици, дали няма да му навредя повече. Ясно е, че деца хранени с такова месо имат аномалия в растежа си, като например момчетата да стават по женствени и момичетата по мъжествени, стават по агресивни, имат сексуални предпочитания към собствения си пол и с куп други здравословни проблеми. Изрично е упоменато в ГАПС диетата месото и млечните да са от домашен произход и като няма откъде да си набавим, какъв избор имаме. Кое е по малкото зло? Хем да ги лекуваме с белтъчини, а и в същото време да увредим хормоналния им растеж, а те играят и немаловажна роля в тяхното физиологическо, психологическо и емоционално развитие.

Радвам се, че поне мед и стевия са позволени в гапс диетата, че без сладичко е малко трудно най вече за мен.  Mr. Green

Мисля да му давам пробиотици, но все още не съм се ориентирала на кое да се спрем окончателно. Той не иска да яде кисело мляко и няма как да си набавя пробиотици.

А колкото до яслите и детските градини и аз не знам как ще се справим там с диетата му. Болната ми тема. То зависи и много от персонала, ако някой има късмет да попадне на разбрани хора, но с добра организация проблема може да се реши.

# 663
  • Мнения: 1 449
Яслата и на мен ми е болна тема. Не ни приеха на държавна, и съм запазила място в една частна, където поръчват храна от частна кухня, която пък предлага диетично меню. Помислете за този вариант с кухните. Не ми е ясно как ще я пусна на една годинка на ясла, ама ще видим.

Не съм съгласна за домашните пилета и кокошки. Лелята на мъжа ми на няколко пъти ни дава домашно доста голямо пиле, което ме кара да си мисля, че си е чиста кокошка. Сварявам бялото месо и го пасирам, и си става добро за ядене. Сега, вашите деца са доста големи за пасиране сигурно, но като се замислим, едно време не е имало купешки, и все домашни сме яли. Както каза собственикът на един месарски магазин близо до нас - бройлерите на пазара са чиста отрова.

Внимавайте с домашните яйца, купени от разни баби. Както ви споделих, преди две седмици баща ми беше в болница заради салмонела от едни такива яйца.

# 664
  • sofia
  • Мнения: 786
Не забелязвам да имаме проблеми с купешкото пилешко. Вече 2 години ядем усилено почти само месо и двамата. Но вие си решавате. Това пък за болестите от домашните животни съвсем прекалено. Не изпадайте в крайности, уповавайте се на Господ! Болести има навсякъде, дайте да бием всички съществуващи ваксини на децата тогава.
sisilina Домашни пробиотици може да бъдат и хляб с квас, ферментирали зеленчуци и зеле, домашна боза, домашен кефир от кокосово мляко. Щом не иска киселото мляко значи не е готов за него.

Бях купила ентеросан за деца и го държах в хладилника докато му дойде времето да експериментирам. В Гапс диетата процедират така - започва се с много малко количество пробиотик и се увеличава до стигането на лечебна криза (измиране на патогенните бактерии). Количеството остава същото докато не се премине кризата.
Та от 5 дни пробвам с по малко кисело мляко и днес детето намери кутииката Ентеросан и си поиска. И мен какво ми хрумна, дадох му едно хапче като реших че няма да има проблем, ама той като се тръшна и айде още едно отмъкна. Наблюдавам го аз зачерви му се леко на вратлето, после на крачето излезе малко обривче, след това долу на крака (горната част на ходилоото) и си викам леле обрива се. После обаче обривите изчезнаха и ми стана ясно, че това е умирането на патогените.  Там доста са писали как се различават обривите от тази реакция вледствие пробиотици. На мен ми се е случвало преди също, но сега вече съм сигурна какво е това - гъбички или бактерии някакви. Като умират изпускат кофти вещества и организма чисти през кожата.
Естествено няма да продължа да му давам по 2, ама и аз понякога съм действам много прибързано.... Освен това ентеросаните са много видове и мисля да експериментирам с ентеросан 44, който е за алергии. Жалко, че не мога да им видя състава в интернет, само описание на действието имат. От проучванията ми за пробиотици си бях направила извода, че е хубаво да се вземат такива които изисват съхранение в хладилник. СЪщо, че трябва да са от човешки произход (този не е, но пък е много евтин и д-р Михайлов го препоръчва). В Гапс казват, че кефира е много по-силен пробиотик от киселото мляко, така че мисля да си завъдя.

Този сайт има рецепти по Гапс с картинки: http://nourishedandnurtured.blogspot.com/p/recipes.html

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 12:30 от newradost

# 665
  • Добрич
  • Мнения: 757
newradost , аз така и не можах да хвана цаката на кваса кога е готов, пробвах 3 пъти да си правя сама, без да си купувам, правеше балончета, но не се надигаше да увеличи обема си, и после пък ставаше един рядък и се утаяваше и го хвърлях  newsm78
Ето тук http://apteka.framar.bg/30062951/%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80% … 0-%D0%BC%D0%B3-30 кратко са описали състава на Ентеросан 44 , а от кой Ентеросан даваш в момента?
А прясно зеле/термично обработено/ давате ли и от кога?

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 13:33 от Весси

# 666
  • sofia
  • Мнения: 786
Весси трябвало е да го захраниш през 1ч още няколко пъти и след това става "активен" и се надига. Не хвърлям квас.

С зелето отдавна съм захранила, една от първите храни. Това ми е любимата храна на мен. Броколи, зеле... Когато беше малък искаше от водата на готвеното зеле (съдържа много витамин Д).

За Ентеросана - дадох еднократно ентеросан основен за деца. На този линк също няма информация какво съдържа - изглежда е търговска тайна, само на опаковката има накратко. "СЪСТАВ:

Живи клетки на бифидобактерии, микроелементи и витамини" - ама какви микроелементи и какви витамини? какво количество? Пък и този Ентеросан 44 съдържа само бифидобактерии, каквито децата приемат с кърмата. А на нас ни трябват лактобактерии, така че ако ще давам може би ще дам този : Ентеросан 2000.

# 667
  • Мнения: 221
Нас пък ни приеха в държавна ясла.Имам предимство от каката. Не съм сигурна обаче дали ще пусна или направо на градина, че с това ядене и тия болести....незнам. Има време,ще му мислим.Въведох към кашите ориз и елда и пюре от круша. Мога ли пробвам сега да добавя чиста ябълка?

# 668
  • Мнения: 283
И аз да се оплача от кваса, но вече го хвърлих. Снощи забравих буркана на терасата и се вкисна. Започвам наново.

Рецептите са супер. Ще започна да прилагам някой от тях.

Интересен случай сте имали с пробиотика и лечебната криза. Ако започна сега с ентеросана, защото ми е евтин мога ли после да сменя с някой друг по нататък? От човешки произход пробиотик да разбирам, че няма в него млечнокисели бактерии ли? Много не съм наясно с това. Притеснява ме, че на своя глава не знам с какво количество да започна и дали ще усетя лечебната криза и въобще дали ще уцеля правилното количество. По три пъти на ден ли да бъде приема или само веднъж сутрин? Преди аз съм взимала, на дафлорн http://www.daflorn.com/index.html но не ги продават в аптеките, а само чрез дистрибутори. Имат само в София и Пловдив офиси, но не знам дали са най доброто за нас.
В предаването на кафе имаше реклама на пробиотик, но не се сещам сега за името му. Ако някой ме подсети.

Нели: Да можеш да сложиш ябълка без притеснение според мен. Щом вече сте приели успешно крушата, а тя е по проблемна заради разхлабващия и ефект. Поради ред съображения все още не съм записала малкия на ясла.

# 669
  • sofia
  • Мнения: 786
Според мен няма никакъв проблем да се смени пробиотика впоследствие. От човешки произход значи следното - взема се флора на здрав човек, отделят се само полезните бактерии и се прави от тях пробиотик - няма мляко в него. Такава е модата сега Wink Аз затова исках да тествам някой простичък, но от биогайата не видях много ефект преди  - може да не съм знаела как. На всеки пробиотик си пише как да се приема. На този ентеросан пише 3 пъти по 1 преди ядене. Но сигурно трябва само половинка първо, после цяло, после 3х1, после 2 и така, да не ме вземете за много знаеща, възпроизвеждам какво съм чела. Тези на Дафлорн ги вземат веганите, но и аз незнам как се купуват.

Ябълката не е съвсем безпроблемна. Само крушата е безпроблемна за стомаха на алергичните. Разхлабващия й ефект не е проблем. Към ябълката обаче има алергии и е по-трудна за смилане. В ябълката се загнездват и някакви гъби, писах преди за това...

# 670
  • Добрич
  • Мнения: 757
sisilina мисля че за този пробиотик http://www.lyolact.com/ ставаше дума
Момичета, как точно приготвяте зелето за децата, аз слагам за нас домати, но за нея й е рано, и всъщност, има ли някой от вас да е въвел термично обработени домати и кога е станало това
newradost , задължително ли е квасът да увеличи обема си, гледах снимки надига се като пяна, това ли е признака за активен квас, и колко време може да издържи така като е активен, в нас е много топло и може през нощта да стане активен и докато станем да вкисне, знам ли вече, извинявам се за многото въпроси, гледах снимки и обяснения, но нещо не мога да включа  Blush

# 671
  • sofia
  • Мнения: 786
Да, точно така, става като пяна отгоре, а може и да изкипи от съда. Ами ти го правиш активен само когато е необходимо. Моята процедура е следната: Изваждам го от хладилника, изчаквам малко да се климатизира, добавям брашно и минерална вода, пак оставям (сигурно към час). Понякога правя и следващи захранвания зависи кога ми е удобно да го замеся. Слагам в машината, добавям солта и водата, разбърквам. добавям всичкото брашно и включвам машината. След време поглеждам топката и коригирам (с вода или брашно) да не маже. След това съм изброила вариантите за печенето. Бурканчето от квас е празно и мръсно - доливам вода и добавям брашно, разклащам да обере по стените. Оставям да постои, да се размножат бактериите. След това добавям още брашно да стане гъсто и прибирам в хладилника - това е начин да се забави процеса. След 1-2 дни вадя от хладилника и меся хляб пак.

Зелето приготвям така - обаче за големи деца, не помня как съм давала за бебе : http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=59&t=4256

# 672
  • София
  • Мнения: 2 082
За яслите, моят син е в частна такава със собствена кухня, в която готвят специално за него съобразено с храните, които може да консумира.

Месо за съжаление консумираме всички купешко, не съм забелязала да има проблеми от това, засега.

# 673
  • Добрич
  • Мнения: 757
Много ми допадна рецептата за прясното зеле, но май няма да е подходящо още за бебето
А относно кваса, аз се опитвам сама да си направя квас, не съм си закупила активен квас и затова нещо не мога да се справя, ако отново не стане вече ще си купя

# 674
  • sofia
  • Мнения: 786
endira, в София ли е тази ясла? Би било полезно да я знаем тук във форума.

Общи условия

Активация на акаунт