Мама МАРТенче прегръща, то с усмивка й отвръща - тема 2

• 29 903
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Момичета,

Имам въпрос относно болничните
От кой момент се взема 90% от брутото?
Сега гледам болничния си в НОИ, който ми е издаден от родилния дом. В справката пише колко е преведената сума и на каква база се изчислява. И като сметна излизат около 80% Thinking

Обезщетението за майчинството е 90% от брутното, но не повече от нетното дневно възнаграждение. Така че вероятно е изчислено на базата на нетното ти възнаграждение. Изплаща се от датата на раждане на бебчето.

# 286
КЪМ ЛЛЛ!
Здравеите момичета...за съжаление отново имам нужда от вашето мнение!
Кърмата ми намаля на половина,досега използвах замразена за дохранване,но сега свършва и незнам какво да правя.
Преди изцеждах по 100 гр от едната,гърда,което бе6е достатъ4но за бебка,дори и остава6е,на следва6тото хранене изцеждах от другата пак толкова и бе6е супер.Сега на 3 4аса изцеждам и от двете заедно,за да събера 50-60 гр и дохранвам със замръзена кърма,която не ми харесва как мири6е,доколкото знам е нормално да не мири6е приятно или бъркам? Цяла седмица правя вси4ки ваши препоръки за овели4аване на кърмата но не става: цедя се по-4есто,пия 4аи на хип,пия витамини,храня се доста балансирано и подходя6то...но ефект няма! Вие кое адаптирано мляко препоръ4вате ако стигнем дотам?
Благодаря!

# 287
  • гр.София
 Simple Smile
Здравейте мамчета,
ние днес сме на никакъв режим, ядем по 80-100гр. спи само в ръце или гушнат, гладен е през 2-2,30 часа. Луднах  Laughing
Дано нощес спи спокойно милото  Praynig

За биберончето - нашето е на Авент, не сме го сменяли, хареса си го от първия път, преди по честичко си го въртеше в устата, но напоследък по рядко го иска.
Така като го гледам сигурно вече сме минали 6 килца  Laughing ще видим на 19,05 сме на консултация за ваксина и сигурно ще ни мерят.

Днес четох една статия че към средата на втория/ края на втория може да се даде по лъжичка-две прясно изцеден сок от морковчета. Утре ще му изцедя мъничко.

Пускам част от статията, ако някой иска да я прочете  Simple Smile

Хранене на кърмачето през втория и третия месец от живота му

Няма особена промяна в режима на хранене освен, че се препоръчва нощната почивка да се увеличи.
В средата на втория месец може да се даде на бебето зеленчуково или плодово сокче, като се започва с една чаена лъжичка и само от един вид плод или зеленчук, постепенно се увеличава количеството, но не повече от 40 милилитра (8 чаени лъжички) на ден. Дава се винаги след ядене или между храненията. Началните сокове се препоръчва да се приготвят от моркови или ябълки, може да се дават и смесени сокове, но само след като кърмачето е поемало всеки от тях поотделно.
Сокове със слабително действие, които е препоръчително да се избягват през първите 2-3 месеца - това са от сини сливи, домати, портокали, круши.
Соковете със запичащ ефект са от касис, вишна, лимони, моркови.
През този период не се препоръчват нектари, а само сокове и то прясно приготвени от настъргания плод или зеленчук, който се прецежда през изварена марля. Не се подслаждат.

# 288
Момичета, имам следния проблем и ще съм ви благодарна за мнения и най-вече за съветите от ЛЛЛ.

Покрай счупения крак на мъжо и търчането до Пирогов, пропуснах няколко кърмения, после нямах и време за цедене и направо слагах беба да суче. И след 2 дни лявата ми гърда е страшно твърда и подута и ме боли доста. Включително и когато беба суче. Болката е най-вече след кърмене и е като пощипване, ама доста силно. Онзи ден доста често пробвах с помпата, но на моменти нищо не изцеждах, а гърдата е видимо пълна.  Вчера ходих на лекар и ми изписаха окситоцин по половин ампула 5 минути преди кърмене. Имаше някакъв ефект вчера, но днес пак се събудих с подута гърда и доста болезнена. Някъде бях чела, че листо от зеле помага и сложих, та леко ме облекчи, но гърдата си е пак доста твърда и има мляко, а не успявам да го изцедя. Забелязвам, че и дясната почва да ме понаболява.

Ако някоя има идеи как да облекча положението с бабини лекове, моля ви пишете ми.

Бишкота, съжалявам за неприятностите в семейството ти! Дано мъжът ти се възстанови бързо!
Би могла да опиташ дали преди кърмене/цедене няма да помогне топъл душ и масаж (съвсем леко, без силен натиск, в посока от основата на гърдата към зърното) и/или топъл мокър компрес (с хавлия, памперс, или нещо друго). Ако бебето не успява да те изсуче и все още усещаш гърдата си подута, е възможно и изцеждане да помогне, но малко - колкото да почувстваш облекчение. Щом зелето ти действа добре, може отново да пробваш с него след кърмене/цедене (охладено листо, предварително са му махнати дебелите жили и е надупчено с вилица или намачкано с бутилка/точилка; обгръща се гърдата, без ареолата и зърното) или пък компрес с извара. Обърни внимание и да не притискаш неволно гърдите (спане по корем или върху някоя от тях, стегнати дрехи/бельо, сутиен с банели, колан (от чанта или на автомобил) и др., или травма (вкл. и бебешки ритничета). Ако прецениш, би могла да опиташ и с прием на Лецитин (хранителна добавка, която действа като емулгатор и пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета и може да не се изписва от лекар, но ако прецениш, би могла да се консултираш). Повече за Лецитина и дозировката му има тук.
Би могла да поставяш беба на гърдата по-често, ако имаш възможност – да зарежеш домакинството и другите задължения, и да си почиваш повече, да прекарваш по-дълго време в леглото с нея, да се гушкате, да се кърмите, да си поспивате. Доста майки споделят, че почивката и честото кърмене помагат много.
Ще се радвам да споделиш как си.
  Hug

# 289
Здравейте, момичета, няма оттървававане днес от мен  Laughing
Да ви питам нещо - има ли някоя мама, която е при един личен лекар, а детето е при друг? Интересува ме кой й издаде 3-я болничен, защото моя личен лекар ми развива теории, че имало промяна и вече го издавал ЛЛ на детето, а не моя. На мен поне ми звучи много безсмислено това...чудя се да не ме праща за зелен хайвер само защото не съм записала децата при нея.
amanita, не знаех, че вече са я въвели като задължителна Синфлорикса. Не може ли през няколко дни да се сложат, като чета календара е посочено в кой месец се слагат ваксините...на нас досега не са ни слагали никога едновременно 2 ваксини, да не би да му е по-удобно така на педиатъра ти  newsm78
еуа, преди се продаваше пентаксима, но мисля, че вече като е по здравна каса го няма по аптеките, не зареждат, защото просто няма кой да го купува. Ако някъде има останала някоя бройка евентуално...
lilincho, гледаш ли новия сериал на НВО "Games of Thrones"? При вас го дават всяка неделя. Много ми е любима поредицата на Мартин. Нямам търпение да излезне следващата книга.

# 290
Здравейте мамчета,

относно последните въпроси - къпем се всяка вечер, рядко пропускаме, ако не сме вкъщи.
За спането и аз обичам по корем, но сега трудно ми се отдава и спя на една страна или по гръб, на сутринта давам да суче от гърдата, която е по-напрегната, въпреки че и двете са ужасно зле, защото моята дама спи 7-8 часа.
Масажи правим от два дни след баня, а за гимнастика от вас чувам. Някой може ли да покаже линк с гимнастика или да обясните какво точно "спортувате"?

За болничните, 90% започват да се изплащат още от първия болничен 45 дни преди раждането  Peace

И последно да питам момичетата от Варна дали искат да се срещнем.Така можем и по лесно да обменяме информация.С баткото така направихме преди 3 години.

Аз също съм съгласна да си направим една среща
Може би в Морската градина е най - добре само да улучим хубав ден за разходка
Ако пък имаш идея къде другаде можем да се видим пиши

За Варненска среща има много ентусиасти, сиела имаме и скайп на варненските мами, ако те интересува ще ти го дам да се включиш Simple Smile

Лъки, моя болничен е издаден от ЛЛ на детето, при мен също са различни. Относно ваксините и моята лекарка ги слага наведнъж, а Пентаксима се продава със сигурност по аптеките, защото в момента не е наличен във Варна и дори ти препоръчват да си го купиш, а да не чакаш да го доставят от Здравната каса, но аз такъв зор нямам, така че ще чакам да пристигне  Naughty

# 291
  • Карлово
КЪМ ЛЛЛ!
Здравеите момичета...за съжаление отново имам нужда от вашето мнение!
Кърмата ми намаля на половина,досега използвах замразена за дохранване,но сега свършва и незнам какво да правя.
Преди изцеждах по 100 гр от едната,гърда,което бе6е достатъ4но за бебка,дори и остава6е,на следва6тото хранене изцеждах от другата пак толкова и бе6е супер.Сега на 3 4аса изцеждам и от двете заедно,за да събера 50-60 гр и дохранвам със замръзена кърма,която не ми харесва как мири6е,доколкото знам е нормално да не мири6е приятно или бъркам? Цяла седмица правя вси4ки ваши препоръки за овели4аване на кърмата но не става: цедя се по-4есто,пия 4аи на хип,пия витамини,храня се доста балансирано и подходя6то...но ефект няма! Вие кое адаптирано мляко препоръ4вате ако стигнем дотам?
Благодаря!

Здравей, Сиси!

За съжаление, когато майката храни с изцедена кърма, понякога колкото и да се опитва да увеличи количество, то плавно намалява. Може да опиташ да цедищ по-често, напр. на 2:30 часа, ако прецениш, че няма да те натоварва допълнително както и поне едно цедене  през нощта. Правилно си разбрала, че замразената кърма понякога мирише по-различно, което по никакъв начин не се отразява на качествата й и ако бебето я приема, може да продължиш да я даваш. Адаптирано мляко е най-добре да изберете заедно с педиатъра на бебето.

# 292
Към ЛЛЛ за помощ:
от днес едната ми гърда е твърда и не мога да я изцедя въпреки компресите с горещи памперси и душове. Бебка не иска да помага и не иска да захапе зърното, а с помпата не успявам. Страхувам се да не се развие мастит Sad Моля за помощ!

# 293
zvezdaa, ето линк към гимнастика, която съм сканирала от една книжка за всеки триместър. Има и подробни указания за масажа, ако те интересува ще сканирам и тях  Peace Благодаря ти за инфото за болничния, ще ходя значи при ЛЛ на Ади.

# 294
Лъки нямам HBO.Мъжо напоследък се е запалил по Legent of the seeker.

# 295
Миккиблагодаря ти! Убедена съм във всяка твоя дума, но си е доста успокояващо когато някой с вашата компетенция ги изкаже. И сина си изгледах така,въпреки че тогава още властваха разбиранията за строгия тричасов режим, но дали съм забравила, или пък той не беше толкова голям цицоман...не помня Simple Smile Ще я караме на инстинкт, но предполагам не само аз съм изнервена от вечно ревящи и мрънкащи бебета, недоспала и обезверена че нищо не помага, човек започва да се съмнява в себе си.
Днес при нас нещата са още по-истерични, или ревем в количката по улиците, или пищим у дома. Слава богу, сили не и останаха и заспа бързо. Ще се слугува, както казва еуа.
 Eya, когато дойдеш, мога да те заведа при нашто педи, проверих, има ваксини при нея, убедена съм, че ще ти сложи. В събота имам уговорка с голямото и малкото В, дано не вали за да се видим. И аз имах проблем с краткото име на Давид навремето, един мой близък приятел разрови някакви исторически книги и откри, че на  Давид му викали Доди или Додо и при нас така си остана... Харесай си някой исторически Дилън и се разтърси. Името е страхотно.

# 296
  • Карлово
Пипиллота не приемай това кото ще напиша за меродавно,но понеже сега се сблъсквам с този проблем при кумата ми ще споделя.Нейното момиче е вече на почти 7 месеца,но определено е пристрастена към цицата и това е голям проблем.Повратна точка при тях беше едно пътуване със самолет за ваканция при което майката дава гърда за успокоение през цялото време.И преди това се ползваше с тази цел,но след ваканцията детето е буквално залепено за нея.Отделно,че не иска да спи,понякога я преспиват 2-3 часа,събужда се от най-най- малкия шум и всичко започва отначало,а вечер става през един час  #Crazy.Най се тормозят при заспиването-дори малката да е супер изморена и да заспи за 5 мин на гърдата,после няма местене.Тя си е като пиявичка.Дано не съм те наплашила много.Със сигурност пристрастяването към цицата не е единствения и проблем,така,че пак ти казвам не приемай всичко което написах за еднозначен отговор на въпроса ти.
Ще помоля момичетата от ЛЛЛ за коментар.Благодаря предварително!Да допълня,че е изпробвана тактиката за откачане от гърдата (с цел НЕсъбуждане на детето) придържане на брадичката към горната челюст.Както и среднощно разнасяне от бащата при всяко събуждане,като се дава на майката само за кърмене.Нищо не работи.Даже не знам дали проблема е от вашата компетенция,но родителите са се видяли в чудо и не знаят към кой да се обърнат за помощ.

Лилинчо, не може да се говори за пристрастен към гърдата, не само при толкова малко бебе, дори и при по-големите деца. Винаги има причина за честото или продължително сукане., дори и скуката при големите кърмачета е причина. На възраст 7 месеца доста често причината за това е зъбоникненето. Промяната в обстановката и връщането отново към обичайния ритъм е възможно да разстрои създадената рутина при бебето. Незрялата нервна система лесно може да не издържи на напрежението – на тази възраст бебетата стават все по-любопитни към заобикалящата ги среда, искат всичко да видят, пипнат или пък лапнат, а това е голямо натоварване за малкото човече.
Повечето деца се чувстват добре, ако имат изградени ритуали, това им дава допълнителна сигурност. Затова могат преди сън да си изградят някаква последователност, съобразена с техния семеен режим. Спокойна игра с тати, къпане от мама, масаж след банята, целувка за лека нощ от баба и накрая кърмене в другата стая, напр. С напредване на възрастта могат да се включат четене на книжки, измиване на зъбките и др.п. Могат да опитат кърмене в тиха, затъмнена стая. За да си отпочива майката, нека опита да кърми легнала, по възможност там, където ще спи бебето и след като то заспи, вместо да го пренасят, тя да се измъкне. Нека изчака бебето да заспи дълбоко на гърдата, преди да го „откачи”. Може да опитат вместо придържане на брадичката, да освободят вакуума като майката сложи кутре в ъгъла на устата и леко го пъхне в устата на бебето. Доста майки споделят, че съвместния сън с бебето им помага да се събуждат отпочинали и наспани. Не е нужно бащата да разнася бебето и майката да го взема само за кърмене. Често отделянето от майката има обратен ефект – бебето още по-настървено я търси. Когато знае, че тя ще откликне на нуждите му възможно най-скоро, то по-спокойно би понесло известно забавяне. Вместо да губят минути и часове в разнасяне насам-натам през нощта и в крайна сметка пак да суче, по-добре да го накърми при първия сигнал и да продължат да спят цялото семейство.
Могат да поговорят с личния лекар на бебето за някакво кремче за венците, или с хомеопат за хомеопатично лекарство за никнене на зъбки.
Нервността и тревожността у родителите се предава и на децата. Нека се успокоят, че това е период, който отминава. Често на възраст от 6 месеца до 1-1,5 г бебетата се дължат по този начин, неспокойни без видими причини, но ако се вгледат и замислят, ще открият, че нещо се е променило - в обстановката, във времето, в здравословното състояние, в развитието на детето. Все пак те имат предимство – кърменето. Без него нещата можеха да бъдат още по-зле.

# 297
  • Карлово
Към ЛЛЛ за помощ:
от днес едната ми гърда е твърда и не мога да я изцедя въпреки компресите с горещи памперси и душове. Бебка не иска да помага и не иска да захапе зърното, а с помпата не успявам. Страхувам се да не се развие мастит Sad Моля за помощ!

Буб, ако е твърдата гърда е нормално бебка да не иска да я захапе. Опитай да поизцедиш на ръка, за да поомекне и тогава й я предложи. Ако не емного гладна или пък в сънен осъстояние, вероятно ще е по-сговорчива и ще приеме да суче от проблемната гърда. Компреси със зелеви листа, намачкани за да поотпуснат сока си. Но внимавай да не е сложено листото върху зърното или ареолата. Също компрес с извара. Прием на лецитин, по 1000-1200 мг 3-4 пъти на ден, докато отшуми проблема, след това намаляш е по едно хапче на ден и накрая една седмица пиеш по 1 хапче дневно. Следи да не вдигнеш температура, ако се случи - заминавай на лекар, за да стопират нещата в зародиш.
Пиши как се развиват нещата  Hug

http://video.about.com/breastfeeding/Hand-Expression-Technique.htm

# 298
Amorevole, благодаря много за съветите. Аз слагам топъл памперс и после кърмя или цедя и има някакъв ефект. След окситоцина има подобрение, но лявата гърда е още болезнена, макар че успях да я поизпразня днес. Ще продължавам и дано скоро да отмине. Ще взема и лецитин утре.

Лъки, относно болничния, не те е излъгала личната. Последния болничен се издава от педито на детето. Аз вчера взех моя, та от личен опит ти го казвам.

# 299
  • София
Днес бяхме на втора консултация. +1кг и +5см. Каза, че гърдите много са пораснали(обиколката). Би му първата ваксина, че миналия месец пропуснахме. През това време продължихме да мислим дали да продължаваме с ваксините или не, но тъй като не измислихме какво е най-доброто, продължаваме по каналния ред с надежда за светло бъдеще.

За срещата, освен да уговорим къде да е и да чакаме да се постопли малко, а?

Пипиллота, щом нямаш скрупули, явно и бебето няма скрупули, значи екстра. На една вълна сте. Кърмиш колкото смяташ, че е достатъчно удобно и за двете. На мен кърменето ми е основен начин за успокоение на Никола и съм доволна от резултатите  Simple Smile Няколко дена забелязах, че е особено неспокоен, макар да няма колики и дори на гърдата се мяташе недоволен.
 Никола има родили петна, но му се появиха на тила.
lilincho, това, което се случва с детето на кумата ти за съжаление не е рядко срещано явление и не се случва само на кърмачетата. Просто кърмачката има и две гърди, които да вкара в действие. Племенничката ми, която не е кърмена и ден, също мина през този период(както и други познати дечица, но с племенничката ми е най-близък пример). Тя също се будеше от най-малък шум и даже майка й спеше с нея винаги през деня, защото малката не заспива без нея, освен това и се буди дори ако снаха ми мръдне, да не говорим за ставане от леглото. При всички деца, включително при моето този период отмина постепенно, но след месеци. Аз се спасявах, като спяхме заедно и му давах гърда неограничено. Така поне и двамата спим.
Дано консулвтантите от ЛЛЛ да се включат със съвет, защото аз този проблем не го бях решила. А повратния момент явно е точно към 6-7 месец, тъй като точно по същото време ,като при тези хора, моето детенце се разболя много сериозно и цицата го спаси от болницата и системите, но заради това и сука после три години.
Напротив, решила си го. Използвала си методите, които са били най-удобни и подходящи за вас. Явно наистина този период стартира проблема, защото и при моето дете, както и при няколкото ми племенници започна тогава или месец-два по-късно.
 А твоето мартенче как се казва? Умишлено ли ги няма данните ви на първа страничка? Много красиви мигове ви желая!
ena4, а само за външни хемороиди ли е това?
Anelisa - интересно вашата лекарка какви правомощия смята, че има, та си позволява да държи тон и да казва какво "трябва" и какво не. Те могат да дават препоръки, не да взимат решение за чужди бебета.
mama_vessy, понеже и Никола мина "опасния" период и аз реших да му предложа биба веднъж, която яростно опитваше да изяде завивката си, но не искаше да суче, защото го бях наляла до гушата с мляко. Та той много ми беше обиден и даже се разплака, че му пробутвам такива работи. И сега си хапва сладко,сладко ръцете отвреме навреме.
savi82 , на Никола му мина жълтеницата между 40 и 50тия ден. На Митко не помня точно кога, но знам, че със сигурност беше жълт и втория месец. Може да поискаш от лекарката да ти обясни как точно глюкозата ще спомогне за изчистването на жълтеницата.
mama Barba, на всички бебета са им така краката. Не точно срещуположни стъпало към стъпало, но са леко извити навътре.
г-жа Стихийно бедствие , в училището за бебета, в което щяхме да водим Митко, там всички бебоци са голи с гащички за плуване.
Лъки, дали лекарите обясниха как точно глюкозата чисти дроба от билирубина? Аз питам, но никой не ми е обяснил до сега. Единствено обяснението, че захарта дава сили на дроба да преработва билирубина съм чула, но същия лекар обори това твърдение като добро решение(лекарката е педиатър в АГ болница).

1. Колко често къпете бебчетата? - аз къпя само с вода, така че си позволявам колкото често ми се ще. Когато сме по разходки, къпя след това. Ако сме си били вкъщи може и да не го мия. Ако ме мързи, пак не мия. Ако е заспал преди да го измия, пак не мия. И не го къпя точно вечер, а след разходката или когато стане неспокоен и сучене не го оправя. Водата го успокоява.
2. В каква поза спите през нощта мамите, които кърмят? - настрани и по гръб. По корем ми се притискат гърдите и не ми е комфортно.
3. По колко време правите дневно масаж и гимнастика на децата и по колко пъти? - не знам.Различно, но не всеки ден. Но аз съвсем наскоро почнах и не се старая много, много като чели.
За матрака - спи на нашето легло, така, че няма екстри. Само памучна пелена служи за нещо като възглавница, но идеята е да не цапа матрака, като връща(но аз го цапам, като шурне това ми ти мляко, та файда нема)

Цитат
Днес четох една статия че към средата на втория/ края на втория може да се даде по лъжичка-две прясно изцеден сок от морковчета. Утре ще му изцедя мъничко.
Мила, замисляла ли си се какво значи "може"? Дали не значи "ако дадеш, детето няма да се пострада много", което далеч не значи, че е безопасно, още по-малко пък нужно?
 Мисля, че за всеки човек, още повече родител, ще е от полза да се научи да чете критично информацията, която достига до него. И тъй - за въпросната статия - кой е автора, какво образование има, практикува ли си професията, преди колко години е написана статията, информацията има ли подкрепата на утвърдени в областта специалисти и организации, логична ли е, а именно: защо трябва нощната почивка да се увеличава, ако тя не е продиктувана от детето? Какво значи "може да се даде плодово сокче"? Защо е необходимо, безвредно ли е? ит.н и т.н. Разбира се, че всеки сам решава за детето си, но мисля, че малко повече критика не е излишна. На мен контролирането на информацията ми носи добри резултати. Така се чувствам по-спокойна за взетите решения.

Последна редакция: пт, 29 апр 2011, 01:26 от skrech

Общи условия

Активация на акаунт