Мама МАРТенче прегръща, то с усмивка й отвръща - тема 2

• 29 876
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Скреч, да имаме колики- един ден по-силни, един ден по-слаби. Давах еспумизан, но го спрях, сега само вечер давам Колийф. И аз пия всеки ден чай от анасон. Пробвала съм да давам от едната гърда, но не знам- нещо май не ни се получава-тази сутрин в 6 яде само от едната гърда, но другата не я  изцедих, така в 9 вече бях протекла и много ми тежеше и му дадох повече от нея и съвсем малко от другата. После започнах да се цедя и общо от двете изцедих 170 мл, даже ги сложих да ги замразя. През деня ми беше мн. неспокоен, а сега след като се нахранихме в 16,00 ч. и заспахме вече е 20,00 и спинкаме- спокоеен е. Може би трябваше да ти пиша за акането- от около 10 дни акаме на 2 дена. Първо си ака веднъж малко за деня след лека гимнастика и после най-късно до следващото хранене пълни един меко казано огромен памперс- жълтеникаво по към охра, но за тези 2 дни докато не ака не ми реве от болка, а и коремчето му е мекичко

Удобно ли е да попитам за подробности  Simple Smile ,  защо смяташ, че не се получава предлагането на една гърда, какво по-точно се случва, което да те смущава?Ако детето спокойно си изсуква едната гърда цялата, може да предложиш втората за да се донахрани, ако има нужда, а ако не, изцеждаш втората гърда,колкото да облекчиш, за да не ти създава проблеми.
  170мл си е количество мляко, което би могло да означава, че детето може би приема повечко предно мляко, а от там да се засилват и коликите, съответно безпокойството на гърда.
   Разбира се, коликите може и да не са предизвикани от предно мляко, но след като бебето ги има, може заради тях да суче така неспокойно.
  Друг причинител на безпокойство често се оказва нужда бебето да се оригне. Би могла да пробваш да оригваш бебето, когато започне да нервничи на гърда и след това да продължите с кърменето.
   А допускаш ли за възможна причина силна струя мляко, която да дразни Димитър?
   Ти вече си открила как да се бориш с проблема, като изчакваш да се поуспокои и продължавате след това  Simple Smile Все пак ако откриваш възможен причинител, може би с отстраняването му положението ще се облекчи.

Относно пълните памперси, рядко се случва бебе под 6 седмици да не ака всеки ден, но има и такива случаи. А когато се изака, количеството  е по-обилно. Все пак, за да е сигурно, че липсата на ако не се дължи на недохранване, добре е да се следи наддаването на тегло, както и общото състояние на детето. По принцип добър показател са и напишканите памперси, но само ако бебето е изключително на кърма, без добавка на вода, чай, глюкоза. Капките против колики имат запичащо действие.

# 331
микки , да отговоря- не се цедя , оставям кърмата да си изтече върху хавлиена кърпа , малката не признава изцедена кърма , залъгалки , нищо освен кърма от гърда , и аз си мислех , че е от силна струя , защото няма запушено носле или нещо друго , но въпреки всичките ми опити да я улесня го прави непрекъснато   Rolling Eyes .Вече не знам как да постъпя, плаче ми се като я гледам как я мъча и незнам вече какво да опитам  Sad

# 332
  • София
Момичета тези дни сме само по лекари и вече съм изцедена и нямам грам сили - малката реве деноно6тно, личи си че е от коремчето, тъй като се свива като червей,пи6ти и се видях в чудо. Почна пак да повръ6та и ако не се оправи до понеделник минаваме на ФризоПеп.
 Знам че 6те ви се стори невъзможно и аз бях изумена като видях, но днес се стиснах и имах капки кърма - не съм се цедила или пък е "сукано" от мен от повече от 25 дни, но наистина кърмата ми не е спряла или изчезнала. Та тази вечер пробвах да дръпна с помпата и успях след всичкото това време да изцедя 10грама като може би можех и повече, но не исках да пресилвам не6тата. И покрай проблемите с коремчето на малката реших че ако мога 6те възстановя процеса каквото и да ми коства, за6тото си е дар според мен за толкова време да не ти спре при положение че не е стимулирам по никакъв начин процеса.  И искам да питам момичетата от ЛЛЛ: какво да правя освен изцеждането и пиенето на чай?Тези дни не мога да слагам малката на гърда,за6тото пия Метергин (за контрахиране на матката). Знам че най-лесно 6те засиля процеса ако използва бебка, но засега е невъзможно. Има ли не6то друго, което мога да правя?

П.С. Извинявайте, ако поста ми е неразбираем.

marinels, това, че обмисляш връщане на кърменето е чудесно! Това е напълно възможно. Дори след месеци прекъсване, даже и нераждали жени могат да си предизвикат лактация, колко повече при теб, където всичко е още прясно, прясно. 10гр е наистина много добър резултат при условие, че почти месец е липсвала каквато и да било стимулация, така, че изобщо не си далеч от целта  Peace .

За релактацията най-общо казано е нужно каквото и за увеличаване на млякото. Цедене по колкото пъти на ден успяваш(примерно колкото хранения има на ден бебето). И двете гърди. Би могла да пробваш схемата на цедене 7-5-3 - цедиш 7 минути, минута почивка, 5 минути цедене, минута почивка, 3 минути цедене. Цеди се дори и капка да не излиза от гърдата. Важна е стимулацията. Ако имаш енергия, би могла и едно нощно цедене да включиш, защото нощем хормона, който е отговорен за производството на мляко, се отделя в най-големи количества. Ако имаш двойна електрическа помпа или можеш да я вземеш назаем от някъде, това би ти спестило време.
  В помощ на лактацията би било да не се оставяш жадна, независимо дали предпочиташ вода, неподсладени сокове или лактогонен чай, достатъчно течности(не прекалено, не повече от 3-3.5литра на ден) биха били от помощ.
 Някои жени споделят, че лактогонно им действа сминдуха(ако искаш да пробваш, ще дадем информация за него) или порция овесени ядки. Други са доволни от похапването на сурови орехи и бадеми.

Наистина няма по-добра помпа за гърдите от добре сучещо бебе. Всъщност в релактацията по-трудния момент е бебето да се върне на гърда, ако не иска да суче, а не толкова възстанояване на млякото. Ако имаш желание да кърмиш от гърда, ще опитаме да бъдем полезни с идеи.

Според краткия справочник Medication and Mothers' Milk , Thomas W. Hale Ph.D, 2010 стр.178 -  риска при кърмене при прием на Метергин е Л2 (SAFER). Повечето лекари считат за приемливо това ниво на риск. Би могла да обсъдиш с лекаря си или педиатъра на детето дали да кърмиш докато приемаш медикамента.

Последна редакция: сб, 30 апр 2011, 00:44 от skrech

# 333
извинете за оф топика Blush
Лъки мъжо май ще те черпи  Laughing Ако искаш да правиш маратон без да ти се налага да теглиш от торентите има един сайт,който можеш да ползваш,ама си има реклами като по тв.Първия сезон е безплатен,после не знам http://www.hulu.com/search?query=lagent+of+the+seeker&st=0&fs=

# 334
  • Пловдив
Добро утро, момичета!
Усмихнат уикенд, предполагам, че ще има малко постове за тези два дни. Дано временцето е слънчево и поразкараме бебенцата.
Маринелс, браво за твоето решение. Дано нещата малко по малко се нормализират. Какво каза специалистката? /Ако предполага алергия към белтъка на кравето мляко, сигурно ти е предписала и диета - може да прочетеш в темата за АБКМ, там подробно е описано какво може и какво не е добре да консумират кърмещите мами с дечица с такъв проблем/. Успех и дано спре да повръща и да се успокои милата душичка.
Лъки , тя тази среща е на ЛЛЛ, има я в някой от по-предните постове, тази е за говорене за захранване, което ми се струва полезно. Иначе нормална, организирана от нас срещичка, няма. Или сме малко от Пловдив, или бебенцата са още малки Simple Smile. Ще наваксаме  Hug
Penmar Какво горе-долу наваксване, това е направо изпреварване... НИе се родихме 3520, преди 45 дена, а сега все още сме 3800. Какво да кажа аз, като сме се родили с цяло кило повече, а още сме на половината на вас  Sad. В този смисъл може да ни включите в класацията за най-бавно наддаващо бебе  Heart Eyes. Престижна титла  Simple Smile
Браво на твоето бебка, да си расте все така с бързи темпове и най-вече да е здравичко бебенцето.

# 335
  • Ямбол
Аз искам да ви попитам за ваксините които се бият вторият месец. Какви са, имат ли странични действия...изобщо не съм наясно, а искам да съм подготвена

За хемороидите аз имах след раждането и много ми помогнаха свещичките Profenid (златни са), и се мажех със Доксипрокт.

Не съм писала отдавна, но нещо не мога да вляза в ритъм. Малката взе по рядко да спи, а като не спи общо взето реве и ми ангажирва цялото време покрай нея.
Вчера бяхме на първата ни консултация, качила е +1.150кг и + 1.5 см Simple Smile))) за един месец, само на кърма. Биха ни ваксинка, плака доста, даже в началото като забиха иглата не чувам никакъв звук, а тя милата само си отворила устичката и почервеняла и тогава се почна един рев до посиняване, даже имах чувството че като я гушнах и като започнах да й говоря да я успокоявам и повече се наемаше. Но спря след 5 - 6 минути и заспа. Събуди се след 4 часа Simple Smile)))) Сега чакам да стане обяд и изчезваме на разходка. Че както казва нашата педиатърка :  "Ден без разходка, е изгубен ден за детето" (естествено съобразено с времето, дори да няма слънце, ако е спокойно)

# 336
  • Стара Загора
Привет мами! Hug
Никакво време не ми оставят да пиша трите деца около мен(бебе,батко и татко  #Crazy )

А за бибата в никакъв случай не исках да прозвучи агитиращо  Crazy аз реших да му я дам, защото при мен имаше освен другото и физически дискомфорт. А и някак си не можех да си представя че ще ми е само на гърдите, буквално до ВЦ-то не можех да отида. Всъщност взех това решение след като имахме гости и за 2 часа имах само 10-15 свободни минути  Shocked през другото време ми висеше на гърдите, не защото е гладен, но като го махна и се започваше един рев  ooooh! и реших че така не може да продължава, това означаваше да не можем да мръднем никъде  Naughty Аз пак си го гушкам, но без да е на гърдата. Така може и таткото да го гушка. Поне за мен беше затормозяващо. Но както казах това си е мое виждане  Peace

мама_веси,имам въпросче към теб относно бибката.Може и да ме линчува някой,но вече и аз съм решена да бутам биба вместо гърда за залъгалка.Не става иначе.Зърната ми се протриха от това джвакане денонощно,а и като започне да им се ядосва и да ги дърпа наляво надясно като бесен булдог,направо полудявам от болка.И никакви кремчета не помагат.И така,купих бибка,но сега имаме друг проблем-изобщо не иска да я поеме.Съвсем демонстративно си я плюе или изблъсква с двете ръчички ooooh! Та въпросът ми към теб е вие имахте ли такъв проблем и ако да,как успя да го излъжеш малкия?Обръщам се конкретно към теб,защото Мони е точно толкова зависима от мен,както Виктор е бил от теб(според поста ти)Все едно аз съм го писала.
Приятен и слънчев ден на всички.Дано успеете да разходите бебоците  1stroller

# 337
Към момичетата от  ЛЛЛ !!!
До 36-тия ден Калоян беше само на кърма, на 30-тия ден ходихме на консултация и беше пораснал с 3 см. и наддал 800гр. Все още беше с жълтеница и затова не му сложиха ваксина. От тогава обаче спря да наддава дори свали 20-30гр до 36-тия ден.В къщи имаме кантарче и няколко пъти правих пробно кърмене,но не изяждаше повече от 40-60гр на ядене
 през тези 6 дни,постоянно плачеше и свиваше коремче, дори пищеше чак! Когато се кърмихме 5 мин.след като започнеше да суче-започваше да извива глава,да присвива корем. Заведох го отново на лекар,казаха заради жълтеницата,която има да спра да го кърмя и да мине само на адаптирано мляко.Много плаках тъй като много исках да си е на кърма докато имам,но послушах лекарката и започнах само с адаптираното мляко - детето веднага се успокои,спря да реве, не свиваше вече коремче,започна да спи и през деня по-спокойно.На другия ден го прегледа и друга лекарка,която потвърди препоръката на първата,че трябва задължително 2 седмици да се спре кърмата,за да мине жълтеницата.Каза също и че детето е спряло да наддава,защото имало някаква непоносимост към кърмата ми(нещо като алергия),  #Crazy та сега пием и капки против алергия. За сега изцеждам и замръзявам кърмата, с надеждата след тези две седмици да кърмя детето си отново,но било възможно и да се наложело да си спирам кърмата преждевременно и детето да продължи с адаптираното мляко,ако се окаже,че наистина има тази непоносимост към майчината кърма  newsm78.
Възможно ли е да има такова нещо наистина и наистина ли е необходимо да спра да кърмя детето си за постоянно??? Моля ви за съвет.
Praynig
Само искам да вмъкна и че аз и сина ми сме 0+ кръвна група.

Последна редакция: сб, 30 апр 2011, 12:19 от vikiimm

# 338
  • София
Привет и от мен!

Anduli искам да ти дам само един съвет да си увеличиш кърмата и да не дохранваш с АМ. Да пиеш поне по 4 литра на ден вода или течности, но не сокове от купените. Аз така я възстанових и сега си прочела че за 10 минути цадя по 130-140мл., а преди се цадях по час и половина за да събера за едно ядене. Бях се заинатила, че няма да дам АМ.

Да, Радостани, аз пия много вода, стигала съм до 5л. на ден и през нощта още 1-2л. но не сецедя на всяко хранене и може би затова не се увеличава. Изцеждам 80-90мл. на 4-4,5 часа... Ако не  успея да цедя навреме и по повече. Пия и компоти, сокове от кутия знам, че не трябва  Peace Някой беше писал за орехите, че не са подходящи... Защо? Аз много ги обичам и хапвам  доста от тях (сурови). Хапвам ги с жито.

Преди време една мама беше питала за смесител за АМ, когато сме на път или разходка. Мисля, че мама Веси беше пуснала снимка на това "чудо". Може ли, ако помните за какво става въпрос, пак да пуснете линк, т.к. търся под дърво и камък такова и няма и няма ... може да пътуваме та затова...

Аз също съм за срещата на софийските мамчета. Ще се радвам много пак да се видим с тези, с които се познаваме и да се запознаем с другите  Peace

Маринелс много сте сладки на снимките!

Буб555 за запека ми помага Лактулоза-MIP. Става за кърмачки,, изписа ми го ЛЛ. Взима се по 15мл. 1-2 пъти на ден. Има схема в листовката. Много е ефикасно. Струва около 7 лв, в аптеката (малка опаковка)

Въпросчетата на Аманита:

Та въпросите ми са:
1. По колко мл изяждат на едно хранене? - не по-малко от 150. Понякога е стигал до 180. (Теди е на 1,5 месеца)
2.По колко хранения имате на ден и през какъв интервал? - 7 на около 3 часа, като през нощта има само едно и прави по-дълга пауза.
3.За колко време се наяждат ориентировъчно? - 30 мин.

За миенето на главичките на бебче - мия го 1 ден с шампоанче, 2 ден само водичка, 3 ти ден не я мием.

luba_rizova :  „...ама сме само 3560, а сантиметрите 51-52...." - -Не се тревожи. Теди на един месец беше 3550 и 55см. За този месец е наддал 560гр и е пораснал 3 см. И аз се притесних, но сега знам, че това е минало. На 11,05 сме на консултация и ще си покаже, но вече го усещам по-тежък и като се храним крачетата му стигат до дръжката на креслото, където преди не стигаха, така, че спокойно. Как се храните – АМ или кърма? Аз дохранвам а АМ след като видях тези цифри. Ще се отчета на следващото мерене да видим дали има резултат новата ни схема.

Ако искате може да отговорите и на моите въпросчета, които ми се въртят в последно време:

1. Как "чистите" бялото в устенцата на бебчетата?
2. Към дохранващите с АМ: Давате ли водичка?
3. Какво АМ давате?
4. През нощта на светло ли спите с бебчетата?
5. Махнахте ли вече нощното хранене? Ако да споделете как.
6. Вадите ли бебчетата от количката, когато сте навън?

Днес времето е прекрасно! Хайде на разходка! Весел ден на всички! От нас с Теди  много Hug

# 339
  • Ямбол
Женичка аз също давам биба може да се каже от самото начало. И тя така отблъскваше всякакви биберони, имам в къщи около 10 вида различни и накрая една съседка ме открехна за най-старите биберони (маргаритките - от каучук) има ни във фейса с нея. Много трудно се намира , защото май са спряни от производство. Но я пое без проблем и много я харесва.

# 340
  • ВАРНА
Anduli Орехите са полезни ,но ядките правят колики.(то какво ли не прави хихи).Смесителиима по детслите магазини.Има  на чико до колкото помня и бебекомфорт.Такива съм виждала преди.Бебекомфорта са по удобни ,и това знам от мамчета.защото не се месят а чикото понякога се смесвали.Но пък чикото после се маха разделителя и се ползва като купичка за храна,Докато бебкомфорта не.Може да има вече и други марки.Моето инфо е малко старо.

Ако искате може да отговорите и на моите въпросчета, които ми се въртят в последно време:

1. Как "чистите" бялото в устенцата на бебчетата? ако са гъбички или млечница което е едно и също май трудно,незнам точно за какво говориш.Точно сега ние имаме млечница.Една седмица сме на хомеопатия ,но опряхме на камък нещо,а и ще пътуваме и нямам търпение да изчакам лечението.Почнах фунгостатин.веднага имаме резултат
2. Към дохранващите с АМ: Давате ли водичка? Ние не сме, но за мен зависи от детето.Ако твоето иска да пие нека пие.Няма еднакви деца.Някои деца и на кърма пият.Мойте ще им ръждясат червата ако пийнат вода.Пробвах ги и повръщат.
3. Какво АМ давате? тук нямам отговор
4. През нощта на светло ли спите с бебчетата? На тъмно спим,Насветло се буди и не няма заспиване.
5. Махнахте ли вече нощното хранене? Ако да споделете как. Ние не .Баткото сука през ноща почти до 2 години.И сега нямам намерения да махам нищо.Като иска детето,нека си суче.
6. Вадите ли бебчетата от количката, когато сте навън?-Ами аз я вадя,защото легнала не стои ако е с отворени очи.Постоянно иска да я носят.Иначе не млъква.Като я вземеш все едно и с копче се изключва и млъква.

Въпросчетата на Аманита:

Та въпросите ми са:
1. По колко мл изяждат на едно хранене? - между 150 -200гр.Но след това връща,Явно сме лакоми
2.По колко хранения имате на ден и през какъв интервал? -това честно казано не съм броила никога
3.За колко време се наяждат ориентировъчно? - 30 мин.,понякога и помалко

За миенето на главичките на бебче - 2 дена с вода на третия с бебешка пяна за коса,която уж е против крусти

vikiimm  такова нещо непоносимост към кърмата не съм чувала.За мен е най голямата глупост.И ние имахме такъв период но отминава.И преди казах че ходих да кърмя на тъмно в тоалетната.Имаше ефект.НИкой неможе да каже защо се държът така.То фактори много.Може скок в разстежа.Там техните стачки.Може и запушен нос.Гъбички,Може ти да си неспокойна и това да се прехвъля върху бебето.Много хора на едно място също ги превъзбуждат някои бебета.За съжаление то не може да ти каже.Дори може и ако тренираш нещо да се променя вкуса на кърмата,защото млечната киселина по някъв начин се отразява,но не помня точно как,,Чесън и някои по силни храни също я променят. Най важното е ти да си спокойна.Дано да успееш да се върнеш пак на кърма.

# 341
  • София
Тези дни не мога да слагам малката на гърда,за6тото пия Метергин (за контрахиране на матката). Знам че най-лесно 6те засиля процеса ако използва бебка, но засега е невъзможно. Има ли не6то друго, което мога да правя?

На мен ми бяха изписали метаргин когато Теди беше на 15 дни и беше само на кърма и на гърда. Питах 3 пъти лекарката става ли да го взимам - каза ДА. Дозата беше 3 по 20 капки не повече от 3 дни! Аз го купих на таблетки т.к на капки го няма никъде  Shocked Прочетох в листовката, че преминава в кърмата и не го пих. Ти прецени или се консултирай!  Hug

# 342
  • Пловдив
vikiimm , възможна е не алергия към кърмата, а едно от двете: или лактозна непоносимост /не преработва лактозата/ тогава следва диария, отслабване /моята мома го има това/ в такъв случай кърма не може да се дава, тъй като в нея има доста лактоза. Това е единствения случай, когато наистина кърмата не е най-доброто решение, тогава се дава специално лечебно безлактозно АМ - АЛ 110 или подобно има също на Аптамил, може би има и други марки. но лактозната непоносимост би трябвало да мине за 1-2 седмици , слезд което да се премине пак към кърма, все пак лактозата в кърмата не дава такива неприятни последици, както например , ако се дава АМ с лактоза при наличие на лактозна непоносимост.
Другия варианте бебето да има алергия към белтъка на кравето мляко, тогава кърмата е най-доброто решение, но майката трябва да спазва специална диета, без прием на млечни и т.н. - има специална тема във форумите, може да я погледнеш. На теб какво мляко ти изписаха? И от какво е провокирана тази "алергия"? Аз си позволявам да пиша, макар че чакаме и мнението на консултантите на ЛЛЛ, тъй като моето дете има нещо подобно и сменихме доста млека, прочетох доста литература по въпроса и така. Каквото и да е, дано се оправите бързо, ти не се притеснявай.

# 343
  • Пловдив
Да отговоря и на въпросите:
1. Как "чистите" бялото в устенцата на бебчетата?
 ами май не успявам, уж има някаква млечница, от време на време мажа с Фунгостатин, както бе споменала една мама, и това е. мисля, че е добре да се мие с водичка, ама ние като не пием водичка ...
2. Към дохранващите с АМ: Давате ли водичка? - ние за съжаление сме изцяло на АМ и въпреки това не давам водичка, първо, защото имаме проблем с количеството, което яде - малко е, и второ, защото не иска вода.
3. Какво АМ давате? - Тъй като имаме лактозна непоносимост и предполагаема алергия към белтъка на кравето мляко, даваме ФризоПеп АС, давали сме и Аптамил, и АЛ 110, и Нан Сензитив /всеки педиатър ни изписваше различно мляко, отвратителни експерименти се правеха на гърба на бебо, ама .../. От това сме най-доволни, но то е лечебно, иначе казват, че млякото на Хип и Лактана Био най-вече са хубави.
4. През нощта на светло ли спите с бебчетата? - на тъмно в нашата стая, когато се събуди, я местя в другата да се храним и така.
5. Махнахте ли вече нощното хранене? Ако да споделете как. Не сме го махнали, но имаме около 5 часа пауза през нощта, което според мен е ок. Тя сама го направи, не сме я мъчили.
6. Вадите ли бебчетата от количката, когато сте навън?

Да, защото реве.
Весела вечер на всички

# 344
  • София
Привет момичета,

Да отговоря на въпросите:
1. Как "чистите" бялото в устенцата на бебчетата? нямаме, може би защото пием чайче освен мляко
2. Към дохранващите с АМ: Давате ли водичка? - давам чай
3. Какво АМ давате? - Нан Сензитив
4. През нощта на светло ли спите с бебчетата? - на тъмно; като се храним светвам една нощна лампа
5. Махнахте ли вече нощното хранене? след банята в 22 часа имаме едно ставане през нощта, което е между 4 и 6, когато се събуди, тогава; но ако след банята не е ял много, може да хапнем и 2 пъти:)
6. Вадите ли бебчетата от количката, когато сте навън? - да, за да се нахраним; поне досега не ми се е налагало по друга причина

Лека и спокойна вечер Hug

Общи условия

Активация на акаунт