Майчинството счетоводно - 40

• 34 491
  • 739
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Благодаря ви  Силвия и Елфита за бързия отговор. Ще бъда съкратена по чл.328 от КТ.
Идеята ми е по -бързо да ми бъде прекратено тр.правоотношение, тъй като нямам сметка да губя време да излизам в платен отпуск, ако същия може да ми бъде изплатен/фиктивно/ при напускането .и в двата случая -дали ще я ползвам или не, си покривам соц.осигуровки.

точно там е работата,че не покриваш соц осиг и в двата случая

# 16
Момичета, не е точно по темата, но няма кой да попитам. Въпроса ми е" Как да разбера в кой пенсионен фонд съм осигурена по ДЗПО ?" Опитах в страницата на НОИ, но пише, че Националния осигурителен институт не обслужва дейностите по ДЗПО.

# 17
Утре съм на преглед и ще ми издадат 45-дневния болничен,кога да  очаквам превод другия месец най-рано?

# 18
  • Русе
anastasiabs,

"ДОД" е данък общ доход. Когато "фиктивно" ти  изплатят отпуската при прекратяване на правоотношението, се дължи само данък- не осигуровки.

# 19
  • Пловдив
Утре съм на преглед и ще ми издадат 45-дневния болничен,кога да  очаквам превод другия месец най-рано?
дните от април-края на май
дните от май-средата на юни
изплащат се месец за месец

тези са ориентировъчните периоди,ако работодателят е коректен с подаването на данните

# 20
Привет, момичета   bouquet
Въпросът ми сигурно е по-скоро за адвокат, но тъй като винаги сте ми помагали компетентно и своевременно, първо вас ще попитам.
В момента съм в отпуск по майчинство за 1во дете, до 30,06,2011. Бременна съм с второ, не се застъпват майчинствата- трябва да се върна за 1м и 15дни на работа. Фирмата, в която работех се съгласи да си пусна платен годишен отпуск (имам за 2009, 2010 и 2011), но с изричното условие, че ще ми го изплатят на 400лв (на толкова ме осигуряваха до преди да забременея). След като забременях обаче самата аз си доплащах по 300лв отгоре и по документи се осигурявам на пълния мес. доход (1150лв). Аз звънях 100 пъти и на счетоводителката и на управителя и им обясних, че не съм съгласна да ми изплатят сума, която е 2,5пъти по-малка от мес. ми възнаграждение, никога не съм работила за толкова пари. Те са категорични,че това е крайното им решение, фирмата била зле и т.н. И видите ли, не стига че пак ще ме търпят да излизам в майчинство (те само чакат да се върна и да ме съкратят), а аз и парите си искам.
Още повече, че и официално, по документи, последните 9 мес съм осигурявана на пълната си заплата. Кажете ми как да процедирам, към кого да се обърна? Писна ми някакви дребни "феодали" да тормозят съвестните си служители (до последно работих с големия корем, не си ползвах отпуска, 1 ден болничен нямам през 1вата бременност, за да си свърша работата докрай), първо да ги осигуряват на мин за щата заплата, после втори път да се гаврят и да не плащат платения год. отпуск на база на заплатата.
Досега 3 момичета преди мен се върнаха от майчинство и им се случи точно това- платиха им смешни пари с довода, че то не е същото като да работиш и да вземеш отпуск.
Е, няма да стане  #2gunfire Ще се боря докрай! Защото аз сама избрах да се върна в БГ и да живея тук по правилата.
Благодаря ви и извинете, ако съм досадила на някой с дългия си пост.

# 21
Мmagi, отпуска се изплаща върху заплатата от последния месец с най-малко 10 отработени дни. Може да се обърнеш към Инспекция по труда.

# 22
  • Пловдив
mmagi,подаваш жалба в инспекцията по труда.по закон отпуската трябва да ти се плати на база последния месец,в който имаш 10 отработени дни т.е преди майчинството.
от друга страна те са ти направили услуга като са те осигурявали не нещо високо и ти си си доплащала разликата.
да,напълно си права,че трябва те самите да те осигуряват на пълна ти заплата,но защо служителите подписват такива договори,а после се оплакват.като не ти харесва няма да работиш за тях и това е

# 23
Мерси , Елфита   bouquet

да,напълно си права,че трябва те самите да те осигуряват на пълна ти заплата,но защо служителите подписват такива договори,а после се оплакват.като не ти харесва няма да работиш за тях и това е
- не се оправдавам, но в БГ не бях работила никога, имах опит само с Щатите, където никога не може и да се случи нещо подобно. На интервюто изрично споменах, че държа да ме осигуряват на пълната заплата, изглъгаха ме, че ще е така след изтичане на изпитателния срок. Вече ще ми е обеца на ухото.
А кога трябва да подам жалба, преди взимането на отпуск или след ?- аз документ за пари от тях няма да получа. Заплатите ги получавахме в бели пликове.

# 24
mmagi,подаваш жалба в инспекцията по труда.по закон отпуската трябва да ти се плати на база последния месец,в който имаш 10 отработени дни т.е преди майчинството.
от друга страна те са ти направили услуга като са те осигурявали не нещо високо и ти си си доплащала разликата.

Аз досега съм работила на 8 места и никога не са ме осигурявали на реална заплата, дори имам една година на 4 часа. Знам, че нещата зависят от нас, но...преди да се хвана на сегашната си работа / и сега не ме осигуряват на пълна/ търсих работа около 6 месеца, никъде не открих фирма, която да осигурява на пълна, дори ти се смеят като питаш...

# 25
  • Пловдив

А кога трябва да подам жалба, преди взимането на отпуск или след ?- аз документ за пари от тях няма да получа. Заплатите ги получавахме в бели пликове.

преди да ти изплатят отпуската няма смисъл
след като ти я изплатят-на нещо не се ли подписваш като взимаш парите?фиш не получаваш ли
фирмати си води документацията и пишат колко са ти начислили за отпуска

maria_2103,разбирам за какво говориш.но все пак,ако ние не изискваме няма кой да ни даде.не е невъзможно да се намери такава работа- работя вече 7 г на такава.

# 26
Имам следното питане:.Прекъснах си майчинството,за да си ползвам натрупаната отпуска(по мое желание).Последният месец в който имам отработени 10 дни осигурителният доход ми е 454 лв.Осигуряват ме на реално получени пари.Назначена съм със основна заплата 250 лв.,но ми доплащат суми по заповед от ВП(Вътрешни правила).и така реално съм осигурена на 454 лв.Платеният отпуск ми е начислен върху основната заплата-250 лв. а не върху реално получените пари за последния месец.Правилно ли е това или трябва да си търся правата?Надявам се че сте ми разбрали въпросите че малко объркано го обясних.И ако не е правилно да ми кажете със какво да се обоснова пред счетоводството.

# 27
Момичета, имам въпрос към вас - накратко ще ви разкажа какво работя, за да ме разберете - та значи, работех в Германос (т.е вече Глобул) повече от 2 години. Там заплатите никога не са едни и същи всеки месец, защото бонусите са различни, в зависимост от изпълнението предходния месец. Фирмата е много стриктна относно заплати и осигуровки - винаги са ни осигурявали на пълния доход, всичко се превежда по карта, голяма прозрачност има в целия отдел Човешки ресурси...От края на декември съм в болнични и първите 2 месеца когато си проверявах в сайта на НОИ колко пари са ми превели, виждах дневен осигурителен доход около 45 лева. Днес обаче видях новия превод по картата, който като дни съвпада, но в графата дневен осигурителен доход пише 14 лева  . Някоя от вас има ли идея защо се е променил?

# 28
  • Пловдив
Момичета, имам въпрос към вас - накратко ще ви разкажа какво работя, за да ме разберете - та значи, работех в Германос (т.е вече Глобул) повече от 2 години. Там заплатите никога не са едни и същи всеки месец, защото бонусите са различни, в зависимост от изпълнението предходния месец. Фирмата е много стриктна относно заплати и осигуровки - винаги са ни осигурявали на пълния доход, всичко се превежда по карта, голяма прозрачност има в целия отдел Човешки ресурси...От края на декември съм в болнични и първите 2 месеца когато си проверявах в сайта на НОИ колко пари са ми превели, виждах дневен осигурителен доход около 45 лева. Днес обаче видях новия превод по картата, който като дни съвпада, но в графата дневен осигурителен доход пише 14 лева  . Някоя от вас има ли идея защо се е променил?

при непрекъснат болничен среднодневното е едно и също т.е пак трябва да ти е 45 лв
предполагама е грешка
пиши мейл на нои с въпроса си-ако има грешка,ще я коригират и ще ти доизплатят сумите
предполагам,че са регистрирани в софия и там подават документите
мейла е sofia@nssi.bg

# 29
А има ли значение, че имах да ползвам 5 дена платен отпуск, който взех февруари месец? Може би оттам правят някакво преизчисляване newsm78

Общи условия

Активация на акаунт