Майчинството счетоводно - 40

• 34 494
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, искам да попитам следното:
Термина ми е около Коледа 2011 г.
До момента работодателят ме е осигурявал на сумата от 400 лв.
От май месец смятам да излизам в болнични/180 дни/ до края, след което полагащите се 45 дни преди термин. Знам че болничните се изчисляват на база осигурителния доход 12 месеца назад. Т.е. ще бъде ползван като база дохода от 400 лв.
Преди време имахме уговорка с работодателя ми да ми вдигне осигурителния доход с около 160 лв и да стане 560 лв, но така и не го направихме.
Ако направим това от следващия месец, т.е. от май нататък, той ще участва ли по някакъв начин във формирането на майчинството ми после или за база ще се ползват болничните, които пък се формират на сегашния осигурителен доход. Също така.. новият осигурителен доход от 560 лв ще участва ли по някакъв начин във формирането на болничните ми до термина??
Т.е. въпроса ми е - има ли смисъл да се прави тази "гимнастика" или вече е твърде късно и безсмислено.

Благодаря Ви.

# 46
Молбата ми е към майчетата счетоводители за малко помощ, че моята счетоводителка не можа да ми отговори, а все още не е проверила...
Самоосигурявам се от месец януари 2010 г. Ако всичко е наред, терминът ми е края на юли. Понеже милата ни държава е мащеха за децата ни и направи 18 месеца за да имам прилично майчинство, мисля да не ползвам целия болничен от 45 дни преди раждане, а чак  след 1.07 за да имам 18 месеца хубави осигуровки. Въпросът ми е трябва ли да уведомявам НОЙ за това, че няма да ползвам целият болничен, а само една част - след 01.07 или това е нещо, което си уговарям с лекаря, който ми пуска болничният?
Уффф голяма драма с тези осигуровки, просто ужас!

# 47
Здравейте! Въпросът ми е следният: възможно ли е да си прекъсна майчинството само за 4 месеца (лятото) и да го продължа после отново. На 12.06 детето ми навършва една година и
ще взимам минималната заплата. Благодаря ви!

# 48
  • Пловдив
Молбата ми е към майчетата счетоводители за малко помощ, че моята счетоводителка не можа да ми отговори, а все още не е проверила...
Самоосигурявам се от месец януари 2010 г. Ако всичко е наред, терминът ми е края на юли. Понеже милата ни държава е мащеха за децата ни и направи 18 месеца за да имам прилично майчинство, мисля да не ползвам целия болничен от 45 дни преди раждане, а чак  след 1.07 за да имам 18 месеца хубави осигуровки. Въпросът ми е трябва ли да уведомявам НОЙ за това, че няма да ползвам целият болничен, а само една част - след 01.07 или това е нещо, което си уговарям с лекаря, който ми пуска болничният?
Уффф голяма драма с тези осигуровки, просто ужас!

имаш право да не ползваш целия 45 дневен като дните,които не ползваш ги губиш.и няма да ти ги компенсират с болничния от педиатъра
никой не уводомяваш-на 1 юли се явяваш при аг то със служебна бележка,че си работила докрая на юни.така той ще ти издаде за дните оставащи от 1 юли

Ако направим това от следващия месец, т.е. от май нататък, той ще участва ли по някакъв начин във формирането на майчинството не ми после или за база ще се ползват болничните, които пък се формират на сегашния осигурителен доход. Също така.. новият осигурителен доход от 560 лв ще участва ли по някакъв начин във формирането на болничните ми до термина?? не

защото от май месец ще излизаш в болничен

ще участва и в двата случая,ако работиш

# 49
Елфита, много ти благодаря, но аз няма от къде да взема такава служебна бележка. Единствено може би от адвокатската колегия е възможно, че съм упражнявала адвокатските си права до 1.07, а след тази дата съм подала молба, че съм в болнични...

# 50
  • Русе
Здравейте! Въпросът ми е следният: възможно ли е да си прекъсна майчинството само за 4 месеца (лятото) и да го продължа после отново. На 12.06 детето ми навършва една година и
ще взимам минималната заплата. Благодаря ви!

Възможно е. Ако се върнеш на работа след годинката на детето, имаш право на 50% от майчинството(120 лв.) После пак излизаш майчинство и вземаш 240 лв., ако детето не ходи на ясла.

# 51
Благодаря, Elfita.
Тъкмо сега и аз след дълго ровене и четене, стигнах до този извод - че каквото било било до излизане в болничен, после вече полза никаква Simple Smile
Все пак благодаря.

# 52
  • Пловдив
Елфита, много ти благодаря, но аз няма от къде да взема такава служебна бележка. Единствено може би от адвокатската колегия е възможно, че съм упражнявала адвокатските си права до 1.07, а след тази дата съм подала молба, че съм в болнични...

интересувай се от къде може да се сдобиеш с документ,че си работило до 1 юли

# 53
Имам следното питане:.Прекъснах си майчинството,за да си ползвам натрупаната отпуска(по мое желание).Последният месец в който имам отработени 10 дни осигурителният доход ми е 454 лв.Осигуряват ме на реално получени пари.Назначена съм със основна заплата 250 лв.,но ми доплащат суми по заповед от ВП(Вътрешни правила).и така реално съм осигурена на 454 лв.Платеният отпуск ми е начислен върху основната заплата-250 лв. а не върху реално получените пари за последния месец.Правилно ли е това или трябва да си търся правата?Надявам се че сте ми разбрали въпросите че малко объркано го обясних.И ако не е правилно да ми кажете със какво да се обоснова пред счетоводството.

Може първо да ги попиташ!
Платеният отпуск се заплаща според основната заплата и допълнителни възнаграждения, които са с постоянен характер - като класовете напр.
Така че ако доплащанията по ВПРЗ - вътрешните правила за работната заплата, са определени като постоянни, тогава ще имаш основание да претендираш. Както си описала ситуацията, явно това не е така и отпускът ще се изчисли според основната ти заплата и класове за придобит трудов стаж, ако имаш такива.
Да доплащането по ВПРЗ не са постоянни.Благодаря  за отговора Стики

# 54
Здравейте, моля за помощ. Моя приятелка е бременна с термин 30 юли. 45-дневния болничен ще е от 16 юни. Въпроса й е ако си вземе от 1 май болничен до 16 юни това как ще се отрази на майчинството? (не е сигурна ако иска платен отпуск дали ще я пуснат)
Предварително Ви благодаря  Hug

# 55
  • Русе
Здравейте, моля за помощ. Моя приятелка е бременна с термин 30 юли. 45-дневния болничен ще е от 16 юни. Въпроса й е ако си вземе от 1 май болничен до 16 юни това как ще се отрази на майчинството? (не е сигурна ако иска платен отпуск дали ще я пуснат)
Предварително Ви благодаря  Hug
Няма да се отрази кой знае колко, защото когато й изчисляват болничния 45 дни бременност и раждане 18 месеца назад, в периодите, в които е била болничен общо заболяване (1 май-15 юни, в нейния случай) се взема доходът, от който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение.

# 56
  • от Луната
Здравейте, момичета! Извинявам се, че нахълтвам така, но ще бъда благодарна ако някой може да ми отговори. От септември 2010 съм безработна, като тогава ми изтече4е обезщетението за безработни, което беше 9 месеца. Понеже имам леки съмнение, че май съм "по забременяла" има ли вариант да получавам майчинство 2 години и ако да, кога е нужно да ми направят договор? В смисъл ако почна сега работа и след месец имам ли право да изляза болничен поради бременност или нямам право? И Какви суми за осигуровки бих дължала, защото най-вероятно е да сключа само фиктивен договор? Извинете ме за обърканите въпроси, но и аз не сам сигурна как точно да ги формулирам  Embarassed. Имам трудов стаж около 12 години

# 57
  • Русе
Здравейте, момичета! Извинявам се, че нахълтвам така, но ще бъда благодарна ако някой може да ми отговори. От септември 2010 съм безработна, като тогава ми изтече4е обезщетението за безработни, което беше 9 месеца. Понеже имам леки съмнение, че май съм "по забременяла" има ли вариант да получавам майчинство 2 години и ако да, кога е нужно да ми направят договор? В смисъл ако почна сега работа и след месец имам ли право да изляза болничен поради бременност или нямам право? И Какви суми за осигуровки бих дължала, защото най-вероятно е да сключа само фиктивен договор? Извинете ме за обърканите въпроси, но и аз не сам сигурна как точно да ги формулирам  Embarassed. Имам трудов стаж около 12 години
Можеш да получаваш обезщетение до 2 години на детето, само ако си назначена на трудов договор. Ти си преценяваш кога да си сключиш договора, само  да не става съмнително, защото големи проверки има. Месец след като сключиш договора имаш право на болничен. И един ден в осигуряване да имаш след сключването на договора, пак имаш право да излезеш болничен. Какви осигуровки ще внасяш, зависи от това, на какъв осигурителен доход ще се осигуряваш. Когато си болничен, се внасят само здравно осигуровки.  Peace

# 58
  • от Луната
Силвия   bouquet. Осигуровките ще са в/у минималната заплата или малко отгоре ако не може да са в/у 240лв. Тогава колко ще са осигуровките? А ако почна работа и след около месец да речем уведомя работодателя, че съм бременна и изляза болничен, той може ли да ми прекрати договора и в крайна сметка пак да не получа майчинство?

# 59
Здравейте, имам следния въпрос: на 17 март синът ми навърши 2 години, т.е майчинството ми свърши, от 18 март ползвам натрупания платен отпуск. От НОИ ми преведоха майчинство за 11 дни, като 4 март е почивен и се отработва на 19 март. Въпросът ми е този ден към отпуска ли ще ми го платят, или е трябвало да ми бъде платен от НОИ. Благодаря ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт