Майчинството счетоводно - 40

• 34 502
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
А има ли значение, че имах да ползвам 5 дена платен отпуск, който взех февруари месец? Може би оттам правят някакво преизчисляване newsm78

пл отпуск ти се изплаща отново на висока заплата
и няма значение,че си ползвала отпуска

# 31
Момичета да попитам и аз как стоят нещата с неползвания платен годишен отпуск от минали години.
В момента съм в болничен, после ще ми издадат още един и след него ще ми започната 45-те дни преди раждане. Не съм ползвала платения, защото работодателя не ми е давал или по-точно дава, но ми го прекъсва на 3-я ден от излизането ми в отпуск. Имам неползван платен отпуск за 2009, 10,11. Ще изгорят ли ?

# 32
Здравейте момичета,

Имам въпрос относно издаването на 45дневен болничен, че нещо започнах да се вкарвам в жестоки филми. Моят болничен е издаден на 31.03(четвъртък, тогава бях на ЖК) със стартова дата 03.04 (неделя), защото терминът ми е на 18.05. Оставих го на работодателя (имаме мед. сестра) на 01.04, тя нищо не каза, преброи дните, прие го, и толкова. Виждате ли някакъв проблем, че е издаден на 31.03? На няколко места пишеше, че този болничен трябвало задължително да се издаде след стартовата дата, така и не разбрах защо. Това вярно и ако да, трябва ли да си нося болничния да ми го поправят? Ужас!  Shocked

Благодаря!

# 33
Мамчета , предстои ми излизане в 45 дневен болничен преди раждането , искам да попитам за тази еднократна помощ за първо дете трябват ли ми някакви документи от работодателя или това е реда:
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Помощта се изплаща за живородено дете, ако то не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Помощта не зависи от доходите на семейството.

Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат:
1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лични карти  на деклараторите (за справка).
Това само лично ли мога да го направя или може и друго лице с необходимите документи
И още нещо , подава ли се нещо лично от мен някъде , преди раждането на детето ?

# 34
  • Sofia
Ако добре помня преди раждането нищо не се подава.
След раждането си подаваш описаните документи в Социална служба и това е.
Помня, че баща ми подаде документите на сестра ми, така че явно може и да не е лично, но все пак вероятно зависи и от служителките в съответната служба. Направо се обади в общината и попитай.

# 35
  • Русе
Здравейте момичета,

Имам въпрос относно издаването на 45дневен болничен, че нещо започнах да се вкарвам в жестоки филми. Моят болничен е издаден на 31.03(четвъртък, тогава бях на ЖК) със стартова дата 03.04 (неделя), защото терминът ми е на 18.05. Оставих го на работодателя (имаме мед. сестра) на 01.04, тя нищо не каза, преброи дните, прие го, и толкова. Виждате ли някакъв проблем, че е издаден на 31.03? На няколко места пишеше, че този болничен трябвало задължително да се издаде след стартовата дата, така и не разбрах защо. Това вярно и ако да, трябва ли да си нося болничния да ми го поправят? Ужас!  Shocked

Благодаря!

Трябва да си го коригира докторката, освен ако не е някое от следните изключения:

Медицинска експертиза на работоспособността

Чл. 9. (1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.

# 36
  • Русе
Момичета да попитам и аз как стоят нещата с неползвания платен годишен отпуск от минали години.
В момента съм в болничен, после ще ми издадат още един и след него ще ми започната 45-те дни преди раждане. Не съм ползвала платения, защото работодателя не ми е давал или по-точно дава, но ми го прекъсва на 3-я ден от излизането ми в отпуск. Имам неползван платен отпуск за 2009, 10,11. Ще изгорят ли ?
- Не би трябвало да изгорят.
КТ- Отлагане на ползването на годишен отпуск
Отлагане на ползването

Чл. 176.  ал.(2) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.- когато се върнеш от майчинство ще трябва да го ползваш наведнъж

(3) Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.- Ако се върнеш на работа 2013 например- до края на 2015 трябва да си използвала всичките отпуски.
Това е разбира се, ако не променят закона до тогава.  Peace

# 37
Здравейте момичета.Искам да попитам-на 4 април ми изтича третия болничен след раждането.Подадох си молбата за майчинството малко по рано при счет. и и казах да я пусне когато трябва.Гледам в сайта на НОИ, че и към днешна дата няма пуснати документи.Това ми е второ дете и днес видях че имам превод за 120-те лв. които взимам за първото.Значи счет. е ходила там където трябва и не ми е пуснала документа за майчинството ли?Надявах се когато излезе в НОИ инфо за майчинството за първото дете, да излезе и документа ми за майчинство на второто.Кажете има ли основания да се притеснявам?Благодаря ви отново предварително за отговора.

# 38
  • Майничка
Здравейте момичета.Искам да попитам-на 4 април ми изтича третия болничен след раждането.Подадох си молбата за майчинството малко по рано при счет. и и казах да я пусне когато трябва.Гледам в сайта на НОИ, че и към днешна дата няма пуснати документи.Това ми е второ дете и днес видях че имам превод за 120-те лв. които взимам за първото.Значи счет. е ходила там където трябва и не ми е пуснала документа за майчинството ли?Надявах се когато излезе в НОИ инфо за майчинството за първото дете, да излезе и документа ми за майчинство на второто.Кажете има ли основания да се притеснявам?Благодаря ви отново предварително за отговора.

Независимо кога сте подала заявлението за получаване на обезщетение от 135 до 410 дни, след като то започва от април, работодателят не може да го подаде в НОИ преди начисляване на осигуровките за април, което става през май. Ако превеждат заплатите в дружеството горе-долу на една и съща дата, би трябвало заявлението да се появи в Сайта на НОИ 2-3 работни дни след това и да бъде платено след ок.15 работни дни.

# 39
Здравейте, имам следния въпрос - колко се изплаща от държавата за раждане на първо дете и съответно кога се подава някакъв документ за това?

# 40

Благодаря silvia1980! Тази докторка ми иде да я  #2gunfire #2gunfire #2gunfire. Как може да не знае бе, дано не са го занесли вече в НОИ...ще търча до работодателя да си го взимам обратно ако е още там. А дали е възможно да се коригира, примерно с дата на издаване 04.04? Ей, мълчат като риби, само в България нервят и тормозят с такива глупости бременните, но това е друга тема.

Благодаря отново!  newsm45

# 41
  • Sofia
Здравейте, имам следния въпрос - колко се изплаща от държавата за раждане на първо дете и съответно кога се подава някакъв документ за това?

За първо дете е 250лв.
Документите се подават след раждането, по-горе е написано.

# 42
Имам следното питане:.Прекъснах си майчинството,за да си ползвам натрупаната отпуска(по мое желание).Последният месец в който имам отработени 10 дни осигурителният доход ми е 454 лв.Осигуряват ме на реално получени пари.Назначена съм със основна заплата 250 лв.,но ми доплащат суми по заповед от ВП(Вътрешни правила).и така реално съм осигурена на 454 лв.Платеният отпуск ми е начислен върху основната заплата-250 лв. а не върху реално получените пари за последния месец.Правилно ли е това или трябва да си търся правата?Надявам се че сте ми разбрали въпросите че малко объркано го обясних.И ако не е правилно да ми кажете със какво да се обоснова пред счетоводството.

Може първо да ги попиташ!
Платеният отпуск се заплаща според основната заплата и допълнителни възнаграждения, които са с постоянен характер - като класовете напр.
Така че ако доплащанията по ВПРЗ - вътрешните правила за работната заплата, са определени като постоянни, тогава ще имаш основание да претендираш. Както си описала ситуацията, явно това не е така и отпускът ще се изчисли според основната ти заплата и класове за придобит трудов стаж, ако имаш такива.

# 43
Христос Воскресе!
Момичета, четох и сега да питам Crazy
Назначиха ме на работа, на 02.05 трябва да изляза 45 дневния болничен преди раждане,та плана ми е следния:
1. Отивам и взимам болничния, попълвам декларацията за банковата сметка и взимам бележка от банката newsm78
2. Тия неща на счетоводителката ли ги давам или аз ги нося някъде и има ли срок newsm78
3. Счетоводителката твърди, че тя трябвало да напише на гърба на болничния нещо си, трябва или не и какво ?

# 44
Христос Воскресе!
Момичета, четох и сега да питам Crazy
Назначиха ме на работа, на 02.05 трябва да изляза 45 дневния болничен преди раждане,та плана ми е следния:
1. Отивам и взимам болничния, попълвам декларацията за банковата сметка и взимам бележка от банката newsm78
2. Тия неща на счетоводителката ли ги давам или аз ги нося някъде и има ли срок да, до два дена newsm78
3. Счетоводителката твърди, че тя трябвало да напише на гърба на болничния нещо си, трябва или не и какво ? да, има информация, която се попълва от работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт