Майчинството счетоводно - 40

• 34 499
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
  • Русе
Силвия   bouquet. Осигуровките ще са в/у минималната заплата или малко отгоре ако не може да са в/у 240лв. Тогава колко ще са осигуровките?- Около 100 лева. А ако почна работа и след около месец да речем уведомя работодателя, че съм бременна и изляза болничен, той може ли да ми прекрати договора и в крайна сметка пак да не получа майчинство?- Да, възможно е да ти прекрати договора, още повече, че е възможно да разбере, че си знаела за бременноста още преди да постъпиш на работа. Затова, така или иначе договорът ще е фиктивен, по-добре го кажи още преди да си подписала.
-
Здравейте, имам следния въпрос: на 17 март синът ми навърши 2 години, т.е майчинството ми свърши, от 18 март ползвам натрупания платен отпуск. От НОИ ми преведоха майчинство за 11 дни, като 4 март е почивен и се отработва на 19 март. Въпросът ми е този ден към отпуска ли ще ми го платят, или е трябвало да ми бъде платен от НОИ. Благодаря ви предварително.
- Този ден трябва да ти го изплати работодателят като платен отпуск. От НОИ се изплаща до дата, на която детето ти прави 2 години(17 ти включително).

# 61
- Този ден трябва да ти го изплати работодателят като платен отпуск. От НОИ се изплаща до дата, на която детето ти прави 2 години(17 ти включително).

[/quote]
Много благодаря!  bouquet

# 62
Здравейте момичета,

Имам въпрос относно издаването на 45дневен болничен, че нещо започнах да се вкарвам в жестоки филми. Моят болничен е издаден на 31.03(четвъртък, тогава бях на ЖК) със стартова дата 03.04 (неделя), защото терминът ми е на 18.05. Оставих го на работодателя (имаме мед. сестра) на 01.04, тя нищо не каза, преброи дните, прие го, и толкова. Виждате ли някакъв проблем, че е издаден на 31.03? На няколко места пишеше, че този болничен трябвало задължително да се издаде след стартовата дата, така и не разбрах защо. Това вярно и ако да, трябва ли да си нося болничния да ми го поправят? Ужас!  Shocked

Благодаря!

Трябва да си го коригира докторката, освен ако не е някое от следните изключения:

Медицинска експертиза на работоспособността

Чл. 9. (1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.

Здравейте отново! Отново благодаря безкрайно за помощта! Едва изчаках края на почивните дни, за да отида днес до работа и да си взема неправилно издадения болничен. Слава Богу още не е стигнал в НОИ иначе със сигурност щяха да го върнат. Утре ще го нося на докторката за корекция на датата на издаване. Сега ми се завъртя друга мисъл в главата и ви моля за съвет: кое е по-добре от двете? 1. директно да помоля докторката да издаде нов болничен с дата на издаване 04.04 и старт от 03.04 или 2. само да коригира датата на издаване на 04.04 и да се подпише и подпечати? Възможно ли е във втория случай от НОИ да го върнат, защото пък точно под номера на листа пише и под кой номер и дата се води в болничното заведение, от което е издаден и там датата отново е 31.03.

Предварително се извинявам, че отново досаждам с въпроси, но в момента чета всяка буква и код и гледам откъде още може да изскочи заека.   

Благодаря предварително за съветите и съдействието!

# 63
  • Пловдив
Julia_Ch,няма да ти издадат нов,а ще коригират този.такава е практиката

# 64
Julia_Ch,няма да ти издадат нов,а ще коригират този.такава е практиката

Благодаря за бързия отговор, Elfita !
Явно ще си ходя с коригиран болничен, дано поне е ОК... Rolling Eyes

# 65
Бихте ли ми казали до коя дата се подават декларации по граждански договори?

# 66
  • варна
Здравейте имам въпрос надявам се да може да ми помогнете.
Работя във малка фирма осигуряват ме на 360 лв но взимам повече , в болнични съм от февруари ,но не съм получила повече от 200 лв .
Имам договор които стоеше в магазина в които работех и там пише че ме осигуряват на 8 часа на 360 лв.
Имам съмнения че след като получавам по малко пари ме лъжат ,утре ще ходя до НОИ да си взема номерче където през Интернет ще мога да проверявам как вървят нещата с болничните.
Въпросът ми ако ме лъжат как мога да го докажа след като нямам документ в себе си да докажа как ме осигуряват.И какво да сторя ако ме лъжат.
Съжалявам ако е малко объркано но наистина ми е важно.

# 67
  • Пловдив
Здравейте имам въпрос надявам се да може да ми помогнете.
Работя във малка фирма осигуряват ме на 360 лв но взимам повече , в болнични съм от февруари ,но не съм получила повече от 200 лв .
Имам договор които стоеше в магазина в които работех и там пише че ме осигуряват на 8 часа на 360 лв.
Имам съмнения че след като получавам по малко пари ме лъжат ,утре ще ходя до НОИ да си взема номерче където през Интернет ще мога да проверявам как вървят нещата с болничните.
Въпросът ми ако ме лъжат как мога да го докажа след като нямам документ в себе си да докажа как ме осигуряват.И какво да сторя ако ме лъжат.
Съжалявам ако е малко объркано но наистина ми е важно.

получаваш 200 лв месечно или 200 лв на превод
преводите рядко са за цял един месец.зависи от датите на болничния-обикновен един болничен се простира в два месеца и имаш два превода за един месец.вземи си пик и разгледай за месеца колко превода имаш и на каква сума са.общо месечно грубо тряба да ти превеждат 280 лв

# 68
Бихте ли ми казали до коя дата се подават декларации по граждански договори?

Годишни данъчни декларации за данъците на физическите лица се подават до 2 май включително. Дотогава трябва да се внесе и дължимият данък, ако има такъв.

Да доплащането по ВПРЗ не са постоянни.Благодаря  за отговора Стики

Моля! Имай предвид, че същото се отнася и ако ползваш болнични - дните от работодателя ще ти се изчислят по същия начин.

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 22:59 от AnMary

# 69
Здравейте, момичета,
имам дъщеря на 1 г. 8 м. и в края на месец юни очаквам второто си дете.В момента съм в майчинство, а на 15 май трябва да ми бъде издаден 45 дневния болничен. Като цяло разбрах, че
 трябва да подам декларация за промяна на обстоятелствата преди да съм представила този болничен, но не ми е много ясно какво означава този 3 дневен срок- 3 дни преди да подам болничния или след като съм в 45 дневен болничен, защото работодателят ми подава документите с месец назад заради осигуровките.
Бихте ли ми казали освен тази декларация какви други документи се подават и в каква последователност?
Много ви благодаря предварително!

# 70
  • Добрич
Здравейте! Искам да ви помоля за информация относно паричните обезщетения при осиновяване. Моя приятелка ще си осиновява детенце, което е на 8 месеца в момента. Докато премине процедурата то ще стане вече на 9. Днес се чудихме какви обещетения и се полагат и какво ще взима.
Някой ако знае, моля да отговори.
Предварително ви благодаря

# 71
  • Пловдив
Здравейте, момичета,
имам дъщеря на 1 г. 8 м. и в края на месец юни очаквам второто си дете.В момента съм в майчинство, а на 15 май трябва да ми бъде издаден 45 дневния болничен. Като цяло разбрах, че
 трябва да подам декларация за промяна на обстоятелствата преди да съм представила този болничен, но не ми е много ясно какво означава този 3 дневен срок- 3 дни преди да подам болничния или след като съм в 45 дневен болничен, защото работодателят ми подава документите с месец назад заради осигуровките.
Бихте ли ми казали освен тази декларация какви други документи се подават и в каква последователност?

прил 12 за пром на обстоятелствата подаваш при работодателят до 3 дни от датата на издаване на 45 дневния ти.
най-удобно е с 45 дневния да подадеш прил 12+прил 4 за 120 те лв,докато първото ти дете направи 2 годинки
тегли приложенията от тук  http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6  .
обезщетението за второто ще е колкото е било за първото

Здравейте! Искам да ви помоля за информация относно паричните обезщетения при осиновяване. Моя приятелка ще си осиновява детенце, което е на 8 месеца в момента. Докато премине процедурата то ще стане вече на 9. Днес се чудихме какви обещетения и се полагат и какво ще взима.

тя работи ли

иначе й се полага еднократна помощ за раждане и детски надбавки-като за детските има изискване за дохода-350 лв бруто на човек
документи се подават в социалните

# 72
  • Добрич
оо да , работи си и дори доходите им са доста високи. Четох, че по закон и се полагат 90 % от осигурителния и доход  - разликата от датата, в която е отказът на майката до навършване на 1 та год. Примерно правилно ли разбирам, че ако майката се е отказала от детето на 6 мес. тя ще получи обезщетение за оставащите 6. Вероятно ги изплащат назад за изминалите 7ми  и 8ми месец  и тя си продължава да си взема 90 % до навършване на годинката на детето. Правилно ли тълкуваме?

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 08:09 от Altevs

# 73
  • Пловдив
оо да , работи си и дори доходите им са доста високи. Четох, че по закон и се полагат 90 % от осигурителния и доход  - разликата от датата, в която е отказът на майката до навършване на 1 та год. Примерно правилно ли разбирам, че ако майката се е отказала от детето на 6 мес. тя ще получи обезщетение за оставащите 6. Вероятно ги изплащат назад за изминалите 7ми  и 8ми месец  и тя си продължава да си взема 90 % до навършване на годинката на детето. Правилно ли тълкуваме?

може да ползва обезщетение за бременност и раждане,но ме съмнява да й изплатят сумите със задна дата.по-скоро от момента,в който детето стане тяхно.да попълни и подаде необходимите документи при работодателят,за да ползва обезщетение за бр и раждане

# 74
Здравейте, момичета,

прил 12 за пром на обстоятелствата подаваш при работодателят до 3 дни от датата на издаване на 45 дневния ти.
най-удобно е с 45 дневния да подадеш прил 12+прил 4 за 120 те лв,докато първото ти дете направи 2 годинки
тегли приложенията от тук  http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6  .
обезщетението за второто ще е колкото е било за първото

А ако първото е навършило 2г. преди 45-дневния? Доколкото знам - като осигурителен доход се взимат 240-те лв. На какво се дължи това? Не е ли дискриминационна разпоредба?

тя работи ли

иначе й се полага еднократна помощ за раждане и детски надбавки-като за детските има изискване за дохода-350 лв бруто на човек
документи се подават в социалните  А майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт