Майчинството счетоводно - 40

• 34 530
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • София-Младост
Здравейте, на 10.05 детето ми навърши 2 год. и прекратихме трудовия договор с работодателя ми по взиамно съгласие от 11.05.  По ирония на съдбата на 26 паднах и  си счупих ходилото. Искам да попитам някъде бях прочела преди време че след прекратяване на работа се изплащат болнични или се бъркам. Да си взема ли  болничен лист ще ми се изплати ли?
КСО
чл.42 (2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, изплащано по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за висшето образование. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия.

# 661
Благодаря Ала-Бала. Доколкото разбрах или ще вземам болнични или от борсата. Аз не се регистрирах все още в бюрото по труда, но мислех тези дни да отида. Заповедта ми за освобождаване е от 11.05, но ми е връчена на 16.05. В този случай откога тече 1 месец от 11.05 ли. Ако е така до 11.06 ще се изплаща от НОИ, а в бюрото кога да отида. Май малко завъртяно стана

# 662
  • София-Младост
Благодаря Ала-Бала. Доколкото разбрах или ще вземам болнични или от борсата. Аз не се регистрирах все още в бюрото по труда, но мислех тези дни да отида. Заповедта ми за освобождаване е от 11.05, но ми е връчена на 16.05. В този случай откога тече 1 месец от 11.05 ли. Ако е така до 11.06 ще се изплаща от НОИ, а в бюрото кога да отида. Май малко завъртяно стана
Да, така двете обезщетения едновременно не може. Ако вземеш болничен и след това се регистрираш на борсата, ще цагубиш тоиз месец, като изплащане на обезщеетние за безработица. По новите "правила" регистрирането трябва да стане в 7-дневен срок от прекратяването, при по-късно регистриране губиш обезщетение за закъснението. Съвета ми е отиди в бюрото по труда и просто попитай, можеш ли сега да се регистрираш, как стои въпроса с обезщетението, ако има болничен и т.н.
Не е правилно това със заповедта, не може да са ти я връчили след като договорът е прекратен. Първо  е заповед и след това прекратяване. Принципно срока следва да се смята от датата на прекратяване.

# 663
  • Русе

Това което по закон можеш да направиш е: Регистрираш се първо на борсата, за да не изпуснеш срока за регистрация. После си подаваш и документите в НОИ за обезщетение, като в същото време уведомяваш пак там, че имаш болничен от 26.05.2011г. Ще ти бъде отпуснато обезщетение от 11.05.2011 до 25.05.2011, после ще ти се изплати болничният, и след като той изтече, обезщетението за безработица ще ти бъде възобновено.

# 664
Благодаря ви много. В понеделник ще се обадя по тел. в борсата да питам кога да отида че така с гипсирания крак малко трудно се справям. Така и така вече изпуснах 7 дневният срок за   регистриране

# 665
Здравейте, имам следния въпрос:
Имам издаден болничен лист с дата 21.04.11 - 10.05.2011 г. До ден днешен нямам изплатено обезщетение за периода 21.04 до края на април, при положение, че заплатите във фирмата се изплащат между 1-во и 5-то число на месеца, съответно и до тази дата се внасят осигуровките и се внасят болничните листове в НОИ. Направих запитване по мейл до НОИ какво се случва и ми отговориха, че няма представен болничен лист при тях след 20 април   newsm78. Ясно е, че ще се обаждам в понеделник в счетоводството на фирмата да разбера какво се случва, но вас искам да попитам как и къде мога да се оплача ако , примерно, болничния лист е загубен или не е представен навреме?!!? И най-вероятно сега ще чакам в началото на юни да го представят в НОИ, че да ми го изплатят в края на юни.... а ми предстои раждане, тия пари ми трябват.... #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 666
Здравейте!Може ли някой да ми каже колко месеца осигурителен стаж ми е нужен за да получа обезщетение за 45-дневен болничен преди раждане?  ooooh!

# 667
  • Пловдив
Здравейте!Може ли някой да ми каже колко месеца осигурителен стаж ми е нужен за да получа обезщетение за 45-дневен болничен преди раждане?  ooooh!

18 м осигурителен стаж

разсеяла съм се-12м стаж

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 21:48 от Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥

# 668
Здравейте!
Сигурно въпроса ми е задаван,но наистина нямам време,поне на този етап да чета  Embarassed затова ще питам. Осигурява ме работодателя ми на 390лв,но от друга страна имам фирма и като ЕТ се осигурявам на 420лв. Въпроса ми е следния: Трябва да изляза сега от началото на юни в болничен,до раждането живот и здраве. Колко болничен,ще получавам? Казаха ми че първия месец бил доста добре,но след това се изчислявали на базата и аз не разбрах на какво и бил много малък спрямо това на което се осигурявам. Само да поясня и от двете места ще си пускам болничен. Ако някой,може да ми обясни на кратко така ли е или не ще съм благодарна. По мои сметки трябва да е над 600лв,но само сега за юни ли ще е така или до края? newsm78

# 669
  • Русе
Здравейте, имам следния въпрос:
Имам издаден болничен лист с дата 21.04.11 - 10.05.2011 г. До ден днешен нямам изплатено обезщетение за периода 21.04 до края на април, при положение, че заплатите във фирмата се изплащат между 1-во и 5-то число на месеца, съответно и до тази дата се внасят осигуровките и се внасят болничните листове в НОИ. Направих запитване по мейл до НОИ какво се случва и ми отговориха, че няма представен болничен лист при тях след 20 април   newsm78. Ясно е, че ще се обаждам в понеделник в счетоводството на фирмата да разбера какво се случва, но вас искам да попитам как и къде мога да се оплача ако , примерно, болничния лист е загубен или не е представен навреме?!!? И най-вероятно сега ще чакам в началото на юни да го представят в НОИ, че да ми го изплатят в края на юни.... а ми предстои раждане, тия пари ми трябват.... #2gunfire #2gunfire #2gunfire
За непредставен болничен в срок се подава жалба в НОИ. За късно представени болнични вече има глоби за работодателите. Ако е изгубен болничният, няма проблем да бъде издаден дубликат от доктора, който го е издал. Най-добре попитай първо на работа.

Здравейте!Може ли някой да ми каже колко месеца осигурителен стаж ми е нужен за да получа обезщетение за 45-дневен болничен преди раждане?  ooooh!

18 м осигурителен стаж
- 12 месеца осигурителен стаж. За изчисляването на обезщетението се вземат 18 месеца назад, преди 45 дневния болничен.

Здравейте!
Сигурно въпроса ми е задаван,но наистина нямам време,поне на този етап да чета  Embarassed затова ще питам. Осигурява ме работодателя ми на 390лв,но от друга страна имам фирма и като ЕТ се осигурявам на 420лв. Въпроса ми е следния: Трябва да изляза сега от началото на юни в болничен,до раждането живот и здраве. Колко болничен,ще получавам? Казаха ми че първия месец бил доста добре,но след това се изчислявали на базата и аз не разбрах на какво и бил много малък спрямо това на което се осигурявам. Само да поясня и от двете места ще си пускам болничен. Ако някой,може да ми обясни на кратко така ли е или не ще съм благодарна. По мои сметки трябва да е над 600лв,но само сега за юни ли ще е така или до края? newsm78

От двете места се издава болничен. За болничния общо заболяване се взема доходът от двете места 12 месеца назад, а за болничният бременност и раждане се взема доходът пак от двете места, но 18 месеца назад. Веднъж изчисли ли се обезщетението, получаваш го до момента, в който излезеш бременност и раждане.(разбира се не трябва да има прекъсване в болничните, иначе ако има прекъсване се изчислява нова база)

# 670
Здравейте, мамита Simple Smile Тъй като са много страниците на тази много полезна тема, реших директно да задам въпроса си, като предварително се извинявам ако вече някъде го е имало в темата.
Става въпрос за следното: Днес ме съкратиха от работа ( бях на 6 месечен договор и не ми го продължиха) и оставам без трудов договор реално 23 дни преди да изляза в болничния който ще ми е 45 дни преди раждане- трябва на 20.06 да изляза при термин 05.08. От това, което знам е че ако не съм на трудов договор към момента на издаване на този болничен НОИ няма да ми плати никакво майчинство, и тъй като от тази година нали вече се вземат последните 18 м. си бях направила сметка горе долу какво ще ми е майчинството. Та в тази връзка искам да попитам майчинството което е от социални грижи минималната работна заплата ли е или половината на тази минимална заплата? В много кофти положение изпадам и съм притеснена, незнам дали ще намеря и фирма която да ме назначи фиктивно за да си взема майчинството ( нямам много връзки и приятели с фирми). Охххх..... Sad
Моля ви, ако имате повече инфо по този въпрос да ми помогнете. Изобщо от социални колко пари месечно дават? Мерси предварително!

# 671
Здравейте, мамита Simple Smile Тъй като са много страниците на тази много полезна тема, реших директно да задам въпроса си, като предварително се извинявам ако вече някъде го е имало в темата.
Става въпрос за следното: Днес ме съкратиха от работа ( бях на 6 месечен договор и не ми го продължиха) и оставам без трудов договор реално 23 дни преди да изляза в болничния който ще ми е 45 дни преди раждане- трябва на 20.06 да изляза при термин 05.08. От това, което знам е че ако не съм на трудов договор към момента на издаване на този болничен НОИ няма да ми плати никакво майчинство, и тъй като от тази година нали вече се вземат последните 18 м. си бях направила сметка горе долу какво ще ми е майчинството. Та в тази връзка искам да попитам майчинството което е от социални грижи минималната работна заплата ли е или половината на тази минимална заплата? В много кофти положение изпадам и съм притеснена, незнам дали ще намеря и фирма която да ме назначи фиктивно за да си взема майчинството ( нямам много връзки и приятели с фирми). Охххх..... Sad
Моля ви, ако имате повече инфо по този въпрос да ми помогнете. Изобщо от социални колко пари месечно дават? Мерси предварително!

100 лв. месечно при месечен доход на член от семейството до 350лв. е социалната помощ
мисля че можеш да получаваш обезщетение като безработна - до 7 юни се регистрирай в Агенцията по заетостта  Peace

Това което по закон можеш да направиш е: Регистрираш се първо на борсата, за да не изпуснеш срока за регистрация. После си подаваш и документите в НОИ за обезщетение, като в същото време уведомяваш пак там, че имаш болничен от 26.05.2011г. Ще ти бъде отпуснато обезщетение от 11.05.2011 до 25.05.2011, после ще ти се изплати болничният, и след като той изтече, обезщетението за безработица ще ти бъде възобновено.

Само че тя е пропуснала 7-дневния срок за регистрация в АЗ - значи ще изгуби дните от 11,05, до 25,05, Сега тече 3-месечният срок за регистрация в НОИ, но тук вече има уважителна причина ако закъснее - по болест.
Все пак добре е да се консултира с НОИ. -
Началник сектор РУСО
„ПОБГВ” Търговище
0601 60634

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 00:16 от Стики

# 672
Здравейте искам и аз да задам попитам нещо, тъй като не намерих сходен на моя проблем.
В момента съм в майчинство/ втората година/, но фирмата в която работех и която ме осигурява ще бъде закрита/ не фалира/ просто по желания на работодателя ще бъде закрита. Та въпроса ми е , ще бъде ли спряно моето майчинство тъй като оставам без работодател и ще ми бъдат ли изплатени всички стари отпуски след като ще ми прекратят договора.
Доста объркано го написах дано ме разбрахте благодаря предварително

# 673
  • София-Младост
Здравейте искам и аз да задам попитам нещо, тъй като не намерих сходен на моя проблем.
В момента съм в майчинство/ втората година/, но фирмата в която работех и която ме осигурява ще бъде закрита/ не фалира/ просто по желания на работодателя ще бъде закрита. Та въпроса ми е , ще бъде ли спряно моето майчинство тъй като оставам без работодател и ще ми бъдат ли изплатени всички стари отпуски след като ще ми прекратят договора.
Доста объркано го написах дано ме разбрахте благодаря предварително
Прекратява ти се договорът, за съжаление с него и обезщетението за остатъка от втората година. Би следвало да ти се изплатят неизползваните отпуски. Внимавай като разписваш заповедта, да  бъде вписана или сума или брой дни, за които работодателя дължи обезщетение.

# 674
много ти благодаря Ала-Бала за бързия отговор и ако не е нахално имам още един въпрос, аз преди за изляза  по майчинство работех за 2 места, т.е. сега като закрият фирмата ще ми бъде закрит основния трудов договор, но втория където бях на 4 часа, има ли някакъв шанс да ми се продължи майчинството на база тоя договор и ако няма възможност, то да си търся др работодател само и само да си получавам майчинството

Общи условия

Активация на акаунт