Майчинството счетоводно - 40

• 34 500
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря, silviq1980   bouquet Имам само още един въпрос - трябва ли да се попълват някакви документи, свързани с излизането ми в майчинство?  newsm78. Споменаха ми, че ако аз не си ги поискам от фирмата и не ги попълня не можели да ми оформят майчинството. Аз досега нищо не съм попълвала...

# 676
Цитат
Цитат на: Shadows в Съб., 28 Май 2011, 21:16
Здравейте!
Сигурно въпроса ми е задаван,но наистина нямам време,поне на този етап да чета   затова ще питам. Осигурява ме работодателя ми на 390лв,но от друга страна имам фирма и като ЕТ се осигурявам на 420лв. Въпроса ми е следния: Трябва да изляза сега от началото на юни в болничен,до раждането живот и здраве. Колко болничен,ще получавам? Казаха ми че първия месец бил доста добре,но след това се изчислявали на базата и аз не разбрах на какво и бил много малък спрямо това на което се осигурявам. Само да поясня и от двете места ще си пускам болничен. Ако някой,може да ми обясни на кратко така ли е или не ще съм благодарна. По мои сметки трябва да е над 600лв,но само сега за юни ли ще е така или до края?

Цитат
От двете места се издава болничен. За болничния общо заболяване се взема доходът от двете места 12 месеца назад, а за болничният бременност и раждане се взема доходът пак от двете места, но 18 месеца назад. Веднъж изчисли ли се обезщетението, получаваш го до момента, в който излезеш бременност и раждане.(разбира се не трябва да има прекъсване в болничните, иначе ако има прекъсване се изчислява нова база)
Значи наистина болничния няма да ми е толкова,колкото смятам,щом се връща 18 месеца назад (когато още не съм имала фирма и съм се осигурявала само на 357лв от работодател) Това се отразява след това и на майчинството предполагам?  Confused

# 677
Здравейте мили хора!
Моля Ви да ми помогнете със съвет по моят малко засукан проблем
Терминът ми е на 12.06.11,
45 дневният болничен ми е от 28.04.11,
Имам през 2009-4м. и 14 дни и съм на трудов договор от 21.12.2010 г. и до 28.04.11 имам и от тук 4 месеца и 3 дни. Според мен до тук имам общ трудов стаж през живота ми преди 45 дневния болничен за раждане 8 м. и 17 дни. ПРАВИЛНО ЛИ ГО СМЯТАМ?
За да получавам майчинство от НОИ трябва да имам 12 м. осигорителен стаж през живота ми, но нямам и сега трябва от "социално подпомагане"да ми изплатят 45 д. болничен и да ми дават по 100 лв. докато не направя 12 м. осигорителен стаж.
Ходих да питам и от там ми дадаха едно удостоверение на което трябва да се напише по чл. 48а и чл. 52а от КСО кога ще направя 12 м. осигорителен стаж за да получавам майчинство.
Та въпросите ми са: този болничен от 45 дни за раждане брои ли се за осигорителен стаж?[/color
В колонката на това удостоверение – дата на придобиване право на обезщетение по
- чл.48а от КСО........
-чл.52а от КСО........
каква дата?

Моля Ви ако знае някой как да сметна кажете ми. че ми трябва спешно да го подам утре, че нямам време.
 предварително благодаря

# 678
  • София-Младост
Здравейте мили хора!

- чл.48а от КСО........
-чл.52а от КСО........
каква дата?[/color]
Моля Ви ако знае някой как да сметна кажете ми. че ми трябва спешно да го подам утре, че нямам време.
 предварително благодаря
По моите сметки:
чл.48а от дата 08.08.2011
чл.52а от КСО - от 11.06.2012

# 679
  • София-Младост
много ти благодаря Ала-Бала за бързия отговор и ако не е нахално имам още един въпрос, аз преди за изляза  по майчинство работех за 2 места, т.е. сега като закрият фирмата ще ми бъде закрит основния трудов договор, но втория където бях на 4 часа, има ли някакъв шанс да ми се продължи майчинството на база тоя договор и ако няма възможност, то да си търся др работодател само и само да си получавам майчинството
Прекратяването на основния трудов догово прави вторият ти основен, така че мисля че няма пречка ад продължиш с обезщеетнието чрез втория работодател. Подайте необходимите документи и си гледай спокойно детето Simple Smile

# 680
  • Русе
Здравейте мили хора!
Терминът ми е на 12.06.11,
45 дневният болничен ми е от 28.04.11,
Имам през 2009-4м. и 14 дни и съм на трудов договор от 21.12.2010 г. и до 28.04.11 имам и от тук 4 месеца и 3 дни. Според мен до тук имам общ трудов стаж през живота ми преди 45 дневния болничен за раждане 8 м. и 17 дни. ПРАВИЛНО ЛИ ГО СМЯТАМ?
За да получавам майчинство от НОИ трябва да имам 12 м. осигорителен стаж през живота ми, но нямам и сега трябва от "социално подпомагане"да ми изплатят 45 д. болничен и да ми дават по 100 лв. докато не направя 12 м. осигорителен стаж.
Ходих да питам и от там ми дадаха едно удостоверение на което трябва да се напише по чл. 48а и чл. 52а от КСО кога ще направя 12 м. осигорителен стаж за да получавам майчинство.
Та въпросите ми са: този болничен от 45 дни за раждане брои ли се за осигорителен стаж?[/color
В колонката на това удостоверение – дата на придобиване право на обезщетение по
- чл.48а от КСО........
-чл.52а от КСО........
каква дата?

предварително благодаря
Това удостоверение, което са ти дали от Социално подпомагане, се попълва от НОИ, не си го попълваш сама. Подаваш молба в НОИ да ти се издаде такова удостоверние за липса на 12 месеца осигурителен стаж. Става в рамките на 7 работни дни. Преди обаче да подадеш тази молба в НОИ, трябва да си сигурна, че работодателят ти е подал болничният лист за 45 дни преди раждането в НОИ.

Благодаря, silviq1980   bouquet Имам само още един въпрос - трябва ли да се попълват някакви документи, свързани с излизането ми в майчинство?  newsm78. Споменаха ми, че ако аз не си ги поискам от фирмата и не ги попълня не можели да ми оформят майчинството. Аз досега нищо не съм попълвала...
Засега болничните листи, които представяш са достатъчни, за да ти бъде изплащано ибезщетение. Чак след втория болничен след раждането се попълва декларация, въз основа на която продължава да ти се изплаща обезщетението за бременност и раждане до 410 дни. Когато стигнеш до този момент, ако има нещо неясно, пак пиши.  Peace

# 681
Благодаря Ви много за бързите съвети
Наистина моя случай ми изглеждаше, че няма да има решение но ето помогнахте ми и ще се опитам да си помогна с тези 150 лв.
Ще напишат това което е сметнала Ала Бала в удостоверението, но Силвия искам да те питам дали не трябва от работодателя ми да се попълни това удостоверение, в социалните ми казаха, че  осигурителя ми трябва да го попълни а а з смятам че това е фирмата с която имам трудов договор. ако не грешиш  значи няма да успея да се класирам, щото бебчо може да ни изпревари:) newsm78

# 682
  • Русе
Благодаря Ви много за бързите съвети
Наистина моя случай ми изглеждаше, че няма да има решение но ето помогнахте ми и ще се опитам да си помогна с тези 150 лв.
Ще напишат това което е сметнала Ала Бала в удостоверението, но Силвия искам да те питам дали не трябва от работодателя ми да се попълни това удостоверение, в социалните ми казаха, че  осигурителя ми трябва да го попълни а а з смятам че това е фирмата с която имам трудов договор. ако не грешиш  значи няма да успея да се класирам, щото бебчо може да ни изпревари:) newsm78
Не греша. В НОИ го попълват. Но, ти върви и ги помоли да го направят по-бързо(въпреки че няма такава услуга), за да не ви изпревари бебо.  Peace

# 683
Ала Бала дано наистина да е така както казваш, още днес тръгвам по институции да разпитвам, но благодаря ти за бързия отговор през почивните дни Hug

# 684
Здравейте!  Hug 
Имам нужда от помощ, моля!
Трябва да подам в НОИ от името на работодателя си документи за обезщетение от 135 до 410 дни.  Кои са всички документи, които трябва да представя на гишето в НОИ? Опис? Придружително писмо - 2 бр? И друго?

Благодаря много   bouquet

# 685
Здравейте!  Hug 
Имам нужда от помощ, моля!
Трябва да подам в НОИ от името на работодателя си документи за обезщетение от 135 до 410 дни.  Кои са всички документи, които трябва да представя на гишето в НОИ? Опис? Придружително писмо - 2 бр? И друго?

Благодаря много   bouquet
Приложение № 2 - http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc.
Копие от заповедта за разрешаване на отпуск от работодателя.
Копие от акта за раждане на детето.

# 686
  • София
Записвам се и аз тук да следя, че заплатата не мога да си сметна още колко ще е  ooooh!.

Момичета, не мога да отворя нито един от калкулаторите, през нито един браузър.
Някой имал ли е подобен проблем или проблемът е при мен?

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 20:51 от AnMary

# 687
  • София
Момичета, не мога да отворя нито един от калкулаторите, през нито един браузър.
Някой имал ли е подобен проблем или проблемът е при мен?
Дава ли ви някаква грешка.
При мен се отварят и двата линка. Сайтът е един и същи.

# 688
Мами,имам спешна нужда от съвет.Преди 12 дена ми се наложи да влезя в болница и ми казаха до края на бременността да не работя-да излизам в болнични.Терминът ми е 08.12.2011.От 15.02.2009 работя в магазин и ме осигуряват на 4 часа върху 180лв.А от 04.01.2011 върху 200лв.Та въпросите ми са-какво парично обещетение ще вземам от болнични и колко парички като майчиство.Много ви благодаря!

# 689
получавам около 7лв. на ден болнични
майчинство - минималното (240лв. месечно тази година)

Общи условия

Активация на акаунт