Майчинството счетоводно - 40

• 34 517
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
petience,принципно срока е 15 работни дни.Също трябва осигуровките да са внесе,болничните също.Този месец има забавяне и заради годишното преизчисление..Пиши мейл с въпроса ти щом нямаш пик.Но съвета ми е да си изкараш пик.Това че си с бебето на ръце само ще те улесни-ще те обслужат по-бързо.Що институции и банки обиколих с едномесечната си дъщеря на ръце ooooh!.Навсякъде получавах обаче страхотно внимание и бързо обслужване.така че действай

# 541
  • Русе
silvia1980 Благодаря от сърце за отговора    bouquet  !
Само още един въпрос, ако от началото на юни (преди да ми е свършило майчинството)се "върна" на работа и започна да се осигурявам, ще получавам ли 1/2 майчинство, както е при тр.договори?
Няма проблем да получаваш 1/2 майчинство, само трябва да упражняваш трудова дейност, за която се осигуряваш за общо заболяване и майчинство.

# 542
Благодаря ти, Елфита   bouquet
И аз обмислям да направя това... Ама още имам лоши спомени от ходенето в поликлиниката да оправям болничния с бебето на ръце, това, обаче никак не ми помогна  Sad Но си права- в банката бяха доста мили и веднага се задействаха като ме видяха с бебе  Laughing Сори за офтопика...
Още утре ще се опитам да се завлека дотам  Peace Благодаря ти за отговора още веднъж и хубава вечер!   bouquet

# 543
Здравейте! Искам да попитам относно детските надбавки- бременна съм и термина ми е август. За изчисление на детските разбрах че се взема 1 година назад доходите на двамата родители. За база за майчинството ще ми се вземе  стар стаж (преди 2 години) и  месец преди 45 дневния болничен ще ме впишат в една фирма на посточнен трудов договор . Кой доход ще ми вземат за изчисление на детските при положение че 12 месеца назад аз няма да съм работила а само един месец преди 45 дн. болничен ?
Благодаря!

# 544
silvia1980 Благодаря от сърце за отговора    bouquet  !
Само още един въпрос, ако от началото на юни (преди да ми е свършило майчинството)се "върна" на работа и започна да се осигурявам, ще получавам ли 1/2 майчинство, както е при тр.договори?
Няма проблем да получаваш 1/2 майчинство, само трябва да упражняваш трудова дейност, за която се осигуряваш за общо заболяване и майчинство.
Супер си, благодаря Hug!

# 545
  • Русе
Здравейте! Искам да попитам относно детските надбавки- бременна съм и термина ми е август. За изчисление на детските разбрах че се взема 1 година назад доходите на двамата родители. За база за майчинството ще ми се вземе  стар стаж (преди 2 години) и  месец преди 45 дневния болничен ще ме впишат в една фирма на посточнен трудов договор . Кой доход ще ми вземат за изчисление на детските при положение че 12 месеца назад аз няма да съм работила а само един месец преди 45 дн. болничен ?
Благодаря!
Нищо няма да ти вземат като доход, при положение че не си работила. Ще се вземе само брутното възнаграждение, което ще получиш, когато те назначат на работа, и болничните разбира се, ако влизат в този базов период и са изплатени през него.

# 546
Привет

Имам въпрос...

Аз съм с лк с адрес гр.Варна,но не живея вече там.В момента живея в Пловдив,но е малко трудно с регистрацията,защото от тази година трябва да се предоставя документи- нот.акт и т.н ,за да удостовериш че живееш на този адрес.Аз съм на квартира и хазаяна малко трудно ще се навие.

Родих на 16.04.2011 г. Акта за раждане го взех от Пловдив ,защото тук раждах.

Въпроса ми е - къде трябва да подам за социалните и за еднократната помощ?Мога ли по някакъв начин дистанционно от Пловдив да подам документите или трябва задължително от Варна?

Друга регистрация на детето необходима ли е за детето ?

Благодаря!

# 547
  • Варна
Здравейте имам един въпрос,
термина ми е в началото на август,..тази година не съм си ползвала платения годишен отпуск,..имам ли право на него ,и съответно целият ли мога да го използвам или само част от него ( половината)
Благодаря Ви  !

# 548
  • Бургас
Здравейте преди Ала - Бала ме беше консултирала дано пак ми помогне, от 9 май си ползвам платения отпуск който се е натрупал след 2 год. майчинство осигуряваха ме на мин. работна заплата а реално получавах 460лв. сега ме уведомиха че платения отпуск ще ми го плащат всеки месец по 240лв. това реално ли е мога ли да изисквам да е на това което съм получавали.
За съжаление няма как да го изискаш, явно това над 240лв. си го получавала чисто без да се внасят и удържат данъци  осигуровки?
Пак да питам след като в трудовия договор съм се разписала на 460 лв. основна заплата не мога ли да изискам от тях по закон върху нея да ми изплатят платения отпуск. Embarassed
А защо са те осигурявали на 240лв.?
Ала-Бала пак въпрос към теб ако можеш да ми отг. ще съм ти благодарна- сега на страницата на НОИ с въвеждането на пик кода си проверих на Справка за социално осигуряване за месеца преди да изляза в 45дневен отпуск преди раждането осиг.доход пише сума 338,16лв. По договор съм на заплата 460лв. , въпроса ми е 338,16лв. ли е сумата върху която ще се изчистлява платения ми отпуск след 2 год. на детето.Благодаря

# 549
  • София-Младост
Здравейте преди Ала - Бала ме беше консултирала дано пак ми помогне, от 9 май си ползвам платения отпуск който се е натрупал след 2 год. майчинство осигуряваха ме на мин. работна заплата а реално получавах 460лв. сега ме уведомиха че платения отпуск ще ми го плащат всеки месец по 240лв. това реално ли е мога ли да изисквам да е на това което съм получавали.
За съжаление няма как да го изискаш, явно това над 240лв. си го получавала чисто без да се внасят и удържат данъци  осигуровки?

Пак да питам след като в трудовия договор съм се разписала на 460 лв. основна заплата не мога ли да изискам от тях по закон върху нея да ми изплатят платения отпуск. Embarassed
А защо са те осигурявали на 240лв.?
Ала-Бала пак въпрос към теб ако можеш да ми отг. ще съм ти благодарна- сега на страницата на НОИ с въвеждането на пик кода си проверих на Справка за социално осигуряване за месеца преди да изляза в 45дневен отпуск преди раждането осиг.доход пише сума 338,16лв. По договор съм на заплата 460лв. , въпроса ми е 338,16лв. ли е сумата върху която ще се изчистлява платения ми отпуск след 2 год. на детето.Благодаря
Ако това ти е последен месец с отработени поне 10 дни  следва той да се вземе за база.

# 550
Днес получих поредната неприятна изненада от моят работодател,вече бивш.През 2007г януари бяхме сключили допълнително споразумение към договорът ми и оттогава трябваше да се водя на длъжност технолог,за да ми тече стаж по специалността и за да ми се вдигне малко осигурителния праг.Внасяни са ми по-високи осигуровки,но не са подали в деловодството допълнителното ни споразумение и сега след 4 години се оказва,че аз не съм била технолог,а съм си останала организатор на материално-техническа служба:(Казаха ми,че с толкова години назад не може да се поправи грешката и че нищо не мога да направя, за да докажа стаж по специалността.Искам да ви попитам това вярно ли е или с допълнителното споразумение имам право да отстоявам натрупания си стаж? Ако можете да ме посъветвате към кого да се обърна Blush

# 551
  • варна
може и да е имало такъв въпрос ,но не намерих
в болнични съм от началото на бременоста ,това ще окаже ли влияние при изчисляване на майчинсвото ми.

# 552
Днес получих поредната неприятна изненада от моят работодател,вече бивш.През 2007г януари бяхме сключили допълнително споразумение към договорът ми и оттогава трябваше да се водя на длъжност технолог,за да ми тече стаж по специалността и за да ми се вдигне малко осигурителния праг.Внасяни са ми по-високи осигуровки,но не са подали в деловодството допълнителното ни споразумение и сега след 4 години се оказва,че аз не съм била технолог,а съм си останала организатор на материално-техническа служба:(Казаха ми,че с толкова години назад не може да се поправи грешката и че нищо не мога да направя, за да докажа стаж по специалността.Искам да ви попитам това вярно ли е или с допълнителното споразумение имам право да отстоявам натрупания си стаж? Ако можете да ме посъветвате към кого да се обърна Blush

Момичетата ще кажат дали има текстове на трудовите нормативни актове, но според мен ако има валиден подпис на управляващия към оня момент дружеството и печат на фирмата, споразумението си е в сила и мотив не сме го дали в деловодството не важи.

# 553
Бих се радвала да получа такъв отговор,но също така искам да ми кажат към кого да се обърна,за да си получа промените в трудовата книжка,дали към работодателя или към инспекцията по труда или към друг Thinking?на допълнителното споразумение имам печат на фирмата и подпис от собственика.
Сега се сетих да си допълня поста Blushдължат ми още 800лв,които в молбата за напускане съм написала,че искам да ми бъдат изплатени в 30-дневен срок.Ако не ми ги изплатят в този срок по какъв начин мога да изискам да ми бъдат изплатени?

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 13:53 от didava

# 554
Ето пак мен досадната Simple Smile
Питането ми сега е следното- свършва ми майчинството и решавам да напусна по взаимносъгласие, платеният отпуск трябва ли да ми се плати, и има ли опастност работодателят да не ми я изплати?
И още един последен въпрос- полага ли ми се някакво обезщетение от борсата?
Блатодаря за отделеното време.

Общи условия

Активация на акаунт