Майчинството счетоводно - 40

• 34 634
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте,извинявам се ако въпроса ми не е за тук.Бих искала,ако може някой да ми отговори
Имам устна уговорка със шефа си, да напусна роботното си място в края на юни месец.Но имам много,голямо съмнение за бременност.Ако докажа бременност, преди последния си работен ден.Има ли законов път по който да остана на работа.Извинявам се , за въпроса, но изчетох много закони и никъде не открих отговор на този въпрос  Embarassed
Много,много благодаря предварително.  bouquet

# 646
И аз имам един въпрос. След навършване на 1 година на детето се върнах веднага на работа, тъй като бях бременна отново. В момента получавам обезщетение от 120 лв за това, че работя, а детето не посещава детско заведение. На 4.06. трябва да ми бъде издаден 45-дневния болничен преди термин за раждането на 2-рото дете.
Въпросът ми е дали трябва да се подава декларация за спиране на тези 120 лв. за гледане на първото дете или ще ги получавам докато то навърши 2 години, без значение че получавам майчинство за 2-рото дете.

Благодаря предварително за отговора.

# 647
  • Пловдив
И аз имам един въпрос. След навършване на 1 година на детето се върнах веднага на работа, тъй като бях бременна отново. В момента получавам обезщетение от 120 лв за това, че работя, а детето не посещава детско заведение. На 4.06. трябва да ми бъде издаден 45-дневния болничен преди термин за раждането на 2-рото дете.
Въпросът ми е дали трябва да се подава декларация за спиране на тези 120 лв. за гледане на първото дете или ще ги получавам докато то навърши 2 години, без значение че получавам майчинство за 2-рото дете.

Благодаря предварително за отговора.

не,не трябва-ще си ги получаваш докато навърши 2 г първто ти дете

# 648
  • Beyond the Frontiers
Моят въпрос е по-завъртян и леко в страни. В момента съм в болнични, предлагат ми втора работа, като втори трудов договор, трябва ли да прекъсна болничните?

# 649
  • Русе
Здравейте,извинявам се ако въпроса ми не е за тук.Бих искала,ако може някой да ми отговори
Имам устна уговорка със шефа си, да напусна роботното си място в края на юни месец.Но имам много,голямо съмнение за бременност.Ако докажа бременност, преди последния си работен ден.Има ли законов път по който да остана на работа.Извинявам се , за въпроса, но изчетох много закони и никъде не открих отговор на този въпрос  Embarassed
Много,много благодаря предварително.  bouquet
- КТ, чл.333, ал.5- Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Моят въпрос е по-завъртян и леко в страни. В момента съм в болнични, предлагат ми втора работа, като втори трудов договор, трябва ли да прекъсна болничните?
E няма как да бъдеш назначена на трудов договор, докато си в болнични. Освен това болничният се прекъсва само по преценка на лекаря, който го е издал.

Последна редакция: пт, 27 май 2011, 21:46 от silvia1980

# 650
здравейте, искам да попитам
дъщеря ми е на 3 месеца и засега аз взимам майчинството
кога ще мога да прехвърля майчинството на съпруга си? чак след 6-тия месец или мога и по-рано?

# 651
  • Русе
здравейте, искам да попитам
дъщеря ми е на 3 месеца и засега аз взимам майчинството
кога ще мога да прехвърля майчинството на съпруга си? чак след 6-тия месец или мога и по-рано?
След навършени 6 месеца на бебето.

# 652
Може да подпишеш договор, но реално да постъпиш на работа след изтичане на болничния.

# 653
  • Beyond the Frontiers
Може да подпишеш договор, но реално да постъпиш на работа след изтичане на болничния.

Това ми е доста полезно - мерси.  bouquet

# 654
  • София
Здравейте момичета. Имам нужда от малко разяснения - отпуската ми за гледане на дете до 2 г.  изтече на 07.04.2011. Работя на втори трудов договор. Когато си отворих справката в НОИ ми излезе че са внесени осигуровки от втория работодател за "Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица" за  19 дни от месец април, реално аз съм работила 14 дни , а 5 са от отпуската ми за гледане на дете до 2 г. , за които трябва от НОИ да ми преведат някаква сума(а такава не е преведена). Реших че втория работодател е сбъркал нещо при внасяне на данните, но ми казаха че са проверили в НОИ при тях всичко е точно, но основният ми работодател не е внесъл Декларация 1.
Та питането ми е каква е тази Декларация 1 и до кога трябва да се внесе? ТРЗ- то ни е отпуска и няма с кого да се консултирам.
Благодаря ви предварително!

# 655
  • Русе
Здравейте момичета. Имам нужда от малко разяснения - отпуската ми за гледане на дете до 2 г.  изтече на 07.04.2011. Работя на втори трудов договор. Когато си отворих справката в НОИ ми излезе че са внесени осигуровки от втория работодател за "Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица" за  19 дни от месец април, реално аз съм работила 14 дни , а 5 са от отпуската ми за гледане на дете до 2 г. , за които трябва от НОИ да ми преведат някаква сума(а такава не е преведена). Реших че втория работодател е сбъркал нещо при внасяне на данните, но ми казаха че са проверили в НОИ при тях всичко е точно, но основният ми работодател не е внесъл Декларация 1.
Та питането ми е каква е тази Декларация 1 и до кога трябва да се внесе? ТРЗ- то ни е отпуска и няма с кого да се консултирам.
Благодаря ви предварително!
Декларация обр.1 е информацията, която се подава точно за осигуровките. Това, което виждаш в сайта на НОИ, като информация подадена от втория работодател, е извлечено от декл. обр. 1, която ти е подал втория работодател. Ти си получаваш майчинството от основния работодател, който все още не е внесъл осигуровки за месец април и не е подал декл. обр.1. Когато се появи тази информация в базата данни, тогава и от НОИ ще ти преведат последните дни майчинство.

# 656
  • София
...
Ти си получаваш майчинството от основния работодател, който все още не е внесъл осигуровки за месец април и не е подал декл. обр.1. Когато се появи тази информация в базата данни, тогава и от НОИ ще ти преведат последните дни майчинство.
Ето оттук идва "бозата" в моя случай - когато ми изтече първата година от майчинството и трябваше да се подава декларация за отпуската до 2г. (а основният ми работодател винаги закъснява с внасянето на осигуровки и документи),  вторият ми работодател отишъл в НОИ, не казал че ме осигурява на 4 часа и те му приели декларацията. Когато основният ми работодател занесъл документите му казали че декларацията вече е подадена. Тогава звънях в НОИ и ми казаха че не е проблем. Оттогава в справката на НОИ ми излиза че ме осигурява втория работодател, затова реших че след като той си ми е подал вс. док. за връщане на работа, няма смисъл да чакат основния работодател и следва да ми изплатят парите за 5 ден от април месец.

# 657
  • Русе
...
Ти си получаваш майчинството от основния работодател, който все още не е внесъл осигуровки за месец април и не е подал декл. обр.1. Когато се появи тази информация в базата данни, тогава и от НОИ ще ти преведат последните дни майчинство.
Ето оттук идва "бозата" в моя случай - когато ми изтече първата година от майчинството и трябваше да се подава декларация за отпуската до 2г. (а основният ми работодател винаги закъснява с внасянето на осигуровки и документи),  вторият ми работодател отишъл в НОИ, не казал че ме осигурява на 4 часа и те му приели декларацията. Когато основният ми работодател занесъл документите му казали че декларацията вече е подадена. Тогава звънях в НОИ и ми казаха че не е проблем. Оттогава в справката на НОИ ми излиза че ме осигурява втория работодател, затова реших че след като той си ми е подал вс. док. за връщане на работа, няма смисъл да чакат основния работодател и следва да ми изплатят парите за 5 ден от април месец.

А, тогава не би трябвало да има проблем с изплащането на обезщетението. Зависи кога декларацията от работодател номер 2 се е появила в системата. До 10 дни от подаването й, би трябвало да ти се изплати обезщетението. А детето кога е навършило 2 години? На 7 или на 8.04.2011? Защото и това има значение. Имаш право на отпуска до деня, в който детето навърши 2 години вкл.. Затова може и да има някакво разминаване между това, което е изчислила системата като обезщетение, и това което е подадено като информация в декларация обр.1.

# 658
  • София
До 07.04. вкл. е отпуската за гледане на дете до 2г., от 08.04. се водя на работа. От фирмата ми казаха че са подали данните на 12.05.. Май най-добре да се обадя в НОИ да си проверя. Балгодаря.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 14:19 от Petya.

# 659
Здравейте, на 10.05 детето ми навърши 2 год. и прекратихме трудовия договор с работодателя ми по взиамно съгласие от 11.05.  По ирония на съдбата на 26 паднах и  си счупих ходилото. Искам да попитам някъде бях прочела преди време че след прекратяване на работа се изплащат болнични или се бъркам. Да си взема ли  болничен лист ще ми се изплати ли?

Общи условия

Активация на акаунт