Майчинството счетоводно - 40

• 34 496
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
  • Добрич
Бих искала да попитам с колко закъснение се обновява информацията в сайта на НОИ ?
Питам тъй като от края на март трябва да се водя на работа фиктивно,в фирмата на един познат а все още не ми излиза инфо. Възможно ли е да не е обновена информацията все още?

# 691
Здравейте. Първо мерси за отговора на моя въпрос Simple Smile.Тъй като ми се отваря възможност да бъда назначена фиктивно към една фирма, искам да попитам относно това назначаване. Какво точно представлява това фиктивно назначаване? Аз от това което знам е че ме назнчават на трудов договор с определена сума на която да се осигурявам (най- вероятно при мен ще е минималната 240 лв). Въпроса ми е аз само за този един месец и болничния 45 дни ли трябва да си внеса осигуровките и след това вече си се водя в майчинство? Представям си болничния пред фирмата и тя пред НОИ. Тъй като термина ми е 05.08. а болничен трябва да изляза на 20.06 трябва да си внеса осигуровките до тази дата на излизане на болничния? А също една година ли може да съм назначена така?

Незнам дали обясних добре.....просто не съм много наясно с нещата, а днес ще се срещам с човека и да знам поне какво да му обясня и да се разберем. Поне знам че по време на майчинство нито аз, нито работодателя плаща каквото и да било:)

Много благодаря и се извинявам за некомпетентността ми...но досега не съм се сблъсквала с подобно нещо и не съм наясно, а пък и се притесних че останах без работа малко преди раждане Sad

# 692
  • София-Младост
Бих искала да попитам с колко закъснение се обновява информацията в сайта на НОИ ?
Питам тъй като от края на март трябва да се водя на работа фиктивно,в фирмата на един познат а все още не ми излиза инфо. Възможно ли е да не е обновена информацията все още?
Не, до сега трябваше да ви излиза информация за социалното осигуряване, ако е подадена декл.обр.1.

Здравейте. Първо мерси за отговора на моя въпрос Simple Smile.Тъй като ми се отваря възможност да бъда назначена фиктивно към една фирма, искам да попитам относно това назначаване. Какво точно представлява това фиктивно назначаване? Аз от това което знам е че ме назнчават на трудов договор с определена сума на която да се осигурявам (най- вероятно при мен ще е минималната 240 лв). Въпроса ми е аз само за този един месец и болничния 45 дни ли трябва да си внеса осигуровките и след това вече си се водя в майчинство? Представям си болничния пред фирмата и тя пред НОИ. Тъй като термина ми е 05.08. а болничен трябва да изляза на 20.06 трябва да си внеса осигуровките до тази дата на излизане на болничния? А също една година ли може да съм назначена така?

Незнам дали обясних добре.....просто не съм много наясно с нещата, а днес ще се срещам с човека и да знам поне какво да му обясня и да се разберем. Поне знам че по време на майчинство нито аз, нито работодателя плаща каквото и да било:)

Много благодаря и се извинявам за некомпетентността ми...но досега не съм се сблъсквала с подобно нещо и не съм наясно, а пък и се притесних че останах без работа малко преди раждане Sad
До издаване на първият болничен си дължиш пълните осигуровки-тези за теб и тези за работодателя. След това дължиш всеки месец около 20лв. здравна вноска. Ако искаш да получаваш обезщетение 2 години, "назначаването" трябва да трае докато детенце стане на 2г.

# 693
Здравейте, имам следните питания:

1. Когато съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст, работодателят ми внася ли някакви осигуровки за мен?

2. Водейки се неплатен отпуск де факто работеща ли се водя? Т.е. ако детето ми бъде прието в детска градина, ще мога ли да взема от работодателя си бележка, че съм работеща, или когато съм в неплатен отпуск имам друг статут?

3. Като самоосигуряващо се лице върху 420 лв., какви суми месечно трябва да внасям?

Благодаря!

# 694
  • София-Младост

1. Когато съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст, работодателят ми внася ли някакви осигуровки за мен?

2. Водейки се неплатен отпуск де факто работеща ли се водя? Т.е. ако детето ми бъде прието в детска градина, ще мога ли да взема от работодателя си бележка, че съм работеща, или когато съм в неплатен отпуск имам друг статут?

3. Като самоосигуряващо се лице върху 420 лв., какви суми месечно трябва да внасям?

Благодаря!
1.Да, плаща здравна вноска
2. Ако питането е отново за този вид неплатен отпуск, да, времето се признава за стаж-трудов  и осигурителен, без да се внасят осигурителни вноски. Това не трябва да се отрази на бележката, ти се водиш служител на съответната фирма.

# 695
Много благодаря,  Ала-Бала. Т.е. работодателят с нищо не се задължава спрямо мен.

# 696
  • София-Младост
Много благодаря,  Ала-Бала. Т.е. работодателят с нищо не се задължава спрямо мен.
Е...нали ти внася всеки месец здравна вноска, попълва и подава декл.1....иначе финансово-не, нали е неплатен Simple Smile

# 697
Е...нали ти внася всеки месец здравна вноска, попълва и подава декл.1....иначе финансово-не, нали е неплатен Simple Smile

Здравната осигуровка така и така ще си я внасям аз. Т.е. поне по перо социални и пр. осигуровки той е незадължен с нищо.  Simple Smile

А по т3 някаква идея?

Чудя се, кое е по-добро за мен- дали да бъда самоосигуряващо се лице или да бъда в неплатен отпуск.

# 698
  • Добрич
Благодаря за отговора Ала-Бала,а мога ли да отида в НОИ и да поискам официално извлечение (за да мога с него да отида при моя "работодател" на разговор)?

# 699
  • София-Младост
Благодаря за отговора Ала-Бала,а мога ли да отида в НОИ и да поискам официално извлечение (за да мога с него да отида при моя "работодател" на разговор)?
Честно казано не знам, но защо първо не проведеш разговор с работодателя, а след това по-крайни мерки.

Здравната осигуровка така и така ще си я внасям аз. Т.е. поне по перо социални и пр. осигуровки той е незадължен с нищо.  Simple Smile

А по т3 някаква идея?

Чудя се, кое е по-добро за мен- дали да бъда самоосигуряващо се лице или да бъда в неплатен отпуск.
http://www.msoft-bg.com/infodocs/osigurovki_2011.xls

# 700

Благодаря!
Ако си на висок % - 68,46 лв. ДОО, 33,60лв. здравни и 21 лв. ДЗПО.

# 701
Благодаря, Viva_123 и Ала-Бала.

# 702
Здравейте, имам следните въпроси:

1. Докога мога да ползвам натрупаната си отпуска за 2010 и 2011? Изгаря ли тя, ако се върна на работа в началото на 2012? Детето ми е родено през юни 2010.

2. Терминът ми беше на 6ти юни, родих на 9ти. НОИ ми изплащат обезщетението за първата година (на 90% от осигурителния доход преди това) спрямо датата на термина, а не спрямо датата на раждането или бъркам?

Благодаря предварително!

# 703
Здравейте, имам едно въпросче. Ще опиша накратко ситуацията ми с трудовия договор, ако по - запознатите могат да ми отговорят, ще съм много благодарна. Peace Работя в една фирма от 2006 г.,  на постоянен трудов договор.  През 2008 г. ме преназначиха на нова позиция, но само по заместване на майка т.е. на срочен договор по заместване и в договора изрично си пише "до завръщане на титуляра.." Междувременно и аз излязох по майчинство, а колежката се върна два месеца след това. Та въпроса ми е - така като съм по майчинство сега и тя като се е върнала моето място пази ли се по стария ми безсрочен договор на старата ми позиция? Питам, защото разбрах днес, че въпреки, че тя се е върнала вече отдавна (преди година и половина ..) мен все още ме водят на нейната позиция. Не става ли автоматично връщане всеки по местата си като се върне титуляра т.е. тя на нейното си място, а аз на моето си старо безсрочно такова? И трябва ли да се притеснявам за работата си като ми свърши майчинството или като аз си го прекратя защото все пак последния договор, подписван от мен е срочен?

# 704
  • Русе
Здравейте, имам следните въпроси:

1. Докога мога да ползвам натрупаната си отпуска за 2010 и 2011? Изгаря ли тя, ако се върна на работа в началото на 2012? Детето ми е родено през юни 2010.

2. Терминът ми беше на 6ти юни, родих на 9ти. НОИ ми изплащат обезщетението за първата година (на 90% от осигурителния доход преди това) спрямо датата на термина, а не спрямо датата на раждането или бъркам?- от 45 дни преди раждането до 410 дни се плаща на 90%. Спрямо термина.

Благодаря предварително!
КТ- Отлагане на ползването на годишен отпуск
Отлагане на ползването

Чл. 176.  ал.(2) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.- когато се върнеш от майчинство ще трябва да го ползваш наведнъж

(3) Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.- Ако се върнеш на работа 2012 например- до края на 2014 трябва да си използвала всичките отпуски.

Общи условия

Активация на акаунт