Отговори
# 630
  • Сопот, Пловдив
Mama Ivy, и в рода на майка ми, и в рода на баща ми имам осиновени прародители, за които не се знае откъде идват, та нищо чудно да имам някой незнаен тъмнокож роднина.  Laughing

Честито бебе Андреа на мама nelly_d!
 1crib
bvl, Le Soleil , нашето АГ отделение не е голямо, работят общо 6 гинеколози, и май са по двама на смяна, та затова така се е получило. Доколкот знам има случаи, когато ако всичко е безпроблемно, цялото раждане протича само с акушерката, както всъщност роди жената в другата зала. При мене също зора за епизиотомията беше просто да присъства някой, така или иначе пак ме сряза акушерката, май само лидокаина ми го би лекаря, който дотича спешно от частната поликлиника. Просто тук са малки, провинциални градчета и такъв ни е ресурса. Ама важното е, че сега сме си ок с бебо.

Мони, стискам плачета, бременността ти да мине лесно и безпроблемно, и накрая да се радвате на едно прекрасно бебче! Искрено те целувам и прегръщам, навестявай ни от време на време и в тази темичка, тук никой не те е забравил!  Hug

Имам въпрос към консултантите на ЛЛЛ:

Първо се извинявам, вероятно въпросите ми вече ги е задавал някой друг, но аз като не ми беше наложително досега, съм чела нещата малко по диагонал.
Та, при мен положението е следното - родих в петък, първите три дни почти нямах кърма, предполагам по моя вина, бях прекалено нервна и почти не ядах. Въпреки това слагах бебо на гърдите много често, с надеждата да стимулирам тръгването на кърмата. Бебо е дохранван само 4-5 пъти с по 10 грама АМ от акушерките в болницата, просто плачеше неистово от глад първите нощи. Това не му се е отразило на желанието да се храни от гърдата ми обаче. От вчера кърмата ми тръгна повече, забелязвам и по бебето, вече спи по-дълго и по-спокойно. В болницата ме посъветваха, за да стимулирам  още повече, на всяко хранене да давам по 15 минути и от едната и по 15 минути от другата гърда. Така и правех. Днес дойде педиатър вкъщи и каза по-добре да давам само по 10 минути от всяка една гърда, защото според него повечето бебета след 20-тата минута губят интерес към сученето и просто висят на гърдите като на биберон. Каза ми още да се изцеждам, това допълнително стимулирало засилването на кърмата. Последния път така храних - всяка гърда по 10 минути. Пробвах и да се изцеждам, правя го на ръка, не пускам още много кърма след храненето, но има. Въпросите са ми следните:
1. След всяко хранене на бебето ли трябва да става изцеждането и до последната капка останала в гърдите ли трябва да се прави?
2. Докога да храня при всяко ядене и от двете гърди, по какво горе-долу да преценя, че вече мога да редувам на едното кърмене едната гърда, на следващото кърмене - другата?
3. Чувала съм, че когато жените кърмят, гърдите им са напрегнати и усещат тежест? Аз не усещам кой знае каква такава. Това значи ли, че нямам още достатъчно кърма или има и жени, които кърмят и все пак нямат голямо напрежение в гърдите?

# 631
Честито на всички нови мами! Бъдете живи и здрави! Желая ви много хубави моменти с малките съкровища!

honey_bs това с крака направо ме разби!  Laughing
Rois май и твоето раждане е било изпълнено с емоции /и викове  Laughing/

Мони леко бременеене! Рядко се среща толкова млад, а силен човек като теб!  Hug

# 632
  • Пловдив
Мони, честито и от мен- нямаше да споделям ако не бях видяла надписа под поста ти, но сега... снощи сънувах , че отново си забременяла и чакаш момченце  Praynig Лека и спокойна бременост ти желая!!!  Hug
Ние сме с конюктивит, наддали сме 420гр от втория ден след раждането насам, хапваме и си поповръщаме и ние, а с къпането сме малко назад- само се миехме досега досега заради пъпчето, но тази вечер официално имаме голяма баня  Whistling Наложи се да послъжа педиатърката, че давам вода, че тя много държи на това, към края на първия месец ще мисе наложи да потвърдя и че давам сок от ябълка.  Laughing Малкия е голям бонбон, но баткото го намира за досаден все още, с нетърпение чакам обрата. Снимки не ми остава време да ви кача в албумчето, но обещавам да го направя при първа възможност.И при мен започнаха препълванията на моменти в гърдите. Баткото хареса млякото на бебето и от време на време като ми натежат гърдите му цедя по 1-2 лъжички - хем ми олеква, хем и той е доволен.  Peace
Реферименте - честит рожден ден наистина по-голям подарък нямаше как да получиш тази година!!!    bouquet
Малчо ме зове - хубав ден на всички!

# 633
Имам въпрос към консултантите на ЛЛЛ:

Първо се извинявам, вероятно въпросите ми вече ги е задавал някой друг, но аз като не ми беше наложително досега, съм чела нещата малко по диагонал.
Та, при мен положението е следното - родих в петък, първите три дни почти нямах кърма, предполагам по моя вина, бях прекалено нервна и почти не ядах. Въпреки това слагах бебо на гърдите много често, с надеждата да стимулирам тръгването на кърмата. Бебо е дохранван само 4-5 пъти с по 10 грама АМ от акушерките в болницата, просто плачеше неистово от глад първите нощи. Това не му се е отразило на желанието да се храни от гърдата ми обаче. От вчера кърмата ми тръгна повече, забелязвам и по бебето, вече спи по-дълго и по-спокойно. В болницата ме посъветваха, за да стимулирам  още повече, на всяко хранене да давам по 15 минути и от едната и по 15 минути от другата гърда. Така и правех. Днес дойде педиатър вкъщи и каза по-добре да давам само по 10 минути от всяка една гърда, защото според него повечето бебета след 20-тата минута губят интерес към сученето и просто висят на гърдите като на биберон. Каза ми още да се изцеждам, това допълнително стимулирало засилването на кърмата. Последния път така храних - всяка гърда по 10 минути. Пробвах и да се изцеждам, правя го на ръка, не пускам още много кърма след храненето, но има. Въпросите са ми следните:
1. След всяко хранене на бебето ли трябва да става изцеждането и до последната капка останала в гърдите ли трябва да се прави?
2. Докога да храня при всяко ядене и от двете гърди, по какво горе-долу да преценя, че вече мога да редувам на едното кърмене едната гърда, на следващото кърмене - другата?
3. Чувала съм, че когато жените кърмят, гърдите им са напрегнати и усещат тежест? Аз не усещам кой знае каква такава. Това значи ли, че нямам още достатъчно кърма или има и жени, които кърмят и все пак нямат голямо напрежение в гърдите?

Rois, да ти е честит малкият мъж с прекрасното име  Peace

Много се радвам, че кърменето при вас е тръгнали безпроблемно, ти си послушала инстинкта си и си предлагала гърда на Симон-Мартин често, което вероятно е причината той да получава адекватни количества кърма, а същевременно гърдите ти да не са препълнени и напрегнати при слизането на зрялата кърма. Предполагам вече доста пъти си прочела какви са признаците, че бебето се храни добре, но пак ще спомена накратко това, което може да те ориентира, че нещата вървят в добра посока. Ако сменяш около 6-8 мокри пелени след 5 ден, поне 1-2 от които да са наакани, ако бебето суче често и ефективно, поне 8-10 пъти в денонощие (или на интервал от 2-2,5 часа), ако бебето плавно наддава (като начало да възстанови рожд. си тегло до към 10 ден), ако изглежда активно, доволно бебе с добър цвят и тургор (еластичност) на кожата, вероятно кърмата, която изсуква чудесно покрива нуждите му.

Що се отнася до препоръките за кърмене на 10 или 15 минути, може да се окаже, че твоето бебе има различни нужди. Бебетата са различни, ако едно бебе може да се насуче за 10 минутки, дори по-малко, а след това да спи поне 3 часа, друго може да има нужда да хапва по-често и ще има нужда по-дълго да суче, с повече почивки. Не е коректно всички бебета да се сложат под общ знаменател. Те са хора като нас, с различни нужди и потребности.

Това, че бебето използва майката за биберон също е леко некоректен израз. Биберонът - залъгалка е измислен за да замести гърдата, когато майката я няма. Да отдели бебето от майката, да го залъже. Бебетата имат физическа потребност от сукане и близост, от директен човешки контакт. Кърменето за бебетата не е само хранене. За това не е грешно, стига да се чувстваш ти и Симон-Мартин добре, да го оставяш да суче колкото продължително иска, докато пусне гърдата или заспи. Това няма да му навреди, стига да си се уверила, че се храни добре, а не само спи на гърдата.

Доизцеждането след кърмене, особено с цел стимулация, "до край" при едно ефективно сучещо бебе най-често е излишно, а понякога дори може да е фактор за чести запушвания, препълвания и дори мастит. Ако бебето ти суче често, това ще зададе на тялото ти информацията колко кърма да произведе за да покрие нуждите му.

За това дали да предлагаш едната или двете гърди на хранене, можеш да прецениш по това дали Симон-Мартин иска втората гърда, след като добре е изсукал първата. В някои часове на денонощието може да  ти е по-лесно да предлагаш и двете, докато в други да е достатъчно само едната.

Тежест и напрежение в гърдите усещат някои майки около 3 ден и нататък, когато слезе по-голямото количество кърма, когато преходното мляко премине в зряла кърма. Кърмата тръгва първоначално под въздействието на хормони и понякога е по-бурно, в по-големи количества, а понякога нещата са по-спокойни. Препълването често се случва когато бебето не е достатъчно често на гърда или е сънливо и не суче добре. Далеч не е задължително гърдите да са напрегнати и болезнени. Ако показателите, че бебето се храни добре са налице, няма причина да се притесняваш за липсата на напрежение. След първите седмици, ако няма рутинно доизцеждане на гърдите и кърменето върви в добра посока, обичайно кърмата се регулира и гърдите се усещат комфортно меки. През периода на кърменето, колкото и дълъг да е той, обичайно гърдите се усещат комфортно, понякога по-пълни, понякога по-празни. Много майки споделят, че когато гърдите са им осезаемо меки, реално през тях преминава най-много кърма (отчитат го по честото сукане и многото пълни пелени на бебетата си) тъй като кърмата се произвежда и в момента на кърменето, а това, което задава сигнал, че е нужно да слезе нова доза кърма е празната гърда.

Пожелавам ви приятно и безметежно кърмене. Ако имаш въпроси и желание да поразпиташ  някой на живо или просто да се видиш с опитни майки, в Сопот има майка с добър опит в кърменето, а в Карлово има и ЛЛЛ лидер, който често прави срещи или в Карлово или в Сопот, и може да и е приятно да се запознаеш с тях.  Мога да те свържа с тях, надявам се да ти е приятно и полезно  Peace

# 634
  • София
Привет, на нас ни падна пъпчето днес! Все още трабвя да се пази, обаче, нали! Трябва да прочета нещо по въпроса.

# 635
МИЛИ МОМИЧЕТА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВЛИЗАМ МНОГО РЯДКО НЕ МИ СТИГА ВРЕМЕТО,НО СЕГА МОГА,ИСКАМ ПЪРВО ДА ЧЕСТИТЯ НА ВСИЧКИ МАМИ РОДИЛИ СВОИТЕ СЛАДКИ БЕБОЦИ И ДА ИМ ПОЖЕЛАЯ ДА СА И М ЖИВИ И ЗДРАВИ.МНОГО СЕ ЗАРАДВАХ ЗА МОНИ ТОВА Е ЧУДЕСНА НОВИНА,ИСКАМ МИЛА ДА ТИ ПОЖЕЛАЯ ЛЕКА БРЕМЕННОСТ И СИЛНО ТЕ ПРЕГРЪЩАМ  Hug  bouquet

# 636
  • Германия
.......
Сега се гледаме вкъщи,кърмим се на поискване, та ... сега и въпросите ми към ЛЛЛ

1.Зърната ми са разранени още от болницата,т.е вече 10 дни. Кърмя със силиконови зърна, мажа се с Лансинох и Авент, оставям гърдите на въздух,когато ми е възможно,но почти не виждам подобрение.Мисля, че малката си засуква правилно.Гледала съм клипчета.Нормално ли е да не зарастнат за това време?Колко време по принцип е необходимо,за да зарастнат зърната.Искам и да поясня,че се храним на 2/3 часа,често суче доста дълго,по 1час.Предполагам и това пречи на заздравяването...  Rolling Eyes Нощем си прави паузи от по 4/5 часа, има обаче моменти(вечер) когато иска да стои на гърда по 2 часа.Нормално ли е това?Да я оставям ли или не е препоръчително?
2.Когато се случи да стои по повече време на гърда(примерно след 20,30 мин) започвам да усещам болка,като пронизване,затова понякога сменям гърдите при едно хранене.На какво може да се дължи това?
3. От няколко дни гърдите ми са меки,но си имам кърма.Кари си спи добре,имаме по 3/4 наакани памперса в денонощие,когато се храни се чува как преглъща.Възможно ли е толкова бързо да ми се е регулирала кърмата според нуждите или това е признак,че намалява?

Благодаря за отговорите!   bouquet

honey_bs, честита да ти е Карина!
Чудесно е, че си се интересувала и търсила информация за кърменето thumbsup Усещаш гърдите си меки, но имаш кърма- какво по-добре от това  Wink Щом Карина суче ефективно и те "дарява" редовно с пълни памперси, вероятно се е сработила доре с гърдите ти. Не е нужно да се ходи седмици наред с препълнени гърди, дори напротив, колкото по-скоро се регулира всичко, толкова е по-спокойно за майката.

Споменаваш за пронизваща болка при по-продължително кърмене - много добре правиш, да сменяш гърдите по време на едно кърмене. Вероятно става т.нар. "негативен натиск", Карина суче, но поредната порция кърма се е забавила и това води до болезненото усещане. Затова, както сама си се досетила да правиш е наистина да се развали вакуума (лекичко се пъха кутрето в ъгъла на бебешката устна) и да се довърши кърменето на другата гърда. Този негативен натиск както и ползването на силиконови зърна понякога могат да са причина за разраняването на зърната. Както и..недоброто слагане, но ти мислиш, че Карина засуква добре.
Ще е добре да следиш да е обхванала зърното правилно през цялото време на кърменето, ако се усеща болка или забележиш, че не е сложена оптимално е по-добре да прекъснеш (винаги с разваляне на вакуума, а не дърпане от гърдата).
Дали ще имаш възможност да опишеш в каква поза я кърмиш най-често, тя как суче и най-вече къде какво точно е разранено? Можеш да продължиш мазането с ланолинови кремчета, те ускоряват заздравяването на зърната, може да опиташ и компрес с ланолин между кърменията. Силиконовите зърна прилягат ли добре на зърното? Понеже отдалеч няма как да се види Rolling Eyes да проследиш наистина Карина да не би да "прехапва" по някое време по зърното и да се разранява отново и отново.  Thinking  Наистина е важно да се отстрани причината и едновременно с това да се лекуват последствията.
Няма строго определено време за оставянето на гърда, много бебета търсят гърдата на мама не само за да си утолят глада и жаждата, а и за успокоение.
Може би, докато са ти болезнени зърната да я слагаш още при първите признаци на глад, за да не се нахвърля лакомо и да я оставяш на всяка гърда докато суче ефективно: т.е. суче на едната, започва да задрямва, в този момент можеш да подпомогнеш с компресия, след това да смениш на другата докато пак суче добре и когато усетиш, че вече пак задрямва да я свалиш внимателно. Това като идея да опиташ, дали ще проработи. Ако плаче и те търси, значи наистина има нужда от теб и вероятно "десерт"  Mr. Green  Друго, което можеш да опиташ е да сложиш топъл компрес и да направиш  лек масаж на гърдите преди кърменето. Така се ускорява рефлекса на слизане на кърмата; често се препоръчва да се сложи първо на тази гърда, която е повече разранена и..в някои случаи да се кърми по-кратко време на всяка гърда, но по-често.
За десерт се сещам и за още нещо, Карина ползва ли залъгалка? Thinking

# 637
  • Бургас
pepelyashka , благодаря за бързия отговор!

Цитат
Дали ще имаш възможност да опишеш в каква поза я кърмиш най-често, тя как суче и най-вече къде какво точно е разранено?
Силиконовите зърна прилягат ли добре на зърното?
За десерт се сещам и за още нещо, Карина ползва ли залъгалка?

Най-често се кърмим в поза "люлка",нощем в легнало положение.В родилното обаче я слагах легнала по корем върху мен,понеже ми беше трудно да сядам.Тя сама търсеше гърдата и засукваше.
Що се отнася до силиконовите зърна,не се изпълват изцяло.Има празно пространство,т.е. моето зърно не стига до края.Не знам дали трябва да е така или са ми големи.  newsm78
Не,Карина не ползва залъгалка,освен в момента на обличане след къпане(за около 5/10 мин),защото плаче неистово.  Simple Smile

# 638
Добро утро!
Честито бебече Андреа на мама Ани!   bouquet
Цитат
Биг мама-айде У Фейса, снимките са ежедневие:)
А защо не слагате снимки тук?Незнам защо но туй Фейса нещо не ме влече.Много писане ще ми дойде и четене.
Ройс ,много съм любопитна,но кога ще се изфукаш?Като гледам малката снимчица,май прилича на мулатче?Защото за сега моето гардже ми се струва че все още не се разпознава.
Хубав ден ,момичета?
Хайде,има ли още коремчета,Криси????
Времето е кофти,даже не мога да правя въздушни процедури,че да подготвя Криско за навън. Sad

# 639
Честито на всички мами   bouquet

ВЪПРОС КЪМ МАМИТЕ С ПОВЕЧЕ ДЕЦА!!!
Кога почнахте да налагате график на храненията някакъв режим. Мойта се роди малка и ми казаха до първия месец когато поиска вие какво мислите?

# 640
ДУ, мили дами!
Ние се готвим утре да отбележим месечинка заедно с Гергьовден, напук на ОТВРАТИТЕЛНОТО време, което ни е заключило у дома като затворници....

Milish,
не знам, какво да ти кажа - моя опит показва, че налагането на режим е свързано с много нерви, време и сили. Пък и за мен не е ефективно или пък нужно. С големия ми син започнах с нещо подобно на режим, но още след първия месец ми стана ясно, че кърмене и режим са рядко съчетаващи се неща. Какъв е смисъла да го разнасям да се успокои, когато мога да му дам да суче? Хем ще наддава по-добре, хем ще се успокои най-бързо...И изчаквах всичко да става бавно и плавно в живота му. Е, това също изисква енергия и организация, в която си почти непрекъснато с детето си, трудно можеш да го повериш на друг, дори за относително кратко, но пък се свиква и смятам, че е добра база за изграждане на близки отношения за цял живот. А и детето изгражда доверие, че светът е едно добро място, в което потребностите му ще бъдат адекватно задоволени. Това в психологията на детското развитие се нарича "базисно доверие" и е нещо, което при възрастните личи в оптимистичната нагласа, доброто самочувствие и вярата в собствените възможности, доверие в хората и липса на изначални негативни очаквания. А при децата - ами просто прави впечатление, че са по-щастливи и общителни.
Е, може би прекалих с теориите си, но поне аз така процедирам. А децата ни са наистина много кратко време мънички. Можем да им отделим това време и дори ако се налага да си причиним известен дискомфорт.
Сега с малкия също кърмя на поискване и по всяко време. Разбира се, децата постепенно сами си изработват нещо като режим, който между другото сменят от време на време - например сутрешния и следобедния сън обикновено са около едни и същи часове. Така или иначе има и други постоянни неща - разходки в определно време, къпането в определен час и така...

# 641
Здравейте на всички! Отдавна не съм имала време да чета, затова искам да поздравя всички родени бебета и майките им, да са живи, здрави и щастливи!
Днес, нашата неслушла Ралица става на един месец! Честито и на останалите "рожденници" днес - малките дами Стефания, Даная, Изабела Жулиета, Жанна, Адриана и Магдалена, както и единствения мъж на нашата дата - Ивайло!

# 642
Благодаря ви момичета вече сме си у дома.Много поздрави имате от Труфел4ето,бяхе съквартирантки  Wink

# 643
Ленито   newsm10

И аз съм с твоята теория, радвам се че някой с опит я потвърждава ...

milish, и моя младеж се роди малък (2360). Днес сме вече 3330 Simple Smile
Кърмя го "почти" на поискване - гледам да е минал поне час и половина - два. Това само в случаите, когато не се успокоява от нищо. Залъгалка не ползваме. Вода (чиста, преварена) "пием" от лъжичка, колкото да изплакнем устата. Почти всеки път я изплюва.
Ако е спокоен или спи или се утешава от гушкане, смяна на обстановката(стаята), поливане с топла водичка ... и т.н. изчаквам да минат почти 3 часа и тогава се кърмим.

# 644
  • Свиленград
Здравейте и от мен.Нямам време да седна на компютъра, ако не плаче Дамянчо, ще плаче Сиси и обратно.Не знам откога не съм спала повече от половин час.Иначе сме добре.Растем и ревем.Тези колики ще ни побъркат, нищо не помага.Е до тук бях трябва да ставам.Ще пиша когато се случи и двамата да спят, което няма да е скоро.

Общи условия

Активация на акаунт