Идеи за бизнес 14

• 70 566
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
nakita, ако към следващата година си без изменения се подава само уведомление.
Отпечатваш, попълваш и подаваш.
Ако имаш електронен подпис, даже по-лесно.

# 76
  • На дивана, под юргана
... но си научих урока, и за догодина ще съм пушка  Laughing

Не се притеснявай, те догодина ще сменят всичко за пореден път.  Grinning
Целта не е хората да се научат да бъдат изрядни. Целта е да се събират глоби.

# 77
  • София
Привет,
Искам да попитам колко стурва откриването на една фирма?
По принцип можем да ползваме на един приятел неговата. Искаме да занимаваме с ремонтни услуги, но няма да е редовно. Кой е най-минималния метод за собстен бизнес - самонаемането ли, за да е всичко по закон? Какви/колко осигоровки ще се плащат за месец/година горе-долу? Един приятел ми спомена преди време...  за 250-300лв на година?!

# 78
  • София
 Simple Smile

# 79
... но си научих урока, и за догодина ще съм пушка  Laughing

Не се притеснявай, те догодина ще сменят всичко за пореден път.  Grinning
Целта не е хората да се научат да бъдат изрядни. Целта е да се събират глоби.
hahaha  ".... — Заек, ти защо си без шапка, а?"-стар стар виц.

Всяко лошо е за добро. Сега, покрай тези глоби и декларации, ще се научим да използваме счетоводители и ще си отворим очите за някои други неща...  дано.

Привет,
Искам да попитам колко стурва откриването на една фирма? Таксата за откриване не е проблем, важно е какво ще плащаш после, както и какви изисквания ще ти се наложи да спазваш.
..... Какви/колко осигоровки ще се плащат за месец/година горе-долу? Разпитай подробно счетоводител (най-добре двама - трима, и да им платиш за акъла!), защото освен осигуровките, ще има и глоби за различните грешки, разните отчети, месечна и годишна документация, касови апарати, някои неща минават(или не) за разход... Питай и за разликите между ЕТ, ЕООД, ООД ...
Лично мнение: избягвай ЕТ, защото си отговорен с цялото си имущество (дори и с единственото си жилище!), а глобите и бумагите са почти същите като на ЕООД. Дори да платиш малко повече при откриването и счетоводното обслужване на един вид фирма, може да си спестиш много главоболия (правни и финансови) в бъдеще. 

Последна редакция: нд, 08 май 2011, 15:44 от БориславМ

# 80
  • София
Привет,
Искам да попитам колко стурва откриването на една фирма?
По принцип можем да ползваме на един приятел неговата. Искаме да занимаваме с ремонтни услуги, но няма да е редовно. Кой е най-минималния метод за собстен бизнес - самонаемането ли, за да е всичко по закон? Какви/колко осигоровки ще се плащат за месец/година горе-долу? Един приятел ми спомена преди време...  за 250-300лв на година?!

Зависи от фирмата - дали ще е ЕТ, ЕООД, ООД. Ако ползвате адвокат за регистрация на ЕООД, ООД взимат обикновено около 500 лв плюс държавните такси за вписване, запазване на име и т.н.
Относно осигуровките. Ако извършвате услугите с личен труд би следвало да се регистрирате като самоосигуряващо се лице и да плащате осигуровки върху минимален месечен доход в размер на 420 лв., което ще ви струва около 108 лв на месец. Ако сте само управител на фирмата (визирам правна форма ООД или ЕООД) и наемете персонал, вашите осигуровки вече ще бъдат върху минималният осигурителен доход съобразно кода за съответната дейност (в момента това обикновено е сума от порядъка на 700-800 лв. месечна заплата), ще дължите и данък общ доход, но пък сумите за осигуровки и заплата ще Ви се признават за разход на фирмата, както и сумите за заплати и осигуровки на персонала.

П.П. Не ви съветвам да ползвате чужда фирма. Определено не е добра идея.

# 81
Издателство ФорКом от където мога да си закупя дневниците за хранителен бизнес, работи ли в събота и неделя ако не в делнични дни до колко часа работят ?

# 82
тодоричка, може и да не е, но лично аз държа с това да се занимава счетоводителя ми. Както и да следи всички срокове за подаване на гфо, уведомления, декларации, вписвания, отписвания и още каквото се сетиш из фирмения мир. Дори и за пререгистрацията на фирмите попълни документите, както и контактуваше с трудова медицина, когато подготвяхме първоначалния пакет документи миналата година.
Само че, моята счетоводителка не се оплаква от липса на работа, в интерес на истината аз съм към счетоводно-правна кантора, но юрисът въобще не се занимава с тези неща.
Свеки също е счетоводител, водеше една фирма и един личен лекар. Сега е само с лекаря и постоянно се оплаква, че не може да си намери клиенти, но пък ме е изумявало това, че понякога аз, без да съм счетоводител, зная повече за някои неща, свързани със счетоводството.
Та има и счетоводители, които гордо ще ти заявят "това не е моя работа" и такива, които ще ти свършат работа. За едните има криза, за другите - няма. Но това не е само при счетоводителите, отнася се и за всяка друга дейност.

# 83
Здравейте.Отдавна не съм писала но ви следя доколкото мога.Със мойте планове за отваряне на павильон за Форнети нищо не излезе.И сега от 3 месеца вземахме кафе под наем-ако има от Търново хора тука ще го знаят-във Търговския център Искра кафето.Ама голяма мъка-то беше супер занемарено и вкарахме пари и има още доста какво да се прави а пък няма клиенти достатъчно.Ще видим-дано да потръгне малко по малко.

# 84
Смени си счетоводителя. Моята е подала въпросните документи, без да я подсещам.
подаването на декларацията по чл. 15 от ЗЗБУТ изобщо не е счетоводна работа.  Peace
Абсолютно вярно!

когато някой се рекламира като счетоводно-правно обслужване и плащаш всеки месец, е, и още как
и аз съм съпруга, а не чистачка, ама ето, чистя си къщата всеки ден и не се оплаквам
може би всяка малка фирмичка трябва да си назначи отдел ТРЗ и да не притеснява височайшите счетоводители

# 85
  • София
когато някой се рекламира като счетоводно-правно обслужване и плащаш всеки месец, е, и още как
и аз съм съпруга, а не чистачка, ама ето, чистя си къщата всеки ден и не се оплаквам
може би всяка малка фирмичка трябва да си назначи отдел ТРЗ и да не притеснява височайшите счетоводители

Ами може би е време да свикнете че височайшите счетоводители имат за работа да осчетоводяват, да се грижат за финансовите ви отчети, за вашата данъчна защита, а не за нещо което прощавайте няма нищо общо с височайшата работа на счетоводителя. Писнало ми е от хора, които си мислят, че счетоводителите са длъжни да вършат всичко вместо тях, само защото видите ли си плащали. Не е нужно да си ТРЗ за да прочетеш малко и да си в час.
Аз се занимавам с бизнес от 15 години и съм се научила да не разчитам на счетоводител или юрист или не знам още кой за неща, с които мога да се оправя сама и не ме мързи да го правя. А после ако има проблем поне знам, че аз сама съм си виновна, а не обвинявам някой друг за това че не ми е казал.

# 86
За сефте чувам, че счетките били височайши.. Имам няколко приятелки -счетки, но  това не променя мнението ми, че счетоводителите са обслужващо звено. 
На мен ми е писнало от лентяи, които считат, че еди какво си не е тяхна работа, щото те така са си решили.  Mr. Green

# 87
Счетоводителят се грижи за абс. всичко околко моята дейност. Всякакви документални отношния с институции  от там минават. Изобщо не знам кои бланки къде се подават, кога и как.  Данъч. декларация също ми е вкл. в таксата, активирала съм си и услуга по лицензи, такси, изисквания да се следи законодателство и наредби ( примерно новости в това как се изхвърлят вредни отпадъци, какви отчети и декларации там се подават и т.н неща които се менят). Всичко от там минава.
Аз получавам смс със сумите които ще ми удържат и имейл за какво ще ми ги удържат от сметката.
Нося си фактурите, питам, ако нещо не ми е ясно и това е. Ако искам да се видя с баш-счетоводителя ( примерн о ако имам идея да променя типа на фирмата) си записвам среща и това е. Иначе общувам само с хората от екипа му.
В крайна сметка моята работа не е да се занимавам с бюрокрацията около моята дейност, а със самата дейност и да развивам нея, не да стоя пред гишета, които в Италия ги има в изобилие:–))

Последна редакция: нд, 08 май 2011, 23:15 от 10 c's

# 88
  • На дивана, под юргана

Ами може би е време да свикнете че височайшите счетоводители имат за работа да осчетоводяват, да се грижат за финансовите ви отчети, за вашата данъчна защита, а не за нещо което прощавайте няма нищо общо с височайшата работа на счетоводителя. Писнало ми е от хора, които си мислят, че счетоводителите са длъжни да вършат всичко вместо тях, само защото видите ли си плащали. Не е нужно да си ТРЗ за да прочетеш малко и да си в час.
Аз се занимавам с бизнес от 15 години и съм се научила да не разчитам на счетоводител или юрист или не знам още кой за неща, с които мога да се оправя сама и не ме мързи да го правя. А после ако има проблем поне знам, че аз сама съм си виновна, а не обвинявам някой друг за това че не ми е казал.

Ще ме извиняваш, но работата ми е да измисля как да създам пари чрез дейност, а не да мисля за бумащината, която някакви чиновници смятат, че им дължа. И ако дейността все още не е с мащаб, достоен за височайшето ти внимание, то хич не ми и пука. В малките фирми често се налага един човек да върши няколко дейности. Не мисля, че трябва да свиквам с такова отношение. Ако ти ми беше счетоводителка, щях да те уволня на секундата. Аман от служители, които смятат че всеки им дължи нещо! Ако се захвана да следя къде и какви документи искат всички чиновници, фирмата ще трябва да затвори още в текущия месец, вместо да си върши дейността.

# 89
  • София
Няма да оспамвам темата повече, но най-малко счетоводителите имат вина за бумащината създадена от чиновниците. Разбира се те се хранят от това.
В никакъв случай не смятам че всеки ми дължи нещо. Хубаво е обаче да уважават работата ти, а не да смятат че все си им длъжен щото си плащат. Ако ти ми беше клиент щях да те пратя да си ходиш на секундата.
Аз като собственик на малка фирма отдавна съм свикнала с вършенето на няколко дейности и не се оплаквам. Може би ако в тази държава спрем да се оплакваме от всичко и малко повече работим ще има някакъв напредък.
Разбира се не си длъжен да следиш всичко и за това има хора, но всъщност спора почна от това че декларацията по чл. 15 от ЗЗБУТ не е счетоводна работа и продължавам да държа на това. Счетоводителите имат съвсем други задължения и не е честно хората да очакват от тях да вършат всичко щото разбираш ли си плащали и като откажат да го вършат изведнъж били нам кви си.

Общи условия

Активация на акаунт