Идеи за бизнес 14

• 69 932
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Може би защото на повечето такива хора им е по-лесно да стоят да мрънкат колко са зле и да чакат някой да дойде и да им поднесе оправията на тепсия. Да, ама не.
Но докато има хора с такова мислене няма да се оправим тука.
Не мога да си представя, че ще стоя и ще мрънкам колко сме зле и няма да мъча да правя нещо поне колкото за насъщния. Но много хора така си живеят.

# 361
И аз имам познати които в момента не са я цъфна ли и вързали , обаче ако им предложа да ми измият витрините и изчистят вътре , ще ми бъдат кръвно обидени.
Като погледнеш по добре на тях да платя отколкото на фирма , но такива са хората за съжаление.

# 362
И ние сме имали проблем с косенето на трева... Не знам защо е такова мисленето в малките места. Може би големите градове искат не искат трябва да се приспособят към пазарна икономика - в селата мисленето е като отпреди 50 години... а така няма как да се оправят в 2011...
ПП И аз мисля, че има проблем с квалифициран персонал в София, май и по-другите места е така

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 20:24 от Naneto

# 363
Нането, а аз трудно намерих продавачки, които да отговарят на това, което изисквам. Признавам, че с удоволствие бих ползвала агенция за подбор на персонал, ако такава съществуваше в нашето градче. Но пък сигурно щях да бъда единствения й клиент.
С цялото ми уважение към професията на продавача, но не мисля, че това е висококвалифициран персонал. Какво ли щеше да е, ако търсех рентгенов (ндт) оператор, например.

10 цента, според мен проблемът за развитие на някакъв бизнес в малките градове и села у нас са ниските доходи и липсата на доходи въобще. За работата на парче, или почасово българинът още не е "узрял", някак не мисли, че това е работа, с която да си докара доход. Друго си е да си някъде 8 часа, 4 от които лекинко се скатаваш. Мое мнение, дано да бъркам.

# 364
възможно е. просто ми е мъчно, че мисленето е такова, все се чака, все се мрънка, това не става, онова не става, сякаш нищо не става, като предложиш вариант, пак не става, щото .. всичко сякаш по дифолт е обречено.

# 365
  • най-шареното място
Аз отказвах да го приема за истина, но с времето се убеждавам, че са прави хората да ме убеждават - българина е свикнал да се оплаква и когато е добре. Има хора, които се усмихват рядко и все някой им е виновен. Има и такива, коитоопредпочитат да ги мислят за нещастни. Идея нямам защо, но е факт. С което искам да кажа, че хората се вайкат повече отколкото са отчаяни.

Между другото пълните кафенета и ресторанти /кръчнми по селата/ в райони без поминък уж как иначе да ги разбереш...

# 366
възможно е. просто ми е мъчно, че мисленето е такова, все се чака, все се мрънка, това не става, онова не става, сякаш нищо не става, като предложиш вариант, пак не става, щото .. всичко сякаш по дифолт е обречено.

имам приятелка, с която преди 5 години тръгнахме заедно да правим детски центрове. намерихме се тук. заедно планирахме, идеи обменяхме, опит. гарантирам, че тя вложи не по-малко енергия и и усилия от мен... но беше в малък град, където каквото и да правеше, няма и няма.
пет години по-късно аз имам 4 детски центъра, и правя две нови неща едновременно. миналия месец тя обяви центърът си за продажба и вече половин година живее в софия, където съпругът й работи и живеят със семейството си.
според мен бизнес в малките градове няма.

# 367
Цитат на: тодоричка
В София, подгонени от мизерията надойдоха хора от провинцията, а квалифицираните софиянци избягаха пък в чужбина.   Понякога такива мисли ми минават.
Да намериш свестен персонал е проблем, но не само на София.
Не е съвсем така.Не забравяй, че повечето българи емигрирали в чужбина не са от София.Второ аз съвсем честно ти казвам, че като дойдох от по-малък град в София за първи път видях какво е  мизерия - да ти мирише на канал от всякъде, ф...и по улиците, хора с неугледен външен вид.Вече и на мен не ми пука (покрай другите в София) да изляза с дрехи, които не са много хубави или по анцунг нпр.В моя град повече внимавах как излизам.  Simple Smile Дойдох тук, защото всички обяви за работа със западните езици, които владея са със седалище в София.За това си мислех, че на инвеститорите може би не им се занимава да правят клонове напред назад, а всичко на куп в София.Не искам да захващаме пак темата за столица - провинцията.Но факт е, че много хора в София са настроени против хора дошли от провинцията, защото са квалифицирани за дадена работа.А като се замислиш тези, които се ядосват едва ли са кореняци или подходящи за длъжността, но иди им разправяй кой е селянин и кой не...

За другото, което дискутирате, че българинът не е узрял или е свикнал само да мрънка.Наистина има и такива хора, но според мен по масово е голямато чувство за "достойнство".Нали знаете бедни, но горди.Има хора, които си казват - а аз не мога това не мога онова, не мога така (все едно са в кралския двор) или дето ще работя за 300 лв аз по-добре да не работя (какво ще се хаби нали).

# 368
Аз също съм си мислила, че сме доста бъгнати от чувството за достойнство, едно такова криво разбрано.

# 369
  По въпроса зададен по назад за договорите за наем - да трябва да са добре изпипани.За първия ми договор счетоводителя ми ме връща два пъти да го правя.Кога се предават парите - в момента на подписването ли,кога се предоставя правото на ползване, в момента на подписването ли, по банков път ли ще се плаща наема или на ръка, депозита трябва да се упомене, за кого ще са евентуалните последстващи разходи по ремонт и разни такива, не ги помня, като всяко едно изреченийце е важно.
   За хората, мързела им, и Самочувствието им - имам го като пример в обкръжението си - човек със самомнение за себе си, че е успял, че умее много в занаята си, сега решава да се занимава с друго, по-престижно според него.Да, но то не потръгва веднага.Има нужда от страничен доход.В един момент има нужда от какъв да е доход.Обаждат му се от старото поприще.Даже не е нужно да зарязва сегашния си проект.Той казва НЕ.Това вече е под достойнството му да прави.Тогава е носел работни дрехи, цапал се е, сега му е чистичко.В един момент сметките се натрупват сериозно, буквално е на оцеляване работата.Човека казва не.

Така че българина, особено при мъжете сякаш не би работил какво да е. Аз например, както имам два магазина, бих чистила блока.Сериозно го казвам, това е голям блок, едни 60-70 лв няма да си ми излишни.Няколко пъти го казвам на мъжа ми, и без това сутрин като оставя децата имам един свободен час.Обаче той категорично не може да приеме, че жена му ще чисти блока.

Тъй че тази криза не можа повечето хора наистина да ги пречупи.Защото по времето на нашите баби и дядовци е било много по-трудно. Работели са всичко за единия хляб.Опъвали са цял ден на нивата.Живеели са в мизерия.Обаче са били щастливи.Били са смирени.Това ми се струва че ще е последното такова поколение.

# 370
  • най-шареното място
Да, има някаква така еснафщина.
Реално може да има безработица,но работа и начин да препечелиш нещо винаги има. Чистят се и офиси и жилища, гледат се деца, ремонтират се разни работи, коси се, копа се и т.н.  Но в България е важно каква ти е колата, телефона и т.н, представи си какво падение да метеш.... Жалко е, но е така и много хора робуват на това.

# 371
  • София
Да, има някаква така еснафщина.
  Но в България е важно каква ти е колата, телефона и т.н, представи си какво падение да метеш.... Жалко е, но е така и много хора робуват на това.

Най-лошото е, че и децата ни израстват с това тъпо мислене. Непрекъснато се опитвам да им набия в главичките, че телефона служи за да се обадиш ако има нужда и за целта няма никакво значение каква марка е и най-евтиния върши тази работа. За колата също - важното е да се придвижиш от точка А до точка Б - тук пак няма значение марката. Ама като гледат как съучениците имат последен модел I phone - иди обяснявай.

# 372
Момичета и момчета, някой по-горе спомена косене на трева newsm78 Вие как мислите, дали такава идея може да се развие в бизнес? От къде би могло да се започне? Трябва ли човека, който коси тревата да има фирма? Как би отчитал доходи? С кого трябва да говори - с общината ли или със собственици? Пред блоковете ужасно много трева пораснала и се превърнала в бурен и гледката не е много приятна и никой не се грижи за това (особено ако е в крайните комплекси)....Та интересно ми стана и се замислих....

# 373
  • На дивана, под юргана
Момичета и момчета, някой по-горе спомена косене на трева newsm78 Вие как мислите, дали такава идея може да се развие в бизнес? От къде би могло да се започне? Трябва ли човека, който коси тревата да има фирма? Как би отчитал доходи? С кого трябва да говори - с общината ли или със собственици? Пред блоковете ужасно много трева пораснала и се превърнала в бурен и гледката не е много приятна и никой не се грижи за това (особено ако е в крайните комплекси)....Та интересно ми стана и се замислих....

Ако ще го развиваш като бизнес - трябва да регистрираш фирма и т.н. А косенето е само една от възможните дейности... останалите - само фантазия да имаш - може да затревявяш, да садиш цветя и дървета, да оформяш алеи... обаче кой ще плаща за всичко това? То по принцип е работа на общината, ама от там все казват, че нямат пари за такива "глезотии"...

# 374
....може да затревявяш, да садиш цветя и дървета, да оформяш алеи...
Не че нещо, ама ме жегна по болна тема... Хайде да не оперираме без да сме хирурзи,а?! За оформянето на алеите и саденето на дръвчета хората учат 5 години за да станат ландшафтни архитекти и да имат поне бегла представа какво и как да направят. Ако ти си построиш блока сам, си засади и дръвчетата, иначе  Naughty

Знаете ли в северозападна България от къде може да се купуват цветя, като от борса? Т.е на едро, ама само когато ти трябват, каквото ти трябва и колкото връзки ти трябват. Знам за фирми, които доставят, но те са само за магазини и за по-голяма поръчка.

Общи условия

Активация на акаунт