Идеи за бизнес 14

• 69 931
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
А спред мен има хляб в тази идея- само че в по нисък ценови сегмент и по широк обхват.
Ние в София ползваме фирма и платен домоуправител- един човек по половин ден. През зимата чисти снега, през лятото поддръжа градинката, събира парите за блока, занимава се със смяна на крушки и дребни ремонти. Отделно имаме човек, който чисти, пак осигурен от същата фирма.
В стария блок пък една от възрастните жени се занимаваше с това, вкл. и градинката отпред. Струва ми се, че на много хора не им се занимава със събиране на пари, а същевременно тази работа се върши по добре от външен човек. Ако цената е разумна мисля, че няма да има проблем с набиране на клиенти.

# 376
  • На дивана, под юргана
....може да затревявяш, да садиш цветя и дървета, да оформяш алеи...
Не че нещо, ама ме жегна по болна тема... Хайде да не оперираме без да сме хирурзи,а?! За оформянето на алеите и саденето на дръвчета хората учат 5 години за да станат ландшафтни архитекти и да имат поне бегла представа какво и как да направят. Ако ти си построиш блока сам, си засади и дръвчетата, иначе  Naughty
Peace
Напълно съм съгласен с теб! Исках да илюстрирам че това е част от много по-широка област. Както казва един приятел - "Това че имаш писалка не те прави писател".
И ако иска да го прави като бизнес, трябва да потърси и наеме съответните специалисти. Иначе може да окоси тревата около блока си само...

# 377
http://evroprogrami.com/mnenieto-na-konsultanta/nov-zakon-za-vei

Ето от този сайт ( след абонамент) получавам новините за европрограмите.

# 378
  • най-шареното място
new_leaf, не се сърди, но не е нужно да си ландшафтен архотект за да направиш и поддържаш една градинка. Вярно това няма да е "озеленяване", но пък ще е полезно и може да е взаимоизгодно занимание. Същото се отнася и за дървета и т.н.  Ако ти самия имаш прекрасна градина, може да се окажеш опитен човек, Е, няма да си ландшафтен архитект, но може и да не е нужен на хората.

И това не защото мислям, че всеки може да прави всичко, Нито може, нито трябва. Обаче има нива във всяка дейност и по-добре някой изобщо да го направи прилично, отколкото никой да не се захване понеже няма да е перфектно. Нашата градинка и околните се поддържат от лели ентусиастки и градините им са приказка. Не са се сетили да го нпаравят бизнес, но биха били успешни.

# 379
....може да затревявяш, да садиш цветя и дървета, да оформяш алеи...
Не че нещо, ама ме жегна по болна тема... Хайде да не оперираме без да сме хирурзи,а?! За оформянето на алеите и саденето на дръвчета хората учат 5 години за да станат ландшафтни архитекти и да имат поне бегла представа какво и как да направят. Ако ти си построиш блока сам, си засади и дръвчетата, иначе  Naughty

Има доста професии, които могат да държат по-нисък профил и това е една от тях:) Гарден дизайн курс от  500 часа мисля тук струва към 3хиляди и те оставят с познания именно за това как да поддържаш градина и да създаваш зелени пространства.
Да, за 5 години сигурно се учи страшно много, но тези хора едва ли ще дойдат да ти проектират двора. Така че както всеки вид дизайн и този може и с много, но и с малко:)
Аз съм мислила  ( биолог съм) за такова допълнение към дипломата ми, тук така или иначе от нея полза няма, но един практичен курс в тази посока би бил мн. добро нещо за мен, ако реша да се занимавам с градинки, косене на трева и т.н, което честно казано силно започва да  ме влече.

Иначе спор няма, че едно висше образование е за предпочитане, но такъв формативен курс би могъл да свърши работа на точно тези  с косачките и нищо чудно добре да им се получи;-)

# 380
...Да, за 5 години сигурно се учи страшно много, но тези хора едва ли ще дойдат да ти проектират двора.
Това не го разбрах! Аз съм учила 5 години + един куп семинари и курсове и точно с това се занимавам ежедневно - идвам да им проектирам. И не само това, но после им и копая, садя и поддържам. Колкото и бабите да си садят пред блока (евала им за което) винаги си личи дали нещо е проектирано и мислено или е 'просто засадено'.

# 381
new leaf малко трудно се променя мисленето на хората. Права си, професионално направеното винаги личи, но.... българина не е свикнал да дава пари за такива неща ( мислим си винаги, че от всичко разбираме). Личното ми мнение е, че бизнес се прави професионално, иначе след година -две си загубил всичко. И нещата не се учат в движение.

# 382
  • най-шареното място
ОК, но пак има хора, които го могат и имат опит.
И най-важното - на някои хора да е "засадено" и добре гледано ще им е предостатъчно.
Съответно и ако им се плаща, ще е само за това. А едва ли ще си платят за ландашафтен архотект, който по моеему, не би следвало и да сади и копа редовно по проекти, но това е България.

# 383
Кое не разбираш? Озеленяването не е като хирургията. Можеш да завършиш и курс по озеленяване и да си имаш бизнес, клиенти, печалби. както можеш да завършиш курс по шев и кройка без да си минал през техникума по текстил и пак да шиеш. Или да минеш курс по фриз.рство безфриз.курс без да си минал през техникума, където 5 години си учил как да бръснеш и подстригваш. Накрая, като излезеш на свободния пазар той решава съдбата ти.
Тук колко фотографки се родиха, пък не са стъпвали в университет, а отвориха студия, правят сесии, печелят. Има такива професии, нищо чак толкова скандално.

Един ландшафтен архитект за мен е логично да проектира паркове и обществени места, да обслужва бизнеси, не толкова частни дворове, поне аз мисля, че е загуба на капацитет да се занимава с алейки и мушката. Представям си ги като по-сериозни професионалисти. Може и да бъркам.

# 384
Според мен начален тласък, даден от ландшафтен архитект е безценен.
На вилата ползвахме такъв за проект, не за изпълнение. Даде две толкова страхотни идеи, засягащи една частичка от двора, обаче го промениха изцяло. Говоря не за туя ли да е или роза, а за вертикална планировка. Peace
След това се случи да имам още един двор да правя и този път сама спазих една подобна последователност, но съм сигурна, че ако бях прибегнала до услугите на специалист, щях да имам нещо наистина интересно.
Мисълта ми е, косенето е най-крайната фаза от един дълъг процес. Оформянето на храстите също.
Когато може, хубаво е първо да пипне архитект, а след това за поддръжката може и на принципа на 10 с и Арт мама.
Едно малко пространство също може да е предизвикателство за архитекта, защо да не е?

# 385
  • Варна
Колко пари ви искат за озеленяване. Аз от години съм се отказала защото преди 3 или четири години направих запитване за един декар и като ми казаха 5 000 лв. ми мина мерака. За един райграс толкова пари...... newsm78

# 386
Кое не разбираш? Озеленяването не е като хирургията. Можеш да завършиш и курс по озеленяване и да си имаш бизнес, клиенти, печалби. както можеш да завършиш курс по шев и кройка без да си минал през техникума по текстил и пак да шиеш. Или да минеш курс по фриз.рство безфриз.курс без да си минал през техникума, където 5 години си учил как да бръснеш и подстригваш. Накрая, като излезеш на свободния пазар той решава съдбата ти.
Тук колко фотографки се родиха, пък не са стъпвали в университет, а отвориха студия, правят сесии, печелят. Има такива професии, нищо чак толкова скандално.

За повечето от изброените дейности се изисква лиценз или да си член на браншова организация. Те заради такъв начин на мислене козметичките например взеха да се изживяват като лекари и докараха непоправими проблеми.
Нека да уточним бизнеса по подстригване и косене на трева е нещо съвсем различно от планировката на пространството

# 387
Ами те са част от браншова организация. На практика, когато завършваш курс за нещо го правиш при лицензирана фирма и сертификата ти е валиден при търсене на работа, формиране на бизнес и т.н. Аз не виждам проблеми, защото както казах пазара ще отсее това което става, от това, което не става. Не виждам и защо един ландшафтен архитект трябва да бъде на една нога с един гарден дизайнер. Всяко нещо си има своите ниши, клиенти и полза.
Не се 'бият". Едва ли един човек, който поддържа дворове и знае примерно, че еди къде си е по-добре да се посади маслина пред борче е в конкуренция с един ландшафтен архитект, който може да проектира японска или английска градина, например. Затова не разбирам чувствителността по тази тема, както не разбирам примерно чувствителността на вътрешните дизайнери пред това архитекти да 'им вършат работата"Wink
Познанията на един архитект са само в негова полза. Смешно е да се мисли, че някой с косачка и бегли познания по ботаника би бил заплаха за него. По-скоро тъжно, ако е така. Човек трябва да си знае цената.

# 388
Ами те са част от браншова организация. На практика, когато завършваш курс за нещо го правиш при лицензирана фирма и сертификата ти е валиден при търсене на работа, формиране на бизнес и т.н.

По спомени за козметик и фризьор в България не е достатъчен само курс а да си член на занаятчийската камара - особено за формиране на бизнес
Например има страни в който е подсъдно да се наречеш фотограф само от курс или щото си поснимал малко ( но в България всичко е допустимо, всеки с малко по-голям апарат си слага фотограф пред името).
Например в САЩ е подсъдно да се наречеш инженер ( нищо, че имаш призната докторантура в тази област), ако не си член на професионалната организация - това след доста тежки допълнителни изпити

# 389
Мене точно това ме "запалва":

... за един декар и като ми казаха 5 000 лв. ми мина мерака. За един райграс толкова пари...... newsm78

и почти винаги добавят нещо в смисъл "...ако не ти харесва, си го направи сам тогава...". Най-интересното е, че в БГ ако се заемеш лично, доста често получаваш подходящ резултат на половин цена, както и няколко идеи в допълнение.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт