Взеха ми пари неправомерно-как да постъпя ?

• 16 575
  • 125
  •   1
Отговори
# 90
  • на кой му пука, майна
Цитат
За пореден път доказваш, колко си заблудена по отношение на това какви права имаш и как да си ги потърсиш. Колко ли пъти са те преметнали в тоя жовот, без дори да осъзнаваш, че имаш някакви права и можеш дори да си ги потърсиш  

веднага ти отговарям- николко пъти, защото знам правата и задълженията си и знам правата и задълженията на другите. Ако си мислиш, че само ти имаш права, жестоко се лъжеш. Банк. служителка е била прекалено ясна, а ти я обвиняваш, че не ти оказала помощ, която не е в компетенцията й. Все едно да искаш от касиерката в хипермаркета да ти измери кръвното и да те прегледа  Joy

Joy Joy Joy

Ама то е нормално, да расъждаваш така, господата управлявали и управляващи, много добре са си свършили работата, толкова години да ни вменяват, чуство за малоценност  Wink

Айде със здраве

не е по темата, но да те светна, че принципно съм обучавана в Германия по времето на Х.Кол (по повод управляващите). Да напиша ли жалба до Bundestag-a, че не са ме научили като теб  Joy Как мислиш, дали ще ми върнат тези "загубени" години  Joy Joy Joy Само да не ги върнат, веднага пускам тема, да знаеш  Joy

Думи нямам  ooooh!  Laughing

Много смислен коментар  Wink Светнах се от всякъде...

# 91
  • София
Цитат
Много смислен коментар   Светнах се от всякъде...

както се казва: "дано"  Simple Smile

# 92
Не разбирам много от банкови работи, но все си мисля, че банката се явява посредник и си получава разни комисионни и таксички за това и за това би трябвало поне малко да сътрудничат, както в случая на Лилита:
Цитат
Права си.
Наскоро имахме проблем с Пейпал, оказа се, че необосновано са дръпнали пари от сметка в Банк ъф Америка. Банката предлага онлайн връзка по скайп с клиентите си за решаване на подобни проблеми. Свързахме се с тях, описахме им ситуацията, дадохме нужните данни за съответните транзакции и служителят пое ангажимента да подаде от наше име жалба пред Пейпал. Няколко седмици по-късно се получи писмо, че сумата е възстановена по сметката и се извиняват и ни благодарят, че сме им клиенти. Какво да говорим повече?!

Тя е и институцията, която трябва да предостави нужните документи на пейпал все пак.

# 93
  • София
Добре, а има ли някакво смислено обяснение как така ПейПал едностранно отменят вече извършена транзакция и защо от ПИБ са превели пари от личната сметка на авторката без нейно съгласие? Не разбирам от банкови операции, но в това няма никаква логика. Не би ли трябвало щом някакви пари постъпят в сметката ти, вече само ти имаш право да се разпореждаш с тях? Ако получиш нещо без основание, например поради грешка, ти си длъжен да го върнеш по закон, но как така банката ще прави това вместо теб от личната ти сметка - не ми се връзва...

# 94
  • София
в случая на Лилита банката е страна по транзакцията т.е. Paypal неправомерно са изтеглили пари от сметката на Л. в банката (която и да е тя) т.е. парите са си на Л., докато в случая с ПИБ Paypal си теглят техните пари, които не са на притежателката на сметката, а са погрешно преведени от Paypal, като последните са виновни в ситуацията.

Цитат
защо от ПИБ са превели пари от личната сметка на авторката без нейно съгласие?
Flip, това не са пари на авторката, а на Paypal  Peace Те са си ги изтеглили обратно, банката не е превела нищо  Peace т.е. става въпрос за т.нар. коригираща транзакция  Peace

# 95
Aбе хора, ,защо не четете? Три страници по назад писах, че казусът на Лилита е съвсем различен. Ако има операция, която клиентът изобщо отрича да е извършил или разлика в сумата ( на оригиналната валута, държа да подчертая), то рекламация или оспорване се прави само чрез банката. Задължително. Защото оспорваш изобщо да си оторизирал транзакцията.
В случая на Донибони тя не оспорва транзакцията, защото сама я е потвърдила и наредила. Тя оспорва начина, по който Пейпал коригират своя грешка, или по точно валутните курсове,които прилагат.
Толкова ли е сложно да се разбере разликата, аз ли обяснявам неразбрано  Rolling Eyes

# 96
  • София
в случая на Лилита банката е страна по транзакцията т.е. Paypal неправомерно са изтеглили пари от сметката на Л. в банката (която и да е тя) т.е. парите са си на Л., докато в случая с ПИБ Paypal си теглят техните пари, които не са на притежателката на сметката, а са погрешно преведени от Paypal, като последните са виновни в ситуацията.

Цитат
защо от ПИБ са превели пари от личната сметка на авторката без нейно съгласие?
Flip, това не са пари на авторката, а на Paypal  Peace Те са си ги изтеглили обратно, банката не е превела нищо  Peace

Кой определя чии са парите? Щом са в сметката на жената, значи са нейни. Че утре шефа ако ми пусне заплатата и на другия ден реши да размисли и да си я вземе обратно, пак ли някой банков чиновник ще преценява негови ли са парите, или мои?

Питам, защото и моята сметка е в ПИБ. Изобщо не намирам за редно някой служител да решава кои пари са постъпили правомерно по сметката ми и кои - не. Ако някой ми преведе пари погрешка, да се разправя с мен, аз съм длъжна да му ги върна. Откъде-накъде банката ще се разпорежда вместо мен?

# 97
Флип, и ти ли  ooooh!  Естествено, че ако си получил нещо, което не е твое, дължиш връщането му.
По назад И това коментирахме, какъв е редът за коригиране на грешки.

# 98
  • София
Цитат
Щом са в сметката на жената, значи са нейни
Flip , изобщо не е така  Naughty
В случая Донибони се води "неоправомощен получател" и банката трябва да дебитира сметката на "неоправомощен получател" с подлежащата на корегиране сума" (наредба 3 БНБ). В слуачая обаче е Paypal  Peace

Цитат
Изобщо не намирам за редно някой служител да решава кои пари са постъпили правомерно по сметката ми и кои - не.

банк. служител тук няма роля. Paypal си дърпа парите, след като открива грешката  Peace

# 99
  • на кой му пука, майна
Flip, лошото в случая е, че така са си измислили закончетата, че ако ти, като обикновен гражданин ми изпратиш по погрешка пари, наистина ще трябва да се разправяш с мен. Но банкова институция, ако сгреши ще си ги изтегли, само стой и гледай  Twisted Evil

Това е положението за съжаление, а лошото е, че ако си потърпевш в случая, както съм аз, си създавам само излишни главоболия.

Последна редакция: сб, 30 апр 2011, 21:50 от doniboni

# 100
  • София
Не бе, Рокси, не споря и страна не заемам, питам само Simple Smile Защото не ми звучи логично. Ред за коригиране на грешки - ок, но кой е компетентен да решава кое е грешка, та да може да нарежда суми от твоята сметка? Хем без да ти кажат. И разбираш като ти залипсват едни лични пари, и то заради някакви служебни бакии. Не е въпросът в 30 лв., а принципно не ми звучи читаво. Сигурно е законно де, но не е редно. 

Последна редакция: сб, 30 апр 2011, 21:55 от Flip

# 101
Аз мисля, че започнах да разбирам  Peace
И все пак не е много приятно. Дано авторката си разреши проблема. На мен ми е чудно това при всякакви случаи ли важи? На пример ако аз утре преведа пари на някоя от вас по погрешка, след това мога ли да си коригирам грешката по същия начин? Защото ако е възможно си е добър начин за печалба  Laughing

# 102
  • на кой му пука, майна
Не бе, Рокси, не споря и страна не заемам, питам само Simple Smile Защото не ми звучи логично. Ред за коригиране на грешки - ок, но кой е компетентен да решава кое е грешка, та да може да нарежда суми от твоята сметка? Хем без да ти кажат. И разбираш като ти залипсват едни лични пари, и то заради някакви служебни бакии. Не е въпросът в 30 лв., а принципно не ми звучи читаво. Сигурно е законно де, но не е редно.  

Нямало намеса на служител в случая, всичко ставало автоматично /така ми каза банковата служителка/

# 103
  • на кой му пука, майна
И все пак не е много приятно. Дано авторката си разреши проблема. На мен ми е чудно това при всякакви случаи ли важи? На пример ако аз утре преведа пари на някоя от вас по погрешка, след това мога ли да си коригирам грешката по същия начин? Защото ако е възможно си е добър начин за печалба  Laughing

Ако не е осчетоводено, можеш да си върнеш парите, но осчетоводят ли се, гориш, защото си частно лице.

# 104
  • София

зависи дали операцията е осчетоводена.

има си закон за това (ЗЗД) Ако получиш нещо, което не ти се полага, си длъжен да го върнеш.
С две думи, ако ми преведеш 100лв и после откажа, да ти ги върна, а не ми се полагат, ще ме съдиш, ще ти платя тези 100лв, разходите по делото + лихва за периода  Peace

Общи условия

Активация на акаунт