СТРАСТИ - градините в София кампания 2011/2012 09.05 - 15.05

• 62 721
  • 748
  •   1
Отговори
# 135

Да, ето това окончателно хлопна вратите и на чистите ясли за нас, неприетите в ОДЗ. До тук беше! Аз се отказвам  Tired

Не си права! Не виждам как това хлопва вратите за вас, при положение, че приемът за чиста ДЯ е еднократен /поне, би трябвало да е така/. Реално, тръгването на ясла се предполага, че става през есента, когато "старите" деца вече се изписват.
Това трябваше отдавна да се случи!
()

Да, така е. Въпроса има две страни - един път заради децата, които в първото полугодие навършват три години, но от друга страна обаче е това, което имах аз предвид. Когато подадохме док. миналата год. директорката беше твърдо убедена, че съобразно подадените молби и съответно децата, които ще бъдат изписани и при положение, че се правят два приема - сега и септември ще ни дойде реда септември, октомври 2011 г. Да, ама сега излиза, че сметките и са били без кръчмар и сега като питаме отговора и е "Ааа, не се надявайте"

# 136
  • София
Не е така - задължително е да се направи Васерман на единия родител, преди детето за първи път да постъпи в детско заведение - било то ясла или градина. Ако вече е ходило на ясла, за градината не се изисква.
Когато записах детето в градината, сестрата специално дойде да ни каже какво е необходимо като изследвания. За Васерман изобщо не стана дума, при все че беше наясно, че детето ми не е ходило на ясла. Може и да за пропуснали, знам ли  Thinking

Колкото до "екстрите" при влизане в ясла, това е една от най-малоумните статии, които съм чела. Искам да видя как ще приложат на практика това блестящо умотворение  Rolling Eyes И какъв е смисълът!

Ели Х, тази програма е валидна до не-знам-си-кой месец на 2012 година. Да не говорим, че засяга децата до навършване на 3 годинки. И после какво?!

# 137
Malak Muk не разбирам как това намалява шансовете ви за прием в ясла. Децата, родени през първото полугодие ги отписваха юни, а приемът на други деца си е септември, според мен за да не се преуморява персонала през лятото и да си чистят отпуските. Сега това няма да го има - просто ще отписват едните деца септември и ще приемат веднага новокласираните.

# 138
  • София
Мами, и ние сме сред успешно записалите се,като още пред нас отразиха записването в системата. Веднага след това получихме и мейл.
Но директорката на нашата ЦДГ ме сюрпризира с изскването детето да е навършило 3 г., за да я посещава реално. При нас това ще се случи през месец декември. Въпросът ми е обичайна практика ли е това изискване? Нормативно обусловено ли е? Ясно е, че ДГ са заведения за дечица от 3 до 7 г., но все пак...
Всички платени и неплатени отпуски съм ги взела и от септември трябва да съм на работа...
А и изказването: "Много е мъничка, няма кой да се занимава с нея!" (казано наистина с възможно най-доброжелателния тон) ме вкара в едно униние....
Няма такова нещо, поне нормативно.  Peace
Големият ми син е роден през ноември, постъпи през септември, заедно с всички останали деца в групата. В групата им има дечица, родени декември, даже едното е родено след Коледа - и то постъпи с набора си, въобще не е имало драми и забележки.
Според мен ти си си в правото си на 15.09. да заведеш мъника на градина.  Peace

# 139
искам да проверят една детска градина къде трябва да подам сигнал

# 140
На  детската площадка една майка с неприето дете в детска градина ме изнерви. Имах чувството, че ме обвинява, за това че са махнали от точките 0,1 поради, това че е учител в Частно училище  и трябвало детето и да се бори с "такива като нас" от простолюдието с 8 точки ooooh!
Някой знае ли нещо по въпроса..
Защо са им махнати точките поголовно преди първо класиране  newsm78, а сега са им възстановени  отново #Crazy

# 141
А защо обвинявате само политиците, СО, кметът, кметицата и пр.? Като цяло тази услуга /субсидирана от държавата/ е социална и като такава няма как да бъде за всеки. В много страни от ЕС положението е не по-различно, но за разлика от тук, там доходите в огромния си процент са на чисто.

От една страна:
- децата, родени на територията на СО са твърде много за наличните в момента детски заведения.
От друга страна:
- само хипотеза е, колко деца ще дойдат, ще се родят в столицата през следващите две години, за да може и за тях да се осигури място в ясла през 2013 година.

Въпросът не е само до строенето на сгради, разкриването на нови групи и пр. Търсене на алтернативи, финансирани от държавата за мен е пътят към решаването на проблема- още програми за детегледачки, субсидиране на родителски кооперативи, финансово подпомагане на част от таксата на  неприети две или повече години деца в общински детски заведения...

Само две реплики: На теория услугата е социална на ниво конкретна община. На практика държавната субсидия обхваща всяко дете посещаващо ДГ. Винаги, когато се говори за ДГ и държава се взема предвид само София, а държавата е всяко населено място, където има дете и то посещава ДГ без значение от дохода на родителите. Това е един от проблемите - че държавата не може да се намеси само за София. Когато се вземат подобни решения на ниво министерство, закони и наредби - те касаят цялата страна. Недостиг има и във Варан, Пловдив, Бургас, а и в редица по-малки градове. Според мен това е причината държавата да пасува, защото проблемите са различни за различните населени места и тя няма никаква стратегия за разрешаването им.

Не съм съгласна, че предвиждането на раждаемостта е хипотеза. За подобни изследвания си има НСИ, има си методологии, правят се мат. изчисления и резултатите са научно обосновани. Не са прищявка преброяванията, защото последното разби мита и оправданията за несправянето на Бойко и Фандъкова за София от 2 млн. Оказа се, че има само 1,3 млн. жители

# 142
А защо учителка в частно училище трябва да има предимство пред мен (също работеща в частния сектор)? Ще напусне работа и ще остане да си гледа детето ли? Не стига, че трудно преглъщам предимството за учители в общинските училища...така ако почнем - и здравните работници са с хуманна професия, и пожарникарите, и полицаите и пр. и пр. Така, както всеки има претенции да ми избута моето дете от опашката за щяло и нещяло, няма да се разберем.

# 143
Courage, всички това се питаме Simple Smile Май не им е изгодно, че ще си отворят доста работа за проверки ... или заради друго ...

Уффффффф, аз ви следя всеки ден и се ядосвам с вас, и си задавам въпроси ... Нищо, че вече сме записани има доста неща, които ме тормозят ... Като въпроса на Кураж, като въпросите за разликите в цифрите за капацитет и записани през системата ...

Най се ядосвам, че нашата гранична група беше от 8 деца за 7 места ... едно детенце отпадна (можеше и да сме ние Sad) ... сега вече е на 5 място в чакащите ... леле ... много ме е яд за него Sad

Elyah, ние януари сменяхме квартира - най-големия срок в тези удостоверения е 1-6 години!!! Провери си, за да не стане гаф!

Привет, това детенце, за което говориш, дали не е моето... за 07 ОДЗ ли става дума? Няма да обяснявам,че сме като попарени в къщи, след като видяхме, че не сме приети.... То такава каръщина няма просто!!! Може би детето е късметлия:) Simple Smile

# 144
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
samuil_ioan  Cry да, за Самуил става дума ... не знам какво да кажа ... много ми е болно ... някакси и нечестно ми се струва ...
Успех!!! И дано да е с мноооооооооого късмет в здравето, любовта и щастието!!!

# 145
  • София
Ако става дума за неправомерен прием - има контакти в горната част на 1вия пост.

# 146
Ако става дума за неправомерен прием - има контакти в горната част на 1вия пост.
да ,точно за това искам проверка,но нещо не намерих там където ми каза

# 147
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
да ,точно за това искам проверка,но нещо не намерих там където ми каза

abv444, Ан Мари е имала предвид това:
При информация за неправомерен прием на дете, ЛС до Ели Х - име на детето, детска градина, група

В първия пост на темата (първа страница - първия, въвеждащ пост на Ан Мари) 3 ред Simple Smile

# 148
abv444, Ан Мари е имала предвид това:
При информация за неправомерен прием на дете, ЛС до Ели Х - име на детето, детска градина, група

В първия пост на темата (първа страница - първия, въвеждащ пост на Ан Мари) 3 ред Simple Smile
ясно ,разбрах ,и на двете писах но нищо не стана

# 149
samuil_ioan  Cry да, за Самуил става дума ... не знам какво да кажа ... много ми е болно ... някакси и нечестно ми се струва ...
Успех!!! И дано да е с мноооооооооого късмет в здравето, любовта и щастието!!!

Благодаря ти!!! Дано има повече късмет нататък, че не ми се мисли просто.... Говорих с директорката на ОДЗ-то дали няма намерение да открие поне още 5-6 места, но ме отряза, въпреки че тя е малко първосигнална и винаги първо отрича и после прави готини неща. Ние шанс срещу социалните нямаме, та само откриване на допълнителни места през Септеври евентуално ще ни спасят.

Общи условия

Активация на акаунт