СТРАСТИ - градините в София кампания 2011/2012 09.05 - 15.05

• 62 694
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Да, детето не е виновно. А тези, които са заявили критерия.

# 106
  • Някъде на път....
Е, разгеле - записах я и моята дъщеря, получих дори и мейл!  Peace

# 107
Успех на всики, ще следя темата!

# 108
Момичета, какъв е срока директорките да отразят в системата записване на дете? Сутринта записах дъщеря ми, и още нищо не се е променило. Нито в броя на записаните деца, нито съм получила мейл, нито в профила нещо се е променило  newsm78
Май няма срок. Аз записах сина ми миналата седмица в четвъртък към 12 часа и все още не е отразено.  Rolling Eyes

На твое място бих звъннала да питам директорката.
За втори път сме приети през системата и се записваме. Миналата година докато се върнем от градината и бях получила мейл, че детето е записано.
Притеснява ме факта, че нищо не ми дадоха от градината, нито входящ номер, нищо...
Да не стане, че не съм отишла да я запиша после...
Здравей! Когато отидох да запиша моето дете, ми дадоха веднага входящ номер. Казаха ми ,че мейла ща го получа някъде следобяд - така и стана. Дори да не си получила мейл, трябва задължително да ти дадат входящ номер.

# 109
 Simple Smile
чакам с нетърпение следващото класиране ...

# 110
Най-после да прочета издържана статия по темата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/05/09/1086594_detskite_iasli_ … prichini_za_novo/

"...Държавните ясли в момента представляват силно субсидирана социална услуга както за нуждаещите се, така и за всички останали, които биха могли да си позволят да плащат по-висока такса. Т.е. ако искаме да премахнем дефицита в системата,

би следвало да запазим символичната цена само за крайно нуждаещите се

с доходи под някакъв праг. За всички останали деца държавната субсидия би следвало да се разпределя под формата на ваучери за всяко дете, желаещо да посещава ясла/градина. Тези ваучери ще могат да се използват за прием както в държавни, така и в лицензирани частни градини/ясли, които отговарят на съответния минимален набор от критерии.

Ясно е, че сегашната държавна субсидия (т.е. ваучерът) няма да е достатъчна да покрие издръжката за всички кандидатстващи деца – нито в общинските, нито в частните заведения. Съответно и в двата типа заведения би следвало да има самоучастие от страна на родителите.

И докато ваучерите за всички деца би следвало да са за еднаква сума, всяка градина/ясла, било частна или общинска, ще има свободата да определя своята крайна цена в зависимост от качеството на услугата, която предлага, местоположението си, очакваната печалба, възможностите/платежоспособността на кандидатите и т.н. Крайният резултат ще е един силно конкурентен пазар и съревнование за привличане на повече деца посредством по-високо качество, което в крайна сметка ще е от полза за всички. "

и още...

"...един по-дългосрочен хоризонт обаче демографските прогнози вещаят, че ще се сблъскаме точно с обратния проблем – спад на раждаемостта и - много вероятно - излишък от детски градини/ясли (особено ако програмата за строежа им продължи с пълна пара). Тогава ще закриваме ли градини, или ще финансираме тяхната неефективност?

Това последното доста ме развесели...

# 111
Как ще се гарантира, че доходите под или някакъв праг са реални? Ако нещата се развият в тази посока на диференцирано плащане на услугата, то нещата ще се завъртят в порочния кръг, в който сега се намират помощите за деца или т.нар. детски надбавки.
60 и повече процента от икономиката ни още е в сивия сектор.

По тази логика аз искам да се дават + 3 точки на всички деца, на които поне един родител, е роден на територията на СО.  Crossing Arms

# 112
А аз друго предлагам - на който детето му не е класирано в детска градина поради липса на места в района по местоживеене (или максимум съседния район) да му се плаща тази сума (или въпросния ваучер), без значение дали си е записал детето на частна градина или си го гледа вкъщи. Ако им се бръкне в джоба на политиците за нещо друго, освен за техните апартамени и коли, може и да се размърдат с решаването на проблема.
Абсолютно съм против според дохода на родителите да се определя таксата за детска градина, защото отново тези от нас, които си декларират целите доходи, ще са прецакани. А на мен лично ми омръзна да ми удържат един куп пари всеки месец, а нищо да не получавам в замяна. Е, не съвсем нищо, детето ми се класира за детска градина, но тя ще я посещава 5 години, а аз ще работя до живот както вървят нещата.

# 113
А защо обвинявате само политиците, СО, кметът, кметицата и пр.? Като цяло тази услуга /субсидирана от държавата/ е социална и като такава няма как да бъде за всеки. В много страни от ЕС положението е не по-различно, но за разлика от тук, там доходите в огромния си процент са на чисто.

От една страна:
- децата, родени на територията на СО са твърде много за наличните в момента детски заведения.
От друга страна:
- само хипотеза е, колко деца ще дойдат, ще се родят в столицата през следващите две години, за да може и за тях да се осигури място в ясла през 2013 година.

Въпросът не е само до строенето на сгради, разкриването на нови групи и пр. Търсене на алтернативи, финансирани от държавата за мен е пътят към решаването на проблема- още програми за детегледачки, субсидиране на родителски кооперативи, финансово подпомагане на част от таксата на  неприети две или повече години деца в общински детски заведения...

# 114
А аз друго предлагам - на който детето му не е класирано в детска градина поради липса на места в района по местоживеене (или максимум съседния район) да му се плаща тази сума (или въпросния ваучер), без значение дали си е записал детето на частна градина или си го гледа вкъщи. Ако им се бръкне в джоба на политиците за нещо друго, освен за техните апартамени и коли, може и да се размърдат с решаването на проблема.
Абсолютно съм против според дохода на родителите да се определя таксата за детска градина, защото отново тези от нас, които си декларират целите доходи, ще са прецакани. А на мен лично ми омръзна да ми удържат един куп пари всеки месец, а нищо да не получавам в замяна. Е, не съвсем нищо, детето ми се класира за детска градина, но тя ще я посещава 5 години, а аз ще работя до живот както вървят нещата.
Абсолютно съм съгласна с това  Peace Само дете моето дете не е прието и само си плащам  Sad

# 115
Ние днес успешно се записахме  Grinning и в системата ни отбелязаха и входящ номер получихме.Както ни и осведомиха,кога събират пари за вода и за "доброволните дарения"  Laughing

# 116
Четах назад, но не до край - има ли класирани на втори тур?

# 117
  • София
На мен не ми дадоха входящ номер,но  получих имейл ,че сме записани - трябва ли да си го искам ?
Ние днес успешно се записахме  Grinning и в системата ни отбелязаха и входящ номер получихме.Както ни и осведомиха,кога събират пари за вода и за "доброволните дарения"  Laughing

# 118
На мен не ми дадоха входящ номер,но  получих имейл ,че сме записани - трябва ли да си го искам ?

Може би във всяка градина е различно newsm78 ОБади се по телефона и питай

# 119
  • София
Благодаря за отговора,ще го направя  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт