Трагедия за семейство от Варна

• 10 602
  • 116
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ще погледна тази наредба   bouquet  Много странен ми се стори отказът на дежурния лекар да установи смъртта, защото било извънработно време. Дори да приемем, че жената е починала в нормална домашна обстановка, какво означава - лежи тялото й цяла нощ (при децата!) и никой не идва да издаде документа, с който може да се потърси погребална агенция... Ужасно е!

# 106
Ще погледна тази наредба   bouquet  Много странен ми се стори отказът на дежурния лекар да установи смъртта, защото било извънработно време. Дори да приемем, че жената е починала в нормална домашна обстановка, какво означава - лежи тялото й цяла нощ (при децата!) и никой не идва да издаде документа, с който може да се потърси погребална агенция... Ужасно е!

И аз не знам точно коя наредба е, но и свекъра и свекървата /лека им пръст/ починаха вечерта към 20 часа /в нормална домашна обстановка/, лекарят си дойде на другият ден към обяд /така ни беше казано, че е по наредба/, издаде си документ, с който след това отидохме в Общината за издаване на смъртният акт. Погребението става 24 часа след установяването на смърта... newsm78

пп Друго ми прави впечатление от журналистическите фантасмагории - оказва се, че семейството се е било настанило при роднини. Жената се връща да помоли домоуправителят за помощ за превоз, и тогава почива. Значи, не са спяли на стъпалата, а са имали къде да се приютят. Какви деца по стълбищата /пък те и пълнолетни, семейни/, какви чудесии... newsm78

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 14:13 от inna-bubulina

# 107
  • Майничка
Хърмаяни, в наредбата и аз тези 6 часа ги видях само във връзка с един от показателите, за установяването на който се правят 2 ЕЕГ, второто не по-рано от 6 часа след първото. Не съм лекар, така че не съм толкова навътре с показателите за установяване на смъртта, но на практика е така - дори познат лекар да ти издаде съобщение за смърт по-рано от 6 часа от реалната кончина, той вписва като час на смъртта няколко часа по-рано.

Флип, писах вече, ако се ползват услугите на агенция, могат и веднага да вдигнат тялото и да го отнесат в хладилна камера, те си водят лекар и имат транспорт. Ако близките подготвят погребението - остава си вкъщи, да, децата се изпращат при близки (ако има такава възможност) или просто се затваря вратата на помещението, в което е покойникът. В крайна сметка и да дойде веднага лекар, преди 8ч. сутринта не можеш да получиш смъртен акт в общината и не можеш да организираш погребение преди да са минали поне 24 часа от смъртта.
Пък и друго - само допреди 15-20 години това беше единственият вариант, не помня дали изобщо съществуваха фирми, които предлагаха траурни услуги.

# 108
  • Луната ни пази
Без смъртен акт как да го прибере което и да е погребално бюро...?

Аз мисля, че "Бърза помощ" е в състояние да удостовери настъпила смърт и да откара тялото. Не виждам обаче някой да се е обърнал към тях в случая, което е озадачаващо. Като че най-нормалното нещо за една жена е да си умре на стълбите и да очаква смъртния си акт до заранта в мазето.
В състояние са, но не го правят  и не знам дали са длъжни да го правят.
Не са длъжни, По закон личния лекар издава смъртния акт, дори пациента да почине в ръцете на докторите от Бърза помощ (личен опит)!

# 109
  • Майничка
[X]megelinka, няма такъв закон, според Наредба 14 за Медицинските критерии и реда за установяване на смърт: Чл. 2. (1) Установяването на смърт, настъпила извън лечебно заведение, се извършва от лекар/и, а при липса на лекар - от фелдшер.

А при констатирана смърт "Бърза помощ" не може да откара тялото.

# 110
     Ето тук има празнота или разминаване в разпоредбите, която много бие на очи. Ако до изтичане на  6 часа от времето на предполагаемата смърт, лекар не може да съставя съобщение за смърт, то човекът би трябвало да се третира като жив. Съответно - Бърза помощ да си влезе в ролята и да го откара в медицинско заведение. А сега хем лекарят от спешна помощ "установява", че има настъпила смърт и отказва да транспортира човека на това основание, хем не може да я "установи" документално, защото не са минали шест часа.
     Общо взето пълна липса на кореспонденция между разни разпоредби, която води до безумия като коментираното.

# 111
  • Луната ни пази
[X]megelinka, няма такъв закон, според Наредба 14 за Медицинските критерии и реда за установяване на смърт: Чл. 2. (1) Установяването на смърт, настъпила извън лечебно заведение, се извършва от лекар/и, а при липса на лекар - от фелдшер.

Те могат да установят смъртта, но не знам дали могат да издават известие за смърт, на базата на което Общината издава смъртния акт. Твърдя го, защото го изживях лично със съпруга ми. Извиках Бърза помощ, но въпреки усилията им, той почина. Не ми издадоха известие за смърт, а ми казаха да изчакам 2 часа и да повикам личната лекарка. Предполагам не издават известие за смърт имено заради този санитарен период (току виж се случило чудо), през който би трябвало да започне вкочаняване  (предполагам, не съм медицинско лице). Твърдението ми е на база преживяно Sad

# 112
  • Майничка
Хърмаяни, лекарят констатира смъртта, но не може да издаде съобщение за смърт в рамките на определен период.
За мен би било крайно нелепо "Бърза помощ", чиято функция е да оказват неотложна помощ и които и без това са достатъчно натоварени (откъм необходимост от тях) и достатъчно разтоварени (откъм транспортни средства), да влизат в такъв случай в ролята на извозчик.

По същият начин общината заличава от регистрите починалото лице, но може да забави издаването за смъртния акт в рамките на законовите 48 часа (това съм го виждала с очите си, вярно, че беше по технически причини, но това не променя факта, че се наложи близките да наемат хладилна камера, защото беше лято).

# 113
Дами, аз съм съгласна с това, което пишете за БП, но вс епак, говорейки за конкретния случай става въпрос или за бездомен човек или за такъв, чиито близки очевидно не полагат грижа. Каквото и да си говорим, без значение дали от недоимък или някаква временна лудост или както искате го наречете, не е нормално един покойник да бъде държан в общо мазе или на стълбище.
За мен е абсолютно наложително да има процедура за подобни случаи ( и досега все си мислех че има- бърза помощ- общинско погребение).

# 114
  • София - Рим и обратно
Да, наложително е, при положение, че от здрави и прави, възрастни 4 дъщери - нито една не е с акъла си, барабар с мъжете и баща им. Значи тотално липсва здравият разум в цялото семейство. А при това положение трябва да има адекватна намеса от инстанциите.
И кога ще забранят на тъпите медии да публикуват първото, което им щукне?!

# 115
За мен би било крайно нелепо "Бърза помощ", чиято функция е да оказват неотложна помощ и които и без това са достатъчно натоварени (откъм необходимост от тях) и достатъчно разтоварени (откъм транспортни средства), да влизат в такъв случай в ролята на извозчик.
Разбира се. Имах предвид, че от празнотата на нормите така излиза, а не че трябва да се превърнат в извозчик.

# 116
  • София
Разбира се. Имах предвид, че от празнотата на нормите така излиза, а не че трябва да се превърнат в извозчик.

Да, както писах по-назад, при смъртта на баба ми Бърза помощ трябваше да са ако не извозчик, то поне да дойдат да установят смъртта. Което е безумно - по средата на работния ден личната й лекарка не можела да дойде, но трябва да се ангажира линейка и лекари (които може да са жизнено необходими някъде другаде) за да установят, че една очевидно починала жена наистина е починала. Има нещо нередно в тая работа, аз тогава не се замислих за тези неща (не ми беше до това), но сега ровя в Гугъл и чета всякакви наредби и вече се хващам за главата. Много неуредена работа и безброй възможности за прехвърляне на топката.

Общи условия

Активация на акаунт