Частни детски градини София 3

• 71 759
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
Аз се мятам от едната в другата крайност като някакъв психично болен в тежък период - от див екстаз и луди първолашки вълнения, до деперсивни настроения от типа "Ама как ще си дам детенцето на непознати?!? Как ще си тръгна изобщо ако той се разплаче за мен?!?" и пр. Даже си мисля да го оставям баща му да го води в началото, да не вземе да ме удари хормона, и да се разрева пред него  Rolling Eyes
Иначе и моя не се е делил никога от мен, и той е стеснителен и общо взето при контакт с непознати се нуждае от определено време да се отпусне ...
Момичета  Hug успокойте се! Все пак това е детска градина, не Бухенвалд!  Hug
newsm10 Наистина трябва да се стегнем  Peace

# 466
  • София
Цитат
"Ама как ще си дам детенцето на непознати?!? Как ще си тръгна изобщо ако той се разплаче за мен?!?" и пр. Даже си мисля да го оставям баща му да го води в началото, да не вземе да ме удари хормона, и да се разрева пред него 
Иначе и моя не се е делил никога от мен, и той е стеснителен и общо взето при контакт с непознати се нуждае от определено време да се отпусне ...

при нас ситуацията е 1:1. Явно всяка майка преминавам през такъв етап  Rolling Eyes

# 467
Извинете, че прекъсвам така грубо темата за притесненията за тръгването на градина (каквито и аз имам, много ясно и напълно ви съчувствам), но за мен мистификацията Камелини се изясни. Има повишение на таксата и вече не мога да си я позволя.

Не мога да разбера насред цялата тази криза как така се вдигат такси. Обяснението беше, че искали да се лицензират и да имат предучилищна. Как така предучилищна по монтесори метод, като си има държавни изисквания какво се прави в тая предучилищна, които не са монтесори и защо ние с децата в ясла трябва отсега да плащаме предучилищна.. а и от къде на къде, при положение, че щом е задължителна, държавата трябва да я осигури, а не родителите да си я плащат скъпо и прескъпо. Не следя темите с предучилищните занимания, защото съвсем ще се побъркам ако и с това се натоваря, но ако родителите поддадат и се съгласят хем да изпълняват държавните изисквания, хем да плащат, нещата тотално ще излезнат от контрол. Точно това потвърждава най-дълбоките ми и черни страхове - че хванеш ли се от ясла на хорото с частното образование, трябва да го играеш до пълнолетие на детето (а после, живот и здраве, то само да си плаща, докато завърши каквато степен реши), защото тотално изпадаш от системата. Ама като всяка година скачат таксите с 15-20%, много интересно какво ли трябва да работиш, за да имаш 20 години напред същите увеличения на приходите.

И ми казаха, че храната е от Хер Бебе, което направо ме довърши и ми доказа за пореден път, че от журналистическите разследвания файда няма.

Момичета, дали има частна ясла (ау, извинете, не "ясла", а "детски център", защото не желая да финансирам безумието "задължителна платена предучилищна") от една годинка с такса до 450 лева всичко по пътя на метрото или в центъра?

# 468
  • София
Ауууу и колко е новата такса ?

Аз открих една градина на Монтесори в Оборище с много достъпна такса и опция обяд от вкъщи, но май за нея няма още отзиви - http://montessori-gradina.com/ 

# 469
bast ,не знам дали на теб писах преди време или беше някой друг, но да кажа пак, че според мен дете на 10м, че и въобще под 2г възраст няма никакъв смисъл да посещава Монтесори градина. Тя самата система не е създадена за толкова малки деца.

Относно лиценза за предучилищна, те покриват всичкия материал, просто го преподават по различен начин. Затова и държавните изисквания какво да включва той, не ги притесняват. Целта им е да получат лиценз върху метода. За целта не могат да продължат да са детски център и да се свиват в сегашните си помещения, налага се да наемат по-големи, със собствени дворове и т.н., каквото и са направили, което налага вдигане на таксата.
На мен лично двор не ми трябва и не съм във възторг от вдигането на таксата, нито от преместването на по-далечно място, но за съжаление нещата не могат да продължат както до сега.

Относно частното образование, не се тревожи. Цените за ясли и градини са най-високи, после за училищата стават все по-ниски, а за университетите - най-ниски. Е, зависи от университета, но за момента е така.
А и винаги съществува държавното образование. Места няма само в градините, от там нататък просто се записваш.

# 470
  • София
Bast, смятам, че си прекалено черногледа в написаното.  Peace, което е разбираемо предвид факта, че някак си са ти развалили плановете. Аз също не харесах Камелини по мои си причини, още по телефона ме издразниха, но съм на мнение, че не трябва да съществува нелицензирана ДГ. Независимо от програма, методики и т.н.
Ти сега започваш с ДЯ, постепено ще минеш в градина. Никой не е казал, че междувременно няма да имаш късмета да се класираш за държавна градина, където предучилищната е безплатна - т.е. безплатни са само учебниците в ОДЗ-то, пак си се плаща такса за целодневното отглеждане. Може да започне детенцето ти в предучилищен клас, който пък е изцяло безплатен, защото не предлага храна. Много надалеч гледаш.
Ако ЧДГ е лицензирана, то спокойно можеш да запишеш детето си в държавно училище, което е безплатно. Виж, ако е детски център, тогава не е много ясно как стоят нещата, при всички положения ще може да запишеш детето си в 1 клас, но не и в "елитните" училища с много желаещи - там просто ще изпаднеш.
Приятелски съвет: Недей гледа толкова надалеч, сега е важно да си решиш проблема в краткосрочен план, а именно да намериш ясла. След като детенцето ти навърши 3 г има доста по-голям избор (до това доведе моето проучване), а и децата от яслата кой знае какви приятелства не правят. Много адаптивни са и аз вярвам, че ще се намери решение на проблема.
Успех и не се ядосвай. Успех в намирането на вашето си местенце  Hug

# 471
Аз пък да продължа с темата за притесненията за първите дни на детето в ясла и без мама...Мисля, че децата са доста по-приспособими и адаптивни,отколкото си мислим, но най-важното е как ще ги поемат госпожите в яслите/градините. Моят син също не се беше делил от мен до 2г.4м.,, когато го дадохме в ЧДГ, но той от първия ден остана цял ден и не пожела да си тръгне...Така беше почти всеки ден. После в държавната по-често имаше "Не искам на градина", но като стигнеше там и всичко си идваше на мястото. Госпожите също бяха добри, но не като в частната...
Сега аз пък имам други притеснения: наложи се да сменим държавата и сега ще трябва да го дадем на градина, в която той не разбира езика и него не го разбират...Искрено се надявам първото ми изречение да важи и сега и бързо да се приспособи и притесненията ми да са излишни.
Успех на всички вас, майки и дечица

# 472
  • София
За целта не могат да продължат да са детски център и да се свиват в сегашните си помещения, налага се да наемат по-големи, със собствени дворове и т.н., каквото и са направили, което налага вдигане на таксата.
На мен лично двор не ми трябва и не съм във възторг от вдигането на таксата, нито от преместването на по-далечно място, но за съжаление нещата не могат да продължат както до сега.

Това значи ли, че сегашните им клонове в Лозенец ще престанат да съществуват (понеже нямат дворове) и ще се преместват и те нанякъде? newsm78

И аз се присъединявам към питането за новата такса...

# 473
Горски пътник, Изток и Младост до месец ще се местят в нови сгради с дворове, за Богатица за сега май не са намерили, но предполагам, че и за тях се търси.
Таксата се увеличава с 50лв.

# 474
  • София
Ще затворят центъра на Горски пътник в Лозенец, децата от там ще се преместят по желание в Княжево или в Богатица, остава да работи и центъра в Изток. Родителите от всички градини /вкл. Богатица/ са попитани и имат право да изберат дали ще изпратят детето си в Княжево, ако останат свободни места след това, ще ги предложат на пазара. Реално едва ли ще останат много места за групата 3-6 г., защото от Богатица и Горски пътник ще се пренасочат там, децата са в тази възрастова група.
Таксата от септември е 450 лв., не включва храната, тя е 4,50 лв. на ден, таксата включва 2 пъти на седмица народни танци. С допълнителни занимания, които са по желание /йога, модерен балет, театрална работилница/ смятах, че месечно всичко общо е около 600 лв.

# 475
  • София
Надявам се, че ако намерят ново помещение, вместо настоящото на Богатица да е в района Rolling Eyes
Таксата все пак е ОК! След поста на Баст си помислих, че е поне 600лв. основната без храна и т.н. Simple Smile

# 476
Епифания, а вие защо сте ходили в сградата на Сименс? Да не би групите да са разделени по възраст в двете сгради? Мен ме заведоха само в градината на М.Д.Христов, а по телефона питах на кой адрес точно  да отида, защото в сайта им са два. Аз се отказвам от Веда. Компромисите, които трябва да направя, са твърде много, а и имах усещане, че не ми казват всичко.

Отговорям със закъснение на питанията за ВЕДА. Това, което разбрах аз е, че Сименс ги спонсорира и в градината се записват предимно деца на техни служители. Но явно не могат да запълнят всички места. Намират се в същата сграда и всъщност от ВЕДА сами ме поканиха на оглед в нея, изрично не съм искала да видя точно тази база. Доколкото знам е по-нова от другата.

# 477
  • София
Дали можете да ми кажете групата за малките деца в Камелини от/до каква възраст е? И на кой номер на ул. Чехов е клона ако се знае...

# 478
Води се от 1 до 3, но на колко е най-голямото дете в нея, не знам.
Ето къде се намира

# 479
  • София
Благодаря!
Питам, защото след сливането на 2та лозенски клона започвам да си мисля, че няма да ни огрее градината, както очаквах да се случи всеки момент...

На сайта е обявено, че в събота и неделя има Ден на отворените врати, но само на Г. пътник и в новия клон в кв. Изток. Чудя се, ако Г. пътник го закриват защо отворените врати са в него Thinking
Дали по всякакви въпроси може да се говори там (касаещи другите клонове, свободни места, възрастови групи и т.н.), че трябва да ги уточня тези подробности...

Общи условия

Активация на акаунт