Частни детски градини София 3

• 71 742
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
maya_nb, в "Доверие" в Редута има яслена група.

За частните ясли четете в темата за частни ясли, там има много мнения, за "Аника" беше писано доста. Тук повечето пишещи са с по-големи деца.

Скорошни отзиви за ЧДГ "Светлина" на ул. "6-ти септември"? Къде извеждат децата, май само в дворчето на къщата? 

Темата за частните ясли поради някаква странна причина е заключена и пренасочена тук. Затова обсъждаме яслите тук  Peace

Ясно!  Peace
Но не може ли да се чете като архив? В нея има доста полезна информация...

Естествено, че може. Четейки я като архив се насочих към детска ясла с много добри отзиви в нашия квартал. За съжаление вече не съществува  Peace

# 76
Здравейте, започвам по-сериозно да издирвам Нашата градина и разглеждам регистъра на МОН - там я има Къщата на децата, която до колкото знам е по Монтесори. Знаете ли какъв точно хибрид са създали, за да имат лиценз?

# 77
Да не ви изпусна.  Grinning Аз все още проучвам за района на Борово, според мен изборът е трагично малък. Като добавим и липсата на транспорт до повечето градини, положението е неприятно.

Някой има ли представа какво значи "втора посока транспорт безплатно" в сайта на "Сияние"? Не успявам да схвана логиката.  newsm78 Също така, таксата от 500 лева за какво е, първоначалната? За градината, невъзвръщаема? Защото това е доста сериозна сума, сравнена с тукашните дори, където съм плащала най-много 100 долара.  Whistling

За протокола, моят син допреди да се преместим беше в Уолдорф градина и категорично съм против изписаното в предната тема, просто няма общо с действителността. Аз не знам какво правят в Улдорф градините в България, но във всяка светска държава всички детски заведения първо се подчиняват на конституцията и законите, в това число и образователните. Нашата градина беше частна (то няма държавни Уолдорф) и част от частно училище, НО! всяко действие вътре е според общодействащите програми за образование, иначе няма как да съществуват, това не е църковен център, макар че и тях, както знаете ги преследват и затварят за нарушения на светското законодателство. Щайнер пък изобщо не е настолно име, най-малкото в детската градина и малките класове. Нито пък има каквито и да било религии или тип подобни занимания. Тихо, спокойно, песнички (съвсем популярни), танци, игри, разликата е, че всичко е естествени материали, че обстановката е домашна (в къща), че всяко дете е свободно да отиде до хладилника да си вземе каквото иска, че навяскъде има купи с плодове, че се научават да готвят или да мацотят, да украсяват сладки и торти, да градинарстват и т.н.

Аз бях и още съм изключително доволна, имам приятелки, чиито деца са в горните класове на училището, за мен това е едно страхотно подкрепящо образование. И, между другото, специално за това училище, аз съм гледала резултатите на възпитаниците в университети - прием, стипендии, и са страхотни деца с впечатляващи успехи в някои от най-добрите университети. Което само по себе си показва как са обучавани, все пак университетът е един за всички, системата е една, те се вписват прекрасно. Единственият нюанс, който е много съществен и е обясняван на всеки родител още при даването в детската градина е: детето или трябва да излезе от Уолдорф системата преди началното училище, или да продължи то гимназиалния курс. Това е за негово собствено добро. Защото при тукашната система на образование, разлики в материала се получават в класовете трети-седми и ако детето се мести тогава, то няма да се чувства комфротно и ще бъде поставено в стрес. А по презумпция и в първи-трети клас не е най-подходящо да се мести, това са ми го казвали и от съвсем обикновени училища, просто тогава гради контакти.

Така че, ако някой има съмнения за подхода в България, има си Уолдорф асоциации по райони в света, може да се подава сигнал и нещата да си дойдат по местата.

Това всичкото го пиша, за родители, които имат интерес към Уодлорф градини, на който не му харесва е ОК, разбира се. Но ако има нредности от типа религиозни или някакви ограничителни, то това не е в разбиранията на съвременната Уолдорф система, дори в Герман ия, където й е родината.

Аз тук във форума съм чела големи щуротии за Уолдорф, в една друга тема сума ти линкове пусках, за да докажа, че не е вярно - че имали един учител, че не учели това или онова, няма такова нещо.  Peace

# 78
Да не ви изпусна.  Grinning Аз все още проучвам за района на Борово, според мен изборът е трагично малък. Като добавим и липсата на транспорт до повечето градини, положението е неприятно.

Някой има ли представа какво значи "втора посока транспорт безплатно" в сайта на "Сияние"? Не успявам да схвана логиката.  newsm78 Също така, таксата от 500 лева за какво е, първоначалната? За градината, невъзвръщаема? Защото това е доста сериозна сума, сравнена с тукашните дори, където съм плащала най-много 100 долара.  Whistling

За протокола, моят син допреди да се преместим беше в Уолдорф градина и категорично съм против изписаното в предната тема, просто няма общо с действителността. Аз не знам какво правят в Улдорф градините в България, но във всяка светска държава всички детски заведения първо се подчиняват на конституцията и законите, в това число и образователните. Нашата градина беше частна (то няма държавни Уолдорф) и част от частно училище, НО! всяко действие вътре е според общодействащите програми за образование, иначе няма как да съществуват, това не е църковен център, макар че и тях, както знаете ги преследват и затварят за нарушения на светското законодателство. Щайнер пък изобщо не е настолно име, най-малкото в детската градина и малките класове. Нито пък има каквито и да било религии или тип подобни занимания. Тихо, спокойно, песнички (съвсем популярни), танци, игри, разликата е, че всичко е естествени материали, че обстановката е домашна (в къща), че всяко дете е свободно да отиде до хладилника да си вземе каквото иска, че навяскъде има купи с плодове, че се научават да готвят или да мацотят, да украсяват сладки и торти, да градинарстват и т.н.

Аз бях и още съм изключително доволна, имам приятелки, чиито деца са в горните класове на училището, за мен това е едно страхотно подкрепящо образование. И, между другото, специално за това училище, аз съм гледала резултатите на възпитаниците в университети - прием, стипендии, и са страхотни деца с впечатляващи успехи в някои от най-добрите университети. Което само по себе си показва как са обучавани, все пак университетът е един за всички, системата е една, те се вписват прекрасно. Единственият нюанс, който е много съществен и е обясняван на всеки родител още при даването в детската градина е: детето или трябва да излезе от Уолдорф системата преди началното училище, или да продължи то гимназиалния курс. Това е за негово собствено добро. Защото при тукашната система на образование, разлики в материала се получават в класовете трети-седми и ако детето се мести тогава, то няма да се чувства комфротно и ще бъде поставено в стрес. А по презумпция и в първи-трети клас не е най-подходящо да се мести, това са ми го казвали и от съвсем обикновени училища, просто тогава гради контакти.

Така че, ако някой има съмнения за подхода в България, има си Уолдорф асоциации по райони в света, може да се подава сигнал и нещата да си дойдат по местата.

Това всичкото го пиша, за родители, които имат интерес към Уодлорф градини, на който не му харесва е ОК, разбира се. Но ако има нредности от типа религиозни или някакви ограничителни, то това не е в разбиранията на съвременната Уолдорф система, дори в Герман ия, където й е родината.

Аз тук във форума съм чела големи щуротии за Уолдорф, в една друга тема сума ти линкове пусках, за да докажа, че не е вярно - че имали един учител, че не учели това или онова, няма такова нещо.  Peace

Здравей, мога да ти предложа да погледнеш тази градина http://www.pumuckl.org/index.php?topic=home. Лично аз нямам впечатления, но смятам да отида да я видя на място. На една позната ходи детето там и засега е доволна.

# 79
Да, Пумукъл е супер градина, много я харесвам, но не знам как ще стане с трети език при нас. Синът ми всъщност проговори на английски и засега не изявява желание да говори дори на български. С времето ще отмине това, но трети език... на по-късен етап. Много ме е яд, защото градината е прекрасна, според това, което съм видяла.  Simple Smile

# 80
  • София
simplyaven На колко години е детето ти?
За третият език съм съгласна, че ще затормози адаптацията. Дори при деца, които не са двуезични изцяло чуждоезична градина ги напряга и разстройва прекомерно, а началото на ДГ и без това не винаги е лесно.
Вероятно за англоезично дете би била най- добра градина на английски, но в София има няколко и те са безобразно скъпи- по 1000 лв на месец, а англо- американското беше 15 000 на година, ако не се лъжа. И все пак, има такива с преподаване на английски, в които преподавателите знаят английски и поне ще разбират детето ако им говори на английски. В Камелини Монтесори, например, знаят добре английски, макар да не говорят на децата постоянно.

# 81
На 3 и два месеца. Аз всъщност искам да го дам в чисто българска градина, за да научи и български, защото вкъщи се говори на английски. Та, проблемът ми е обратен.  Simple Smile Добра градина, съвсем българска, просто в района, без кола, няма нищо. Има прекрасни държавни, но там е такава ръганица, че...

Точно до нас е "101 защо", но за там малко смесени отзиви намирах тук из форума и не знам...

# 82
.

Едно време при нас беше нещо подобно - при записване давахме някаква част от таксата и после доплащахме остатъка. Предполагам, че това се има предвид. Но ние бяхме там преди 5 години и не знам как е сега. По принцип и в ЧУ като кандидатстваш и като те приемат, плащаш някакво капаро и после ти приспадат тази сума. Т.е. подписваш договор и си запазваш мястото.
За втората посока - сега отворих сайтът, защото ми стана любопитно: пише, че е за близките квартали на ДГ, т.е. Бояна, Павлово и Бъкстон. Цитирам ти неща от сайта - нямам лична информация.

Днес минах по Оборище и случайно мярнах една ЧДГ "Алиса и приятели" (може да бъркам точното име). Интересна е архитектурата на сградата - не знам как е вътре. Утре може да пусна двете снимчици в блога ми. Аз по-скоро снимах съседна сграда и изведнъж погледът ми попадна и на тяхната къща.

# 83
  • София
На 3 и два месеца. Аз всъщност искам да го дам в чисто българска градина, за да научи и български, защото вкъщи се говори на английски. Та, проблемът ми е обратен.  Simple Smile Добра градина, съвсем българска, просто в района, без кола, няма нищо. Има прекрасни държавни, но там е такава ръганица, че...
Е, в такъв случай ще имате много по- голям избор. Нямам поглед върху градините в Красно село и не мога да съм полезна, но ти пожелавам успех!  bouquet

# 84
Danybon, на мен не ми е ясно какво означава "втора посока безплатно".  newsm78

Бояна, благодаря. За съжаление в Борово и Красно село няма изобилие, да ти кажа, все към Витоша ги правят, което е чудесно откъм въздух и природа, но не и откъм транспорт. Ще намерим нещо, де.  Grinning

# 85
Danybon, на мен не ми е ясно какво означава "втора посока безплатно".  newsm78

Aми, според мен, ако живееш в Бояна и др. два квартала, си плащаш транспорт само за една посока, а връщането (втората посока) ти е безплатно. Т.е. сигурно цената за транспорт ти е наполовина.
Аз обикновено съм си плащала винаги за двете посоки, но има родители, които ползват само едната посока.

Последна редакция: нд, 15 май 2011, 21:01 от Danybon

# 86
А, схванах сега, благодаря!  Grinning

# 87
А, схванах сега, благодаря!  Grinning

Радвам се.  Hug Като се замисля - сигурно така ще да е, както го обясних. Досега май само във Френския лицей са искали първоначална такса за записване, която не се приспада после от таксата. Може да има и в други чуждестранни детски градини или училища.
Мисля обаче, че това не е практика в българските частни заведения. (Слава богу!)

# 88
Дано, защото 500 лева все пак не са 50.  Rolling Eyes Загледах се сега в банерите на "Светлина" тук, евентуално ако се работи в центъра, тази на 6-ти септември... Някой виждал ли я е, къща ли е там?

П.С. С теб споделяме професия, сошъл медиа интереси и имаш много хубав блог!  Simple Smile

# 89
  • София
За Светлина отзивите никак не са добри. Пусни търсачката, има доста коментари в няколко теми.

Общи условия

Активация на акаунт