Частни детски градини София 3

• 71 642
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
В класът на големия ми син имаше две момиченца, които са били в ЧДГ Д-р Мария Монтесори в Горна Баня. И двете бяха умни деца, но не можаха да се приспособят към класа и доколкото знам след като са напуснали нашето училище са сменили още две училища.
Това, което съм чела за градините Монтесори е много хубаво, но според мен след това детето трябва да продължи и в училище с такава система или подобна.  

# 631
  • София
В класът на големия ми син имаше две момиченца, които са били в ЧДГ Д-р Мария Монтесори в Горна Баня. И двете бяха умни деца, но не можаха да се приспособят към класа и доколкото знам след като са напуснали нашето училище са сменили още две училища.
Това, което съм чела за градините Монтесори е много хубаво, но според мен след това детето трябва да продължи и в училище с такава система или подобна.  

това зависи от детето, а не от яслата, която е посещавало. На приятелката ми детето също смени доста училища, а е бил в държавна детска градина. Всичко е до характер и адаптивност на детето  Peace

# 632
От единичната ми среща с Кармелини останах с впечатление за всичко друго, но не и хаос. Единствения хаос беше при доставката на децата (липсва режима), но това го има в преобладаващата част от частните детски "градини".
А за Макаренко си мисля, че все така хубаво си вирее в педагогическото образование на кадрите. Лични наблюдения върху поведението на детски учител - извън периметъра на работата му и начина на етикетиране на децата и техните родители.  

Относно хаоса при приемането и предаването на децата, мисля, че в държавните градини е много по-голям отколкото в частните.
За Макаренко си напълно права.

# 633
Не става въпрос по приемането и предаването, а това, че дечицата пристигаха по всяко време.
В държавните сякаш се държи на определен краен час за приемане.  Peace
А аз си мисля, че прилична част от родителите неосъзнато се опитват да разработят естествената любознателност и да я стимулират и в домашни условия. Никога не съм знаела, че върху това няблягат и от Монтесори, но е най-естествения възможен подход за работа с децата. 

# 634
missence, напълно си права, че зависи на първо място от характера на детето, но идеята ми беше, че в повечето държавни училища  учителите не се отнасят с уважение към детската личност. Доколкото знам това е един от основните принципи на Монтесори, а също така и детето да се изгражда като личност свободно, следвайки своите потребности, цели и стремежи.
Всичко това в българското училище липсва. Единици са тези учители, които се съобразяват с детето /като личност/ и му позволяват да се изрази.

# 635
  • София
missence, напълно си права, че зависи на първо място от характера на детето, но идеята ми беше, че в повечето държавни училища  учителите не се отнасят с уважение към детската личност. Доколкото знам това е един от основните принципи на Монтесори, а също така и детето да се изгражда като личност свободно, следвайки своите потребности, цели и стремежи.
Всичко това в българското училище липсва. Единици са тези учители, които се съобразяват с детето /като личност/ и му позволяват да се изрази.

с това вече съм напълно съгласна, за съжаление  Rolling Eyes Но пък това са кач-ва, които ще му помогнат в работата и отношенията с хората, когато порастне  Peace

# 636
Само че тази детска градина не работи по метода Монтесори, а просто името й е такова. Работят по стандартната система на МОМН. Защо не са се адаптирали момичетата не е ясно, но няма връзка с метод, по който изобщо не са били обучавани.
Единствените деца, които са звършили Монтесори градина и ходят на държавно българско училище, са децата на Жени и Наско от Камелини. Всички останали, посещаващи Монтесори градина, още не са стигнали училищна възраст, за да се правят изводи как биха се адаптирали. Просто не е минало достатъчно време, в България подобни градини има от прекалено скоро.

# 637
Елора, това го извадих от сайта на градината:
ЧДГ “Д-р Мария Монтесори” е създадена през 1996 година. Помещава се в сградата на НУКК - кв. "Горна баня". Основател е едноименната фондация, която има за цел да развива в практически, методически и научен план идеите на патрона си.

# 638
Записах Жожо в "Палечка". Знаете ли нещо за там?

# 639
@Ел - Палечка беше сравнително подробно коментирана в предишните части на тази тема, т.е. относително актуално инфо, дано ти е полезно и успех с адаптацията.

# 640
Елора, това го извадих от сайта на градината:
ЧДГ “Д-р Мария Монтесори” е създадена през 1996 година. Помещава се в сградата на НУКК - кв. "Горна баня". Основател е едноименната фондация, която има за цел да развива в практически, методически и научен план идеите на патрона си.
Това, че фондацията има за цел да развива идеите в научен план, изобщо не е еквивалентно на "децата се обучават по метода Монтесори".
В това училище нито имат лицензиран Монтесори педагог, нито работят по тази система, защото тя не е призната за легитимна от МОМН. За да издават свидетелство за завършена предучилищна подготовка, те могат да работят само по системата на МОМН и никоя друга.
Всеки учител може да реши да "следва принципите", защото те не са кой знае колко сложни, но ако нямаме лицензиран педагог, работа с конкретните материали и специфичната "подготвена среда", изобщо не може да става дума за обучение по метода Монтесори. А те дори не го твърдят.

Извинявам се, ако звуча по-рязко, не е това целта ми, просто така си говоря и не мога да го кажа по друг начин.

# 641
Благодаря,dika09, но да не я бъркаш с "Пролет"? Изчетох цялата втора тема и не видях "Палечка". И с търсачката не излиза. Все пак- ако някой има впечатления, моля да пише.

# 642
Здравейте,
ние отскоро живеем в София, дъщеря ни е на 4 години и се налага да я пратим на градина, защото ще почвам работа. През лятото посещаваше  детски център "Алфиета" и останахме много доволни, сега имат и условия за сън. Имат мнаго интересни занимания с децата, водят ги и на плуване и навън да играят. Дали някой от вас има впечатления за целодневен престой и за плуването ме интересува?

# 643
Аз съм чувала мнение от една майка за "Палечка", че са строги и поддържат сериозна дисциплина.

# 644
besita, няколко страници назад (34-35) се обсъждаше "Алфиета"!

Общи условия

Активация на акаунт