Частни детски градини София 3

• 71 767
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
При все, че са положени максимални усилия, престоят на Вашето дете в Детски Център Камелини Монтесори да е обезопасен, не е изключено да се случи злополука. В случай на злополука, собствениците и персоналът на Детски Център Камелини Монтесори не носят отговорност за наранявания, нанесени щети или загуби на лична собственност. В случай, че детето се нуждае от спешна медицинска помощ, то ще бъде отведено до най-близкия доктор или здравно заведение като разходите са за сметка на родителя.

На финала тук http://www.kamelini-montessori.eu/pdocs/doc_15.pdf
Да се присъединя и аз към всеобщото възмущение!  ooooh! Ако дете падне от прозореца, дали е злополука или все пак не са положени максимални усилия? Къде е границата изобщо....  Crazy
Ако ми дадат някъде за подпис подобна декларация, директно ставам и си заминавам.

# 691
Ако не е така, то как Камелини имат амбиции да правят основно училище в Княжево?
Това за основното училище за кога го планират? В същата база или в някаква друга?

Не зная за кога го планират, не попитах... Информацията я имам от Деня на отворените врати на Г. пътник - лично от Жени го знам и още няколко пъти се повтори наоколо, докато бях там... Но понеже по други въпроси бях отишла, не задълбах по темата за училището. Разбрах само, че трябва да е в базата в Княжево, останах с впечатлението, че ще е във външните къщички, но пък нали сега там ще е детската градина Thinking

На мястото на тази база е имало детска градина Малечко + ЧОУ Иван Вазов - т.е. били са се събрали едновременно и детска и училище, но дали няма да е пренаселено не мога да кажа...
За методите на обучение пък съвсем не ми е ясно как ще го организират така, че да не е в разрез с министерските изисквания...

Допускам, че искат да направят някаква врътка и когато започне да става ясно, че учениците си минават успешно изпитите, пак да идат в министерството и този път вече практически подплатени биха казали "Видяхте ли!! Нали ви казахме! Айде сега го легализирайте най-после" Mr. Green Това разбира се са само мои фантазии, представям си че може би да може нещо такова да се случи, по втория начин, никой не ми е намеквал и не ме е навеждал на мисълта за такова нещо!!!

Доколкото си спомням ЧОУ "Иван Вазов" бяха в клас само по няколко дечица. Чувала съм за класове от по 4 души (но не ми е лична информацията, а препредадена). Аз съм ходила преди години там, за да гледам ДГ. Точно бяха отворили у-щето. Самата директорка щеше да има първокласничка и вероятно това й беше основен мотив. Учениците оттам даваха добри резултати по мат. съст. Но реално се брояха на пръсти. Така че хич не виждам как би съществувало реално действащо училище там.

А относно последния абзац - би било много наивно да разсъждават така. Всички ЧУ си имат разнообразни програми, но се съобразяват с изискванията на Министерството. Дори и институции като Американския колеж.

Образованието е процес с надграждане и не е хубаво да има скокове от една система в друга. Ще ви дам пример от своя опит с децата ми. Бях писала в блога ми, че малкият ми син беше приет във Френския лицей. Дадохме си обаче сметка, че ние на 3-годишна възраст трябва да изберем коя образователна система предпочитаме. Надделя българската образователна система. Преценихме, че ако на 6 години решим, че нещо не ни харесва във Фл и решим да го върнем в българската, много трудно ще се адаптира. А за по-големите класове е още по-сложно. Казвам за 6-годишна възраст, защото на толкова се кандидатства в у-щето на брат му, от което сме много дооволни. Всъщност и двете системи, и двете у-ща са хубави, само че са различни. И това, че щеше да знае френски, нямаше да му помогне на изпита за кандидатстване в българското у-ще. Изискват се друг тип знания, които се усвояват по програмите на МОН в бълг. детски градини.
Според мен, човек трябва да се ориентира отрано към определена образователна система и да не прави резки преминавания към друга. Не случайно съществуват и такива у-ща като ФЛ - дори семейството да се мести от държава в държава, детето си остава все в същата обр. система.

Иначе Монтесори обучението звучи много интересно.

# 692
Ако дете падне от прозореца, дали е злополука или все пак не са положени максимални усилия?
Няма прозорец, от който може да се падне  Rolling Eyes Височината му е 20-30см.

# 693
Сега видях, че цитираното от Бояна е в раздел "Клауза за обезщетение".   Rolling Eyes
В случая се разбира, че с подписа си родителят декларира, че ще обезщети собствениците и персонала, ако нещо се случи с детето му, докато е оставено на техните грижи.   ooooh!

# 694
Оляхте се със свободните съчинения  Joy
Объркала си се малко, обаче. Това е клауза за задължително и насилствено записване на деца, за което родителите дължат глоба в размер на 10 месечни такси.

# 695
Оляхте се със свободните съчинения  Joy
Объркала си се малко, обаче. Това е клауза за задължително и насилствено записване на деца, за което родителите дължат глоба в размер на 10 месечни такси.

Обясни моля те че не разбирам, кога се смята че родителят е записал задължително и насилствено детето си в детска градина, не виждам кой друг може да ми запише децата в детска градина, пък чак и обезщетение или това е защото не я разбираме Монтесори педагогиката Simple Smile

# 696
Коментара ми се отнасяше до този цитат:
Цитат
При все, че са положени максимални усилия, престоят на Вашето дете в Детски Център Камелини Монтесори да е обезопасен, не е изключено да се случи злополука. В случай на злополука, собствениците и персоналът на Детски Център Камелини Монтесори не носят отговорност за наранявания, нанесени щети или загуби на лична собственност. В случай, че детето се нуждае от спешна медицинска помощ, то ще бъде отведено до най-близкия доктор или здравно заведение като разходите са за сметка на родителя.

Кое е вярното тълкуване, без свободни съчинения?

Оляхте се със свободните съчинения  Joy

А този бисер не съм го видяла, мога само да кажа:  малииииии  Confused 

# 697
  • Sofia
Ако дете падне от прозореца, дали е злополука или все пак не са положени максимални усилия?
Няма прозорец, от който може да се падне  Rolling Eyes Височината му е 20-30см.
Примерно прозорец.
Децата са изобретателни.
Хайде "по-реален" пример - ако дете се пусне от въженцето, с което ходят до парка, изскочи на улицата и го бутне кола - злополука ли е или не са положени макс. усилия да стигне безопасно до целта? Или се приема, че по подразбиране се полагат макс. усилия и всички инциденти са нелепо стечение на обстоятелствата?
Всъщност - не ме интересува, за мен декларацията е пълна тъпотия.

# 698
Това с клаузата е безсмислено и няма как да важи. Разбира се, че носят отговорност, но са искали да се застраховат срещу граждански иск от страна на родителите за парично обезщетение при евентуална злополука. Държавата така или иначе си образува следствие при инцидент, което следствие именно решава случая да отиде или не на прокурор. Т.е. каквото и да напишат, според мен те си носят отговорността.

# 699
Директорката на тази детска градина е първата, която успя да ме убеди, че ще се грижат за детето ми както аз бих искала. Разсъжденията й в голяма степен покриват моите разбирания по въпроса как бих искала да възпитават и обучават детето ми. При първото си посещение се засякохме на врата с една от учителките, която освен педагог е и психолог по образование и ми допадна от няколкото разменени думи. Днес поговорих дълго с нея за детето си и останах очарована.

Благодаря за споделената информация Hug
Ще разкажеш ли малко по-подробно как според теб биха се грижили за децата, какви са твоите разбирания и какво те очарова в думите на педагожката?  bouquet

Отговарям ти с уговорката, че харесах и директорката и педагожката в контекста на конкретния случай с моето дете и това, което търся за него.
Не че е кой знае колко различно от всеки друг родител, но той все още не говори и сме малко по-чувствителни към евентуалните му бъдещи учители. След дълго притеснение и обикаляне по разни "специалисти" попаднахме най-накрая на добри професионалисти, които ни успокоиха и увериха, че единственото нужно и важно е да се работи активно с детето.

По отношение на моите разбирания, те са като на всеки родител, който иска най-доброто за детето си. Бих искала в детската градина на детето ми да подхождат с уважение към личността на детето, да има индивидуален подход според спецификата на всяко дете. Да го учат на правила без да му ги налагат авторитарно и без обяснения. Искам на мястото, където синът ми ще прекарва деня си да се чувства щастлив и обичан. Желая да развие потенциала си чрез приятни обучителни игри и занимания, нямам амбициите да чете и пише и да умножава дробни числа на ум на 4 год, ще ми се да има достатъчно време за свободни игри и да изживее безгрижието на детството с достатъчно време навън и сред природата.

В тази детска градина максимумът на деца в групата е 8 /поне така е обявено и така е подготвена базата, няма как да съм сигурна, че ще го спазят, но бях ясна, че за мен това е важно и бих им търсила сметка ако решат да го променят/. Основната причина да се откажем от държавната ДГ е многото деца в група и увереността ми, че и най-добрият педагог, изпълнен с ентусиазъм, не би могъл да обърне достатъчно внимание на всяко дете в група от 30.

В разговорите си с директорката досега останах с впечатлението, че тя споделя разбирането ми за възпитанието и обучението на децата. Харесах много от нещата, които сподели като свои разбирания и намерения за развитие на детската градина /Между другото тя е бивша директорка на държавна детска градина и на възраст и това ме изненада/. Разгледах, доколкото ми е възможно за краткото време на срещата проектът за детската градина, който са подали за лиценз и останах с впечатление, че е много грамотно и добре подготвен /самата аз се занимавам с проекти макар и в друга сфера и имам известни критерии/.

Не искам да звучи прекалено патетично и се опитвам да гледам обективно на нещата. Непрекъснато си задавам въпросът дали не подхождам със занижени очаквания след всички ужасии, които чух и видях в другите градини, които посетих. Но истината е, че почти няма нещо, което да не ми хареса, да е в минус за тази градина и да ме спре да пусна сина си там. Наясно съм, че това са само повърхностни първи впечатления и не изключвам вероятността да се окажат погрешни, но останахме и двамата с таткото с усещането, че това е градината, на която трябва да дадем шанс.

По отношение на педагожката останах очарована от адекватните й реакции на всичко, което й разказах за ходенето си по разни специалисти. Без да влизам в подробности, защото са прекалено лични и за конкретния ни случай, говорихме около час за детето /смяната й беше свършила и другата учителка беше поела, а тя остана за да говори с нас в градината/. Беше много приветлива, изключително позитивна, изтъкна ми нещата, които на нея са й направили хубаво впечатление у него за краткото време, подкрепи усилията ни и даде абсолютно ненатрапващо се някои идеи, попътни на нещата, върху които работим вкъщи. Подходи адски човешки, деликатно и интелигентно. Гледах я как реагира и работи с единственото детенце, което беше там днес. С две думи харесах я. А преди седмица не мислех, че ще мога да го кажа Simple Smile

Извинявам се за дългия пост и спирам, че мога да напиша роман за детските градини. Ако искаш още информация с удоволствие ще ти отговоря на лични за да не спамя темата.

# 700
Кое е вярното тълкуване, без свободни съчинения?
Е, не е ли очевидно, то си пише. Родителят дължи обезщетение  ooooh!

Шунка, нямам нищо против възмущенията Peace Искам да го подчертая изрично.

# 701
  • София
Ако искаш още информация с удоволствие ще ти отговоря на лични за да не спамя темата.

Благодаря за подробния отговор  bouquet

# 702
За учебните програми мога да споделя следното (Danybon също го е споменала): преди доста години работех в Американския колеж и там покриваха до голяма степен американската образователна система (по техни учебници си учеха), но също така и българската. В резултат децата учеха по 8 часа на ден - от 8 сутрин до 3 следобед, с почивка за обяд, разбира се. Предполагам, че и за Монтесори ще е подобно положението, ако искат хем да удовлетворят изискванията на МОН, хем да си следват Монтесори педагогиката.

# 703
  • София
Ако правилно съм разбрала Наско Пирянков, по-скоро искат да направят авторска програма. Той ми го обясни по следния начин - изискванията на МОН са детето да научи еди какво си - те доказват, че с Монтесори това се постига по следния начин... и обясняват в детайли. Не знам дали това е авторска програма, но на мен на това ми заприлича, може и да бъркам.

# 704
Ако правилно съм разбрала Наско Пирянков, по-скоро искат да направят авторска програма. Той ми го обясни по следния начин - изискванията на МОН са детето да научи еди какво си - те доказват, че с Монтесори това се постига по следния начин... и обясняват в детайли. Не знам дали това е авторска програма, но на мен на това ми заприлича, може и да бъркам.

Не виждам как ще стане. Всички ЧУ и тяхната организация БАЧУ се опитват от години да се преборят да се разреши официално на частните училища да си разработват програми. Не съм следила напоследък как е, но щом всички си спазват изискванията на МОН, значи няма промяна. Само се надгражда още над задължителното ниво.
Така че най-вероятно обмислят този вариант - МОН + някакви допълнителни занимания по Монтесори програмата, които вероятно ще са под формата на СИП-ове и ЗИП-ове. А все пак не трябва да има и претоварване на учениците.

Единствената по-странна програма, която съм виждала в последните години, която беше някакси с  одобрението на МОН, беше в 151-во у-ще в Овча купел. Но май отдавна не съществува. Спомням си, че имаха и интересни, и леко странни предмети. Вече съм забравила, но някакъв масаж ми се върти в главата. Макар че имаха и страхотни идеи и учениците им все бяха на челни места в състезанията. Но говоря за преди 10 години, не знам как е сега това у-ще.

Общи условия

Активация на акаунт