Математически турнири - 10

• 95 361
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
Моето решение е като на Anti12 :
6  +  7  * 9 - 1 = ще се получи 108  т.е  (6+7)*9-1
7 + 6 * 9 - 1 =ще се получи 108     т.е  (7+6)*9-1
Това е на бакалийски калкулатор без приоритет (прави 115), т.е. изпълнява действията в последователност. Не е уточнено в условието на задачата какъв е калкулатора.

Аз въобще и не се замислих за този вариант, защото ми е немислимо използването на такъв, плюс математическата логика на уравненията в ляво (които си написала) съответно без скоби и те съответстват и на въвеждането и на клавиатурата, е че първо се изпълнява умножението.

# 676
Разбира се, че калкулаторът не е с приоритет. Скобите показват как смята калкулатора - той извършва операциите последователно, а не с приоритет, както бихме го направили, ако
разпишем последователността от вкараните в калкулатора числа и операции на лист.
То точно в това е и смисълът на задачата - че калкулаторът изпълнява операциите последователно!
И верният отговор е даденият от Ant12
(Маринета, Аризона, вие НЕ получавате максималния възможен резултат на екрана, което е условието на задачата).
Е как да се разбира, че е без приоритет?
 В математиката има приоритет и използването на калкулатор който не го спазва е неудачно. Аз не мога да си върша работата, ако трябва да използвам такъв.
Още повече да ги объркват децата че 6+7x9-1 е равно на 116. Crazy
Не одобрявам задачата, поне да бяха уточнили типа на калкулатора.

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 12:53 от Arizona

# 677
  • София
6  +  7  * 9 - 1 = ще се получи 108  т.е  (6+7)*9-1
7 + 6 * 9 - 1 =ще се получи 108     т.е  (7+6)*9-1
Това е на бакалийски калкулатор без приоритет (прави 115),

LOL Не знам какви калкулатори ползвате, но (6+7) * 9 - 1 = 116  Laughing

# 678
6  +  7  * 9 - 1 = ще се получи 108  т.е  (6+7)*9-1
7 + 6 * 9 - 1 =ще се получи 108     т.е  (7+6)*9-1
Това е на бакалийски калкулатор без приоритет (прави 115),

LOL Не знам какви калкулатори ползвате, но (6+7) * 9 - 1 = 116  Laughing
А вие какви калкулатори ползвате? Защото слагането на скоби където ги няма е дефект, а не ефект на калкулатора.   Wink
Детето ви какъв ползва за училище? И какви се допускат при тях, а и на състезанието?

# 679
  • Варна
Така е... който смята наум  - нека му се смеят!!!! А упреквам сина, че не внимава  Joy  Joy  Joy

# 680
Извинете ме за глупавия въпрос, но някой пробва ли да натисне последователно 1=6+7*9- и какво получи?  Mr. Green

# 681
  • София
Извинете ме за глупавия въпрос, но някой пробва ли да натисне последователно 1=6+7*9- и какво получи?  Mr. Green

Интересно хрумване (117), но по условие = задължително е последния въведен знак  Simple Smile

# 682
В условието ясно е казано: число, знак, число, знак, число, знак, число, =.

Както и Carmela вече спомена, „хитрината” в тази задача е разминаването в приоритетите при смятането на хартия и смятането с калкулатор.

На хартия: 1 + 2 * 3 – 4 = 1 + 6 – 4 = 1, понеже 2 * 3 се изпълнява преди 1 + 2.

С калкулатор обаче приоритет имат действията, които се задават първи, чрез бутоните, а не правилата за аритметични действия. При натискане на знак за действие калкулаторът автоматично пресмята предишното въведено действие. Всички калкулатори, които съм използвал работят по този начин.

С калкулатор: Въвеждаме 1 + 2; въвеждаме *, при натискане на *, калкулаторът автоматично смята 1 + 2 = 3; въвеждаме 3; въвеждаме -, при натискане на -, калкулаторът автоматично смята 3 * 3 = 9; въвеждаме 4; въвеждаме =, при натискане на =, калкулаторът смята 9 – 4 = 5.

На лист получаваме 1, с калкулатор 5.

Предполагам, че организаторите също може да са направили грешка и да са допуснали, че с калкулатор: 6 + 7 * 9 – 1 = 7 + 6 * 9 -1 = 9 * 6 + 7 – 1 = 9 * 7 + 6 -1 = 116, като са имали предвид, че написано на лист ще изглежда като: (6 + 7) * 9 – 1 = (7 + 6) * 9 -1 = 9 * (6 + 7) – 1 = 9 * (7 + 6) – 1, но в случая това не е така. 

# 683
а някой знае ли кога ще излязат резултатите?

# 684

Както и Carmela вече спомена, „хитрината” в тази задача е разминаването в приоритетите при смятането на хартия и смятането с калкулатор.

На хартия: 1 + 2 * 3 – 4 = 1 + 6 – 4 = 1, понеже 2 * 3 се изпълнява преди 1 + 2.

С калкулатор обаче приоритет имат действията, които се задават първи, чрез бутоните, а не правилата за аритметични действия. При натискане на знак за действие калкулаторът автоматично пресмята предишното въведено действие. Всички калкулатори, които съм използвал работят по този начин.

С калкулатор: Въвеждаме 1 + 2; въвеждаме *, при натискане на *, калкулаторът автоматично смята 1 + 2 = 3; въвеждаме 3; въвеждаме -, при натискане на -, калкулаторът автоматично смята 3 * 3 = 9; въвеждаме 4; въвеждаме =, при натискане на =, калкулаторът смята 9 – 4 = 5.

Предполагам, че организаторите също може да са направили грешка и да са допуснали, че с калкулатор: 6 + 7 * 9 – 1 = 7 + 6 * 9 -1 = 9 * 6 + 7 – 1 = 9 * 7 + 6 -1 = 116, като са имали предвид, че написано на лист ще изглежда като: (6 + 7) * 9 – 1 = (7 + 6) * 9 -1 = 9 * (6 + 7) – 1 = 9 * (7 + 6) – 1, но в случая това не е така.  

Т.е. такова нещо ти никога не си виждала и докосвала? Гарантирам ти че приоритета го има при 100% от тях.

Никога не си смятала косинуси, синуси, тангенси с калкулатор?

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 15:14 от Arizona

# 685
Понеже спора се превръща в ненужно безмислен и вместо и аз да лепна нещо, например снимка на финансов калкулатор, да кажем BA II Plus na Texas Instuments, който пък прави и разни работи освен да смята синус и косинус, просто ще цитирам условието на задачата, в което точно и ясно се казва: "Христо има калкулатор, на който работят САМО бутоните ..."

# 686
Понеже спора се превръща в ненужно безмислен и вместо и аз да лепна нещо, например снимка на финансов калкулатор, да кажем BA II Plus na Texas Instuments, който пък прави и разни работи освен да смята синус и косинус, просто ще цитирам условието на задачата, в което точно и ясно се казва: "Христо има калкулатор, на който работят САМО бутоните ..."

Ами сложи - може на някой даскал съставител на задачи да му просветне нещо, да ти припомня ли това:
Та затова сложих съвсем обикновени срещащи се под път и над път калкулатори, които имат в алгоритъма въведен приоритет. И които са необходимия минимум за операции които се учат в училище в по-горни класове.
Иначе аз имам и един алгебричен, който смята интеграли и операции с матрици, и чертае графики - няма да поствам снимка също.

Между другото на тези калкулатори които съм показала, т.нар. scientific, дори да им работят САМО посочените бутони, резултата пак ще е какъвто трябва да бъде с отчитане на приоритета. Т.е. неточност или непълнота в условието все пак има.

# 687

И на хартия, и с калкулатор отговорът е 3. Много интересно как така на хартия получавате 1 + 6 – 4 = 1? За всеки е ясно, че 1 + 6 – 4 = 7 – 4 = 3. С калкулатор отговорът е  също 3 (освен ако от Microsoft не са ми сложили калкулатор-менте). 

# 688
Безсмислено го усукваш. Калкулаторите с приоритет са по-висок клас калкулатори (scientific), които по принцип са забранени в училище. Такъв калкулатор съм имала чак като студентка.
Иначе дори ако отворите калкулатора на Windows ще видите, че включен на "обикновен" режим смята по един начин, а в режим scientific смята по друг начин. Но като се каже калкулатор (хеле пък за деца 5 клас) е ясно, че се разбира обикновен калкулатор. Петокласниците не смятат косинуси и синуси, нито числови редици, нито сложни степени и да се правят тълкувания какъв калкулатор са имали предвид съставителите на задачата си е търсене на теле под вола.

# 689
Безсмислено го усукваш. Калкулаторите с приоритет са по-висок клас калкулатори (scientific), които по принцип са забранени в училище. Такъв калкулатор съм имала чак като студентка.
Иначе дори ако отворите калкулатора на Windows ще видите, че включен на "обикновен" режим смята по един начин, а в режим scientific смята по друг начин. Но като се каже калкулатор (хеле пък за деца 5 клас) е ясно, че се разбира обикновен калкулатор. Петокласниците не смятат косинуси и синуси, нито числови редици, нито сложни степени и да се правят тълкувания какъв калкулатор са имали предвид съставителите на задачата си е търсене на теле под вола.

Не съм съгласна.

Моето дете може въобще да не знае, че има различни видове калкулатори. Може то винаги да е използвало scientific такъв. В случая съставителите на задачата е трябвало да уточнят как работи калкулатора. Ако с това обяснение обезсмислят задачата, то е трябвало да измислят друга.

Общи условия

Активация на акаунт