Математически турнири - 10

• 95 353
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Добре де, аз затова попитах, разрешено ли е в училище и на състезанието да се използват калкулатори. Децата изучават ли в материала, който е в учебника смятане с калкулатор? Ако в училище е забранено използването на каквито и да е калкулатори, значи децата няма как да знаят как смята калкулатора.
Това, че може да се ползват прости, а научни калкулатори не, пише ли го в някакъв правилник? Защото аз смисъл не виждам от такава забрана. По отношение на +/-/*/деление и единия и другия вид подпомагат ученика еднакво.

Много е просто да се напише с едно изречение, че операциите се изпълняват в последователността на въвеждането а не с приоритет, но ако целта е била нарочно да се объркат децата, понеже в у-ще се учат да изчисляват правилно такива изрази съдържащи множество операции, не мога да си помисля нищо хубаво за съставителите.. Confused.

# 691
"EBAN" редица:
2,4,6,30,32,34,36,40,42,44,46,..................................
Продължете редицата.
Тази задача и тази която обсъждате се приличат.По какво си приличат? Mr. Green

# 692

Това, че може да се ползват прости, а научни калкулатори не, пише ли го в някакъв правилник? Защото аз смисъл не виждам от такава забрана. По отношение на +/-/*/деление и единия и другия вид подпомагат ученика еднакво.

Не знам дали има правилник, на нас ни го заявяваха устно с аргумента, че учителката не може да проверява кой ще домъкне супер модерен калкулатор, дето сам да решава целите задачи. Калкулатор се разрешаваше в горния курс за да се спестят сметки и само за това.
За елементарни сметки и двата вида помагат еднакво, но научният калкулатор може да предложи и много повече от прости сметки. Някои са и програмируеми и решават направо цели уравнения.

# 693
Т.е. за пети клас би трябвало да не са разрешени никакви?

И един гимназиален учител по математика не може да прецени калкулатора? А компютъра в къщи или в раницата?

# 694
Т.е. за пети клас би трябвало да не са разрешени никакви?

И един гимназиален учител по математика не може да прецени калкулатора? А компютъра в къщи или в раницата?

И защо да е длъжен да може? Поне по мое време такива калкулатори имаха малко деца, главно на бащи ходещи в странство. Самите учители не ги бяха виждали, нито им бяха в кръга на възможностите. А и дори да може какво, ще отдели 30 минути от 45 минутния час да провери калкулатора на всеки един ученик ли????

Иначе за 5 клас не се разрешават калкулатори, защото се приема, че децата все още трябва да смятат. И се дават задачи без сложни сметки. Компютри също не се разрешават.

# 695
В условието ясно е казано: число, знак, число, знак, число, знак, число, =.

Както и Carmela вече спомена, „хитрината” в тази задача е разминаването в приоритетите при смятането на хартия и смятането с калкулатор.

На хартия: 1 + 2 * 3 – 4 = 1 + 6 – 4 = 1, понеже 2 * 3 се изпълнява преди 1 + 2.

С калкулатор обаче приоритет имат действията, които се задават първи, чрез бутоните, а не правилата за аритметични действия. При натискане на знак за действие калкулаторът автоматично пресмята предишното въведено действие. Всички калкулатори, които съм използвал работят по този начин.

С калкулатор: Въвеждаме 1 + 2; въвеждаме *, при натискане на *, калкулаторът автоматично смята 1 + 2 = 3; въвеждаме 3; въвеждаме -, при натискане на -, калкулаторът автоматично смята 3 * 3 = 9; въвеждаме 4; въвеждаме =, при натискане на =, калкулаторът смята 9 – 4 = 5.

На лист получаваме 1, с калкулатор 5.

И на хартия, и с калкулатор отговорът е 3. Много интересно как така на хартия получавате 1 + 6 – 4 = 1? За всеки е ясно, че 1 + 6 – 4 = 7 – 4 = 3. С калкулатор отговорът е  също 3 (освен ако от Microsoft не са ми сложили калкулатор-менте). 

Да, защото в посочения от теб пример има само събиране и изваждане и тогава наистина с калкулатор и на хартия резултатът е един и същ. Пробвай обаче с 1 + 6 * 4. Именно в това е и уловката на задачата.

# 696
"EBAN" редица:
Продължете редицата.

They are the whole numbers which, when spelled out in English, d … er "e".

Само не разбрах каква е връзката със задачите от "Хитър Петър" ...

По отношение на калкулатори и всякакви други джаджи - доколкото ми е известно в никое математическо състезание не е разрешено използването на такива. Използването на всякакви други помагала също е предмет на проверка - например ако на състезание носите гумичка във формата на кубче с надписани страни, рискувате да бъдете дисквалифицирани.

За състезанията по физика нещата са различни. Там, доколкото си спомням, използването на калкулатори е разрешено.

# 697
Моето дете може въобще да не знае, че има различни видове калкулатори. Може то винаги да е използвало scientific такъв. В случая съставителите на задачата е трябвало да уточнят как работи калкулатора. Ако с това обяснение обезсмислят задачата, то е трябвало да измислят друга.
Напълно съм съгласна.
Аз лично притежавам калкулатор, който решава дори квадратни уравнения и системи повече от 20 години.Когато се налага ( в учебника има задачи, за които изрично е упоменато, че трябва да се решат с калкулатор), синът ми винаги предпочита да използва него. Почти не е работил с обикновена " Елка"  Grinning.
Решението, до което стигнах аз е същото като на Ant12, но просто защото знам, че задача за 4 точки предполага известно съобразяване. Не се замислих изобщо, че калкулаторът може да е scientific, въпреки че използвам само такъв. Синът ми обаче е разсъждавал точно като Аризона.  Mr. Green
Мисля, че на АМС учениците до 7 могат да използват калкулатор.

# 698
Иначе за 5 клас не се разрешават калкулатори, защото се приема, че децата все още трябва да смятат. И се дават задачи без сложни сметки. Компютри също не се разрешават.
Т.е. едно стриктно изпълнително дете в 5 клас, със строг учител който държи на ръчни изчисления, може никога да не е използвало нито прост нито научен калкулатор?

# 699
Т.е. едно стриктно изпълнително дете в 5 клас, със строг учител който държи на ръчни изчисления, може никога да не е използвало нито прост нито научен калкулатор?
Още на страница 7 в учебника по математика за 5 клас на " Просвета", задача 2 е за решаване с калкулатор.
Лично аз мисля, че отделихме на изчислителните машини и въпросната задача повече внимание, отколкото заслужават. Ако и след публикуване на отговорите на страницата на турнира, за тази задача е посочен отговор 4, ще се опитам да изкопча подробно решение от организаторите.  Peace

# 700

Не може. Справка - учебната програма за 4 клас (http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/top_menu/general/educ … atematika_4kl.pdf). За 5 клас нещо не ми се отваря, но Дидева е написала.

# 701
Бихте ли качили задачите от математическото състезание "Хитър Петър" за трети клас?

# 702
"EBAN" редица:
Продължете редицата.

They are the whole numbers which, when spelled out in English, d … er "e".

Само не разбрах каква е връзката със задачите от "Хитър Петър" ...
Връзката е дълбока.Коментарът на  Paul Zeitz относно "EBAN" ще Ви е базкрайно любопитен.
И да не забравите да почерпите след това.

# 703
Връзката е дълбока.Коментарът на  Paul Zeitz относно "EBAN" ще Ви е базкрайно любопитен.
И да не забравите да почерпите след това.

Ох, да дойде някакъв такъв като теб да се прави на загадъчен и мъдър в темата е по-досадно и от прословутото "запис".

# 704
Някой има ли задачите от Хитър Петър за 6 клас от вчера? Ако "да" моля да ми ги изпратите или да ги публикувате.

Общи условия

Активация на акаунт