желанието за признание

• 11 323
  • 216
  •   1
Отговори
# 210
Цитат
Как нямаше на мен кой да ми каже преди 20 години...
На мен пък мама ми го каза, ама не я послушах.Сгреших, естествено...

# 211
Със сигурност има задачи за лихва в учебниците. На племенника съм помагала за задача в 6 клас: ако си теглил 1000 лв. с 10% годишна лихва, колко пари ще си върнал след 5 години ?
Та има такива задачи.
Но с проста лихва, просто трябва да сметнеш 10% от 1000 лв. и да ги умножиш по 5, после прибавяш и първоначалната сума и готово.
Това не му върши никаква работа, банките използват много по - сложни схеми, и не е важно да можеш да си сметнеш сам лихвата, достатъчно е да ти дадат месечната вноска и да си я умножиш по броя на месеците, за които теглиш заема, така имаш представа какво теглиш - какво връщаш, лихвата кво те интересува  Wink

# 212
Роси, сложната лихва се смята точно със степен, няма никаква схема.
И да, идеята е да имаш понятие от тези неща. То е ясно, че една елка струва два -три лева, а ДДС-то навсякъде се изчслява автоматично. Но все пак не е излишно да се знае как точно се случват нещата, за да може човек да взема по адекватни решения в ежедневието.

По друг повод четох, че на бедните деца им купували компютри за училище, а на богатите им наемали учители. Накара ме да се замисля, наистина ужасно ме е страх от това спиране на първо ниво- има елка, защо ми е да смятам, в банката ще ми кажат лихвата, защо ми е да знам, Данонино осигурява всички витамини и минерали, защо ми е да се интересувам от друго  Confused

# 213
Чакай сега, сложната лихва се смята не от първоначалната сума, а за всяка една година се взема сумата, която се е образувала до края на периода, в случая годишна лихва, значи след първата година сумата не е вече 1000 лв., а е повече или по - малко зависи дали е кредит или влог, и след това смяташ 10 % върху полученото т.е. сложно е  Wink
И пак ти казвам, понеже не си ме разбрала, струва ми се, какво точно имам предвид - ако в банката ти предлагат кредит 1000 лв. за 5 години и ти кажат, че за тези 5 години вноската ти е 50лв. месечно, простичко ще си сметнеш, че за 60 месеца ще върнеш 3 хил. лева. Защо ти е да знаеш на каква лихва ти е отпуснат кредита ? Дали лихвата е 10% или 15%, нали ти е ясно колко теглиш, колко връщаш ?
Този критерий за сравнение може да ползваш и в други банки, питаш 1000 лв. за 5 години, каква ще ми е вноската ? И преценяваш по - добри ли са условията или не.
Щото това с лихвите може да е подвеждащо - някъде ще ти кажат по - ниска лихва, но ще върнеш същата или по - голяма сума щото имало по - големи такси например.
Това по отношение примера за познаването на принципа на смятане на лихва, на практика не ти помага особено, щото има и таксички и неща, които не си предвидил. Важно е да си направиш сметка накрая колко ще ти струва всичко.
А и ДДС - същото е, какво ти помага това, че знаеш, че на всяка стока има добавена стойност 20 % и как се смята  newsm78

# 214
# 215
# 216
 topicclosed по желание на автора.

Общи условия

Активация на акаунт