той я пребива, а никой не се меси

• 22 433
  • 457
  •   1
Отговори
# 315
Това въобще не е решение на проблема, евентуално временно да даде резултати...

# 316
Роси, такива нямат срама и нямат оправия. Много ми се иска тази жена да се освести най накрая, да се вземе в ръце и да направи това, което зависи от нея, за да спаси себе си и децата си от тоя ужас и кошмар. Дано, дано да го направи, дано и авторката да успее да и помогне или повлияе по някакъв начин. Peace Hug

ПП Пепина е права, това с "лошо гледащите съседи" Wink, не е решение, което да даде дълготраен ефект! Tired

ПП Петти Hug

# 317
Роси, вероятно не им се занимава. А и наистина не е решение. След една-две седмици ще е същото. И моя баща са го скастряли и ко? След няколко седмици старата песен на нов глас.

# 318
    Klarichka, права си за бездействието в правото. Но в случая говорим за непознати хора, за действие, чрез което се извършва домашно насилие и за начина по който някой може да го установи, за да вземе мерки.
     Какво да направи АЗД, ако всички в семейството отричат и видими следи от насилие няма?
     На мен са ми хрумвали и юридически похвати за справяне с този проблем, но резултатите от тях са непредвидими. Например задържане на насилника по Указа за борба с дребното хулиганство, защото то обхваща и битовите скандали. И в този момент стимулиране на жертвата да се самозащити. Но все трябва да има поне двама свидетели, които да дадат обяснения, че е бил наличен битов скандал, с който е смутен обществения ред. И всичко е много условно и зависи от конкретния случай. 

# 319
Красимира, обръщам се към тебе, понеже си от малкото с адекватно мнение тук, мислиш ли, че ако има закон, по който Държавата и в частност там незнам си кой неин орган реши да съди човека.... за нещо си - ми тя 'жертвата' ако каже, че няма такова нещо, че нищо не се е случило... Нали няма да го осъдим, пак.... Разбирате ли, тя отрича, проблем няма ... В момента, пак 'отрича' с бездействието си, ако ме разбирате.
Не съм юрист, но в правото освен действие, има и понятие като 'бездействие'. Е в това я обвинявам аз.
И аз не съм юрист.   Simple Smile
Но ,както бащата е виновен затова,че тормози и нанася побои над домочадието,така и майката косвено е виновна за психическия тормоз над децата,точно с бездействието си.
И точно с бездействието си помага на насилника да продължава да тормози децата.
Би трябвало да има начин прокуратура или който трябва, да се САМОСЕЗИРА за подобни случаи на тормоз над деца.
Или поне да реагират адекватно на сигнал,подаде от съседи,роднини ,приятели и т.н.
А не да си измиват ръцете с "Това е семеен проблем".
Както писа някой по-напред,не живеем в 19 век,в една строго патриархална държава и на никого да не му пука как чорбаджи Станчо,примерно,"управлява " родата.
Времената се менят,нравите също,престъпленията също , и законите ,ако не могат да изпреварват развитието на обществото ,би трябвало поне да могат да го следват.
А не да стоят архивирани от преди век...

# 320
Би трябвало да има начин прокуратура или който трябва, да се САМОСЕЗИРА за подобни случаи на тормоз над деца.
Времената се менят,нравите също,престъпленията също , и законите ,ако не могат да изпреварват развитието на обществото ,би трябвало поне да могат да го следват.
А не да стоят архивирани от преди век...
С това няма как да не се съглася.

# 321
Ама, разбира се, юристите никога не сме с адекватни отговори.
Сума ти неща се изписаха в юридически план от списващите в темата юристи, неща, които са важни, но, не .... кой каквото си знае, това си бае ... Аз отново пледирам първо да се проучи в детайли ситуацията, да се потърси връзка с Жертвата, с нейни близки евентуално и да се направи опит да им бъде повлияно, да им се помогне да излезнат от тази ситуация. Смятам, че, ако се помогне на майката, ще се помогне разбира се и на децата и това ще е най добрия вариант. Ако обаче нещата не се променят, а се задълбочават и наистина има опасност за децата, тогава да се действа по радикално. Но не бива да се прибързва. Тази жена има ли близки, те не виждат ли какво става, не мога да разбера и аз. Следите от домашно насилие си личат и не могат да бъдат скрити за наблюдателното око, особено пък от близките, които те познават. Насилието има както външни поражения, така и психологически такива, как не са обърнали внимание досега, това се питам.

ПП Предполагам, че юридическата страна на въпроса изглежда доста безчувствена и затова е така. Там не се влагат чувства, а норми, но зад всяка норма стои човешка съдба, поставена в различна от на другите ситуация и е много важно да се откроят детайлите. Както обичам да казвам, закона не е нито бял, нито черен, той се движи в рамките на сивото и нюанса е много важен!

# 322
Сума ти неща се изписаха в юридически план от списващите в темата юристи, неща, които са важни, но, не .... кой каквото си знае, това си бае ... Аз отново пледирам първо да се проучи в детайли ситуацията, да се потърси връзка с Жертвата, с нейни близки евентуално и да се направи опит да им бъде повлияно, да им се помогне да излезнат от тази ситуация. Смятам, че, ако се помогне на майката, ще се помогне разбира се и на децата и това ще е най добрия вариант. Ако обаче нещата не се променят, а се задълбочават и наистина има опасност за децата, тогава да се действа по радикално. Но не бива да се прибързва. Тази жена има ли близки, те не виждат ли какво става, не мога да разбера и аз. Следите от домашно насилие си личат и не могат да бъдат скрити за наблюдателното око, особено пък от близките, които те познават. Насилието има както външни поражения, така и психологически такива, как не са обърнали внимание досега, това се питам.

ПП Предполагам, че юридическата страна на въпроса изглежда доста безчувствена и затова е така. Там не се влагат чувства, а норми, но зад всяка норма стои човешка съдба, поставена в различна от на другите ситуация и е много важно да се откроят детайлите. Както обичам да казвам, закона не е нито бял, нито черен, той се движи в рамките на сивото и нюанса е много важен!

Пледирай си, кой ли те чете... не виждаш ли , че всеки гледа да си изкаже възмущението и това е. Tired

# 323
Сума ти неща се изписаха в юридически план от списващите в темата юристи, неща, които са важни, но, не .... кой каквото си знае, това си бае ...
    Защото предложенията ни при наличното законодателство не устройват никого, Тумбе  Hug     Винаги е по-впечатляващо да се разсъждава в глобален план и да се избяга от конкретиката Wink
    Всъщност, и от това има полза, ако тези от които зависи, ни четат и мислят. Ама надали. А разликата между "би могло, трябва и е" е огромна. Сигурно малцина са неюристите, които знаят, че ЗЗДН е направен заради чужди изисквания, ако не ме лъже паметта - механично преписан от някъде. 

# 324
Хърмаяни Hug Heart Eyes , много си права. Вярно е, че законовите предложения не устройват цялостно възмутените будни граждани и не го казвам подигравателно, напротив, радвам се, че хората реагират, само ме плаши първосигналността, защото едно нещо може да изглежда по един начин отстрани, ама вътре да е съвсем различно и докато нямаш пълен достъп до информация, докато не си наясно за какво точно иде реч, не може да си адекватен нито в действията си, нито в решенията си. Мога много дълго да обяснявам и ти и колегите ще ме разберете, защото тук вече иде реч за неща от кухнята, ситуации и ситуации минали през погледа, ръцете и ума ни. Две идентично изглеждащи на пръв поглед ситуации, могат да бъдат коренно различни бивайки разчепкани в дейталите им, специфични за всяка една от тия две ситуации. Друго, което мисля е безпредметното(когато има конкретен казус) хулене на законите, защото това няма да помогне казуса да бъде решен, просто трябва да се действа с наличното по най ефективен начин, за да бъде намерено решение. Наистина, гражданската позиция е похвална по отношение желанието Закона да бъде още по добър, още по съвършен, но това много трудно може да стане, защото нормата е обща и все за някого тя няма да е най добрата, затова и се гледат детайлите, затова има и съд и правосъдие, инак щяхме да се бесим на градския площад и готово. Много е сложно наистина...но това е положението!

ПП Фортуне Hug

# 325
Ами децата ? Едното е бебе, не обърнах внимание колко е голямо другото, но по принцип няма ли процедура детето да се оплаче, че бащата бие майката, и така да се задейства процедура някаква срещу бащата, то е и свидетел дори ? Или не може, щото е непълнолетно ? И ще се стигне до извеждане от дома и настаняване в дом ?

А и нещо друго - ако извеждането на децата от дома бъде "използвано" като стресова терапия за майката - да я разтърси, да вземе решение да напусне мъжа ? То пък там не се знае какво ще излезе, при всички случаи по - добре е с майка си да са децата, отколкото в дом  Tired

# 326
Цитат
Друго, което мисля е безпредметното(когато има конкретен казус) хулене на законите, защото това няма да помогне казуса да бъде решен, просто трябва да се действа с наличното по най ефективен начин, за да бъде намерено решение. Наистина, гражданската позиция е похвална по отношение желанието Закона да бъде още по добър, още по съвършен, но това много трудно може да стане,
За съжаление гражданската позиция си остава само такава....
Но не е ли работа на юристи точно да правят нужното, за да се променят недействащите закони?
Или тези,които вече нямат нищо общо с действителността?
Всяка една професионална сфера има разни сдружения,съюзи.....
Нямам идея как точно става.
Но определено има много закони ,от които няма никаква полза.
Има и нужда от нови,за да задоволят общественото развитите.

# 327
Не мисля, че домашното насилие трябва да се разглежда като частен случай или ако е така, то санкциите да са по-големи.
Пораженията са както вържу пряката жертва, така и върху децата.
Тези деца нали утре ще порастнат и ще станат възрастни.
Не зная и срещу насилник да има добра терапия.

# 328
  • София
Да се променят недействащите закони е работа на тиквите дето ги избираме през 4 години.
Има ли смисъл да си продължавам мисълта?

# 329
  • Насред хаоса
Сомбре, бе не е точно така, както изглежда отстрани. Жертвите не се подлагат, те са изпозвани и психиката им вече и доста изкривена, просто не е така черно-бяло. Пак се повтарям психиката на жертвата не е като нормалният човек. Права е Парци - това е отвратителна ситуция. Трябва да се търси контакт с нея, но не от доброжелателен съсед, тя точно от тях бяга. Трябва специалист да стигне до нея ,а начин има, въпросът е да се знае кога мъжът не е града/нали го нямало по няколко дни или нещо такова/.
Така е, Форчън! Не го отричам, психиката на жертвата е изкривена. Но въпросът е това да се предотврати още в началото. Да не се стига дотам, тя да знае, че щом веднъж е вдигнал ръка, в 99 % от случаите ще повтори. И да си вземе децата и да потърси помощ, докато е с нормална психика.

Общи условия

Активация на акаунт