Привързаното родителство (Attachment Parenting)

• 23 308
  • 366
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Аз искам да попитам за книгата по-горе - това е книга, написана от Сиърс, или сборник от статии?

Да, написана от Сиърс е. Превод на същата книга от линка на Алексче  Peace

pow, може би е от позата на бебето вътре, знам ли. И мен раменете ме болят вечер, а не когато нося бебето, още не съм му измислила лек. При мен мисля, че е от позата; дъщеря ми нон-стоп се върти насам-натам в този слинг и го размества, съответно се измества и центърът на тежестта и после мен ме боли.

# 256
Здравейте! От доста време чета темата, вече имам бебче на месец и половина. Опитвам се да си прекарваме така деня, че да не плаче много. Той обаче първо, че стои доста буден, спи през деня ако сме вкъщи само 2-3 часа, през останалото време е ококорен Има сутрин период, в които може и сам да постои без да реве и да му доскучае, обикновено около 7,30 за около час и следобед по някое време. Тогава си и играем заедно, смеем си се... но после поне до 13-14ч не заспива. Аз не мога да го забавлявам през това време, всичко омръзва-пеене, носене, някакви упражнения.. Дори и да го нося, зависи в каква поза иска в момента, иначе пак може да реве. Освен това много трудно заспива, щом види, че си е в коша и се събуди, пак рев.. Вечер спи при нас, но пак не е спокоен,, хем е между нас, вижда ни, не знам. Иска само на ръце. Иначе има някакви промени, но са си ден за ден.В последните дни стоеше повече време см буден и без да реве, но днес, не. Накрая го сложих в слинга и се успокои и заспа. И друг път така сме практикували. Най-се дразня някой като ми каже, че така сме го научили-кога, на какво?! Той си е такъв. Не мога да го оставя да се дере цял ден докато свикне да е кротък. Е, случва се, но вече като видя, че нищо "не помага" или явно аз не се справям го оставям за малко, да събера сили и идеи Wink
Да уточня, не реве от колики през повечето време. Когато има колики си го виждаме или когато е гладен, а това е нон-стоп.
С какво занимавате/забавлявате мъниците? Ще се радвам на някакви мнения. Знам, че трябва да спи, но като не иска.. Като сме навън пък нон стоп спи, но после си наваксва Wink

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 14:54 от maita5

# 257
  • София
Maita5, здравей, щерката беше същата на тази възраст, или на гърда, или на ръце. Оставех ли я-писваше. Като порасна малко, разбра, че има и други интересни неща за правене. Период е- всичко отминава. Гушкай си бебчето и не му мисли! Peace Много е мъничко, от това има нужда, едва ли го прави, за да те манипулира съзнателно мъничето. Joy Като се стопли още малко ще спинка навън повечко и ще минава времето Peace

# 258
  • София
Маита,
до 2-3 месец бебо не се отделяше от мен. Спеше върху мен през цялото време, кърмеше се нон стоп. Около 2 месец видя активната гимнастика и лека полека нещата си дойдоха на мястото. Наистина е период и му се наслаждавай, на мен сега ми липсва Simple Smile
Момичета, честит празник! Бъдете желани и обичани и дарявайте с любов  bouquet Hug.

# 259
  • София
maita5 и ние на тази възраст бяхме така - по цял ден гушнат, на гърда. Бях си наредила няколко възглавници на леглото, подпряни на стената, една под ръката, на която ще се облегне бебето, че иначе ми измаляваше и той суче, по някое време заспи... от другата страна лаптопа или някоя книга поне нещо да се занимавам. Оставех ли го заспал в легълцето се събуждаше много бързо... После открих слинга, заспиваше в слинга....Имаше и колики... Пиехме Инфакол и намаля поне реването, че имаше няколкодена луд рев.... И сешоарът ни беше пръв приятел, като неможеше да се успокои.... ех като си спомня.. сега живот си живея... Като порасна още малко минаха коликите, почна да се заседява във шезлонга да гледа играчките, научихме се и да се кърмим легнали и така пък ми е още по-удобно.

Гушкай си бебето, намери как се успокоява, пробвай различни неща и изобщо не слушай хората, дето ти казват, че ти така си го научила или го разглезваш... Това са пълни глупости, бебчетата имат нужда да сме до тях в този период най-много. Simple Smile Малко е изморително, но и това ще мине Simple Smile

# 260
Благодаря ви момичета  Hug не сме сами Simple Smile Успокотелно е да чуя, че всичко е "нормално" и че дано няма да продължи вечно. Защото понякога се чудя... нали ми е първо дете.
Днес като го сложих в слинга, следобед, заспа и преди да излезем го извадихме да го облечем и той дори не се събуди. А като се прибрахме и го извадих и се събуди, не се и разрева както обикновено. Добре му се отразява, а и на мен също.
Скоро ще ми дадат и активна гимнастика. Рано му е още, но пробвах и то преди 1-2 седмици. Поне малко разнообразие. Че мисля, че това е причината.
Хубав празник на всички   bouquet

# 261
  • София
Maita,
купи си книгата на Сиърс, страхотна е! Ще ти е от голяма полза. В нея пише всичко това, за което ти питаш. На предишната страница има линк към нея Hug.

# 262
Мерси на всички за отговорите. Хем чета темата ощр от предната и съм забравила колко от вас са споделили подобни на моите питания. Ще си поръчам книгата, изглежда интересна, От Сиърс съм чела различни извадки, статии и т.н. Ето една статия за съвместния сън: http://www.purvite7.bg/articles/view/110/da_spim_s_bebeto__da_ne … yakoga.html?rc=45

# 263

С какво занимавате/забавлявате мъниците? Ще се радвам на някакви мнения. Знам, че трябва да спи, но като не иска.. Като сме навън пък нон стоп спи, но после си наваксва Wink

Здравей, майта, когато нашите бебета станаха на 1 - 1,5 месеца, вързвахме конец от прежда напречно на леглото на нивото на ръчичките. На нея нанизвахме шарени висящи играчки - плюшено кубче, дрънкалки, четворката висулки /от музикалната играчка, дето се закрепя на леглото и св върти, като я навиеш/.Сменях ги всеки ден. Оказа се, че на тях им харесваше. Лежаха си и с ръце и крака се опитваха да улучат играчките. И понеже те дрънчаха, като ги уцелят, кефът беше пълен Simple Smile Прекарваха в ритане и блъскане доста минути.

# 264
  • в огледалото на живота
Страхотна тема!  bouquet
Ако можеше да си дам отговорите на въпросите преди 14 г......... Cry

# 265
Включвам се, с желание да следя темата.  Simple Smile
С времето от личния си опит осъзнах, че границите на привързаността са гъвкави и индивидуални. Също така, мислех си, че процесът е по- скоро еднопосочен.
Т.е. от майката/родителя  към бебето/ детето. 
Оказа се, че е ролята на детето е грамадна и процесът всъщност е двупосочен. И  индивидуален за всеки отделен случай. 
Детето определя не малко от посоките и елементите на ПР.
Така се оказа, че всички статии и книги, които съм изчела/чета са по-скоро ориентация и общи насоки.

# 266
  • София
Темичката ни малко позамря, но ще я побутна. Намерих ето тази книга на д-р Сиърс - преведена на български. Поръчах си я и реших да споделя, ако още някой се заинтересува от нея Simple Smile  bouquet

И аз си взех книгата. Много е полезна наистина, различава се от другите, които съм чела. Изобщо привързаното родителство е описано като един гъвкав начин за гледане на деца, като авторът подчертава, че не е задължително да спазваме всичко, а трябва да се съобразяваме конкретно с нашето семейство. Чувствам се по-уверена като я чета. Друго си е някъде да прочетеш, че се грижиш правилно за децата си, а не ги "разглезваш".  Сега ми предстои главата "Как да се грижим за нервно и шумно бебе"  Mr. Green, надявам се да намеря съвети за щерката в нея.

# 267
Къде съм проспала тази тема?  Whistling
Тя май не е особено активна, но се радвам че я има.. Да си призная не съм я изчела още, защото времето ми за интернет забавления е доста редуцирано от 2 месеца насам.  Crazy
Вярвам в привързаното родителство и се опитвам да го прилагам на практика, смятам че дори и да не бях чела за него, щеше пак да е така... просто ми се вижда най-естествено...
И понеже съм мама само от 2 месеца ще ми е интересен и вашият опит  Hug

Иначе съм изчела доста по темата от други източници и също 2 книги на Сиърс и се радвам, че най-сетне и излязъл на български!
Но наистина книгите са едно.. а практиката строго индивидуална...

Peace

# 268
щом види, че си е в коша и се събуди, пак рев.. Вечер спи при нас, но пак не е спокоен,, хем е между нас, вижда ни, не знам. ...  в слинга и се успокои и заспа. И друг път така сме практикували. Най-се дразня някой като ми каже, че така сме го научили-кога, на какво?! Той си е такъв. Не мога да го оставя да се дере цял ден докато свикне да е кротък.

Хаха.. припознах нашия случай в голяма част от този пост... Нашето момче спи доста (е, с напредване на времето има все по-дълги будни периоди), но не обича да спи на гръб на легло или в кош. В началото спеше само на гърдите ми или на ръце. Този период отмина обаче. Но и до днес ми се струва, че спи неспокойно на гръб. Първо трябва да е дълбоко заспал, за да мога да го оставя в леглото, в началото беше като детектор и само да понечех да стана от леглото, веднага ме хващаше, но и това отмина. И двамата много обичаме да се носим в слинг. Там винаги заспива, дълбоко, спокойно и за дълго.  Flutter Даже между другото попаднах на темата точно търсейки тема за слинг, но май няма такава тук в бгмама  Thinking
И аз често се срещам с упреци, че видиш ли, разглезвам го и му създавам лоши навици. А аз пък не виждам нищо по-естествено от това да откликвам на нуждите на бебето си, защото на този етап са си само нужди. И опита ми ми показва, че когато съумявам да му осигуря спокойствие и комфорт това подпомага развитието му.
Ох много дълга и приятна тема...
 Hug

Та въпросът ми е към мамите, носещи бебетата си повечко. Ние излизаме само със слинга, няма нужда да обяснявам защо. Лошото е, че вече почва да ме наболява доста кръста (не докато се носим, после)... бебешкия е вече доста тежък (8 кила и половина... /като се има предвид, че аз съм макс. 50 и 1,50 висока с е доста за мен/) и незнам как ще се справям за напред без да си съсипя кръста съвсем. Та мисълта ми е ... ако има други носещи бебетата си майки, как се справяте с този проблем - болките в кръста?

pow хубаво симетрично наместване на слинга и на подходящата височина, ти това си го знаеш де... а иначе убедена съм че упражнения от йога могат да облекчат болката и да ти заздражат кръста. Аз самата имах преди време болки в таза от едно падане в ученическите години и след няколко месеца йога заминаха и вече години наред след това не са се появили... Леле колко  ми е хубаво тук... Чета отзад напред за това отговарям и пиша мако хаотично...
  bouquet

Последна редакция: ср, 04 апр 2012, 02:44 от miniemouse

# 269
  • На топло...
Чудесно е да има такава тема и майките да се информират Grinning. Не изчетох всичко, но ето и моя принос Peace.
Аз лично се водех по бебетата и сега по децата (3,4 и 1,9 години). За мен бе от полза "Близо до бебето" на Василена Доткова - смля почти всичките ми грижи още преди първото ми раждане и ми даде увереност, че да имаш дете е най-естественото нещо на света Grinning.
И двамата съм кърмила на поискване (и все още се кърмим), съм носила максимално дълго в слинг, спим все още всички заедно и т.н. по точките. За съжаление при раждането на първото ми бебе имаше проблеми, но бях постоянно допускана в интензивното отделение - съответно познаваше гласа (пеех му тихичко с часове до кувьоза), докосването и миризмата ми, което ни позволи да укрепнем въпреки премеждията връзката помежду ни, с второто бебе никога не съм била разделяна. Да, не е лесно винаги, но пък иначе за мен е просто немислимо да бъде.
Растат самоуверени, диви и много любвеобилни деца.
Не мисля, че някога ще съжалявам за сегашната близост Grinning...

Общи условия

Активация на акаунт