Привързаното родителство (Attachment Parenting)

• 23 260
  • 366
  •   1
Отговори
# 120
  • Русе
ААа, как да не може. Аз започнах късно и пооплесках нещата, но все още успявам да различа поне кога пишка или 1-2 секунди преди това понякога. Просто е очевидно, ако веднъж си видял...
Като цяло идеята е, че съвременното цивилизовано общество (за някои неща, предимно свързани с инстинктите ни - конкретно относно децата) ни помага да загубим връзката с тях и усещането за естественото им отглеждане.

Съжалявам хиляди пъти, че не почнах отрано с ЕБХ, защото просто щеше да ми спести после отучванията, които сега ми предстоят. Някак не си представям как преди 200 години са живели децата толкова трудно без памперси и всички около тях да са ходели в изпражнения и урина (сори за буквализма). Майките открай време изхождат децата си. Просто това е умение, с което сме се простили. Лично аз се надявам да мога със номер 2 някой ден да мога да опитам от начало. Това е начин допълнително да се свържеш и да познаваш бебето си. Отвъд хамалогията в началото много нежно ми звучи, ако искате се смейте.  Mr. Green
Иначе Додсън е прав - детето съзнателно не може да задържи дълго изхождането си, но може да се научи да предупреждава и да бъде самостоятелно. Peace Просто трябва да му се даде шанс.

# 121
  • Пловдив
ААа, как да не може. Аз започнах късно и пооплесках нещата, но все още успявам да различа поне кога пишка или 1-2 секунди преди това понякога. Просто е очевидно, ако веднъж си видял...
Като цяло идеята е, че съвременното цивилизовано общество (за някои неща, предимно свързани с инстинктите ни - конкретно относно децата) ни помага да загубим връзката с тях и усещането за естественото им отглеждане.

Съжалявам хиляди пъти, че не почнах отрано с ЕБХ, защото просто щеше да ми спести после отучванията, които сега ми предстоят. Някак не си представям как преди 200 години са живели децата толкова трудно без памперси и всички около тях да са ходели в изпражнения и урина (сори за буквализма). Майките открай време изхождат децата си. Просто това е умение, с което сме се простили. Лично аз се надявам да мога със номер 2 някой ден да мога да опитам от начало. Това е начин допълнително да се свържеш и да познаваш бебето си. Отвъд хамалогията в началото много нежно ми звучи, ако искате се смейте.  Mr. Green
Иначе Додсън е прав - детето съзнателно не може да задържи дълго изхождането си, но може да се научи да предупреждава и да бъде самостоятелно. Peace Просто трябва да му се даде шанс.

Май все пак ще взема да прочета за ЕБХ, пък може и да си променя мнението  Simple Smile

# 122
  • Русе
А, кой знае, може би не е за всеки, но на мен много ми се навързват нещата. Пасва.
Само дето мноу късно се усетих и сега дребният има леко омразително отношение към легена. Моя грешка. Simple Smile

# 123
Да се включа и аз с предложение за книжка Simple Smile. Аз имам оригиналната книга "Детето и ние", по която е направена - "Как да говорим така, че детето да слуша и да слушаме така, че детето да говори", според мен това е наистина една много добра книга за това как трябва да общуваме с детето. Но аз бих препоръчала и друга, която пък  освен насоки за общуване и възпитание дава и обяснения на дадените поведенчески прояви в различните възрасти. Като например аз там прочетох какви са "симптомите" на бебешкия пуберитет и си обясних много неща, за които преди се тревожех дали са нормални. Та книгата е "Изкуството да бъдеш родител" Peace.
А иначе бих искала да попитам какво е ЕБХ Embarassed?

# 124
  • Русе
Е, ти пък, що се червиш. Simple Smile

ЕБХ е естествена бебешка хигиена. Много логичен и интересен естествен подход към детето, според мен, но на повечето съвременни майки (и на мен при някои опити) им идва нанагорнище.

http://bezpeleni.info/

http://bglog.net/bebelog/10437

А и във форума има много добри такива теми. Ако искате, ще намерЪ.

Зарибихте ме с тая книга - ето - идва рожден ден. Ай мъст хев ит! Twisted Evil

# 125
ЕБХ-естествена бебешка хигиена,тоест вместо памперс да ползваш многократни пелени.
Навремето всички са ни гледали така.
Моята майка ми е казвала,че съм била на 40 дни,когато баба ми е започнала да ме издържа над легена.Започнала съм да си казвам чак на 1 година горе-долу/а съм била много схатливо дете/.Преди това са успявали да хванат по случайност нещо в легена.
Моето дете започнах да го уча на гърне на 8 месеца,за около 1 седмица той свикна да пишка ,когато го слагах.Но продължаваше да си пишка и в памперса.На мен това ми показа,че успехите ни с гърнето са по скоро случайност,отколкото резултат от научено умение.
Пък ме и домързя и се отказах.
На 1 година и 6 месеца махнах памперса,обясних му какво трябва да прави и защо.Точно за 2 седмици детето ми се научи.
Поне разбрах,че ЕБХ не е за мен.Прекалено трудоемко ми се вижда,а крайния резултат е горе-долу същия/децата се научават на 1-1.6 год./.

# 126
  • Русе
Даа, чувала съм това и от много други майки, между другото!

Не знам, просто си представих какво е да си цяла година с превръзка и смених поне на пелени за многократна употреба. ЕБХ мисля, че просто не е за всеки съвременен родител. Много родители намират за удачно съчетанието ЕБХ + пелени за многократна. Peace

Ели, имам питанка би ли имала мерак да драснеш нещо за ПР-сайта на тема - "Привързано родителство не по книга", например. Харесва ми различният ти поглед върху нещата. Просто показва по колко много начини човек може да си обича детето. Ще се радвам, ако се навиеш.
 Crazy

# 127
Да,бих драснала нещичко,с огромно удоволствие! Grinning
Само кажи по кой въпрос да споделя мнението си.

# 128
  • Русе
Ами нещо от рода на как ПР не са задължително писани точки за спазване и как това, че си хранил детето си по различен начин или не се хвърляш задължително в дебрите на natural parenting във всичко не значи, че детето ти не е гледано със здравословна любов и привързаност. Де да знам...Да го измисля и да пиша мейл кое как ми го говорят от горе? Mr. Green

Рабирате ли, иска ми се наистина да се говори за това, но не както прави понякога мъжът ми "ние си гледаме детето като привързани родители", а по-скоро просто като поглед над нещата, като философия, а не някаква запазена марка. Въпросът е хората да забравят някои от балканските си нрави в това отношение, не знам дали ме разбирате какво искам да кажа.  Blush

# 129
Добре,ще чакам да ми пишеш на лични или на имейла,за да се разберем.
П.П-И друго се сещам,което може би само Bobibb за момента,може да потвърди или опровергае.
По мои наблюдения,децата,отглеждани така,много по-лесно и рано се разделят с памперса и много по-рано проговарят.Аз си го обяснявам със силната връзка,която имат с родителите си.

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 10:52 от Анонимен

# 130
Момичета Hug
Пак сте подхванали интересни теми. Книжката и аз си я заплюх, ще я поръчвам  Wink
ЕБХ аз все още не практикувам, но мисля след месец-два да започна да я издържам по няколко пъти дневно, като постепенно се надявам да се откаже от пелените за еднократна употреба.
Следя ви с интерес, колко е хубаво че повече родители се вслушват в децата си Hug

# 131
  • Пловдив
Вчера получих книгата и мога да кажа, че наистина е много интересна и полезна. Има ролеви игри, много примери и обяснения. За първи път срещам толкова добре написана книга. Все едно си на курс за това как да възпитаваме детето си . Много съм доволна. Благодаря на Pyjamka, че я сподели с нас . Hug

# 132
  • Русе
Момичета, ето тук мушвам една статия за съвместния сън от блога. Почнала съм да правя поредица, като компилирам преведено и това, което знам. Дано да е полезна.  Hug

Съвместният сън

Съвместният сън или още наречен „споделен”, е едно от малкото неща, на които подхожда определението „старо като света”. Наред с много изпитани с времето практики за отглеждане на деца, съвместното спане (на английски co-sleeping) е доказано не само по-безопасно за бебето от оставянето му да спи в кошарата, но и потвърдено с множество изследвания като гарантиращо по-дълъг и спокоен сън на родителите и по-успешен процес на кърмене. Противно на битуващото убеждение за задушени или смачкани деца, семейното легло е сигурен и удобен начин да бъде смекчен стресът след раждането както за майката, така и за бебето. За съжаление добре известния псевдофакт за „безопасното” детско легло, което „възпитава” детето в самостоятелност и здрав сън, е по-разпространен по нашите земи.

В тази статия (и последващи) смятам да изясня някои факти за съвместния сън, както и да споделя, каквото знам от личен опит като родител, който практикува съня вместо ставането нощем.

На български има доста информация и в други блогове и сайтове, а за хората, които владеят чужд език – купища места, където може да бъде проверена достоверността както на моите думи, така и на тези на стотици хиляди родители, които „откакто свят светува” взимат при себе си своите деца, не поради слаба воля и липса на издръжливост, а от желание да ги кърмят по-дълго и успешно и с ясното съзнание, че за всичко има време, включително и за съня в отделни легла. Може би тук му е времето да вметнем, че тийнейджър, който да спи при родителите си, е изключително рядко явление.

Какво представлява съвместният сън?

Под съвместен сън се разбира практиката бебета и малки деца да спят в близост до единия или двамата родители. Това е част от нормите и обичаите в страни, различни от тези в развитите западни общества, където възгледите на обществото са силно изменени, вследствие на глобализацията и медикализирането на методите за отглеждане на деца.

Съвместният сън в едно легло е част от тази практика, която често предизвиква негативни асоциации и повдига множество въпроси. Въпреки това той е широко прилаган навсякъде по света преди началото на 19 век, когато особено в западните държави навлиза стремежът към ранно отделяне на бебето с цел неговото възпитаване и приучаване към режим на спане и общуване с родителите. В много от държавите, където майките и бащите споделят своето легло с малките си деца, съвместният сън играе обикновената роля на ефективното им затопляне през нощта. От средата на 20 век съвместният сън бива прокламиран отново от поддръжниците на т.нар. „привързано родителство”, които вярват, че близостта с детето освен чисто физиологични ползи, носи и неминуеми такива за моментното емоционално състояние, както на бебето, така и на родителите, а и играе положителна роля в развитието му като психически стабилен индивид.

В следващата статия четете:  Препоръки за и FAQ за безопасност на съвместния сън.

# 133
  • Русе, България
Хайде сега, всички чинно да си признаят спят ли с бебетата си? Grinning Не мога да си спомня ние колко време ползвахме креватчето по предназначение. Само знам, че на първия месец Н. вече спеше в леглото с нас. Първоначално бе помежду ни, после - от едната страна, а сега отново е между мен и баща си. Да спи в нашето легло настоях аз, но благото е за всички ни. Напоследък усещам, че мястото понамалява, защото човекът расте, но все още никой не е падал или бил избутван.
Всъщност едно нещо ми прави впечатление. Като заспи беб и се унесе стабилно, може да спи много време, два-три-четири часа. Обаче, когато аз и татко му си легнем до него, неминуемо го разбуждаме. Дали няма някакво решение?

# 134
Ние сме на смесен вариант. Заспива до мен, после го местя в креватчето. Когато се събуди през нощта, го вземам при нас. Леглото ни е тесничко за трима, но бебо е по-спокоен когато е до нас. Той спи добре, а аз не. Страх ме е, че таткото спи много дълбоко, да не го смачка. Беб постоянно ме рита , обръща се напряко, случвало се е да лежа на хълбок вкрая, вкопчена в таблата, за да не падна. Но още го кърмя и съвместния сън е улеснение.
За разбуждането нямам мнение. Нашият бебчо спи непробудно. Заспи ли дълбоко, няма събуждане, нито от шум, нито от допир, дори от светлина.
ПП Marrah,поздравления,че още поддържаш темата жива.

Общи условия

Активация на акаунт