Помощ в търсенето на работа - 11

• 53 750
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Аз не мога да приема кандидатстването за работа със снимка, различна от паспортна.

# 451
  • Пловдив / София
Ето и една оптимистична статия за дългосрочно търсещите работа, ако не сте попадали на нея.

http://www.karieri.bg/karieri/suveti/1104192_rabotata_e_tam_niakude/

# 452
Ето и една оптимистична статия за дългосрочно търсещите работа, ако не сте попадали на нея.

Да..прозвуча ми като сценарий за филм.. Simple Smile  Tired

# 453

Това ми напомни за филма "The Pursuit of Happyness". Много добър филм.

# 454
Точно от опит казвам,че в Пловдив няма криза. Както и в другите по-големи градове. Пак казвам--много често кандидатите не виждат проблемите по автобиографиите си и не разбират как така не са подходящи.

Моля да ме извиниш Red Velvet, че точно на теб ще опонирам предвид това, че си единственият HR, пишещ тук, на който съм доверявала сериозен служебен проблем на лични, но... не мисля така.
Не зная за наблюденията ти. Моите са от 2 години (когато мъжът ми напусна работа). Ежедневно преглеждане на обявите.

Преди с лекота можеше човек със средно образование да си намери работа, различна от производствения тип. Всяка администрация се нуждае и от поддържащ тил служители без ръководни ангажименти, в качеството си на асистиращи. Сега това не може да се случи. Местата или са заети и хората си "натискат парцалите", или ако случайно изскочи такава обява то работодателят 1. заплаща тоя труд със заплати от максимум 400 лв нетно 2. все му се ще да комбинира за тия пари асистент и преводач. А преводът, както всички знаем, не е особено евтина услуга. Изключения разбира се има. Дадох мнение за общата картина, не за тях.
Точно този сегмент от позиции - не съвсем ниски, но не и управленски, изчезна.

Сега обявите в Пловдив са основно за: 1. търговски представители 2. готвачи, козметички, шивачки 3. логистици.

Нужно ли е да казвам, че като цяло търговските представители рядко имат добра основна заплата, а понякога и липсва изобщо? Работата им постоянно на път не гарантира, че ще успеят за края на месеца да си докарат заплата оправдаваща постоянното пътуване, късното прибиране. Защото… и други обикалят. Усилията са си усилия, но далеч не всичко на пазара зависи от тях. Това е длъжността с едно от най-големите текучества. Дали случайно? Зависи и какво  пласираш. Всяка фирмичка, що годе разрастнала се, търси някой да й предлага продукцията. Хубаво. Но тоя пазар е безобразно свит. Да не говорим, че по-бедните фирми не винаги осигуряват автомобил и трошиш собствения си.

Шивачки, козметички, фризьори няма да коментирам. Ако са си със собствен бизнес е добре. На заплата обаче…

При логистиката нямам наблюдения. Винаги се изисква владеене на чужд език, а работата със сигурност е под напрежение.

Обяви за добре образовани хора излизат естествено. За тясно специализирани и добре заплатени. Но са малко. Дори и добре оценените кадри на тоя етап казват, че предпочитат да не рискуват преместване.

Обяви за маркетинг и мениджмънт и да има... смея да твърдя, че са повечето фиктивни. Мениджъри изключително рядко се избират. Те се "спускат". Wink

Наблюденията ми са и от контакти с други хора търсещи работа. Много време се опитваха да държат летвата високо. Всички сте чували предполагам приказки от рода на „Аз за под 700 чисто няма да се хвана. Знам английски, завършил/а съм икономика (примерно)”. Същите тези хора месеци по-късно започват работа за 500 лева без трудов договор или за 400 със. Или… продължават да стоят в домовете си. А работа в банка на най-ниското стъпало вече изглежда привлекателна дори не толкова заради потенциално израстване, колкото заради осигуровките на действителна заплата.

Поне за Пловдив, ще отбележа и друго. Ако отворите коя да е класация за водещи компании в страната ще забележите, че малка частица от тях са на територията на Пловдив. ЕVN, Либхер… не са много. Като цяло силните са ситуирани в обръча на онази индустриална зона на изхода от града. Там има и една-две чисто пловдивски, също стабилни – Биомашиностроене, Томика метал доколкото зная. Твърдя обаче, че от там много рядко излиза обява.

Малко са големите компании в града. Тук върви търговията, производство по-малко. Пак казвам – където го има и работодателите са коректни, е яката около града, но обявите почти няма.
Тук слабо е развит и IT бизнесът. Вариантът продажба на компютри като филиал на голям вносител (по всяка вероятност софийски) не го броя за IT, а за търговия.

Пиша всичко това, защото действително много хора си мислят „Ама какво ми има, защо не се обаждат?”. Исках да кажа, че вината основно не е в кандидата. Естествено неграмотни автобиографии има. Обаче има друго, трижди по-пречещо и това е кризата и обедняващият Пловдив.

Не се хващайте за думи от рода на „пускам CV”. Това е просто израз от ежедневието

# 455
Аз не мога да приема кандидатстването за работа със снимка, различна от паспортна.
защо?
Ето пример - паспортна снимка и снимка за СВ

# 456
  • София
Извинявам се, че го казвам, но не е нормално човек да "пуска"/"кандидатства" или която щете друга дума изберете 6 месеца и нито веднъж да не му се обадят от никъде. Значи причината е в него. Ако наистина човекът кандидатства но 100 места, дори и случайно все от някъде ще сгрешат и ще се обадят.

И друго не мога да разбера - Защо работата в производството е толкова подценявана? Особено пък за мъже  newsm78 Всички искат да работят в администрация и се коментират само такива случаи и обяви. А и всички искат работа в голяма компания...

По повод обявите за работа в производството - фирмите, които работят в един бранш се познават и много често си разменят персонал. Ако те знаят, че определен човек, работещ на определена машина си търси работа или е добър предлагат директно работа, дори да е от друг град, с по - висока заплата, за да го привлекат. Това поне съм го виждала с очите си в строителна фирма. За какво им е да губят време с обява за работа. и тук идва въпроса за квалифицирания специалист, който подчертавам дебело НЕ е нужно да е вишист.

# 457
St., напълно съм съгласна с всичко написано от теб.
С пълна сила важи и за Плевен това, че положението е и по-зле.

Основно се търсят търговски представители, като работата е доста кофти. Хора в сферата на фризьорство, масажи и т.н.
От време на време излиза някоя позиция за с пецифична длъжност в банковите институции, но там хора без опит поне 3-5г изобщо няма смисъл да кандидатстват.

Vanya_I, а замислила ли си се за тези 6месеца по колко обяви е кандидатствано?
Защото може и да са 100, но може и да са 5.
Не мисля, че е чак толкова несериозно.

# 458
  • София

Vanya_I, а замислила ли си се за тези 6месеца по колко обяви е кандидатствано?
Защото може и да са 100, но може и да са 5.
Не мисля, че е чак толкова несериозно.

Ами аз като историк да направя една проста сметка.
Казват "пускам по 10-20 СВ-та на седмица и нямам нито едно обаждане" това прави 50 - 100 кандидатствания за месец. За 6 месеца... ясно. Ами несериозно е.

# 459
Извинявам се, че го казвам, но не е нормално човек да "пуска"/"кандидатства" или която щете друга дума изберете 6 месеца и нито веднъж да не му се обадят от никъде. Значи причината е в него. Ако наистина човекът кандидатства но 100 места, дори и случайно все от някъде ще сгрешат и ще се обадят.

И друго не мога да разбера - Защо работата в производството е толкова подценявана? Особено пък за мъже  newsm78 Всички искат да работят в администрация и се коментират само такива случаи и обяви. А и всички искат работа в голяма компания...

Ще му се обадят ли наистина? Ами ако на почти всяко негово кандидатстване той е 524 поред кандидатстващ? Смяташ ли, че от 800 кандидатури се отварят всички писма?

Производството за мъже добре, а за жени? Моя позната миналата година започна работа в немска фирма. 330 лева. 8 часови смени. Преобладаващо производството не предпочитано ако малко от малко човекът има все пак някакви умения. Например ако знае език. Всеки предпочита да започне работа, която ще го развава.

Големите компании са атрактивни с това, че са по-устойчиви. И аз си мислех, че малките би трябвало да са по-гъвкави точно защото са малки, но кризата май показа обратното.

Разбира се, че е добре да се помисли над снимката, мотивационното писмо, формата и т.н. Но само един въпрос ще ви задам: допреди кризата да не би масово всички кандидати да са били по правилата та имаше работа? Или някак внезапно после народът започна да пише смотани автобиографии? 

Но щом предпочитате да вярвате, че няма криза и вие сте отчайващо некомпетентен кандидат и затова не ви се обаждат... добре. Ваша воля.

# 460
Vanya_I, това с кандидатстването по толкова обяви може да се случи в по-голям град.
Все пак не всички живеят в София, Варна, Пловдив.
За по-малките градове понякога се случва да има 5-6обяви за седмицата, не за деня.

# 461
  • София
Цитат
Ще му се обадят ли наистина? Ами ако на почти всяко негово кандидатстване той е 524 поред кандидатстващ? Смяташ ли, че от 800 кандидатури се отварят всички писма?

Ами те една част са подали обява ей така - както се коментира в последните 2-3 страници, да се пробват. Това го казвате и самите вие - специалистите.  
и пак да питам - ако всеки ден наистина следиш какво излиза няма как ако сутрента е пусната обявата и ти си "пуснеш СВ след два часа да си номер над 200 (ако кажем, че отдел ЧР си е определил да прегледа толкова автобиографии). Това даже и статистически е невъзможно.

Цитат
Производството за мъже добре, а за жени? Моя позната миналата година започна работа в немска фирма. 330 лева. 8 часови смени. Преобладаващо производството не предпочитано ако малко от малко човекът има все пак някакви умения. Например ако знае език. Всеки предпочита да започне работа, която ще го развава.

Е, като знае език айде да става директор.
Аз съм ходила по заводи и предприятия - не съм видяла някоя жена да я е срам, че работи като бубинарка да речем, или кранистка. Работят си, взимат си парите (които в някои заводи не са толкова малко).
Аз си мисля, че +330 лева в семейния бюджет е по - добре от -330.

Цитат
Големите компании са атрактивни с това, че са по-устойчиви. И аз си мислех, че малките би трябвало да са по-гъвкави точно защото са малки, но кризата май показа обратното.

В това спор няма, но въпроса е към каква позиция се стремим в голяма компания. Не може в България всички да искат да са административен персонал.

Цитат
Но щом предпочитате да вярвате, че няма криза и вие сте отчайващо некомпетентен кандидат и затова не ви се обаждат... добре. Ваша воля.

никой не е казал, че криза няма. Напротив всеки съвет даден тук е с цел въпреки кризата всеки да намери своето място, като събере най - правилното за себе си.

.
За по-малките градове понякога се случва да има 5-6обяви за седмицата, не за деня.

В това спор няма. Не съм конкретизирала населено място.

# 462
Не съм съгласна за снимката. Не е задължително да само на лице и рамене, може да е по-разчупена. Ако сте маркетинг или по-креативен, може и автобиографията да е по-креативна. Ако пък сте счетоводител, може отново да разчупите.

Много е важен формата. Поставете се на мястото на човека, който се занимава с подбор. Ако съм видяла 100 СВ-та днес, то ще ми направи впечатление различното и ще извикам този човек. Може да не е най-добрият, но той ще ми стане фаворит. Хората, които НАЕМАТ не мислят по вашият начин, няма как да знаете кого точно ще изберат, затова се опитайте да ги впечатлите. Няма гаранция, че като отговаряте на всички условия, ще Ви извикат на интервю. Ако автобиографията Ви изглежда по начина, по който и 20 други, къде е разликата, как да Ви отсея за интервю? Какво е различното, аз не Ви познавам, не ми говорите.....

Говорете с автобиографията си, разказвайте личната си история......

И да, за пореден път казвам--познавам много колеги--ВСИЧКИ отварят всички кандидатури. Както Вие искате да намерите перфектния работодате, така и те искат да намерят перфектния кандидат.

# 463
защо?
Ето пример - паспортна снимка и снимка за СВ

Да, тази за СВ тук е много по-добра, но аз не бих рискувала Simple Smile И тези неща са индивидуални

Относно това дали има или няма криза в Пловдив и другите по-малки градове, не мисля, че проблема е основно в кризата. Проблема е в това, че нещата се променят. Техниките и технологиите се променят и развиват. Затова например повечето фирми се глобализират и централизират в София. Нямат нужда от административен персонал в малките градове. Друга причина е, че повечето добре квалифицирани хора са вече в София и за централизиране или изнасяне на офис в друг град трудно биха се намерили хора, които да работят.
За работата в производството - няма нищо лошо, обаче не е нормално един по квалифициран (имам предвид със стаж в дадена област) човек да отиде да работи в производството.

# 464
  • Пловдив / София
Подкрепям това, което написа St. за Пловдив.
Икономическият ръст на града, ако изобщо има такъв, не отговаря на "званието втори град в държавата".
Отворете Джобс и вижте за Пловдив, Варна, Бургас за какви обяви става въпрос. И други го казаха - търговци, сервитьорки, секретарки.
Аз лично мин. година, като търсех да си сменя работата / в определена сфера/ 4-5 месеца си подадох ок. 3-4 пъти автобиографията. Просто нямаше обяви такива, каквито ме интересуваха.

Наскоро, в сег. ми работа търсихме персонал за Варна - началник склад. За два дни 415 автобиографии.
Искам да кажа, че абсолютно всички отворих и прегледах. Не за 1 ден, разбира се.

А за снимката. Red Velvet и казала, че е добре да я поразчупим, както и като цяло автобиографията. Няма лошо. Особено, ако кандидатствате за някаквапозиция, изискваща креативност. Но не "преигравайте".

Общи условия

Активация на акаунт