Помощ в търсенето на работа - 11

• 53 783
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
Red Velvet, правителството винаги в някаква степен е осигурявало безплатни курсове за преквалификация на незаети лица.
Кои сте Вие дето лобирате за това??? И що реши, че надали някога...
При положение, че това нещо го е имало и ще го има.

Кой каза, че водя безсмислени курсове? На теб ли ти се струват такива? И по какъв начин точно го установи това?
От икономическа гледна точка казах, че е по-малко вероятно човек преминал преквалификация да си намери работа по точно тази специалност, а не по основната която има, и по която има достатъчно години стаж.

Ти дали ще предпочетеш да наемеш човек за ВиК работа преминал курс от 3месеца преквалификация, или такъв, имащ 5г. стаж примерно?

И тук не става въпрос да наемеш някого и да го научиш безплатно на нещо, което ще му е нужно в работата.

# 481
  • София
Цитат
Има производства, в които може би всеки от нас би си счупил краката да отиде. Но там обикновено вземат с тясно специализирано образование. Риск от повторение, но ще го кажа за пример - Либхер.
Но съм съгласна с теб за "по-добре 330 + отколкото -330

Да, и на мен мисълта ми беше, че във време на криза всеки трябва да търси различни пътища.
За административния персонал изказването ми не е било свързано с твое изказване и се извинявам ако така се е получило. Постовете си не пиша с цел спор, а ми е интересно и искам да науча нещо. Просто много повече се набляга на коментирането на такива позиции и това ми прави впечатление. Имам чувството, че в нашата държава всички са или секретарки, или работят в администрация някакъв вид, което съвсем не е така. Има учители, музиканти, учени, техници, строители и пр. Този пазар много по - малко се коментира - само се казва "няма квалифицирани специалисти".

Не мисля, че под преквалификация се има предвид от електротехник да станеш водопроводчик - това няма как да се случи. Аз разбирам преквалификацията като добавяне на нещо ново към вече познатото, т.е. ако аз съм електротехник, но не знам английски отивам и го научавам на някакво ниво, за да съм по - конкурентноспособен. Или отивам на курс за професионално обучение за употреба на нова технология, която навлиза.
Една позната роднина така се опита да стане маникюристка в Плевен, щото видите ли много било лесно, забавно да правиш маникюр. Ми самата тя никога не е слагала лак в живота си и не знае как се употребява. Е, изкара курса и до там - буквално. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
Един друг приятел имаше право на ваучери за обучение - безплатни - от неговата фирма за език, но не ги използва. Просто не пожела. И сега не знае език, ама вече и ваучерите ги няма. Ей така от мързел изпусна възможност!

# 482
Има хора, които завършват направо ново висше - имам съвсем близък пример: жената беше с руска филология, учител, а когато станаха промените трябваше да се преквалифицира и завърши и английска филология - с две деца и съпруг на средно ниво заплата. Понастоящем страхотно съчетава и двете си специалности, много добре й се получи.

# 483
Всеки може да се преквалифицира според финансовата си възможност. Винаги има какво да се направи.
Пък в Пловдив като гледам има 630 обяви и доста от тях са за продавачи. Предполагам, че продавачка би трябвало да може да си намери работа, ако няма големи претенции за естеството на работа и заплата. Някой по-горе каза, че не можела. Но ако си избира работата, това не значи, че няма никаква работа. Дори и факта, че има обави, означава, че има работа, но явно избират някой друг пред вас и тогава трябва да се замисилте защо. То е ясно, че не може да има точно толкова обяви, колкото хора търсещи работа, така че всеки да може да си намери веднага. Трябва просто човек да е упорит и постоянен и наистина да си търси работа, а не да стои вкъщи и да чака работата да дойде.

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 06:45 от celika

# 484
Vanya_I, според мен това, за което казваш с администрацията, е толкова разпространено като желана работа, защото на всички им се струва, че лесно да стоиш пред компютъра и да вдигаш телефона. И в някои случаи наситина е.

Пример.
Вчера стана дума с колега за нещо съвсем  елементарно. Получаваме еmail на сл. си пощи и аз изкоментирах странното оформление на писмото всички получатели да са в "To". Следствие на което полето набъбнало с 2 см надолу. Колегата веднага се зачуди: "Ами че да, защо не? Че къде да ги сложи?".
Е, може и там, но все пак много отдавна хората са измислили CC и BCC. Tired
26 годишен е, с чисто нова служебна кола, любимец на боса и стратова заплата 860 лв чисто. Сега може вече и да е стигнала 1000. Търговски представител, но на твърда заплата в администрация. Компютрите... о, ама разбира се, много е елементарно. Wink
Да де, елементарно, елементарно, но даже не знаеш как би трябвало да бъде оформен един email.

Ето заради такива случаи хората се натискат за административни службици. Знае се, че ако имаш късмет там можеш да минеш и с малко умения, а работата е чиста.

# 485
Може ли да си пратя на някой CV-то да ми го погледне? Благодаря предварително   bouquet

# 486
St., не знам какьв е проблема с вашия имейл, но по принцип няма нищо нередно в това в То да има стотици получатели. Има си неписани правила, които опеделят къде да са получателите, и те не се определят от това колко са те. Ако инфото се отсаня еднакво до всички в мейла, то всички се пишат в То:

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 09:15 от celika

# 487
Сега ми вадите от сто кладенеца вода, но сами не четете какво пишете. Сама казвате, Mirama, че виждате как не се получават нещата, после аз съм била виновна. Няма значение кой лобира, това никога няма да се вижда. Вместо това ще гледаме как ББ реже лентички и казва да садим картофи и да се държим по-малко като кучета.

Ако бяхте се зачели в нещата, които съм написала, щяхте да видите, че имам предвид това, че хората не учат и не придобиват умения за позициите, които има отворени в момента не само в София. Не става дума, както е писала Vania_I за чисто нова професия. Примерно сега търся човек с френски, но и с минимални познания по определена ИТ технология. Сядаш за месец, четеш за технологията след като си завършил френска филология примерно и си готов....Не е ракетостроене, аз самата научих доста неща, за да мога да правя не по 3, а по 6 назначения на месец и да съм по-добра от колегите ми във фирма Х примерно....

И да, Мирама, мисля, че курсовете, докато се посещават и водят от немотивирани хора, няма да дават никакви резултати.

# 488
  • София
Vanya_I, според мен това, за което казваш с администрацията, е толкова разпространено като желана работа, защото на всички им се струва, че лесно да стоиш пред компютъра и да вдигаш телефона. И в някои случаи наситина е.

Да... и според мен това е причината. Заради това казвам, че работата в производство е подценявана. Самата аз имам приятели, които не биха се захванали с такава. Но и вече много малко хора (за разлика от едно отминало време, когато техникумите не бяха "професионални гимназии"  Sick бяха доста по - популярни, аз това го помня много добре) имат представа от такава работа.
Но познавам и друг случай - момче, докторант (вече завърши) помага на баща си, който се занимава с циклене на паркети и си изкарва допълнително пари над заплатата в института.

# 489
Аз много пъти съм си мислила,че бих се хванала на втора работа да подреждам стока примерно нощни Simple Smile Или за няколко часа след работа. Парите са си пари.

# 490
Red Velvet, за кое точно да си виновна, нищо такова не съм написала?
Явно говориш за нещо съвсем различно.
Едно е преквалификация, съвсем друго е повишаване на квалификацията.
В момента вървят достатъчно програми точно за повишаване на квалификацията, да не говорим, че ако човек реши да си плаща има пък хиляди възможности. Има възможности и сам да седне в къщи и да научи дадено нещо, което би го направило по-конкурентно способен на пазара на труда.

А относно това кой, колко е мотивиран да посещава курс или да води такъв. Не смятам, че можеш да се изказваш адекватно по този въпрос.

# 491
Аз много пъти съм си мислила,че бих се хванала на втора работа да подреждам стока примерно нощни Simple Smile Или за няколко часа след работа. Парите са си пари.

Не само мислих , опитах - не ме щат чаках ги да се обадят цели дв дни и след като отидох ми заявиха , че съм много квалифицирана- страх ги е за мястото им.
Ами аз по препоръка на ББ също се обадих на един животновъд. Трябваше да доя крави с компресор. Осигурена , храна квартира, не съм си изтъквала познанията, казах , че съм основно образование.
Човекът ме пита дали съм доила и колко. Казах не помня , но знам как става , и щом не помня - аут.
Сега търся терен за картофи... Може и под наем!
Когато си на 20 иии навсякъде те взимат... Но кагато имаш някакъв житейски стаж... не говоря за квалификация, е мисията невъзможна........

# 492

За пореден път съм съгласна днес с St. В Пловдив в момента няма никаква работа никъде. Позновам двама човека, които си търсят работа - зълва ми и един бивш колега на мъжа ми. Зълвата е продавачка, има сериозен опит в магазини за хранителни стоки, но работа изобщо не може да си намери, откакто затвориха магазина, където работеше преди няколко месеца. Колегата на мъжа ми си търси работа от 10 месеца, повече от 10 години опит като ел. техник, никой не е отговорил досега на св-тата му, дори да го покани на интервю. Никой не напуска, никой не отваря работни места, който остане без работа няма почти никакви шансове. А за хора знаещи езици - не, няма работа. Пускат обяви, но нито един от познатите ми, владеещи различни чужди езици, досега не е получил отговор, дори поне предложение за интервю.
Чета от време на време, макар че не пиша.
Така е и за Русе. Смятам, че няма никаква работа за хора без връзки. Преди пусках СВ-та само за неща, които горе-долу ме интересуват и нямам нито една покана за интервю.
Направих си експиримент и напусках СВ-та безразборно, за всичко. И пак същото.
То СВ-то ми и то е едно... с 24г. работа в БТК. Е, как да стане? И как да се преквалифицирам?

# 493
sasi6, еее, как...ама ей сега ще се появи Red Velvet да ти каже колко много работа има навсякъде. ) И как трябва да седнеш и да попрочетеш нещо в къщи и хоп, готово...взимат те на работа. )
Оооо....и не се казва "пускам" си CVто.

# 494

Оооо....и не се казва "пускам" си CVто.

Не е въпроса там, че не се казва "пускам си СВ-то". Въпроса е, че повечето хора, които го казват, го правят буквално. По-горе обясних.

Общи условия

Активация на акаунт