Хидроцефалия- 3

• 182 801
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
Гала, а координати на доц. Цветков може ли да ми дадеш. И още нещо, как се резорбира, след като веднъж е станала.

# 511
Момичета, имам още един въпрос - има ли случай, в който клапата да стане ненужна, тоест организма сам да регулира ликвора.

# 512
При моето дете хидроцефалията беше в много лека степен. След консултации с неврохирурзите, решихме да изчакаме 1 година. На контролния ЯМР вече я нямаше, не знам практически как става това, но казаха че се е резорбирала. Координати на доцента ще те помоля да се свържеш с Токуда, само да не му бъркам името /може и да е доц.Цеков - неврохирург/, ако не успееш пиши ще потърся координати.

# 513
Момичета, имам още един въпрос - има ли случай, в който клапата да стане ненужна, тоест организма сам да регулира ликвора.
Има. Моето дете го оперираха и ликворът се насочи към където трябва /как го обясних само doh/ Но и клапа не е поставяна де. Оперира го проф. Бусарски, в екип с Георгиев и Мирчев.

# 514
Майчета имам въпрос - преди поставянето на клапа, децата ви имали ли са симптоми за хидроцефалия, тъй като при нас освен обиколката на главата няма други. Общо взето се притесняваме да не се окаже, че избързаме с поставянето на клапа, а да има възможност да се изчака. Много съм притеснена и объркана. Не ми е ясно и какво ще покаже скенера - само, че има хидроцефалия или дали същата е активна. Притеснява ме да не се направи излишна операция, а да е можело да се изчака. Моля ви за отговори, тъй като в сряда трябва да влезем в Иван Рилски и нямаме време. Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 18 окт 2014, 13:42 от Ели_Г

# 515
Моето дете имаше епи пристъпи много тежки. Според мен от скенера ще се прецени най-добре как да се действа, но ако се забавите да не те плаша но може хидроцефалията да направи поражения. Аз имам неврологични проблеми /загуба на равновесие, главоболие, нарушаване в говора .../ и едно от предположенията е, че имам запушване по пътя на ликвора, макар че не е доказано. Така че явно големи бели може да направи тоя ликвор.

# 516
Майчета, пак аз досаждам, ноооооо положението е критично. Сега четох за т.нар. ендоскопски операции, на някоя от вас предлагали ли са подобно нещо или предпочитат  да слагат клапи. Запознати ли сте на каква възраст най-рано се прави такава операция и да ви помоля за координати на д- Асен Бусарски (младия).

# 517
Отново ще досаждам с въпроси - в сряда влизаме в Иван Рилски, но тъй като още не е правен скенер се чудя, има ли деца, на които след скенер да се отложи операцията. Все се надявам на чудо, въпреки, че вяра не ми остана. Мисля си, ако е неактивна хидроцефалията дали ще отложат поставянето на клапа, или след като е влязъл задължително се поставя такава? Моля, тези от вас, които знаят за такъв случай да пишат.

# 518
Моето мнение е че задължително да се направи резонанс или скенер и оттам нататък да преценявате какво да се прави.С ТФЕ как ще се види една киста или тумор не дай си боже която може да е една от причините за хидроцефалия.Ако няма причина за спешна намеса-направете го.Моето дете е на 10год. и досега има 7-8 резонанса и 1 скенер.Не стреляйте напосоки.Опитахме и с ендоскопия която е по-щадяща по принцип но е неуспешна.Не спирай да питаш нас и който и да било. Simple Smile

# 519
  • варна
 Лекарите най-добре ще преценят след скенера дали има увеличение. Но, както казваш "леко увеличения вентрикул от първата ТФЕ  се е увеличил двойно"- това е активна хидроцефалия, ликворът няма къде да иде ,освен да го изведе оттам клапата.
 Ендоскопските операции са решение при отделни случаи на хидроцефалия, но не при всички.
 При нас нямаше симптоми,детето изглеждаше и се хранеше добре ,освен обиколката на главата, която на възраст около месец, започна да нараства. И на ТФе се виждаше нарастването на вентрикулите.
 Ти си мислиш, че щом нямате симптоми, може да не е активна...просто главата на детето ти все още  е с "отворени" черепни шевове и те поемат налягането. Според мен видиш ли симптомите, вероятността да имате някакви последици в развитието става доста по-голяма.
 Ако получиш от двама независими лекари мнение за клапа, просто я слагайте.
 Самата клапа няма да навреди на детето и не създава особено неудобство в живота му - не се вижда,не ви ограничава от нещо, просто трябва да приемеш, че се нуждае детето от нея.
 Успех ти пожелавам Peace

# 520
Здравейте!
Да се включа и аз-четейки писанията на Ели,мисленно се върнах около година назад ,когато преживявах същите неща...Операцията беше в "Иван Рилски" от Георгиев.
Ели навярно в момента са в болница,дано всичко е минало добре и бързо се възстановяват.
Както и момичетата по-горе са го казали-КЛАПА не означава ПРОБЛЕМ задължително!
Единствените симптоми при детето ми-голяма обиколка на главата,нищо друго.Развиваше се съвсем нормално.След операцията нямаше никакво забавяне,напротив!
Сега е на 1,9г.,развива се нормално.Водим си го на контролните,на невролог и т.н.
Да,главичката му си остана по-голямка и това донякъде ме притеснява да не би след време (в училище)да стане причина за подигравки от страна на др деца...Много често мисля за това...
Силно се надявам с времето да се оразмери спрямо тялото.
Вие има ли сте подобни терзания и притеснения?

# 521
Действително сме в болницата. операцията мина, но дали щще е успешна само времето ще покаже. Много се страхувам как ще живее детето ми с тази клапа, ще се развива ли нормално, но....предполагам всяка от вас е преживяла тези страхове, или ги преживява.

# 522
Ели бързо въстановяване ви желая. Разбирам притесненията ти и страховете ти, но не мисли че проблема е клапата, напротив това е решението. Ако нямаше такава възможност тогава ликвора щеше да се събира в мозъка и да променя налягането и детето щеше да страда, между другото това е едно сигурно от 3-те неща, зо които  в неврологията има някакво решение, всичко друго е без лечение.

# 523
Благодаря за пожеланията. Изключително ми е трудно, не знам как ще живея от тук насетне. Пожелавам на всички вас много здраве.

# 524
Здравейте,мами !!!!!
          Пише ви майка на дете с хидроцефалия от бебе.В момента младежа е на 6г.Имаме ТЕЛК от раждането,предстоини преосвидетелстване. Слава Богу при нас всичко е наред и нямаме дефицит. До сега са ни давали 80% въпреки ,че при едното ни явяване комисията реши да се изгаври с нас и ни даде само 20% ,защото нямал пристъпи. След големи разправии и външна намеса процентите бяха върнати. Предстои ни ново преосвидетелстване и се притеснявам за какво ли пак ще се заядадт. Някой има ли инфо за проценти и т.н.

Благодаря,хубав ден  Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт