Хидроцефалия- 3

• 182 788
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
Krem, аз много се страхувам от висока темп. и давам лекарства дори и за по-ниски стойности. Струва ми се, че 38,5 е сериозно повишение и не рискувам !!!

# 106
Krem, аз много се страхувам от висока темп. и давам лекарства дори и за по-ниски стойности. Струва ми се, че 38,5 е сериозно повишение и не рискувам !!!

Аз също!

# 107
Здравейте, искам да ви попитам за един проблем, кой има малката. Постоянно си държи главичката наведена, особено когато ходи. Като беше бебе и като я сложехме по корем ревеше и не я вдигаше добре. Аз съм питала Литвиненко и Чавдаров, но нищо не можаха да ми кажат. Някой имал ли е подобен проблем и дали е свързан с леката хидроцефалия, която имаме?

# 108
гала, как така нищо не ти казаха!!! Според мен (аз не съм лекар! ) наличието на хидроцефалия и постоянното наведено положение биха могли да имат някаква връзка. Казват ли нещо кинезитерапевтите?

# 109
  • варна
 Гала, навеждат глава напред, когато гърбът е слаб и търсят равновесие. Писала си преди, че имате атаксия доколкото помня, свързани са нещата.

# 110
Здравейте, точните думи на Чавдаров бяха "това й е най-малкия проблем" и "предполагам с автоматизирането на походката ще изчезне". Рехабилитаторът не знае нищо по въпроса, но правим упражнения за гръб и препоръча да си играе примерно с балон, който е по-високо за да може да вдига главичката. А говорих и със Захаринов, неговото мнение е, че след като течността е много малко не би трябвало проблема да е от там и да продължаваме с рехабилитацията. Атаксиата, да чукна на дърво, при нас много се подобри, стабилно си ходи, с прибрани крачета, има още какво да се желае за координацията, някои неща като бягане и скачане не ги може, но проблема с главичката така си й остава.

# 111
  • София
Здравейте, майчета,

След като ви изчетох (а сте писали доста Laughing), все пак ми останаха въпроси... Майка съм на Петър, на 3 години и 9 месеца. Диагностицираха ни с вътрешна хидроцефалия тази седмица... Следващата  ще влизаме в Пирогов за поставяне на клапа. Петър е износен, роден 7 дни преди термин, 3550 кг, не изплака след раждането. Не е ясно точно от кога датира заболяването ни, първите месеци сме вървяли във всички норми. Имам съмнение към Пентаксима - и трите ваксинации изкара тежко, на фона на приказките, че децата не реагирали на тази ваксина. Проходи късно - на година и осем месеца, и с проговарянето не бързаше. Сега говори - даже прекален много на моменти  Mr. Green На всяко мое притеснение ми казваха - "момченцата са по-бавни, имай търпение" - имаме 8 годишна кака. До момента, в който изоставането ни в двигателно отношение започна да ми боде очите... Не сме имали симптомите, които описвате.

Имам няколко въпроса към вас, дано ми отговорите  Praynig
Има ли и други деца с тази диагноза, които не са оперирани като бебета? Как се развиват те?
Препоръки относно престоя в Пирогов?
Кой определя какви лекари е необходимо да ни следят след операцията?

Бъдете здрави!

# 112
  • София
Ще избръснат ли цялата глава?
Колко време трае операцията? Писали сте от 20 минути до 3 часа и не успях да се ориентирам.
Колко болезнена е намесата - как реагираха децата ви?
Колко време стояхте в болница?

# 113
  • варна
 Деби, добре дошла в темата, макар и по този повод. Да ти е жив и здрав Петър  bouquet
  Щом сте имали забавяне двигателно, вероятно си е било още от раждането, за това говори и неизплакването - т.е недостиг на кислород, който може да бъде причина.
 Има и други в темата ,които не са оперирани в бебешка възраст, майчетата ако желаят ,може да споделят как са децата.
  Но щом е открита късно, вероятно не е имало явни симптоми на налягане , или пък е протичало на някакви периоди заболяването. Макар че, след забавяне при ходенето на 1г и 6мес, би трябвало нормалният лекар да направи изследвания.
 Лекарите след операцията   - неврохирургът ще ви каже при него кога да отидете пак, невролог и очен е добре също да посещавате. Имате право и на Телк ,което вероятно ще ви даде право на парички всеки месец.
 Операцията трае различно ,но обикновено като вземат детенцето след около 1- 2 часа го връщат ако е добре ,или остава ден в отделението по реанимация за наблюдение /там не се пускат родители/.
 В болницата ,ако няма някакви проблеми ,се стои 5-7дни за поставяне на клапата.
 Обръсва се една голяма част от косата зад ухото , но да ти кажа по-добре цялата, че да си изникне равномерно. Скоро ще се скрие и няма да се вижда.
 За болезненото мисля, че не е особено болезнено за децата. Но твоето е в разбираща възраст и  е добре да помислиш за някакви обяснения, игри и приказки с цел да не го травмира болничния престой. В смисъл да го подготвиш някакси и да го забавляваш ,доколкото е възможно.
 Това е от мен , дано мине всичко по най-лекия начин Peace

# 114
  • София
Orhid,

Много ти благодаря за отговора! Раждането беше секцио, заради първото секцио с каката. Все си мислех, че то е най-лекото за едно бебе.

Ще помисля за развлечения. Система, предполагам, ще има. Колко време я държат - обездвижването ми се вижда много трудна задача за продължителен период от време, каквито и занимавки да съм приготвила.

Лек ден!

# 115
Секциото НЕ е най-лекия начин за бебетата! Напротив! Това не е естествения начин на раждане.
 Както и да е....
Относно системата - на моето дете сложиха след операцията, защото повръщаше, но я поставяха през нощта и нямахме проблем. Искам да ти кажа, че имаше оперирани дечица, на които не се наложи да им пускат система. Не мисля, че това е най-притеснителното.
За косата също да не ти прави впечатление - обръсват я преди операцията и след това върху шевовете слагат марля с лепенка, която стои до свалянето на шевовете. Ти имаш момче - късо подстриганата коса не е нещо необичайно за тях!
Детето го взимат сутрин - гладно и жадно и ако всичко е ок го връщат след 2 - 3 часа и след седмица сте си у дома.
След операцията се ходи контролно при неврохирурга, отидете на невролог, за да ви насочи към рехабилитация /ако имате нужда, разбира се/.
А защо чак сега са открили хидроцефалията? Това късно прохождане не разтревожи ли някого?
За престоя в болницата не се притеснявай! Важното е детето да е добре! Пожелавам ти го от сърце!

# 116
Здравей Деби,
получила си общо взето отговори на въпросите, които те интересуват, но нека и аз кажа нещичко:) Много е вероятно наистина хидроцефалията да си я е имало, но да е била стационирала и затова досега да не е създавала големи проблеми. При всички положения обаче при такова късно прохождане е било недопустимо да не ви изпратят на всякакви изследвания. Хубавото е, че въпреки всичко детенце е проходило само и говори, явно се развива добре. Така че след операцията, живот и здраве, ще трябва да очаквате само подобряване на състоянието, ако всичко мине ок.
Система обикновено не се налага да се слага. Не е необходимо и особено обездвижване, като разбира се важното е да не пада, особено първите дни. Моят син е претърпял множество операции, но като по-малък, не ходеше (той и сега не ходи още де), но след тях аз веднага го раздвижвах, въпреки предупрежденията на лекарите Embarassed, просто защото той се чувстваше добре. Така че самото дете ще ти покаже: ако иска да става и да се движи, не виждам причина да го оставяш да лежи.
Успех!

# 117
.Krem,
самата температура не вреди на клапата, доколкото зная - вирусът, който я причинява, може да зарази клапата. А бидейки клапата чуждо тяло, обикновено тя самата засилва реакцията на детето, т.е. наличието на клапа е причина за по-голямо повишаване на температурата, отколкото при другите деца. Самата температура е обаче опасна, защото ако е много висока може да причини гърч: сигурна съм, че го знаеш, но да повторя...
Лично аз след вече 4 години немалко операции, боледувания и хоспитализации общо взето процедирам по следния начин: започвам да давам антипиретици при покачване на температурата над 37,8 - 38,0. Обикновено давам само Нурофен, рядко редувам с Панадол, защото при моя син не съм установила да има някакъв ефект. Винаги, особено нощем, охлаждам с кърпи с вода и оцет - в ингвиналните гънки, под мишниците, стъпалата на крачетата. Не се притеснявай и да къпеш детето с хладка вода, докато е с висока температура - няма опасност да изстине, а в същото време температурата се смъква много лесно (това са ми го казвали лекари от педиатрията - много по-ефикасно е от каквито и да било медикаменти). Имаше някакво правило да не се смъква повече от 1 градус на минута примерно, но досега не ми се е случвало толкова бързо да стане.  Ако температурата е много висока и не мога да я овладея, тогава давам течен аналгин - той много помага при моя син.

# 118
Надето77 много ти благодаря за обяснението. Точно тази информация ми трябваше, а не можех да я открия.
Аз питах и педиатъра, напомних му за клапата и той също каза в нашият случай до 38 градуса.

Въпреки това онзи ден Никола направи предгърчово състояние. Държеше си ръчичката само отворена с изпънати пръстчета и не посягаше с нея, а после започна много странно да си върти очите и да гледа настрани. Това в рамките на 10 минути и после се отпусна и заспа. Звъннах на педиатъра, слава богу си вдигна телефона в десет вечерта и се оказа, че това е предгърчово състояние от температурата. Каза че не е необходимо да е висока, за да се получи, достатъчно е да има рязко вдигане. А температурата на Ники последно не бях я мерила но със сигурност беше под 38 градуса, по усещане, цял ден или нямаше или вдигаше до 37,4-5.  Процедирахме точно с свещичка Ефералган и мокри кърпи.

# 119
Крем, не искам да те плаша, но моето момиченце е с епилепсия и съм чувала, че има точно такива гърчове, като това което описваш. Според мен най-добре се консултиряй и с детски невролог. Наблюдавай да не се получа отново, защото тогава вече почва да се мисли за епилепсия. Хубавото при вас е /ако въобще има нещо хубаво/, че може да е температурен. Стискам палци да е нещо безобидно.

Общи условия

Активация на акаунт