ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях - тема 18

• 35 933
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
Питам в смисъл дали ще глобят майката, да не би лекарката да я е подвела, само и само да подпише?

# 271
И аз с въпрос за глобите, че отдавна не съм гледала имунизационен календар и др. глупости.
Дъщеря ми е на 3г 9м. няма поставяни никакви ваксини. За коя от всичките могат да ме глобят? Тоест дали са минали 6м. от последната ваксина, която по план е трябвало да и поставят?

А за раждането, едни ваксини не биха ме спрели ако искам второ дете.
Виж за обстановката в БГ е съвсем отделен въпрос. Но и в крайна сметка никой не е вързан тук и длъжен да отглежда децата си тук. Така че е въпрос на личен избор.

Относно посещенията при педиатър. Е, до 1г я водех на задължителните прегледи. След това педиатърката я посещаваме 2-3пъти в година, ако детето се е разболяло и все пак искам консултация.

# 272
Питам в смисъл дали ще глобят майката, да не би лекарката да я е подвела, само и само да подпише?

Определено я е подвела... Майката няма никакво право да отказва или да отлага имунизации, ако се гледа чл. 58 и Наредба 15... ИС е друг въпрос... Та, лекарката може да отложи имунизациите до 6 месеца по здравословни причини, като се предполага, че и причините се описват... Такива самоволни отлагания от родителите ги няма законово уредени никъде... Ето какво пише в Наредба 15 за имунизациите:

Чл. 15. (1) Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват от:
1. лекар, обслужващ новородените в лечебно заведение за болнична помощ;
2. личен лекар.

...................................

Чл. 20. (1) Задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат отлагани при наличие на медицински противопоказания съгласно приложение № 10.
(2) Отлагането по медицински противопоказания се извършва от лекарите по чл. 15, ал. 1 и се отразява в обменната карта на новороденото и в ЛАК на лицето, отложено от имунизации. Отлагане от имунизации се допуска за не повече от шест месеца.
(3) Отлагането по медицински противопоказания за срок, по-дълъг от шест месеца, се извършва с решение на областна специализирана комисия.

(4) Комисията по ал. 3 се определя ежегодно със съвместна заповед на директора на регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) и директора на РИОКОЗ и включва епидемиолози от РИОКОЗ, педиатри, невролози и инфекционисти. Председател на комисията е представител на РИОКОЗ. В работата на комисията председателят има право да привлича за участие и други специалисти по профила на заболяването, по повод на което се предлага отлагането.
.............................

Приложение № 10 към чл. 20

(Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., в сила от 10.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

Медицински противопоказания за имунизациите, включени в Имунизационния календар на Република България

I. Общи противопоказания
1. Остри инфекциозни заболявания, включително в периода на реконвалесценция.
2. Фебрилни състояния.
3. Активна форма на туберкулоза.
4. Декомпенсиран сърдечен порок.
5. Диабет, тиреотоксикоза и надбъбречна недостатъчност в стадий на декомпенсация.
6. Остри възпалителни заболявания на централната нервна система (менингити, енцефалити, менингоенцефалити) - имунизациите на преболедувалите лица се отлагат за срок от една година след оздравяването.
7. Хронични активни хепатити и чернодробна цироза - имунизации се прилагат след влизане в клинична и биохимична ремисия и след консултация с профилиран специалист. По изключение, в стадий на обостряне на чернодробното заболяване може да се приложи полиомиелитна ваксина, но след консултация със специалист хепатолог.
8. Остри гломерулонефрити - имунизациите се отлагат до 6-ия месец след оздравяването.
9. Нефротичен синдром - имунизациите се отлагат до спиране на кортикостероидното лечение.
10. Автоимунни заболявания - имунизации се прилагат след влизане в ремисия и след консултация с профилиран специалист.
11. Алергия:
11.1. не е противопоказание за имунизация пряката фамилна обремененост за алергия (родители, други деца в семейството) - имунизациите се извършват под защита на противоалергични средства;
11.2. не е противопоказание за имунизация атопичният дерматит - имунизациите се извършват по време на клинична ремисия и под защита на противоалергични средства;
11.3. противопоказание за имунизация са анамнестични данни за шок, едем на Квинке и други тежки алергични реакции спрямо съдържащи се във ваксините алергени, като:
11.3.1. животински белтъци, напр. яйчен белтък за ваксините, произведени на кокоши ембриони или на кокоши ембрионални клетъчни култури (грипна, морбилна, паротитна, жълта треска); това противопоказание не се отнася за ваксини, получени на клетъчни култури от човешки диплоидни клетки;
11.3.2. антибиотици, които се съдържат в минимални количества (следи) в някои ваксини, напр. неомицин в комбинираната ваксина морбили-паротит-рубеола; алергични прояви от рода на контактния дерматит като израз на забавена свръхчувствителност към неомицин не са противопоказание за имунизация; алергични реакции, свързани с пеницилин или негови производни, не са противопоказание, тъй като такива антибиотици не се съдържат в съвременните ваксини.

II. Противопоказания при живите ваксини
1. Имунодефицитни състояния
Като правило, лицата с тежък имунен дефицит не се имунизират с живи ваксини (вирусни или бактериални). Инактивираните ваксини, токсоидите и имуноглобулините не са противопоказани.
1.1. Вродени:
1.1.1. първични В-клетъчни синдроми: агамаглобулинемия на Bruton, IgA-дефицит, транзиторна хипогамаглобулинемия, IgG-дефицит;
1.1.2. първични Т-клетъчни синдроми: Т-клетъчно рецепторна болест, De George syndrome, Hyper IgM;
1.1.3. комбиниран имунен дефицит;
1.1.4. комплементарен дефицит.
1.2. Придобити:
1.2.1. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., в сила от 10.10.2006 г.) симптоматична форма на HIV инфекция - противопоказана е само имунизацията против туберкулоза; прилагането на инактивирани ваксини - ДТК, ДТ, ТД, Хепатит В, Хемофилус инфлуенце тип В, грипна и пневмококова, както и на живата комбинирана ваксина морбили-паротит-рубеола не е противопоказано (в последния случай се има предвид тежкото протичане на естествената морбилна инфекция);
1.2.2. безсимптомна HIV инфекция - няма противопоказания за имунизация с живи ваксини;
1.2.3. болни със системни и солидни злокачествени заболявания, подложени на имуносупресивно лечение - при ремисия и най-малко 6 месеца след преустановяване на лечението пациентите нямат противопоказания за всякакъв вид имунизация, с изключение на имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола, която се провежда не по-рано от 24 месеца след спиране на лечението;
1.2.4. трансплантирани пациенти (костномозъчна, бъбречна, чернодробна трансплантация) - при костномозъчна трансплантация прилагането на живата триваксина морбили-паротит-рубеола може да стане най-рано 24 месеца след трансплантацията, а на инактивираните ваксини - ДТК, ДТ, ТД, Хепатит В, Хемофилус инфлуенце тип В, грипна и пневмококова - най-рано 12 месеца след провеждане на трансплантацията; при пациенти с костно-мозъчна трансплантация, както и при техните контактни в семейството се прилага инактивирана полиомиелитна ваксина.
В случаите, когато е планирана операция за органна трансплантация, е необходимо най-малко един месец преди операцията да бъдат завършени имунизациите с живи ваксини. След трансплантацията няма противопоказания за прилагане на инактивирани ваксини. Препоръчва се ежегодна имунизация с грипна ваксина:
1.2.5. болни с незлокачествени хематологични заболявания, провеждащи имуносупресивно лечение (автоимунни анемии, тромбоцитопении, левкопении) - имунизациите се провеждат след прекъсване на лечението и настъпване на ремисия след консултация с профилиран специалист;
1.2.6. болни с аспления (спленектомирани; със заболявания, които водят до функционална аспления, напр. сърповидноклетъчна анемия, или с конгенитална аспления) - поради съществуващия висок риск се препоръчва да се имунизират с ваксини против инфекции, причинявани от пневмококи, менингококи, хемофилус инфлуенце тип В и ежегодно с грипна ваксина.
При всички случаи на краткотрайно прилагане (по-малко от 2 седмици) на системна кортикостероидна терапия в ниски до умерени дози, както и при местното им приложение (вкл. вътреставно) няма противопоказания за имунизация с живи ваксини.
1.3. Коагулопатии, напр. хемофилия - всички имунизации са разрешени непосредствено след заместителна терапия с антихемофилен глобулин.
1.4. Болест на Хенох-Шьонлайн - по отношение на имунизацията с триваксината морбили-паротит-рубеола е необходима клинична преценка за възможността пациентите да се имунизират съобразно биологичната активност.
2. Бременност
Като правило на бременни или жени, които очакват бременност до три месеца, не се прилагат живи атенюирани вирусни ваксини поради теоретичен риск за плода; в тези случаи се препоръчват съответните инактивирани ваксини.
2.1. При реален риск от заболяване на бременната жена от полиомиелит или жълта треска имунизацията не е противопоказана.
2.2. Децата на бременни жени могат да бъдат имунизирани с жива морбилна, рубеолна, паротитна и полиомиелитна ваксина, тъй като не съществува риск от предаване на ваксиналните вируси на околните лица при първите три ваксини, а при полиомиелитната ваксина предаването на ваксиналния вирус не е свързано с риск за плода.
2.3. Приложението на инактивирани ваксини и токсоиди, както и пасивната имунизация с имуноглобулин по време на бременността не носят риск за плода.

III. (Отм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)

IV. Противопоказания при имунизации на новородени деца
1. Остри инфекциозни заболявания.
2. Фебрилни състояния.
3. Гърчов синдром.
4. Исхемични, хеморагични, възпалителни и травматични увреждания на централната нервна система.
5. Проведени кръвопреливания.
6. Недоносеност:
6.1. недоносени деца с клинични и параклинични симптоми за интравентрикуларен кръвоизлив не се имунизират до 6-месечна възраст;
6.2. здравите недоносени деца се имунизират след навършена коригирана двумесечна възраст, т.е. два месеца след определения термин за раждане (напр. при термин за раждане 20.IХ.1992 г. и раждане на 20.VII.1992 г., детето може да се имунизира след 20.ХI.1992 г.);
6.3. деца с много висок риск (родени с тегло под 1500 грама) се отлагат от имунизации до навършване на 6-месечна коригирана възраст; при тези деца не се провежда имунизация срещу коклюш;
6.4. недоносени деца с клиника на неонатален сепсис не се имунизират до 6-месечна възраст;
6.5. недоносени деца с клиника на бронхопулмонална дисплазия не се имунизират с ДТК преди навършване на едногодишна възраст; тези деца могат да бъдат имунизирани с другите ваксини, изисквани през първата година след раждането, след предварителна консултация с неонатолог.

Времето за провеждане на имунизации при децата по т. 3, 4 и 5 се определя след консултация с педиатър от специализирана практика. Когато се касае за отлагане на имунизациите за срок до 6 месеца, отлагането се извършва по реда на чл. 20, ал. 2. Отлагането на имунизациите за срок над 6 месеца се извършва по реда на чл. 20, ал. 3, като в областната комисия освен педиатър се включва и неонатолог.

# 273
Да допълня горният си пост... Лекарката може да отложи имунизации и при други заболявания, вкл. при контакт на подлежащото на имунизиране дете със заразно болен... Това никъде го няма в наредбата, но реално е така... Ако в семейството има болен, с което детето е било в контакт, то може да се е заразило, но да е в т.н. инкубационен период на заболяването и да няма признаци... Поставянето на ваксина в такива случаи е опасно и е добре да настоявате лекарите да отложат ваксината... До колкото ми е известно във време на грипна епидемия дори се отменят детските консултации, за да се предпазят децата от контакти с болни по лекарските кабинети, та какво ли остава за имунизации... Не знам защо не е законово уреден и този вариант...

И аз с въпрос за глобите, че отдавна не съм гледала имунизационен календар и др. глупости.
Дъщеря ми е на 3г 9м. няма поставяни никакви ваксини. За коя от всичките могат да ме глобят? Тоест дали са минали 6м. от последната ваксина, която по план е трябвало да и поставят?

Трябва да са минали 12 м., а не 6 от последната ваксина, на която е подлежала... В твоя случай, детето е трябвало да бъде имунизирано на 16-месечна възраст с ДТК... Следващата имунизация е на 6-годишна възраст с ДТК+полио...

# 274
А имаше ли нещо от сорта на: 12 месеца от установяване на нарушението и/или 6 месеца от установяване на нарушителя  newsm78 Нещо четох някъде, ама не помня къде...

# 275
А имаше ли нещо от сорта на: 12 месеца от установяване на нарушението и/или 6 месеца от установяване на нарушителя  newsm78 Нещо четох някъде, ама не помня къде...

ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ

Чл. 34. Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.

Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
(2) За нарушение на нормативен акт, уреждащ бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност по чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, както и за нарушение на нормативен акт, уреждащ хазартната дейност и мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя или ако са изтекли повече от пет години от извършване на нарушението. В тези случаи предвидените срокове в ал. 1 не се прилагат.
(3) Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Пояснявам, че първо се съставя акт за установяване на административно нарушение (АУАН) и след него наказателно постановление (НП)... В акта не пише размера на глобата и той не може да се обжалва в съда, а само да се напише възражение до институцията, която го е издала... Размерът на глобата, срокът за плащането или обжалването й и в кой съд трябва да стане това, се пишат в НП...

# 276
Мерси Стелт! запомнила съм нещо горе-долу...

Ох,  ooooh!вижте Перси какво оплакване е сътворил - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564258.msg18730882#msg18730882 - будната му гражданска съвест никога не спи. Как да не му благодари човек, че го има?!?

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 18:29 от nenaatoa

# 277
# 278
 Joy Признавам си без бой , че пуснах и внесох смут чрез линка и във фесйсбук Joy

# 279
Перси дразни със желанието си да задържи статуквото относно ваксинационните практики в БГ и по света. Необходимо е да приемат тези индивиди, че хората по света проглеждат и желанието да чакат благодарни клиенти, пардон пациенти пред кабинетите ще остане просто спомен.

Все повече хора идват в тази тема. Все повече хора опарени от простотиите и лъжите на съвременната медицина. Все повече мислещи хора. Сега е времето на отваряне на съзнание и осъзнаване на покритите истини! Покритите десетилетия и столетия. И това време едва тепърва започва. Да му мислят след 2 години...

# 280
  • на плажа
 Ако това е истина и аз съм против да се пускат такива непроверени линкове.
П.С.
 Аз също не намерих "Independent European union of doctors of immunologists" (IEUI). Перси е права. Не е редно да се пускат такива партенки, защото хората ще започнат да не вярвят на това, което им казваме.

# 281
Нали съм оптимист, та си извадих изводи, покрай будната съвест на Перси... Всичко, което е пускано в тази тема е проверено и след като останалите неща не са докладвани, значи са верни...  Laughing

# 282
Чукчи, благодаря за линка, вече си поръчах книгите -
Как да  отгледаме здраво дете въпреки докторите и Ваксините въпроси и отговори за мислещи родители Peace

# 283
Чукчи, благодаря за линка, вече си поръчах книгите - Как да  отгледаме здраво дете въпреки докторите и Ваксините въпроси и отговори за мислещи родители
Моля Simple Smile
Както се сещаш тези книги не са мои и аз не получавам нищо от това. Малко трудно за приемане от лекари и педиатри, защото там измерват всичко в пари. Не са мои и филмите, които превеждам, но досега ефекта от тях е огромен!

Хора ме намират и идват на крака пред апартамента ми.Shocked Помагам на всеки с каквото мога и не, няма да престана докато съм жив! Нито ще престанат тези като мен, нито родителите! Пак казвам - тепърва започва пробуждането, за което аз нямам абсолютно никаква заслуга или вина, според гледната точка! Wink

# 284
  • София
Нали съм оптимист, та си извадих изводи, покрай будната съвест на Перси... Всичко, което е пускано в тази тема е проверено и след като останалите неща не са докладвани, значи са верни...  Laughing

Laughing

Общи условия

Активация на акаунт