ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях - тема 18

• 35 805
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
multimodal, снощи четох това, което си пуснал и тук във фейса. ) Много полезен документ, който трябва да го има не само в тази тема, а и във всички теми ЗА ваксините.

Относно страха на родителите, естествено че с това точно се действа.
Напоследък срещам родители, които не са убедени в полезността на ваксините, не им се иска да ги поставят, но....първо атаката идва от съпрузите, роднини, за лекарите пък да не говорим. Които им обясняват как детето едва ли не ще загине ако няма ваксини.

Е, и аз в къщи водих и продължавам да водя голяма борба със съпруга ми да не слагаме ваксините. Но когато съм убедена, че това е единственото правилно за детето ми, то не бих се поколебала да си отстоявам мнението.

# 241
НАРЕДБА № 15 ОТ 12 МАЙ 2005 Г. ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 15. (1) Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват от:
1. лекар, обслужващ новородените в лечебно заведение за болнична помощ;
2. личен лекар.
(2) По изключение задължителните имунизации и реимунизации могат да се извършват и от лекар във:
1. имунизационен кабинет на РИОКОЗ и НЦЗПБ;
2. лечебно заведение извън посочените в ал. 1;
3. здравно заведение по чл. 26, ал. 1 от Закона за здравето.

(3) Лекарите по ал. 2, т. 2 и 3 извършват имунизациите и реимунизациите под контрола и съгласувано с РИОКОЗ.
(4) Обучение по техниката на извършване на имунизацията и реимунизациите срещу туберкулоза и по проверката на туберкулиновата алергия (проба Манту) се извършва от пневмо-фтизиатричните диспансери или от диспансерните отделения (диспансерни структури) към специализираните болници за белодробни болести (многопрофилни болници за активно лечение).

Освен това Лекарите прилагат биопродуктите само след медицински преглед в деня на имунизацията, с насочена анамнеза към безопасно прилагане на конкретния биопродукт

Прилагането на ваксини в домашни условия не съм сигурна до колко е законосъобразно, макар че знам за такива случаи... Според мен, лекарите прилагащи ваксини по домовете са закононарушители... Как ще действат адекватно при анафилактичен шок например, в домашна обстановка? Същото важи и за родители или там, който реши да се боде у дома си... А пък в конкретните случаи говорим за имунизиране на деца, а не на нас самите, което усложнява ситуацията...

# 242
Аз ако съм човек, слагащ ваксини, няма и да си помисля да го направя в домашни условия. Точно поради причините, за които споменаваш ти - шок, или др. подобни, при които няма как, или е трудно да се реагира в домашна обстановка.

# 243
Възможно ли е да се заведе дело (най-добре от група хора), с което да се оспори задължителния характер на ваксините в съда? В контекста на това, че ваксинирането е инвазивна процедура и може да се откаже с информирано съгласие, че се нарушават правата на човека и пр.
Въпросът ми е принципен и ще се радвам на съвсем кратък отговор.
Защото предполагам, че само с някакъв организиран отказ от ваксини и оспорване на законовите текстове в съд, ще може нещо "да помръдне". Че като ви чета за промените в наредбата за ДГ... фарма-лобито очевидно не спи!

# 244
magi1111, отговорът ми ще е възможно най-кратък... Такова дело има заведено, на първа инстанция минаха заседанията... Последното беше на 15.11.2010 г. и от тогава чакаме решението на съда, което явно се позабави... Мисля, че законовият срок е месец след последното заседание и посочените срокове след него за допълнително представяне на писмени материали, но това е само препоръчителен срок... Както е видно, минаха почти 6 месеца, а решение все още няма... След това ще има обжалвания на втора инстанция и т.н.

# 245
  • София
Вече има такова дело. Обаче бавят отговора и аз си мисля, че с тази промяна в закона може да си намерят вратичката за отказ.

# 246
Делото е срещу Наредба 15 за имунизациите, така че няма да и повлияят промените. Но колко ще го влачат, никой не може да прогнозира.

# 247
  • София
Дори и да се бутне Наредбата, Общината може да си въвежда изисквания за прием в общински детски заведения Sad
А и не знам какви доводи са представени в съда срещу Наредбата, но тя е в съответствие със Закона, а там както знаем е разписано, че имунизациите са задължителни, също там обаче се констатира противоречие между нормата за ИС и инвазивните процедури и задължителността на ваксините. Така че трябва Законът да се променя, но това може да стане само с обществен натиск, а той, както се вижда е нищожен  Sad

Всъщност редактирам се по отношение на ДГ - ако общината си въведе такива изиквания, но  Закона rмунизациите не са задължителни може да се говори за дискриминация, то всъщност и сега може да се атакува по същата причина, но трябва организация някаква, в този смисъл и аз се присединявам към мнението-въпрос на magi?

# 248
Благодаря за отговорите! Бях останяла с явно погрешното впечатление, че е заведено дело за частен случай.
Делото е срещу Наредба 15 за имунизациите, така че няма да и повлияят промените. Но колко ще го влачат, никой не може да прогнозира.
Мисля обаче, че заради това забавяне може да се заведе дело в Страсбург за пропуснати ползи и причинени вреди?? Ако делото е заведено от група хора, ще има още по-силен ефект. Надявам се поне. Че като гледам какво затвърждаване (с демократични и предимно недемократични методи) на официалното статукво се вихри...

# 249
Преди време обсъждахте био хранене, та да питам дали имате наблюдения върху тези магазини - http://biosviat.com/index.php?option=com_productbook&func=sp … p;sorting=lastadd или този http://www.zoya.bg/Contact-Info.html?
Мои познати също предлагат био плодове и зеленчуци - http://www.bioasorti.bg/. Носили са ми плодове в къщи за детето и съм доволна. Правят доставки и по домовете. Можеш да разгледаш сайта и ако харесаш нещо можеш да пробваш.

Благодаря за отговорите! Бях останяла с явно погрешното впечатление, че е заведено дело за частен случай.
Мисля обаче, че заради това забавяне може да се заведе дело в Страсбург за пропуснати ползи и причинени вреди?? Ако делото е заведено от група хора, ще има още по-силен ефект. Надявам се поне. Че като гледам какво затвърждаване (с демократични и предимно недемократични методи) на официалното статукво се вихри...
Да, няма ли срокове за тези дела? То хубаво, че са препоръчителни, но 6 месеца са си доста време. В нашата държава явно всичко е възможно за институциите. Уж със закони работят, а си ги създават и си ги сменят както им е угодно. Всеки гледа от стола на който стои...

# 250
  • София
А при поискване на ИС от личния лекар, случвало ли се е той  да представи такова....защото моята ми казва, че като дойде време съм щяла да й подпиша отказ (което съвсем не е информираното съгласие). Мога ли аз в такъв случай да си нося разпечатка на листовката на ваксината и да използвам нея като ИС, ако ЛЛ ми каже, че няма как да ми даде такова

# 251
То всъщност си е неин проблем как ще ти даде такова... тя е длъжна да ти го предостави, а не ти на нея...

# 252
Мога ли аз в такъв случай да си нося разпечатка на листовката на ваксината и да използвам нея като ИС, ако ЛЛ ми каже, че няма как да ми даде такова

Как да не може? Не знае да пише ли, законът ли не познава? Да си сяда на задника и да пише информирано съгласие... Има си правила как се пише такова нещо и тя като лекар, който дължи това нещо на пациентите си, би трябвало да ги знае...

# 253
Не е така, Stelt, защото писането на ИС не е в компетенциите на ЛЛ - затова се минава през маса институции за одобрение. Не е като да седнеш да напишеш доклад. Тия ИС дето ги развяват из болниците кой ги е писал, да не мислите, че шефа на някое отделение, или без някой компетемтен орган от МЗ да ги одобрява?

# 254
Защо мислиш, че МЗ трябва да ги одобрява? ИС се дължи за абсолютно всяка мед. процедура, криеща определени рискове... На един пациент в определено лечебно заведение може да се наложи да му се правят много процедури и да се използват различни медикаменти... Действа се според конкретния случай... В ИС трябва да пише по какъв начин въпросната мед. процедура или медикамент биха повлияли успешно лечението или биха навредили на конкретен пациент, а не общо... Нямам как да има предварително подготвена бланка за ИС за всеки конкретен случай, нали?

Общи условия

Активация на акаунт