Отговори
Здравейте!
Искам да ви помоля за съвет относно някои въпроси и споделя опита си с първото дете и как да не ги допускам с второто и да кърмя успешно.

Голямата си дъщеря кърмих едва 5 месеца като още на 1, 5 м. започнах да давам и АМ.
Но да започна отначало ...
Наложи се да родя секцио и първото кърмене се състоя чак 24 ч. след раждането като през това време на бебка е давано АМ (колкото и да не исках аз). Това обаче явно не попречи на кърменето - аз имах много кърма, а бебто лакомо сучеше. Всичко си вървеше наред. Сутрин се събуждах в локви кърма и въобще не подозирах, че толкова скоро ще отбия детето си.
Карахме си така спокойно, с едно кърмене през нощта (просто само веднъж се събуждаше и реших да я оставям да си спи). Като стана на 1 м. и бебека започна да спи по цяла нощ чак до 8 ч. сутринта и аз не я будех. Така обаче след около половин месец започнах да забелязвам, че на вечерното хранене детето ми не се наяжда - суче кратко и после мръкна, а и по рядкото преглъщане разбрах, че няма кърма. Така от страх детето ми да не стои гладно аз започнах да й давам АМ, вместо да й дам да суче от двете гърди и да я храня по-често. И така постепенно заменяхме още от храненията с АМ, докато накрая съвсем се отби.
Изпаднах в ужасна депресия, защото много исках да я кърмя, а не можех.

Сега обаче ми се иска нещата с второто ми дете да се развия по различен начин.
Моля ви, споделете според вас вината за ранното отбиване в мен ли е била, имайки предвид многото мляко в началото и рязкото намаляване малко по-късно?
И ако и сега попадна в ситуация млякото да не достига на бебето какво да правя?
С голямата пиех и много чайове за лактация, но те помагаха до време.
Чела съм, че фолиевата киселина помага и мисля да я започна още след раждането. Както и за изцеждането на мляко след кърмене.
В някои от статиите тук бях чела, че е добре първите 10-15 дни да се предлагат на детето и двете гърди на едно хранене докато се нормализира лактацията.

Очаквам вашите съвети и препоръки! Hug

# 1
Здрасти, Сев, отново Simple Smile
Първо честита втора бременност, аз отдавна не пиша в отчетни и не съм забелязала щастливата новина. Като начало, е хубаво да не си изграждаш отсега настройка - "на всяка цена ще кърмя/няма да мога да кърмя", защото това често прецаква нещата и при най-добри обстоятелства.
Не се укорявай за първия път -  пет месеца не е съвсем малко постижение, при втория опит живот и здраве ще е по-дълго и безоблачно кърменето ви.

Сега на въпросите. Ти сама си си отговорила на повечето, всъщност. В общи линии грешките, които си допуснала, не са нищо необичайно за майка първескиня, която не е заобиколена от опитни в кърменето Simple Smile - и са свързани предимно с организация на храненето.
Имала си т.нар. естествена хиперлактация в началото. Тя често стимулира майките, било то по съвет на баба, педиатър или други познати, да кърмят рядко, тъй като бебето се наяжда. Това е случай по учебник - детето наддава много първия един месец, после нещата се скапват.
Защо става така: нивата на пролактина падат към края на първия месец и ако през него гърдите не са стимулирани достатъчно, ако не е установено добро съответствие на търсене и предлагане между мама и бебе, нещата тръгват надолу.
Тук има няколко важни неща. На първо място, новородените бебета имат нужда да се кърмят много по-често, отколкото всъщност мислим (или поне мислят бабите и някои лекари Simple Smile) - 8-12 пъти на денонощие, като по-скоро цифрата клони към 10-12 за повечето. Разбира се, има и изключения.
Нощното кърмене е важно, пак заради стимулацията и нивата на пролактин. Хубаво е в началото през нощта да няма пауза, по-дълга от 4-5 часа, и ако има, тя да е само една. Защо ти пиша часове. Защото понякога малките бебета не са достатъчно будни и силни, за да бъдат хранени "на поискване". Ако едно бебе е поспаливо и иска да суче 4 пъти в денонощие, това със сигурност не е, защото се наяжда добре. Тогава идва ролята на майката да го буди и да го кърми поне X  пъти. Ако обаче е голямо, в добро здраве и без жълтеница, каквото вярвам ще е твоето - тогава часовете нямат значение, нито броят кърмения. Бебето ще си иска често и твоята работа ще е да му даваш Simple Smile
Нещо, което майките често не знаят - бебетата особено в началото имат т.нар. скупчени хранения. Това се наблюдава особено вечер (ти сама си го забелязала) - и средството вместо даване на АМ е да даваш гърда често, ако трябва през половин час, за да се успокои детенце. Много често след една такава поредица хранения следва по-дълга пауза.
Стигаме и до въпроса за двете гърди. Ако имаш изобилие от кърма, е напълно възможно бебето да се наяжда от едната. Оставяш го да се насуче хубаво от нея, и ако не е заспало - предлагаш му и другата, то най-вероятно ще сукне малко и ще я остави. Но това, че имаме две гърди, е незаменимо точно в случаите на криза и недостиг - можеш да ги редуваш колкото пъти искаш, всеки път ще има по няколко глътки и в крайна сметка детето хем ще се нахрани, хем ще ги стимулира допълнително.
За страха и посягането към АМ - поведението на бебето рядко е сигурен критерий за това дали е сито или гладно. Най-често тук се обажда просто родителският ни страх. Има два основни критерия дали яде достатъчно и те са:
1. Наддаването
2. Памперсите - до около 6-седмична възраст трябва да има поне 2-3 добре наакани памперса дневно, след това може и по-рядко, но при всички положения трябва да пишка обилно. Дете, което наддава хубаво и пълни памперсите на всяко хранене, не е гладно, колкото и да цвърчи Simple Smile

Няма нужда да пиеш нищо специално за лактация. Само намери кой да ти помага, че с тия две малки деца да ти остава време и за почивка, и за теб самата.
Моят съвет е да попрочетеш малко за позите и засукването, да погледаш клипчета (ако искаш ще ти изпратя и аз някакви), защото това е важно в началото - бебето да засуква добре, за да не разранява зърната и да суче ефективно. В същото време кърменето да е удобно и за теб, за да не си кривиш гърба например, докато правиш това по цял ден Simple Smile

Спокоен финал на бременността ти пожелавам и свиркай, ако имаш нужда от още някаква информация. Но подозирам, че този път ще трябва да те консултираме за излишъци на мляко Simple Smile

# 2
Severinka,
Мисля, че сама си си отговорила на всички въпроси, в началото предлагай двете гърди ако забелязваш, че едната не е достатъчна за нахранване, изцеждай само ако имаш напрежение, иначе може да предизвикаш хиперлактация, което пак създава проблеми.
Кърмя и в момента и никога до сега синът ми не е спал цяла нощ без да суче. И до сега има 2 кърмения нощно време. Това може би ми помогна да задържа лактацията си до момента, както и това, че бебето суче активно и с желания винаги.
Позите са важни, има ги в Нет-а, няма да ги изброявам, сама ще намериш вашата най-удачна поза за кърмене, мноого течности пий по време на кърмене, лактогонен чай, има и храни, които уж подпомагали и поддържали лактацията, но аз не съм ги консумирала целенасочено никога.
И не му мисли много, като се роди бебето тогава то ще ти подскаже много неща.

Успех с раждането и последващото кърмене!  Peace

# 3
Параход! Hug Нежна - Благодаря и на двете ви за съветите! Дано вторият път наистина да успея по-дълго време да кърмя.

Искам само да вметна, че Мишето се роди малко над 4 кг. и си мисля, че може по-голямото й тегло да е причина да спре да суче през нощта, но пък може и просто да е била лениво бебе.
Иначе жълтеница никога не е имала, даже ми се скараха в болницата като попитах.

Сега се сетих за още нещо, което непрекъснато ми повтаряха в болницата: "Цеди, цеди, че с това гъсто мляко дето имаш няма да нахраниш бебето". Аз доста съм чела и на всякъде пише, че няма нехранителна кърма. Не знам какво е имала предвид тази лекарка, ама все ми повтаряше, че с това гъсто мляко няма да се нахрани бебка.

Иначе за позите много съм чела, имам си и любими, но пък нищо не пречи да прочета още някоя.
Кърменето никога не ми е било болезнено (освен първите 3-4 дни), което знам, че е признак за правилно поставяне бебето на гърдата.

Благодаря ви отново и се надявам да имам едно много успешно второ кърмене.  Wink

# 4
Сев,
правилно си прочела - няма нехранителна кърма. Можем само да гадаем какво е имала предвид лекарката, но сигурното е, че твоята кърма е точно перфектната храна за твоето бебе във всеки един момент. Нейният състав и гъстота се променят непрекъснато - и според възрастта на бебето, и според часовете на деня, и дори в рамките на едно-единствено кърмене - така че "гъста кърма" е общо взето безсмислица Simple Smile

# 5
Първото mи кърmене беше една голяmа пародия, ето и грешките които отчитаm и коригираm с второто си дете  Embarassed - mинах на ''диета'', т.е. ограничих храненето веднага след раждането, кърmех по часовник (20 mин. лява, 20 mин. дясна гърда), без да се опитаm да следя поведението на бебето по вреmе на хранене, не потърсих поmощ, когато по всичко си личеше, че приклУчваm с кърmенето без вреmе, не стиmулирах лактацията чрез изцеждане, когато кърmата mи започна да наmалява...ще дописваm ако се сетя.

Ех, mладост, нерадост!

# 6
  • София

Сега се сетих за още нещо, което непрекъснато ми повтаряха в болницата: "Цеди, цеди, че с това гъсто мляко дето имаш няма да нахраниш бебето".

Това трябва да се публикува в темата за абсурдните реплики за кърменето!

Голямата ми грешка беше, че слушах докторите -
първо, не ми дадоха въобще детето в родилното
второ, педиатърката ми каза да дохранвам
трето, имах малка бучка и един АГ ме уплаши направо да си спирам кърмата

И аз се цедях и давах, вместо да бъда по-упорита да накарам бебето да засуче.

# 7
  • София
Най - голямата ми грешка с първото ми дете беше, че когато стана на три месеца, аз започнах да му давам сокове, по препоръка на педиатърката.
И се предадох още на първата кърмаческа криза.
Започнах да дохранвам с АМ, пак по съвет на лекарката, което и до днес, все още не мога да си простя.
Захраних с пюре на четири месеца и половина - ах, тези лекари!
В резултат, на около шест месечна възраст, сина ми просто отказа да суче.
Сега не слушам никого.
Първите три месеца кърмех почти непрекъснато, без да гледам часовници, без да слушам лекари и без да се впечатлявам от съвети на близки и роднини.
Заедно с кърмачето ми превъзмогнахме цели две кърмачески кризи, през които е преставал да суче с дни.
Но аз пак не посегнах към АМ, което от опит знам - щеше да бъде края.
Много гушкане, цедене, даване на кърма с лъжичка.
Често предлагане на гърдата ... - това беше спасението.
И всичко отмина.
Захраних на шест месеца и половина.
Сега все още кърмя.
Кърмачето ми хем яде всичко, хем в денонощието суче, все още по около пет - шест пъти.

# 8
Моят съвет е цеденето му е майката след всяко кърмене.Осжен ако нямаш някакви други проблеми.Нали количеството зависи според търсенето и предлагането ,но ако не се цедиш в един момен на бебето кърмата не му стига.И повечето майки се отказват.

# 9
Желая леко раждане и всичко ще си дойде на мястото! Кърмиш на поискване по всяко време на денонощието и спокойствие! Аз спрях да кърмя преди месец...ами  Cry липсва ми! Късмет!                     

# 10
  • София
Моят съвет е цеденето му е майката след всяко кърмене.Осжен ако нямаш някакви други проблеми.Нали количеството зависи според търсенето и предлагането ,но ако не се цедиш в един момен на бебето кърмата не му стига.И повечето майки се отказват.

Нетка, хем си права, хем не си.

Не е добре така да се обобщава, защото и ненужното доизцеждане води до нежелани моменти като хиперлактация, която колкото и да не се вярва на някои е доста неприятно нещо.

Добре е да се знае, че доизцеждане след бебето е нужно само тогава, когато искаме да стимулираме още повече кърма (т.е. да "кажем" на тялото си - ето, докрай е изпита гърдата и още ми трябва...). В първите две-три седмици ПО ПРИНЦИП организмът тръгва с естествена хиперлактация, както е написала Параходчето и няма нужда от доизцеждане. Добре ще е да се остави кърмата да се регулира според нуждите на бебето за да може то да изпива едната гърда докрай.
Друга причина да започнем с цедене в болницата е ако бебето е разделено от майката (например, ако го носят на 3 часа, но то и тогава не успява да суче). В тези случаи е добре да се цеди докрай поне едната гърда така все едно бебето я е изпило.
Естествено, ако бебето се роди по-рано и е в кувьоз или др. и е разделено от майката е направо задължително майката още веднага след раждането да започне с цеденето на коластра и мляко по-късно, точно както щеше да се изпразват гърдите ако бебето е с нея.

Основателна причина за доизцеждане е и когато бебето не суче ефективно. Т.е по някаква причина уж суче, суче, а гърдата не се изпразва добре, чува се кликане, бебето е неспокойно когато се махне от гърдата, изобщо, ако майката забележи, че бебето не получава достатъчно мляко и не може да изсуче добре гърдата.

Кога НЕ Е нужно доизцеждане - когато бебето е здраво, доносено, суче ефективно(т.е. чува се да преглъща, гърдата омеква и бебето пуска самО) и му стига кърмата или от едната или от двете гърди на едно кърмене.

Всичко това са принципни положения и винаги може да има изключения. Точно затова е добре майките да се съветват с някого за да може индивидуално да се подходи към всяка двойка майка-бебе. Майките са с различни големини гърди, бебетата се раждат различни килограми и узрялост, изобщо, всичко има значение

Общи условия

Активация на акаунт