Искам да ви помоля за съвет относно някои въпроси и споделя опита си с първото дете и как да не ги допускам с второто и да кърмя успешно.
Голямата си дъщеря кърмих едва 5 месеца като още на 1, 5 м. започнах да давам и АМ.
Но да започна отначало ...
Наложи се да родя секцио и първото кърмене се състоя чак 24 ч. след раждането като през това време на бебка е давано АМ (колкото и да не исках аз). Това обаче явно не попречи на кърменето - аз имах много кърма, а бебто лакомо сучеше. Всичко си вървеше наред. Сутрин се събуждах в локви кърма и въобще не подозирах, че толкова скоро ще отбия детето си.
Карахме си така спокойно, с едно кърмене през нощта (просто само веднъж се събуждаше и реших да я оставям да си спи). Като стана на 1 м. и бебека започна да спи по цяла нощ чак до 8 ч. сутринта и аз не я будех. Така обаче след около половин месец започнах да забелязвам, че на вечерното хранене детето ми не се наяжда - суче кратко и после мръкна, а и по рядкото преглъщане разбрах, че няма кърма. Така от страх детето ми да не стои гладно аз започнах да й давам АМ, вместо да й дам да суче от двете гърди и да я храня по-често. И така постепенно заменяхме още от храненията с АМ, докато накрая съвсем се отби.
Изпаднах в ужасна депресия, защото много исках да я кърмя, а не можех.
Сега обаче ми се иска нещата с второто ми дете да се развия по различен начин.
Моля ви, споделете според вас вината за ранното отбиване в мен ли е била, имайки предвид многото мляко в началото и рязкото намаляване малко по-късно?
И ако и сега попадна в ситуация млякото да не достига на бебето какво да правя?
С голямата пиех и много чайове за лактация, но те помагаха до време.
Чела съм, че фолиевата киселина помага и мисля да я започна още след раждането. Както и за изцеждането на мляко след кърмене.
В някои от статиите тук бях чела, че е добре първите 10-15 дни да се предлагат на детето и двете гърди на едно хранене докато се нормализира лактацията.
Очаквам вашите съвети и препоръки!

липсва ми! Късмет!