2880 лв накуп за майки студентки- 5

• 42 226
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
Искам да попитам важи ли за редовна магистратура или само за бакалаври?

# 226
Искам да попитам важи ли за редовна магистратура или само за бакалаври?
Важи  Peace

# 227
Привет и от мен! Изчетох настоящата 5-та тема и мога да каже, че определено ми беше полезна. И въпреки, че за мен има още неизвестни, реших да пиша какво научих и от моя конкретен случай до момента.
Терминът ми е на 04.08 и първата ми работа беше да отида до университета (СУ) за справка. Работата е там, че следвах магистратура, редовна форма, взех си всички изпити, но от мързел така и не стигнах до защита на теза, което трябваше да се случи най-късно до трета дата за защита, а именно ноември, 2010. Питах дали като си платя таксата (в СУ условие за явяване при изпуснати срокове е заплащането на една семестриална такса) ще ми възстановят студентски права, но отговорът беше, че това е наказателна такса и само ми дава право да се явя на защита. Не питах конкретно и прав текст за помощта, но щом нямам права, явно и уверение няма да ми издадат.
Реших, че така или иначе съм си починала 2 години, може пък да се запиша наново да уча. За по-голям шанс прецених, че ще отида на изпит в УНСС за бакалавър, защото е тест, местата са доста повече от тези за магистър където и да е, а и предлагаха предварителни изпитни сесии. Наканих се за юнската. Отидох на изпит на 22.06 и за моя гордост изкарах 5.08 (а после бременните сме оглупявали...  Laughing ). И тъкмо се наточих на подновен студентски живот хоп - нямам право! Имайте предвид, че от 2008 (доколкото разбрах) насам всеки има право само на една завършена степен от вид, която да е държавна поръчка. А в УНСС платени бакалаври няма.
Сега ще се пробвам на предварителна сесия за магистри в СУ, та поне там дано се получи. Работата е там, че така или иначе не държа да завърша предишната си магистратура, а и ако ме приемат държавна поръчка (поне за това имам право да кандидатствам, понеже нямам завършена магистърска степен, "спонсорирана" от държавата) ще ми е по-евтино, отколкото да си платя наказателната такса. А и още по-важно - ако имам късмет, ще мога да кандидатствам и за тази помощ, която на фона на общата липса на пари, която ме е налегнала по ред тъпи причини, ще е като дар свише. Може и септември да се пробвам за УНСС, ако бебо ми позволи. Simple Smile
Накратко, за всички, които се съмняват дали ще могат да ходят по изпити с наближаващ термин - страшно няма! Стига на бебо да не му хрумне нещо друго де... Съветвам само едно - четете много, ама наистина много закони и питайте и се ровете постоянно, за да не ходите на изпити или да правите други разни неща, които да се окажат безсмислени. Пожелавам на всички успех - на бременните - с раждането, на майките - с отглеждането, а на тези, които са и от двете групи - едно голямо БРАВО! Надявам се, че въпреки всички тъпотии в държавата ще има повече майчета, които да искат и второ, и трето, и пето.  Simple Smile
Спирам засега, че току-виж ме изхвърлили за прекалено много говорене още от първия пост. Mr. Green

# 228
А кой ти каза, че нямаш право? И аз съм го чувала това нещо, но ме интересува къде може да се провери тази информация. Аз лично съм карала тук една година от бакалавърска програма преди...10 години. Нищо не съм завършила...в България. След това заминах и се обучих в чужбинско. Мисля, че няма да имам проблем със записването в бакалавърска програма държавна поръчка тук, но все пак.... кой ще ми каже, ако има проблем и кога? И най-вече къде се вижда кой какво е завършил и къде?

# 229
Здравейте, момичета!
И аз следя темата с интерес, че се надявам да взема някой лев наесен, като запиша редовна магистратура. Лошото обаче е, че една позната вчера ми каза, че тя миналата година е родила през май, а е записала редовна магистратура есента и й били превели половината помощ - понеже лятото не е била студентка, а детето е било родено.
Това вярно ли е? Така ли процедират, защото няма никаква логика...
На мен ми предстои да родя всеки момент, значи ли че и на мен ще ми съкратят помощта???  Shocked  Cry Cry

# 230
  • София
Това, че нямаш прево да запишеш бакалавър в УНСС, ако учиш и в друг държавен ВУЗ е така. Пише си им го даже в правилника...Но не знам със сигурност дали е така за всички уни-та. И аз да питам по този въпрос - НБУ не е проблем, нали? Защото аз съм решила да кандидатствам в ТУ, а не съм си дозавършила НБУ-то...Той се води частно, а не държавно, нали?
Ето го за УНСС:

Чл. 30. (1) Лицата, завършили висше образование, субсидирано от държавата, и придобили образо­ва­тел­но-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" с 5-годишен срок на обучение, не могат да кандидатстват за второ висше образование, субсидирано от държавата, в същата или по-ниска от притежаваната от тях образователно-квалификационна степен.
(2) Кандидатите по ал. 1 могат да кандидатстват за субсидирано от държавата обучение в образователно-квалификационна степен "магистър" след придобита ОКС "бакалавър" или "магистър". Субсидираното от държавата обучение по тази алинея може да се ползва еднократно.

# 231
А кой ти каза, че нямаш право? И аз съм го чувала това нещо, но ме интересува къде може да се провери тази информация. Аз лично съм карала тук една година от бакалавърска програма преди...10 години. Нищо не съм завършила...в България. След това заминах и се обучих в чужбинско. Мисля, че няма да имам проблем със записването в бакалавърска програма държавна поръчка тук, но все пак.... кой ще ми каже, ако има проблем и кога? И най-вече къде се вижда кой какво е завършил и къде?
http://priem.unwe.acad.bg/?m=2&p=2&id= Това е линк към правилника за прием в УНСС. Чл. 30 и нататък.  Wink Отделно от това, чл. 91 (ако не се лъжа) от закона за висшето образование. Чъпреки, че щом не си се дипломирала тук като бакалавър държавна поръчка мисля, че няма да имаш проблеми да запишеш пак. Но веднъж завършено, повече не ти дават пак държавна. А бакалавър платено си е лееек лукс и почти не се предлага.
За най-сигурно можеш да попиташ и в университет/ите, в който/които си решила да кандидатстваш. А колкото до виждането, не знам къде и как проверяват, но ми разказаха за случаи, в които такива като мен учат година-две и ги хващат и по бързата процедура ги прекъсват. А пък при нас ще са намесени и парички, тъй че не се съмнявам, че ще ни издебнат. Simple Smile
Здравейте, момичета!
И аз следя темата с интерес, че се надявам да взема някой лев наесен, като запиша редовна магистратура. Лошото обаче е, че една позната вчера ми каза, че тя миналата година е родила през май, а е записала редовна магистратура есента и й били превели половината помощ - понеже лятото не е била студентка, а детето е било родено.
На мен ми предстои да родя всеки момент, значи ли че и на мен ще ми съкратят помощта???  Shocked  Cry Cry

ДА, доколкото знам, така е. И аз така успях да изтълкувам закона. За съжаление, няма пълна радост, но да ти спрат 2-3 месеца не е като да не вземеш въобще нищо, тъй че и на малкото да се радваме. Ако все пак някой има друга информация, нека си каже. Simple Smile Аз лично вече съм се примирила със загубата на едни 2 месеца и ако не е така само ще се радвам. Simple Smile

# 232
Някоя мама да е взимала помощи като е студентка в НБУ? Да не стане,че заради това,че уча в Нов Български да ме отрежат,защото не е държавен? newsm78

# 233

Здравейте, момичета!
На мен ми предстои да родя всеки момент, значи ли че и на мен ще ми съкратят помощта???  Shocked  Cry Cry

ДА, доколкото знам, така е. И аз така успях да изтълкувам закона. За съжаление, няма пълна радост, но да ти спрат 2-3 месеца не е като да не вземеш въобще нищо, тъй че и на малкото да се радваме. Ако все пак някой има друга информация, нека си каже. Simple Smile Аз лично вече съм се примирила със загубата на едни 2 месеца и ако не е така само ще се радвам. Simple Smile
[/quote]

Жалко, в крайна сметка те за какво ги дават тия пари? Нали е помощ за майки редовни студентки?
Не стига, че в тази държава майките вземат толкова малко пари, а и само гледат как да ги орежат...
Но и ти си права - по-добре малко, отколкото нищо... Трябва и на малкото да сме доволни  #2gunfire  #2gunfire #2gunfire

# 234
Момичета как тълкувате 3 точка от този член:

"Чл. 27. (1) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Държавата заплаща
непогасената част от общия размер на задължението (главница и лихви) по договора за
кредит при:
1. смърт на кредитополучателя;
2. настъпване на трайна неработоспособност 70 или над 70 на сто за срок, по-дълъг
от три години от датата на инвалидизиране;
3. раждане или пълно осиновяване на второ или следващо дете в рамките на 5
години от изтичането на гратисния период."

Само ако раждането е след следването ли се погасява от държавата,или и по време на самото следване?

# 235

Здравейте, момичета!

Жалко, в крайна сметка те за какво ги дават тия пари? Нали е помощ за майки редовни студентки?
Не стига, че в тази държава майките вземат толкова малко пари, а и само гледат как да ги орежат...
Но и ти си права - по-добре малко, отколкото нищо... Трябва и на малкото да сме доволни  #2gunfire  #2gunfire #2gunfire
[/quote]

Не е така! Peace
Прочетете темите...

# 236

"Чл. 27. (1) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Държавата заплаща
непогасената част от общия размер на задължението (главница и лихви) по договора за
кредит при:
2. настъпване на трайна неработоспособност 70 или над 70 на сто за срок, по-дълъг

Само ако раждането е след следването ли се погасява от държавата,или и по време на самото следване?

Според мен няма значение дали е по време на следването или не. Тук се гледа срокът - максимум до 5 години след изтичане на гратисния период. В това време е логично и да сме завършили, тъй като гратисния период е една година след първата държавна сесия по учебен план + още 5 години най-много - в този интервал трябва да бъде родено следващото дете.

# 237

кредит при:

Според мен няма значение дали е по време на следването или не. Тук се гледа срокът - максимум до 5 години след изтичане на гратисния период. В това време е логично и да сме завършили, тъй като гратисния период е една година след първата държавна сесия по учебен план + още 5 години най-много - в този интервал трябва да бъде родено следващото дете.
Но ми се вижда прекалено хубаво за да е истина,хем 2880лв. на куп и хем опростен заем newsm78
Моля,майче което се е възползвало от тази точка и има опит да сподели  bouquet

# 238
Малко глупав въпрос,но това за кои заеми става въпрос? Тези студентските кредити или? newsm78

# 239
Да,за студентските кредити Peace

Общи условия

Активация на акаунт