2880 лв накуп за майки студентки- 5

• 42 239
  • 767
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Аз си спомням като го въведоха това - точно това се говореше  - че при раждане ти го опростяват...доста се шумеше в медиите и това съм запомнила.

# 241
  • София
Значи ти опростяват кредита при второ дете до 5 години? Ми аз да зимам един кредит тогава, а  Grinning И без това искам второ дете след време.. 5 години е доста време.

# 242
Да, даже има студентски кредит и за обучение, и за издръжка (в случай, че вече има дете - по двеста и.... на месец).  Wink За тези, които планират още едно дете в този срок е доста добра възможност.

# 243
За дипломанти има ли проблем?

# 244
  • София
Някоя мама да е взимала помощи като е студентка в НБУ? Да не стане,че заради това,че уча в Нов Български да ме отрежат,защото не е държавен? newsm78

И аз съм същият казус, с тая разлика, че съм дипломантски в момента и трябва да защитя магистърска теза. За целта кандидатствам в лесото, обаче от там  не бяха сигурни дали мога държавна поръчка да съм, защото закона е изменен. Така или иначе държавата не ме е субсидирала до сега за висшето образование, надявам да се да имам възможност да вляза с държавна поръчка, че иначе специалността, която съм си избрала е 1880 лв платено обучение на семестър.

# 245
Моя приятелка учи в НБУ и не е имала проблем. Що се отнася до дипломантите, предполагам че всичко зависи от това дали самия университет ще издаде служебна бележка, че сте редовни студенти.

# 246
Здравейте!
Аз завърших бакалавър миналата седмица и се надявам да бъда приета магистратура. Срокът на обучение е 2 семестъра (редовно), т.е 1 година. Аз сега съм в края на 1 месец от бременността, т.е трябва да родя през март. Магистратурата ще завърша през юни (ако ме приемат де). Пропуснах да кажа, че докторът се съмнява за близнаци, но е твърде рано, за да е сигурен.

При така описаните обстоятелства имам ли право на тази помощ? Тя за 1 година ли ще е или само от март до юни? А ако имам близнаци, ще има ли разлика?

Благодаря Ви предварително  Simple Smile

# 247
Помощта е за майката, защото е студентка...не е за бр. родени деца Laughing-там помощите са други Peace
Имаш право на помощта, ако си студент редовно обучение.

При така описаните обстоятелства имам ли право на тази помощ? Тя за 1 година ли ще е или само от март до юни?

newsm78 Т.е.??

# 248
  • София
Някоя мама да е взимала помощи като е студентка в НБУ? Да не стане,че заради това,че уча в Нов Български да ме отрежат,защото не е държавен? newsm78

И аз съм същият казус, с тая разлика, че съм дипломантски в момента и трябва да защитя магистърска теза. За целта кандидатствам в лесото, обаче от там  не бяха сигурни дали мога държавна поръчка да съм, защото закона е изменен. Така или иначе държавата не ме е субсидирала до сега за висшето образование, надявам да се да имам възможност да вляза с държавна поръчка, че иначе специалността, която съм си избрала е 1880 лв платено обучение на семестър.

За учещи в НБУ  - няма проблеми -  имаше мами взели парички назад в темата.
А по втория въпрос и аз съм в същата/подобна чуденка  newsm78 . Вчера си подадох документи за кандидатстване в УНСС, бакалавър. НБУ-то го завърших семестриално още миналата година, но още си влача дипломната. И питах приемащите документите дали ще има проблем, а те не можаха да ми отговорят с точност. Но според мен не би трябвало да има проблем да се запише държавна поръчка успоредно с НБУ - та там сме частно, нали?

tedince7o: Ти ЖЗ ще си си студент редовно през март, така че като си подадеш документите тогава и ще ти дадат всички парички.

# 249
За дипломанти има ли проблем?

По принцип не би трябвало, но както спомена една съфорумка зависи от университета. Дали ще ти издадат бележка или няма.

# 250
  • Горна Оряховица
Здравейте. Искам да питам ако детето се роди през ноември, а сега кандидатствам и ме приемат редовно ще имам ли право на тази помощ. И докато навърши една годинка детето ли трябва да съм редовно или мога втората година да запиша задочно?  newsm78

# 251
Здравейте. Искам да питам ако детето се роди през ноември, а сега кандидатствам и ме приемат редовно ще имам ли право на тази помощ. И докато навърши една годинка детето ли трябва да съм редовно или мога втората година да запиша задочно?  newsm78

Прочети първа страница.

# 252
  • Горна Оряховица
Извинявам се Embarassed Направо влязох тука и сега прочетох условията. Благодаря

# 253
Момичета как тълкувате 3 точка от този член:

"Чл. 27. (1) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Държавата заплаща
непогасената част от общия размер на задължението (главница и лихви) по договора за
кредит при:
1. смърт на кредитополучателя;
2. настъпване на трайна неработоспособност 70 или над 70 на сто за срок, по-дълъг
от три години от датата на инвалидизиране;
3. раждане или пълно осиновяване на второ или следващо дете в рамките на 5
години от изтичането на гратисния период."

Само ако раждането е след следването ли се погасява от държавата,или и по време на самото следване?

Според мен няма значение дали е по време на следването или не. Тук се гледа срокът - максимум до 5 години след изтичане на гратисния период. В това време е логично и да сме завършили, тъй като гратисния период е една година след първата държавна сесия по учебен план + още 5 години най-много - в този интервал трябва да бъде родено следващото дете.
Днес отидох до банката със същия въпрос, точно защото пише: "в рамките на пет години  от изтичане на гратисния период". Аз ще родя преди този срок.  До края на деня ще ми отговорят. Би било много хубаво ако стане Simple Smile

# 254
Супер,ще очаквам с нетърпение да кажеш Simple Smile Тъкмо си мислех да питам и аз в банката,че от никъде другаде не намерих инфо.
Стискам палци да стане и да ти го опростят Peace

Общи условия

Активация на акаунт