Приемно родителство

• 18 607
  • 96
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, недейте така, не обвинявайте хората толкова лесно. Те не са пратили децата в домовете най-сетне.
Докато ги има домовете и докато има хора, които смятат това за нормална грижа, ще има и хора, които да се опитват да помагат, без да поставят под въпрос самата 'грижа'. Дори на затворници дават отпуски в домашна среда. Тези деца са едни безправни затворници. Това е.
Съществуването на домовете в тази им форма е позор за България. Всичко друго е грозна последица от този прост факт. Хайде, че почвам много да се ядосвам.  Peace

202uu 202uu 202uu

# 76
Маймуна, аз не обвинявам "благородните дами" за съществуването на домовете. Те (дамите) сигурно имат най-добри намерения, в това съм сигурна, но нали знаеш пътя към ада с какво е постелен.
Намеренията на ЗМ ми напомнят на безброй реплики, които съм чувала "Да, с удоволствие ще осиновя, нямам нищо против, но нека първо родя, нека детето ми да поотрасне, нека първо....и т.н.". Това ще рече, че никога няма да го направиш. И в тая връзка казвам, ако някой иска да направи нещо, да го направи днес и сега, а не в необозримо бъдеще при ред условности (по-скоро оправдания да не го правиш). Никой насила не кара хората да осиновяват, ама всички са страшно "благородни" - "Разбира се, че БИХ осиновила, обаче първо...." Ей това бих ми бърка в здравето (ако ме разбирате какво искам да кажа).

# 77
# 78
  • Вън от пространство и време
Според мен именно от считането на домовете-приюти за изоставени деца за нормални идват и благородните на пръв поглед начинания за помощ без ангажиране - "ако стане". Ако не стане... ами то детето и без това е изоставено, все някакво добро сме направили - показали сме му, че има ден и нощ примерно

Но това си е обществена нагласа. От няколко години ежедневно чрез медиите, листовки, сказки ни облъчват как трябва да се включим в каузата - "стани приемно семейство". Моето мнение е - който го приема само като кауза, без капка порив за любов и привързаност към неродено от него дете - въобще да не се захваща. Има една много хубава българска поговорка - "вместо да изпишем вежди, вадим очи". Нека не причиняваме на децата, особено малките, изживяването на поредно изоставяне. Това нанася непоправими вреди върху психиката им.

# 79
Да, наистина е ужасно, някой да помага без ангажиране, "ако стане - ако не стане"... Но аз се чудя, възможно ли е изобщо това на практика... 

Иначе винаги се е спорило, дали състраданието е благородно чувство или егоистично... И в крайна сметка според повечето религии то се счита за добродетел. Точно във връзка с приемното родителство попаднах на един украински филм, който разказва за приют за (140) деца в един манастир, чиито игумен е приемен родител на 29 деца и има три биологични... Ето линкове:

Форпост - Филм за Състраданието - 1 част ( преведен)
Форпост - Филм за Състраданието - 2 част ( преведен)
Форпост - Филм за Състраданието - 3 част ( преведен)

# 80
  • София
Но това си е обществена нагласа. От няколко години ежедневно чрез медиите, листовки, сказки Моето мнение е - който го приема само като кауза, без капка порив за любов и привързаност към неродено от него дете - въобще да не се захваща.

Аз си мисля, че каузата не може да мине без чувства. И в случая с приемната грижа, мотивацията е свързана с кауза, любовта и привързаността идва когато има дете, към което да бъдат насочени.
Всъщност "каузата" е и основната разлика в нагласите и мотивацията между осиновителите и приемните родители. Повечето приемни родители стават такива, защото има деца, които имат нужда от семейства. Тоест имането на дете не е основен стремеж и потребност на семейството. То в най-честия случай има деца.

# 81
Но това си е обществена нагласа. От няколко години ежедневно чрез медиите, листовки, сказки Моето мнение е - който го приема само като кауза, без капка порив за любов и привързаност към неродено от него дете - въобще да не се захваща.

Аз си мисля, че каузата не може да мине без чувства....

Ами май може, Линдт:

Аз наистина имам позната, която организираше благотворителни инициативи и която взимаше през 2004 едно дете, заедно със своята Александра, когато имаше възможност и моята позната обичаше това дете.  

Ако авторката на поста ми отговори, че нейната позната все още се интересува какво става с това дете (или млад човек), ще бъда много щастлива, че съм сгрешила в прочита и помислите си.

Съгласна съм, че каузата осигуряване на семейна грижа за изоставените деца е основната мотивация за приемното родителстване, но всеки заел се с тази кауза трябва много добре да осъзнава какво значи да навлезеш в живота на едно дете и да излезеш от него ако не ти хареса.

# 82
  • София
Абсолютно подкрепям, Форест Гъмп. Частичната грижа, ограничената отговорност и съботно - неделното обичане са далеч от моето разбиране за приемна грижа.

Обаче май тези практики под не знам каква юридическа форма (а по вероятно напълно незаконно) да се дават "деца за празниците" я е имало съвсем доскоро, а вероятно и в момента я има.

Малко преди велик ден тази година, замествах на една консултантска телефонна линия, на която се обади млада дама и заяви желание да вземе дете за великденските празници. Когато и казах, че такава възможност не съществува, тя много възмутено ми обясни, че напротив, нейна приятелка била вземала така за празниците дете съвсем до скоро.

# 83
Здравейте , казвам се Доротея ... Доста прочетох за приемната грижа и бих искала и аз да помогна на някое дете , разговарях със служител в агенцията за закрила на детето . Страхувам се как ще се разделим с детето като се наложи .От това най се притеснявам ..ще се справя ли , но сигурно са нормални въпроси . И все пак си мисля че удоволетворението от това че си помогнал ще е по голямо от мъката по раздялата ... Бих се радвала да поговоря с приемен родител , може и на лични .. Благодаря !

# 84
Добричкият отдел "Закрила на детето" са страхотни хора И МНОГО ДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! Говори с тях, ще ти отговорят на всички въпроси. Иначе си права- чувството,че си помогнал, че си подарил няколко щастливи години оправдава тъгата, която ще те обземе при евентуалната раздяла

# 85
Здравей Доротея,ние с ъс съпруга ми решихме да казваме на децата коита идват в нашето семейство ,че леля и чичо зада се примерим и ние до колкото е възможно с раздялата.А пък и при нас така се получи че първото дете си имаше мама и тати които го посещаваха 2 пъти в седмицата.А второто е за осиновяване и ние и казваме ,че мама и тати са много на далеч и затова не могат да дойдат ,но ще дойдат.Страх ние ,че когато се появят осиновители,ако ни казва мама и тати ,ще попита защо не я искаме и няма да иска да приеме осиновителите.А и по този начин ние я смятаме за гостенче което рано или късно ще си отиде,но не си мисли ,че ще ние лесно.Надявам се осиновителите да ни позволят да подържаме връзка с нея,както е при предишното дете,тогава раздялата е по лека.

# 86
Без думи!

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/12/21/2000-izvedeni-ot-siropi … i-polovina.147070

Абе ББ бил много в час с понятията!

Само дето не ми е ясно за кои родители говори??!
И прави ли разлика между приемна грижа и осиновяване??

# 87
Цитат
добавен от: до Ruja 56   преди 8 часа
А, в грешка си! Тази инициатива беше подхваната от разни бг-мамешки благотворителни организации преди няколко години! Те го искаха това "деинституционализацията на децата"!
Е, друг е въпроса, че на "бг-форумните-мами" по принцип им е трудно да мислят в перспектива (нали знаеш - хормони и разни такива работи), та не се замислиха какво "усвояване на средства" ще се отприщи от това "благородно дело"...

# 88
Както винаги - съжалих, че се зачетох в коментарите.

Е не мога да ги разбера тези хора, явно съм много тъпа. Как така хем християнски ценности проповядват, хем смятат, че е погрешно да се даде хляб на едно изоставено от родителите си дете  и тънки сметки си правят как могат да намажат 10 - 20 лева на месец ако тези пари се преразпределят за тях.

# 89
Аница, за какво му е на Б.Б. да прави разлика между приемна грижа и осиновяване... Очевидно него го вълнуват статистиките с цел повишаване на рейтинга. Важно му е да покаже "добра производителност" в цифри: "брой изведени от институциите деца", "размер на осигурените средства за целта"... Питах се, "парите за близо една магистрала", определени за деинституционализацията на децата, много ли са, малко ли са... - как точно трябваше да прозвучи това сравнение... А дали успешното протичане на тези процеси е въпрос единствено на финансиране...  

Иначе коментарите под текста... за съжаление не са нищо изненадващо... Ето това най-много ме подразни:
Цитат
82, добавен от: ОФФФФ
Що за глупости с тия приемни семейства? Сумата за отглеждане плюс гена на едно циганче ,не стига за да се заеме някой нормален с това!

Общи условия

Активация на акаунт