За храните- митове и легенди

• 48 791
  • 790
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Аз със ставането от леглото се наливам с вода.
+ около два лимона в първата чаша.
Лимон на гладно?...  Crossing Arms Пък макар и разреден, не е много приятелско отношение към стомашната лигавица... (ех, де е сега Имелда?! Confused)
Да, знам.
Компенсирам с мед и тахан дискомфорта на стомашната ми лигавица Simple Smile
Имам и колит и гастрит, но с този вълшебен тахан нямам никакви ядове.
Стресът, оказва се, много повече не понася на стомашната ми лигавица.

# 31
Ние вкъщи постоянно пием чай. Всякакви видове билков чай, които сменяме, за да не е еднообразно. Избягвам чайовете с аромати и оцветители, макар и по привлекателни, според мен убиват естествения аромат на билките. Аз обичам чай от мента, мащерка и липа. Подслаждам със естествен сок от лимон и мед. Мед купувам от пазара "Чаталджа", има там един човек, който продава превъзходен домашен мед на добра цена.

Месото, което консумираме вкъщи, винаги преминава през скара/тиган-скара/ или фурна /понякога след варене и обезпенване/. Най често птиче месо, много рядко свинско или агнешко.

Млечните са ми от магазина с изключение на сиренето и, в зависимост от сезона, яйцата.

Солта вреди на нервната система в по-големи количества. Връхче на чаена лъжичка е достатъчно за всички храни за деня. Прекаляването води до всякакви патологии, вкючително сърдечно-съдови.

Хляб - различно процедирам в зависимост кой е най-пресният хляб в магазина отсреща.

Зеленчуци купувам от пазара в по-големи количества, изчиствам, нарязвам и прибирам във фризера - така една супа става за 20 минути с  варенето и застройката.

Плодове - винаги пресни от пазара.

Вкъщи винаги има приготвена супа и пресен хляб.

От кафето твърдо се отказвам, но не мога без шоколад. Добре, че вече шест години не пуша.

И двете ми деца ядат всичко, но никога не съм хранила насила. Ако му се яде - яде. Ако продължително време не му се яде, значи организмът му не иска, насърчавам пиенето на вода, всякаква вода. Според мен хранителните навици /"Не съм гладев/гладна"/ са резултат от поведението на хранещия възрастен. Детето трябва да свързва храненето с приятно усещане и спокойствие. Голяма работа, че ще се нацапа или че количеството ще се стори малко. Важен е интересът към храната. Така мисля и процедирам аз.

# 32
  • София
За да запази свойствата си, медът следва да се разтваря в течности не по-топли от 37 градуса! Wink Иначе вече не е баш мед в пълния смисъл...

# 33
Цялото семейство ядем и пием, каквото ни се иска. Въобще не се ограничаваме.
Единствено е забранено вкъщи да се купуват и пият разтворими безалкохолни напитки.

# 34
  • Galaxy 13197853088
От мазнините избягвам продуктите съдържащи палмово масло,а от другите  не забелязвам да се складират по мен в какъвто и да е вид.
Въглехидратите са ми любими, особено в комбинация с какао. Не употребявам газирани напитки, предпочитам вода, натурални сокове понякога слабоалкохолни напитки.
Споменатия от ази тахан го употребявам от малък в комбинация с мед в съотношение 1:1 намазано на филия.

Разните легенди за бяла сол/захар срещу морска - кафява захар ги оставям за хората не познаващи химията на продуктите.

# 35
  • София
За да запази свойствата си, медът следва да се разтваря в течности не по-топли от 37 градуса! Wink Иначе вече не е баш мед в пълния смисъл...
Е, можеш и на лъжици да мааш.
Аз си признавам, че не пия студено кафе, знам, че го унищожавам до някъде, но ям и доста суров, така да се каже.
Малките грехове са простими Simple Smile
Въпросът е генерално да спазваш балансирано и здравословно хранене.

# 36
  • София
...
Разните легенди за бяла сол/захар срещу морска - кафява захар ги оставям за хората не познаващи химията на продуктите.

Аз съм от тях! Кажи, деее!

# 37

Как?
Високо в Алпите, да произвеждам всичко сама...
Не е възможно, никак.

# 38
Ivonska, и аз страдам от дефицит на време, затова и тези теми-

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=576637.0

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=563040.0

са ми изключително полезни- черпя благодарна информация наготово. Имаше и една много интересна само за мазнините, но не мога да я намеря.

# 39
  • София

Как?
Високо в Алпите, да произвеждам всичко сама...
Не е възможно, никак.

Е, малко е крайно това.
Естествено, че е възможно.
Много хора нямат елементарна хранителна култура.
Едно е да панираш и пържиш основно и да мааш луканки и шпек, заедно с по кило бял заводски хляб, друго е да спазваш елементарни правила на здравословно хранене и някакво ниво на качество на хранителните продукти.

А и който търси- намира Simple Smile За справка- моята тема Simple Smile
Все повече се обръща внимание на това, хората се интересуват и в резултат на повишеното търсене е нормално да се отговори с някакво предлагане.

Не, че няма още какво да се желае, естествено.

Били, благодаря за линковете.

# 40
Тогава се храним здравословно. По тези критерии.
Въпреки че за мен отдавна почти всичката храна е отровна в някаква степен.

# 41
Едно е да панираш и пържиш основно и да мааш луканки и шпек, заедно с по кило бял заводски хляб, .....

И?
На нас нищо ни няма. Трябва ли да минавам на не вкусна храна, за да се счита за здравословно?

# 42
  • София
...
Много хора нямат елементарна хранителна култура.
Едно е да панираш и пържиш основно и да мааш луканки и шпек, заедно с по кило бял заводски хляб, друго е да спазваш елементарни правила на здравословно хранене и някакво ниво на качество на хранителните продукти.
...

На мен ми е любимо твърдението, че от манджичка по-'убаво за детето няма. В повечето случаи според БГ стандартите за "манджичка" става дума за нещо със запръжка и в лоша комбинация (например, кайма и картофи в мусака с кисело мляко отгоре!... не казвам, че не я обичам, де, но това не променя факта, че не е добър избор!)

# 43
  • София
Едно е да панираш и пържиш основно и да мааш луканки и шпек, заедно с по кило бял заводски хляб, .....

И?
На нас нищо ни няма. Трябва ли да минавам на не вкусна храна, за да се счита за здравословно?

Рано е да твърдиш подобно нещо... Wink Годините ще покажат дали наистина е така.

# 44
  • София
И?
Това, кое е задравословно и кое не не го решаваме ти или аз.
Има обективни критерии за това.
Не ме разбирай погрешно.
Нямам никакви претенции как и с какво ще се храните у вас.
Както прецените- така ще се храните.

На мен отдавна не са ми вкусни подобни неща.
Даже и не мога да си спомня какъв вкус имат.

Между другото, нищо под наименованието "манджа" изобщо може да ме грабне.
Течната храна я употребявам под формата на супа и нищо друго.

Общи условия

Активация на акаунт