За храните- митове и легенди

  • 47 936
  • 790
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 24 596
   Полагам старание, в  рамките на възможното - готвим без пържене, не запържвам нищо, не купувам салами, маргарин, консерви. Чета етикетите (то пък като че ли там пише всичко...) Информирах се горе-долу на кои зеленчуци къде се концентрират нитратите, кисна ги във вода, месото също, и изхвърлям водата в което е варено... Хляб купувам, какъвто ми хареса, защото не съм убедена, че тоя дето го продават за пълнозърнест е такъв... същото и по отношение на кафявата захар.
  Гледам, да не се втелясвам много, защото иначе няма да хапнем нищичко, и така.

# 46
  • Мнения: X
http://www.amazon.com/Good-Calories-Bad-Gary-Taubes/dp/1400040787

тази книга за мен казва всичко по темата

повече - в подписа ми

# 47
  • Мнения: 4 806
Темата, без да е особено учудващо, не е по темата.
Формулирана е като "митове и легенди" за храните,
а не за здравословното хранене.
И още нещо забелязвам, макар не за пръв път - "мит"
е онова, в което не вярваме, и даже в една принцип-
но доказуема тема, вярата или убеждението имат не
по-малко място от чисто религиозните теми.
Мит е примерно полезността на млечните продукти
за възрастни хора.
Мит е вредността на яйцата, да не се ядат повече от
не-знам-колко на седмица. Вярно, че ако човек си има
здравословен проблем, би трябвало да ги ограничава,
но тези, дето си нямат - могат да хапват, без опасения
да си причинят страшни злини.
Мит е, че с постене се отслабва.
Мит е, че натуралните сокове са натурални.

# 48
  • София
  • Мнения: 4 051
И за заместителите, хляба /напомни ми Ирис за боядисаното брашно/, солта, кафявата захар и прочие.

Както виждаш има и митове, че здравословната храна не е вкусна.
Или, че няма значение за здравето дали се храниш здравословно или не.
Това, последното си остава най-големия мит за мен.
Учудващо, но още има хора, които го вярват.

# 49
  • Мнения: 4 300
Мит е примерно полезността на млечните продукти
за възрастни хора.

Ами нали с това започнах де  Grinning Аман.

# 50
  • Мнения: 984
Гледам, леко на съскане ви е избило пак, но това е щото ви харесва, пък и нямате друга работа по работните си места.. Mr. Green

Мусаката и "манджичките" заедно с белия пуФкав хляб и бялото пуФкаяво сирене, както и сармите с мИсо са нещата, които по нашите земи се ядат от хилядолетия и са проверено правилни храни - този народ е оцелял единствено благодарение на кухнята си. Grinning
Друг е въпросът, че в нашата държава в днешно време не мож си купи качествано брашно за хляб, кайма за мусаката и картофи без нитрати.
Тъй, че баба ви Илийца може да е извадила кола и сама да се е прекарала, ама е приготвяла мусака за всинца комити. ОК? Laughing

# 51
  • Мнения: X
Гледам да не се вманиачавам в нищо.Всичко ,в умерени дози.
На принципа съм ,че лишаването на тялото от определени продукти/храни не е полезно.
Скоро си купих "Аюрведичната кухня".Не смятам да преминавам изцяло на такова хранене, но във всяка една хранителна теория могат да се открият полезни съвети .
Отскоро използвам Гхи за готвене,шафраново,авокадово ,лешниково и др. олиа за салати ,освен зехтин,меласа ,оризов сироп за подслаждане,както и необработена тръстикова захар.
Хляба си го пека у дома.По-добре само обработено брашно,отколкото хляб ,пълен с какво ли не.

Мит е ,че от мазнините се пълнее.За усвояването на определени витамини,минерали,разтворими в мазнини, са необходими и мазнини.
Или че мазнините са основен фактор за сърдечно-съдови заболявания....
Баба ми и дядо ми /лека им пръст/ цял живот са консумирали основно свинска мас,домашно бито масло.
Олио използваха изключително рядко.Баба ми цял живот е готвила със запръжки,просто друг начин не знаеше.
Е,дядо ми почина на 86 години,баба ми на 89.От старост.Нямаха никакви сърдечни или стомашни проблеми.
Нито други заболявания,като високо кръвно,диабет ,коксартроза и т.н.,да не изреждам.

Лично смятам,че в наше време най-лошият бич за здравето е не храната ,а стреса.

# 52
  • Мнения: 7 837
Защо се избягва рафинирано слънчогледово олио?

Това пък защо?
Като знам, каква гадост за другите царевични, зеленцукови, канола, така и не свикнах с тях за толкова години. Плащам 3 пъти по-висока цена за слънчогледово.
Със зехтин никога не бих готвила, независимо от вида му. Дори купувам зехтин само в тъмни стъклени бутилки, всичко останало се прави от концентрат и не е никакъв зехтин.
Повечето сокове също се правят от концентрат, нищо че пише 100%. Четете етикетите. Огромна е разликата между портокалов сок от концентрат и другия, който не е. И цената е различна.

Който не харесва соевото мляко, да пробва бадемово. Още малко да порасне малкия и ще заместя и неговото прясно краве, с бадемово.

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 14:49 от Кейси

# 53
  • Мнения: 2 220
...
Мит е, че натуралните сокове са натурални.

Абсолютно подкрепям  Peace
Откакто си купих кухненски робот с цитрус преса и сокоизстисквачка не бях пила натурален сок... до преди няколко дни. Сипаха ми чаша "100 % портокалов сок" и усетих вкус като на лекарства. Не знам как съм пила преди това. Явно е въпрос на навик.

# 54
  • SA
  • Мнения: 3 344
Да, наистина са много митовете, за ползата или вредата от различните храни.
Мит е, че месото и продуктите от животински произход са вредни за организма, особено месо от животни, отглеждани при естествени условия.
Мит е също, че холестеролът е едва ли не отрова за човешкия организъм.

# 55
  • Мнения: 4 916
Традиционните рецепти идват от времена, когато е имало масова оскъдица за продукти и в една рецепта винаги се е търсел елементът "питателност". Нито са ядяли бял хляб всеки ден, нито мусака, нито сарми или пържоли. Та от тази гледна точка не е много подходящо автоматично да съотнасяме едновремешните манджи към днешните условия на лесен и евтин достъп до всякакви продукти плюс понижената физическа активност, и да си мислим, че е същото като тогава.

# 56
  • Мнения: 4 300
Соевото мляко гадно ли е на вкус ? Аз още събирам смелост за него, а бадемово май не съм виждала.

Между другото, по отношение на традиционните рецепти. Скоро се пробвах да правя френски сладки макарони. Само белтъци, бадеми, захар и мъничко брашно. Веднага ми изпъкна в контраст кекса, който помня от детството си- кисело мляко, брашно, захар- съвсем различно усещане, засищане, съставки.

# 57
  • Мнения: 627
Е, кажете най-после за кафявата захар де! Какъв е митът за нея? Само такава купувам и консумираме в къщи.
Солта, която ползваме е хималайска. Доколкото знам, тя не е вредна.
На зехтина какво му има? Защото в къщи той замества олиото напълно.
Скоро купия семена Чиа. Страхотни са.
На децата правя всяка сутрин фреш от портокал. Сега, като излязат други плодове, ще разнообразим фрешовете. Това вредно ли е за стомахчетата им?

# 58
  • Мнения: 4 916
И аз не съм виждала в търговската мрежа бадемово мляко, мисля, че задължително си го правиш сам.
Киснеш си от предния ден бадемите, минаваш ги през чопъра и така.

# 59
  • Мнения: 4 300
Кафявата захар е много нетрайна, затова много често се продава боядисана бяла.

Общи условия

Активация на акаунт