За храните- митове и легенди

  • 47 941
  • 790
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 7 837
Бадемовото е малко по-меко сякаш и не оставя остатъчен вкус, но и аз го ползвам основно за кафето или за шейкове.


# 61
  • Мнения: 627
Кафявата захар е много нетрайна, затова много често се продава боядисана бяла.
Shocked Сериозно ли?
Купувам я от здравословните магазини. Пише "био", и, че е нерафинирана, от тръстика...

# 62
  • Мнения: 4 300
Ами не знам, така съм чувала. Ако пише био най вероятно е био.
По скоро обикновената се имаше предвид. Аз си купувам най често от ДМ биозахар от зах.тръстика, леко бежова е на цвят.
Alnatura  е марката, предполагам, че и в българските ДМ-и зареждат от тях, имат всякакви биохрани.

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 15:01 от Рокси

# 63
  • София
  • Мнения: 7 553
Соевото мляко гадно ли е на вкус ? Аз още събирам смелост за него, а бадемово май не съм виждала.

Не, не е гадно, по-скоро е строго индивидуално дали ще ти хареса, а и има подсладени такива или с вкус на шоколад, аз лично го харесвам, но имам някаква непоносимост към него, веднага ми се подува стомаха, соята все пак е един от най-силните алергени и затова трябва да се внимава с нея:
http://www.bb-team.org/articles/2871_hranitelni-alergii#axzz1Lr61SFoV

# 64
  • Мнения: 958
Записвам се...
В къщи също не влиза нищо "бяло", едно време бях чела книгата на Лидия Ковачева,
и от тогава, купувам само морска, а напоследък и Хималайска сол. Морската я има и смляна, не на кристали в големите магазини. Захар винаги съм купувала кафява, но в къщи много не върви, освен ако не правя някое кремче. В този ред на мисли, с какво може да се замести готовото кремче, на прах, от рода на доктор Йоткер? Само за кремчетата ползвам и мляко, оказа се, че моите деца не консумират прясно мляко, просто не им харесва, на мен и мъжът ми също. Кисело за таратор от време на време, сирене купувам козе, ако намеря домашно, ако не купешко. Но от както мина епохата на попарите, и консумацията на сирене се разреди. Кашкавал взимам рядко, правих няколко пъти домашен, ама много го ядем, и спрях да правя Simple Smile
Освен зехтин, ползвам сусамово олио, взимам понякога и шарлан, а скоро открих кокосовото масло и кокосовата сметана(чудесен заместител на млечната). Месо - телешко и агнешко, предпочитаме, рядко свинско или пилешко. Риба за съжаление не купувам, много ми умирисва къщата. Безалкохолни - не, фрешовете също не вървят при децата, затова в градинката взимам сокчета и солети, това са ни прегрешенията, и рядко шоколад.
Когато сме на гости децата ядът каквото им падне, да видите само как се лапа чипс и зрънчо, не мога да смогна да им го взема. Така че, опитът ни за здравословно хранене, отива на кино, щом прекрачим прага. Скоро открих, че в детската на детето им дават за закуска, пържени филии и мекици  newsm78
Така че темата за здравословното хранене, за мен е нещо много относително. Надявам се поне да изградя навици на децата, въпреки прегрешенията.  
.....
Преди години, купих нерафинирана (кафява) захар, от един пазар във Варна, ако тогава бялата захар е струвала да кажем 1 лв, тази струваше 40 стотинки, човека я продаваше за ракия, беше страхотна. Напоследък кафявата захар е трастикова, или бяла-карамелизирана. Истинската нерафинирана захар би трябвало да е евтина, и по-здравословна. Ама дали се намира някъде, незнам. Последната която си купих, беше много тъмно кафява, като кал, даже стана на бучки, и малко горчеше, седи в шкафа от 6 месеца, никой не иска да я яде  Twisted Evil

# 65
  • Мнения: 2 220
Кафявата захар е много нетрайна, затова много често се продава боядисана бяла.
Shocked Сериозно ли?
Купувам я от здравословните магазини. Пише "био", и, че е нерафинирана, от тръстика...

Това много лесно се проверява. Правила съм го.
Сипваш няколко кристалчета в чаша вода. След секунди водата е жълта, а кристалчетата прозрачни. Това означава, че е боядисана. До сега само една захар не ми се е обезцветила. Трябва да погледна как се казваше.

# 66
  • Мнения: 599
Чувала съм, че соята е виновна и за стерилитета ..... при мъжете май беше  newsm78

# 67
  • SA
  • Мнения: 3 344
Е, кажете най-после за кафявата захар де! Какъв е митът за нея? Само такава купувам и консумираме в къщи.
Солта, която ползваме е хималайска. Доколкото знам, тя не е вредна.
На зехтина какво му има? Защото в къщи той замества олиото напълно.
Скоро купия семена Чиа. Страхотни са.
На децата правя всяка сутрин фреш от портокал. Сега, като излязат други плодове, ще разнообразим фрешовете. Това вредно ли е за стомахчетата им?

Кафявата захар се различава от бялата единствено по това, че съдържа някои минерали и витамини и е по-скъпа. По начало , ако някой има проблем с консумацията на захар- дали ще яде бяла, кафява, жълта/ защото и такава съм виждала/ е все едно. А пък и захарта едва ли е най-подходящият източник да си набавяме минерали и витамини. И както винаги - и със захарта и солта, въпросът опира до количеството, което се изяжда - ако човек яде захар по 100-200 гр. дневно, то големи ползи от кафявата няма да извлече, тя ще има същото вредно въздействие както и бялата.
Зехтинът си е супер- стига да се яде термично необработен. По начало всички ненаситени мазнини образуват токсични продукти, когато са подложени на термична обработка.

# 68
  • Мнения: 13 184
Преди време бях пуснала тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=517637.0

На мен също ми е интересно и любопитно да науча истината за храните и начина на хранене.Има неща, които се знаят от всеки, но има и очевидни заблуди като например"Ауу,бял хляб", "Аууу,месо" с назидателна интонация и смръщен поглед.

По-интересно е, че  има наистина продукти, върху които се спори и при някои организми са полезни, а при други нанасят вреди.Не мога да приема, че нещо, с което са се хранели поредица от поколения може да бъде тотално отречено като храна.От друга страна така и не мога да разбера упоритостта с която в  ДГ се лансира някогашното "рационално хранене", при което всеки ден и на всяко хранене се смесват по невъобразим  начин храни.

За себе си съм взела следните решения:
-Това, от което пълнея си го зная и гледам да го избягвам или да огранича употребата му.Но не и да го забраня тотално.
-никакъв плод или зеленчук извън сезона не може да ме изкуши, а да дам на детето-абсурд.
-основните продукти се купуват от проверени места и почти никога от големи хранителни вериги
-по-добре прост, бял хляб в малко количество ,от колкото 5-6 филии от някакъв си черен ,който самият е забравил кога е бил хляб.М-у другото, съвсем наскоро опитах продукт от ръжено брашно и бях предубедена, че е истинка ръж, защото помня много добре вкуса от детството си.Е, оказа  се, че наистина си е ръжен, много приятно бях изненадана.Няма да пиша имена, за да не става реклама.
-колкото по-просто приготвено е едно ястие ,толкова е по-добро  откъм хранителни качества.
-странни съчетания и наскоро навлезли моди в българската кухня също не ме привличат.
-по-добре компот от сезонни плодове, отколкото съмнителни натурални сокове.

Истината е,  че ако се отделя повече време за приготвяне на храна у дома, вкл. и домашно консервиране, замразяване на зеленчуци и др. ще е по-.добре, отколкото да разчитаме на готови храни

На детето нищо не забранявам, а по-скоро гледам да не го запознавам с чипсове, зрънчовци и т.н."боклуци".Но ако се случи да похапне инцидентно "боклук", не правя трагедии.

-вярвам в "ритуалното хранене", в това, че не случайно народът е свързвал определени храни с определени дати в  календара/ има го  при всички народи и религии/това е било не само  поради недоимък и невъзможност всяка храна да се консумира непрестанно и във всеки сезон, а  по-скоро поради някаква необходимост от цикличност в храненето.И тази цикличност да е не само за  деня, а и за месеца, сезона.Имаше и такава народна песен"Вакло  агне на Гергьовден, бяло пиле  на  Петровден...и.т.н."

Ако нещо ми  липсва,  това е възможността моето дете да си откъсне  "захарен домат" от градината, както правех аз в детството си  при едната ми баба на село.Да си отреже една дебела "порязница"бял хляб,току-що изваден от фурната, да си отчупи буца сирене, да ги излапа и беж към реката да играе до мръкнало с останалите дечурлига...

# 69
  • Мнения: 627
съвсем наскоро опитах продукт от ръжено брашно и бях предубедена, че е истинка ръж, защото помня много добре вкуса от детството си.Е, оказа  се, че наистина си е ръжен, много приятно бях изненадана.Няма да пиша имена, за да не става реклама.
О, моля те, не е честно така! Crossing Arms

# 70
  • Мнения: 4 892
Ако някой сподели някакви вреди от зеления чай, аз съм насреща. Пия го вместо вода.
Помня, че не е полезно да се пие в голямо количество, но не помня защо.
Може би защото е диуретичен?

Аз се извинявам за спорадичните си включвания, но съм на работа  Blush

Зеленият чай е вреден или да кажем не много полезен, ако престои повече време, отделя танин. Също така ако има досег с желязо - лъжички, цедки. Трябва да се ползват керамични.
Но като цяло знам, че е полезен.

# 71
  • Мнения: 945
Чувала съм, че соята е виновна и за стерилитета ..... при мъжете май беше  newsm78

Китайците ядат много соя и като гледам нищо им няма Mr. Green

# 72
  • Мнения: 599
Чувала съм, че соята е виновна и за стерилитета ..... при мъжете май беше  newsm78
Китайците ядат много соя и като гледам нищо им няма Mr. Green

Е, не знам, но си спомням даже, че изследването беше правено в Германия.
Ако те лъжат, значи е лъжа.
Аз си предпочитам истинското мляко и месо.

# 73
  • Мнения: 1 404
Това със сезонните зеленчуци и плодове никак не ми се получава зимата- изборът е почти нулев. Вие само салата от ряпа и алабаш ли ядете докато станат зелениите?

# 74
  • Мнения: 4 300
Червено цвекло, моркови, зеле, авокадо.
Аз ям и домати и краставици де, ама по малко:)

Общи условия

Активация на акаунт