За храните- митове и легенди

  • 47 943
  • 790
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: X
Това със сезонните зеленчуци и плодове никак не ми се получава зимата- изборът е почти нулев. Вие само салата от ряпа и алабаш ли ядете докато станат зелениите?
Зеле,моркови,дайкон,печени чушки,кисели краставички-за разнообразие.

# 76
  • Мнения: 984
Това със сезонните зеленчуци и плодове никак не ми се получава зимата- изборът е почти нулев. Вие само салата от ряпа и алабаш ли ядете докато станат зелениите?

Печен пипер, лук и магданоз
Домати от буркан, маслини и сирене
Зеле и моркови нарязани на тънки ивички
Орехи, маслини и бял варен боб
Броколи, сирене и чесън
Мариновани краставички с копър и черен пипер
 Mr. Green

# 77
  • Мнения: 1 059
Рафинирани продукти гледам да избягвам-бялата захар най-често я замествам
с мед, но не правя сладкиши с мед, ползвам го само, за да си подслаждам кафето.
От няколко месеца взимам шоколад от Карфур (уж био), в съдържанието пише тръстикова
захар, оставам с впечатление, че е нерафинирана. Сироп от агаве някой ползвал ли е за под-
слаждане? Или кленов? Аз все се каня да си поръчам да ги опитам.
 Кисело мляко ненавиждам с ниска масленост, особено пък има едно с 0,01 процент мазнини.
Купувам си винаги с 3,6 и за мен, и за детето. Ама и по този въпрос съм чела противоречиви
статии. Обезмасленото сирене и то ми е блудкаво. Детето не го ограничавам от масло, аз гледам
да не ям, заради килата. За зехтина знам, че евтиният (помаче) е кофти, по-зле от олиото.
 Дъщеря ми е луда по яйчени белтъци, постоянно иска това да яде. С мъка я ограничавам до 2 бел-
тъка през ден. И яде само плодове и зеленчуци с червен цвят-ягоди, малини, диня, череши, вишни и
домати. Ей, така съм се ядосвала, че не иска праскова или банан например. Скоро обаче от един блог
на суровоядци (на Вери) разбрах, че бананите не са от най-полезните плодове, за предпочитане е да се избягват, защото при смилането си отделяли слуз.

# 78
  • Мнения: 627
Бррр, кисели краставици страшно мразя...Туршии, кисело зеле и прочие маринати - има ли нещо полезно в тях изобщо?

Дайкон какво е?

# 79
  • Мнения: 13 184
съвсем наскоро опитах продукт от ръжено брашно и бях предубедена, че е истинка ръж, защото помня много добре вкуса от детството си.Е, оказа  се, че наистина си е ръжен, много приятно бях изненадана.Няма да пиша имена, за да не става реклама.
О, моля те, не е честно така! Crossing Arms

Да не стане недоразумение, все пак уточнявам, че не е хляб, а продукт от ръжено брашно.Като дойдеш на гости във Варна, ще те заведа да опиташ, наистина си струва! Simple Smile

# 80
  • Мнения: 24 596
Бррр, кисели краставици страшно мразя...Туршии, кисело зеле и прочие маринати - има ли нещо полезно в тях изобщо?

Дайкон какво е?

   Да, киселото зеле е много полезно. Има сума ти полезни вещества и едни млечно кисели бактерии, които подобряват дейността на стомаха и червата, помагат за преработването на храната и подобряват имунитета..

# 81
  • Мнения: 13 184
Това със сезонните зеленчуци и плодове никак не ми се получава зимата- изборът е почти нулев. Вие само салата от ряпа и алабаш ли ядете докато станат зелениите?

Не само сезонни, но са сведени до минимум.Много е вкусно салата от ряпа и моркови.Или картофена салата с червено цвекло, кисели краставички ,маслини.

У дома си приготвяме и кисело зеле, като майка ми слага невероятни неща за консервиране-листа от дюли, листа от вишни/ нашите си дюли и вишни/,хрян.Чувала съм, че киселото зеле е изключително богато на витамин С, но не зная дали и това не е мит

П.С.  Едновременно с Iris 04 сме писали

# 82
  • Мнения: 10 547
Бррр, кисели краставици страшно мразя...Туршии, кисело зеле и прочие маринати - има ли нещо полезно в тях изобщо?

Дайкон какво е?

   Да, киселото зеле е много полезно. Има сума ти полезни вещества и едни млечно кисели бактерии, които подобряват дейността на стомаха и червата, помагат за преработването на храната и подобряват имунитета..

Да не говорим, че е страшно ниско калорично.  Simple Smile

Светкавица, редовно приготвям посочените от теб салати.
Също така, приготвям и туршии по методи, в които не се използват като консерватни бензоати и пр. химии.

# 83
  • Мнения: 7 837

Зиме, лете... Броколите са в топ10 по пестициди.
Да не параноясате сега, но да си знаете  Simple Smile

# 84
  • Мнения: 4 916
Ако някой сподели някакви вреди от зеления чай, аз съм насреща. Пия го вместо вода.
Помня, че не е полезно да се пие в голямо количество, но не помня защо.
Може би защото е диуретичен?

Аз се извинявам за спорадичните си включвания, но съм на работа  Blush

Зеленият чай е вреден или да кажем не много полезен, ако престои повече време, отделя танин. Също така ако има досег с желязо - лъжички, цедки. Трябва да се ползват керамични.
Но като цяло знам, че е полезен.

Благодаря. При мен не се стига до престояване и няма контакт с желязо.

# 85
  • Мнения: 523
Да попитам за млякото - само прясното ли не е добре да се консумира? Как стоят нещата с киселото? Още нещо, всичко ли направено с мляко трябва да се избягва - сладоледи, разни сладкиши и т.н.?
Ето тук (http://www.usatoday.com/tech/science/2009-08-30-lactose-intolerance_N.htm) има нещо различно за прясното мляко - твърди се, че това дали можеш да разграждаш лактозата е генетично заложено. Зависи най-вече от расата. Излиза, че не може да се прави извод например, щом азиатците не консумират прясно мляко, то е вредно и за хората от Северна Европа.

# 86
  • Мнения: 24 596
   Според мен въпроса е съвсем друг - да кажем, ти избягваш купените "натурални сокове" и си правиш на детето фреш от портокали, но ако те са бъкани с пестициди, какво постигаш, едно нищо.
  Цялата тая работа е абсолютно обезсърчителна.
 

# 87
  • София
  • Мнения: 4 649
Страхотна тема!
Следя какво слагам на масата, но без прекалено вманиачаване.
Захар /бяла и кафява/ не употребяваме. Децата подслаждат чая с мед, а аз го пия без /така ми е по-вкусен/.
Стремя се да купувам само сезонни плодове и зеленчуци.
Имам въпрос относно консервите с риба тон. Винаги приготвям салата Цезар с известно угризение. Simple Smile
Обичаме много риба - пека я в плик и не мирише токова. Сьомгата - на пара, много е полезна.

# 88
  • София
  • Мнения: 3 099
През лятото фрешовете от цитруси водят по повишаване киселинността, така че избягвайте ги!

# 89
  • Мнения: 4 300
За прясното мляко цитирам от друга тема

Кравето прясно мляко не е полезно, защото  белтъчната молекула, казеин е изкл. трудно смилаема ( разградима), а както знаем храните се разграждат до аминокиселини, от които организма синтезира свои протеини.  Затова е по-полезно киселото мляко, не заради бактериите, а защото бактериите частично вече са разградили протеина в кр. мляко. Продава се и прясно мляко с висока усвояемост, където се е случило същото, ако си купувате такова мляко знаете, че е леко сладникаво, именно затова.  С две думи ( и за съжаление, защото аз мн. обичам) в пр. краве мляко има повече вредности, отколкото полезности и диетолози и специалисти по хранене не го препоръчват масово, напротив, изкл. го от менюто доста често.
Неспособността да се разгражда лактозата може да е вродена, но може ид а се развие по късно.

Общи условия

Активация на акаунт